Δικαστής ενέκρινε τη συγχώνευση AT&T και Time Warner

Ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε τη συγχώνευση της AT&T και της Time Warner, που είχε εμποδίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δικαστής ενέκρινε τη συγχώνευση AT&T και Time Warner

H απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή να εγκρίνει τη συμφωνία συγχώνευσης της AT&T και της Time Warner ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το τελευταίο παράδειγμα περιορισμού εφαρμογής της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, σχολιάζει το “Politico”.

Ο Τραμπ επικρίνει σφοδρά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που ανήκει στην Time Warner, ενώ αντιτάχθηκε στην υλοποίηση της συμφωνίας όταν αυτή ανακοινώθηκε, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2016.

Ο ίδιος, την επέκρινε υποστηρίζοντας ότι μεγάλη επιρροή συγκεντρώνεται στα χέρια ολίγων. Περίπου ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση για να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπους τον νεότερο, αποφάνθηκε ότι ο νόμος δεν ήταν με την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής επέπληξε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποτυχία του να προσκομίσει ουσιαστικές αποδείξεις για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του, ότι η συμφωνία συγχώνευσης θα περιορίσει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Πρόκειται για μία ακόμη προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ στην υλοποίηση της οποίας υπήρξε εμπλοκή της δικαιοσύνης, με συνέπεια την επιβράδυνση της εφαρμογής της. Έχουν προηγηθεί το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των μουσουλμάνων ταξιδιωτών και προσφύγων, η κατάργηση εφαρμογής του προγράμματος προστασίας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ (DACA) και η προεδρική απόφαση --που ανακοινώθηκε μέσω Twitter-- για την απαγόρευση στράτευσης των διεμφυλικών.

“Η παρέμβαση του προέδρου Τραμπ στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι επιθέσεις του κατά συγκεκριμένων εταιριών, αλλά και το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος, έχουν καλλιεργήσει μία νομική αβεβαιότητα, συνηθισμένη στις 'μπανανίες'”, δήλωσε ο Μπέριν Σζόκα, πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας TechFreedom. “Τουλάχιστον στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, τα δικαστήρια κι όχι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι πραγματικά είναι ο νόμος”, είπε.

Ο Λίον προχώρησε ακόμη περισσότερο χθες αποθαρρύνοντας τους δικηγόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την αναζήτηση τρόπων καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασής του, όπως το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης. Ο Λίον τόνισε ότι η πιθανότητα να κερδίσουν οι δικηγόροι την υπόθεση απευθυνόμενοι σε ανώτερο δικαστήριο, είναι ζοφερή, καθώς οι εταιρίες και οι επενδυτές τους θα υποστούν συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη.

“Ελπίζω κι εμπιστεύομαι την κυβέρνηση ότι θα έχει την καλή κρίση, τη σοφία και το θάρρος ν’ αποφύγει μία τόσο προφανή αδικία. Σε περίπτωση που πράξει αντίθετα, φοβάμαι ότι θα υπονομεύσει την πίστη στο δικαστικό μας σύστημα κι όχι μόνο τους κατηγορούμενους, αλλά και τα εκατομμύρια των μετόχων τους κι ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα”, έγραψε ο δικαστής εξηγώντας την απόφασή του.

Μερικοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και κάποιοι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των καταναλωτών άσκησαν κριτική στην απόφαση του δικαστή.

Οι ίδιοι έχουν βρει κοινό έδαφος με το υπουργείο της Δικαιοσύνης προειδοποιώντας για τις συνέπειες από τη συνδυασμένη δύναμη της αγοράς της AT&T και της Time Warner, ενώ με τον τρόπο αυτό, συντάσσονται με την επιχειρηματολογία του προέδρου Τραμπ.

“Η AT&T θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το περιεχόμενο δημοφιλών τηλεοπτικών προγραμμάτων επιβάλλοντας αυξημένο οικονομικό κόστος στους ανταγωνιστές της, ενώ το οικονομικό αυτό κόστος, με τη σειρά του, θα περάσει στους καταναλωτές υπό την μορφή πιο αυξημένων τιμών για τις παροχές της καλωδιακής τηλεόρασης”, δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.

“Τα δικαστήρια θα έχουν κεντρικό ρόλο στο να συγκρατήσουν τον Τραμπ. Αλλά στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν στην πλευρά εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος”, σύμφωνα με τον Κρέιγκ Ααρόν, τον πρόεδρο κι εκτελεστικό διευθυντή της φιλελεύθερης ομάδας Free Press. “Υποστηρίζω τα δικαστήρια προκειμένου να φρενάρουν τον Τραμπ, αλλά θέλω να δω τι θα πράξουν προκειμένου να εποπτεύσουν την AT&T”.

Με τη δικαστική απόφαση, η AT&T θα αποκτήσει τον έλεγχο του τηλεοπτικού προϊόντος της Time Warner και της διάθεσης ταινιών. Μεταξύ αυτών, η HBO, η Warner Bros, το CNN και TBS. Η AT&T μπήκε στην αγορά παροχής υπηρεσιών τηλεόρασης καθώς εξαγόρασε την Direct TV το 2015.

Ωστόσο, η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μία σειρά μεγάλων συμφωνιών με αντικείμενο τις επιχειρηματικές συγχωνεύσεις. Αναφορές γίνονται στην πρόθεση της Comcast να καταθέσει επίσημη πρόταση για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της 21st Century Fox, απορρίπτοντας την πρόταση εξαγοράς μετοχών ύψους 52,4 εκατομμυρίων δολαρίων, που της έκανε η Disney τον Δεκέμβριο.

Στον τομέα της παροχής ασύρματων υπηρεσιών, η T-Mobile και η Sprint που είναι η τρίτη και η τέταρτη εταιρία αντίστοιχα από πλευράς ελέγχου μεγέθους της αγοράς, προχωρούν για την συγχώνευσή τους, υπό ένα πλαίσιο οικονομικού ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει εμπλακεί στην αξιολόγηση της υπόθεσης συγχώνευσης των δύο εταιριών ή στην λήψη της απόφασης προκειμένου η υπόθεση αυτή να οδηγηθεί στα δικαστήρια. Ο Ρούντι Τζιουλιάνι είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι ο πρόεδρος Τραμπ “αρνήθηκε” την ενοποίηση, προκαλώντας έντονη κριτική, ενώ αργότερα ανακάλεσε το σχόλιό του.

Ο υπεύθυνος αντιμονοπωλιακής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μέικαν Ντελαρχίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους αποχωρώντας χθες από το δικαστήριο ότι η απόφαση: “δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι δομικές παρεμβάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του Αμερικάνου καταναλωτή. Έχω ορκιστεί να διατηρώ τον ανταγωνισμό”.

Ο Ντελαρχίμ είπε ότι οι δικηγόροι της κυβέρνησης θα μελετήσουν τη δικαστική απόφαση πριν αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην άσκηση έφεσης.

Οι εταιρίες θέλουν να έχουν κλείσει τη συμφωνία για τη συγχώνευσή τους μέχρι την 21η Ιουνίου, ενώ σε αντίθεση περίπτωση η AT&T θα πρέπει να καταβάλει στην Time Warner ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την μη πραγματοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης.

Πηγή: “Politico”

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΤΗΝ 1Η ΜΑΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 15:28

Κορονοϊός: Το παράδειγμα της Νέα Ζηλανδίας - 100 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

Η Νέα Ζηλανδία συμπληρώνει 100 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

Η ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ 09 Αυγ 2020 | 09:36

75 χρόνια από την καταστροφή της Χιροσίμα: το Ναγκασάκι προσεύχεται και θυμάται

Η ατομική βόμβα σκότωσε περίπου 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 08 Αυγ 2020 | 21:30

Η Βηρυτός "φλέγεται": Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Λίβανος - Σφοδρές συγκρούσεις

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Λίβανος μετά τις σφοδρές συγγρούσεις που σημειώνονται στη Βυρητό

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 08 Αυγ 2020 | 19:53

Διαδηλώσεις οργής στον Λίβανο μετά την τραγωδία: Πυροβολισμοί και επεισόδια-Εφοδος διαδηλωτών στο ΥΠΕΞ

Έφοδος διαδηλωτών στο υπουργείο Εξωτερικών - Πυροβολισμοί στο σημείο των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Βηρυτού

ΑΦΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ 08 Αυγ 2020 | 19:18

Η Μισέλ Ομπάμα απαντά για την κατάθλιψη: Είμαι εντάξει, μην ανησυχείτε για μένα

Είμαι εντάξει, μην ανησυχείτε, είπε η Μισέλ Ομπάμα και είπε για ποιούς ανησυχεί περισσότερο.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 08 Αυγ 2020 | 17:08

Οργή για την Παναγία Σουμελά: Βανδάλισαν τις βυζαντινές τοιχογραφίες [εικόνες]

Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η εικόνα των κετεστραμένων βυζαντινών τοιχογραφιών στην παναγία Σουμελά.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 10.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 08 Αυγ 2020 | 14:26

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Το πένθιμο καλοκαίρι της Καλιφόρνιας

Τρίτη σε θύματα, η Καλιφόρνια θρηνεί με την επέλαση της πανδημίας να μη μπορεί να αναχαιτιστεί.

ΣΤΟΥΣ 18 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 08 Αυγ 2020 | 13:53

Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία: Ανακτήθηκαν τα "μαύρα κουτιά"

Σήμερα, οι νεκροί αυξήθηκαν στους 18, ενώ 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ 08 Αυγ 2020 | 12:25

Έκρηξη Βηρυτός: Με Μακρόν και Τραμπ η βιντεοδιάσκεψη με δωρητές για βοήθεια στη χώρα

Απαραίτητη η συνδιοργάνωση για να καλυφθούν οι πληγές που άνοιξε στο Λίβανο η έκρηξη.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 08 Αυγ 2020 | 09:49

Εκρηξη στη Βηρυτό: Η πιο δυνατή εικόνα - Πατέρας κρατά τον νεογέννητο γιο του μέσα στο αίμα

Ο Τζαντ πήρε αμέσως τον γιο του αγκαλιά θέλοντας να τον προστατεύσει

ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 08 Αυγ 2020 | 08:48

Κορονοϊός-Λίστα ΕΕ: Οι "ασφαλείς" χώρες που θεωρείται ότι έχουν θέσει την πανδημία υπό έλεγχο

Το Μαρόκο εκτός της λίστας των χωρών που εξαιρούνται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 08 Αυγ 2020 | 08:26

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας- Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν είναι λίγες οι χώρες που λαμβάνουν νέα μέτρα προστασίας

ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 08 Αυγ 2020 | 08:20

Εκρηξη Βηρυτός: Νέο συγκλονιστικό βίντεο σε εκκλησία, το ωστικό κύμα παρασέρνει τα πάντα (video)

Τα πλάνα συγκλονίζουν με το ωστικό κύμα να παρασέρνει τα πάντα