Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν "καμία ένδειξη" ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ή ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
"Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τήρησε τη δέσμευσή του ή ότι δεν έχουν μεταφερθεί πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο δίκτυο CBS, και ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσία.
"Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες "να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή".
Χθες, Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει "τακτικά" πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και ότι δέκα αεροπλάνα είχαν ήδη εξοπλιστεί για να είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους τα όπλα.
"Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους", δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση.
"Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο", πρόσθεσε λέγοντας ότι προβλέπει την "εκπαίδευση των πληρωμάτων" από τις 3 Απριλίου και την "ολοκλήρωση της κατασκευής ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας" την 1η Ιουλίου.
"Επικίνδυνη και ανεύθυνη" η στάση της Ρωσίας
Ωστόσο νωρίτερα, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε "επικίνδυνη και ανεύθυνη" τη στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν περί ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. "Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας", δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
"Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START ", είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην "πυρηνική ομηρεία" που ασκεί η Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν".
Μπορέλ: Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε "ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια", τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Συμπληρώνει ότι "η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις".
#Belarus hosting Russian nuclear weapons would mean an irresponsible escalation & threat to European security. Belarus can still stop it, it is their choice.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 26, 2023
The EU stands ready to respond with further sanctions.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής, ωστόσο η ανησυχία είναι αιτιολογημένη, καθώς τα πυρηνικά θα βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ και δίπλα σε τρία νατοϊκά μέλη τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr