Δηλώσεις Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη: Τι συμφώνησαν οι δυο ηγέτες - Σκληρή αντιπαράθεση για τον Ναβάλνι

Ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου για Μπάιντεν και Πούτιν, μετά από μια "ρεαλιστική" όπως χαρακτηρίστηκε συνάντηση - Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισαν σε μια "ρεαλιστική" όπως χαρακτηρίστηκε πρώτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη, να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να επιστρέψουν τους πρεσβευτές τους στις πρωτεύουσες των δυο χωρών, ενώ συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε άλλα θέματα.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση στη Γενεύη, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πάντα στο τραπέζι" με τη Ρωσία. "Το θέμα δεν είναι να κυνηγούμε τη Ρωσία όταν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα είναι ποιοι είμαστε εμείς", τόνισε ο Μπάιντεν. "Πώς μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να μην μιλώ ενάντια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;".

Ο Μπάιντεν είπε ότι έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά και με την τύχη πολιτών των ΗΠΑ που φυλακίστηκαν στη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι πίστευε ότι θα μπορούσαν να βρεθούν συμβιβασμοί, αν και δεν έδωσε καμία ένδειξη για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Δηλώσεις Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη: Τι συμφώνησαν οι δυο ηγέτες - Σκληρή αντιπαράθεση για τον Ναβάλνι

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι είπε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι "χρειαζόμαστε μερικούς βασικούς κανόνες που όλοι μπορούμε να τηρούμε", προσθέτοντας: "έκανα αυτό που ήρθα να κάνω." Όπως νωρίτερα είπε και στον Ρώσο πρόεδρο, επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει υποκατάστατο του διαλόγου πρόσωπο με πρόσωπο" και συνέχισε λέγοντας ότι είπε στον Πούτιν ότι η ατζέντα του "δεν είναι εναντίον της Ρωσίας", αλλά "για τον αμερικανικό λαό".

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις κινήθηκαν κυρίως γύρω από τον έλεγχο των όπλων και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. "Οι υποδομές ζωτικής σημασίας πρέπει να είναι εκτός ορίων", είπε χαρακτηριστικά στον Πούτιν.

Αντιπαράθεση για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Σε ένα από τα πιο αιχμηρά σχόλιά του, δήλωσε ότι οι συνέπειες θα ήταν "καταστροφικές για τη Ρωσία" εάν ο φυλακισμένος αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει. Νωρίτερα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Ναβάλι αγνόησε το νόμο και γνώριζε τι θα συνέβαινε αν επέστρεφε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία μετά από απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο στη Ρωσία. Χαρακτήρισε μάλιστα το "Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς" του Ναβάλνι "εξτρεμιστική οργάνωση", λέγοντας ότι καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές.

1

Πούτιν: Έμπειρος ο Μπάιντεν, δεν υπάρχει φιλία αλλά ένας ρεαλιστικός διάλογος για τα συμφέροντα των δύο χωρών

Από την πλευρά του, ο Πούτιν αποκάλεσε τον Μπάιντεν έναν έμπειρο συνεργάτη και είπε ότι μίλησαν "την ίδια γλώσσα", αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει φιλία, αλλά ένας ρεαλιστικός διάλογος για τα συμφέροντα των δύο χωρών. Είπε ότι είναι "δύσκολο να πούμε" εάν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιωθούν, αλλά ότι υπάρχει μια "ματιά ελπίδας" σχετικά με την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η σύνοδος κορυφής στη Villa La Grange στη Γενεύη διήρκεσε λιγότερο από τέσσερις ώρες - πολύ λιγότερο από ό, τι ανέφεραν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν.

1

Ο προγραμματισμός ξεχωριστών συνεντεύξεων σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε καμία "χαρούμενη στιγμή", αντίστοιχη με αυτή που συνόδευσε τη συνάντηση του 2018 μεταξύ του Πούτιν και του προκάτοχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Δεν υπήρχε επίσης κοινό γεύμα.

Διαβάστε Επίσης

Ο Πούτιν, ο οποίος πρώτος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, χωρίς εχθρότητα. Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινή ευθύνη για την πυρηνική σταθερότητα και θα διεξαγάγουν συνομιλίες για πιθανές αλλαγές στην πρόσφατα επεκταθείσα συνθήκη περιορισμού όπλων New START. Ωστόσο, έδειξε λίγη όρεξη για συμβιβασμό σε μια σειρά άλλων θεμάτων, απορρίπτοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι, την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και για τις προτάσεις των ΗΠΑ ότι μη αναγνωρισμένοι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως σημειώνει το Reuters.

1

Ο Πούτιν είπε ότι ο Ναβάλι αγνόησε το νόμο και γνώριζε τι θα συνέβαινε αν επέστρεφε στη Ρωσία από τη Γερμανία. Κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι παραβίασε τους όρους συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με φιλο-ρωσικούς αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στη Ρωσία προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο έλεγχος όπλων

Ο έλεγχος όπλων είναι, ωστόσο, ένας τομέας όπου η πρόοδος ήταν ιστορικά δυνατή παρά τις ευρύτερες διαφωνίες. Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν υιοθέτησαν κοινή δήλωση σχετικά με τη στρατηγική πυρηνική σταθερότητα με σκοπό την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν για πέντε χρόνια τη Νέα Συνθήκη, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν και περιορίζει τους πυραύλους στην ξηρά και τα υποβρύχια.

Και οι δύο πλευρές είχαν δηλώσει πριν από τη διάσκεψη κορυφής ότι ήλπιζαν για πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις. Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν έσφιξαν τα χέρια τους κατά την άφιξή τους πριν μπουν μέσα, και ο Μπάιντεν έδιξε τον "αντίχειρα" τους στους δημοσιογράφους καθώς έφυγε από τη βίλα όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες και μπήκε στη λιμουζίνα του.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών που περιελάμβανε τον Μπάιντεν, τον Πούτιν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μετά από ένα διάλειμμα στις 4 μ.μ. με τον πρεσβευτή της Μόσχας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος ανακλήθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο, μεταξύ των παρόντων. Ο γύρος έληξε στις 5:05 μ.μ.

1

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον επιδεινώνονται εδώ και χρόνια, ιδίως με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, την παρέμβασή της το 2015 στη Συρία και τις κατηγορίες των ΗΠΑ - που αρνείται η Μόσχα - για ανάμιξη στις εκλογές του 2016 που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Βυθίστηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο όταν ο Μπάιντεν είπε ότι πίστευε ότι ο Πούτιν ήταν "δολοφόνος", ωθώντας τη Ρωσία να ανακαλέσει τον Αντόνοφ στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλεσαν τον πρέσβη τους τον Απρίλιο.

Πάντως ο Πούτιν είπε ότι ήταν ικανοποιημένος από την εξήγηση που του έδωσε ο Μπάιντεν για τον χαρακτηρισμό "δολοφόνος".

1

Τέλος, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει δηλώσει τον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) ως "ξένο πράκτορα" ως απάντηση σε παρόμοιες αμερικανικές κινήσεις εναντίον ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Ο Πούτιν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν έθεσε το θέμα στις συνομιλίες και ελπίζει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 29 Ιουλ 2021 | 23:15

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά να δοθούν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που θα εμβολιαστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό - Όσοι αποφασίσουν να μη λάβουν το εμβόλιο δεν διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης

ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 29 Ιουλ 2021 | 08:31

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει να εμβολιαστούν 2 εκατ. υπάλληλοι

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τους λειτουργούς του ομοσπονδιακού κράτους να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό. Διαφορετικά θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ.

ΕΦΤΑΣΕ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ 28 Ιουλ 2021 | 16:39

Τζο Μπάιντεν: Στην Κρήτη για διακοπές η εγγονή του - Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με μυστικούς πράκτορες

Επτασφράγιστο μυστικό το πού ακριβώς θα μείνει η εγγονή του Τζο Μπάιντεν.

ΤΟΚΙΟ 2020 24 Ιουλ 2021 | 13:26

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νίκη της Σάκκαρη στην πρεμιέρα - "Κάθε αγώνας θα είναι μια μάχη"

Δεν υπάρχει εύκολη αντίπαλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις μετά την πρόκρισή της στον δεύτερο γύρο.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Ιουλ 2021 | 08:45

Μπάιντεν: Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τέλη Αυγούστου - Νόσησαν πάνω από 4 εκατ.

Σχεδόν 4,09 εκατομμύρια παιδιά προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Τώρα ο Μπάιντεν ανοίγει τον εμβολιασμό τους από τον Αύγουστο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 19 Ιουλ 2021 | 22:07

Παράκληση Μπάιντεν στους Αμερικανούς: "Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε τώρα"

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών αντιστοιχούσαν στο 40% όλων των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ FACEBOOK 16 Ιουλ 2021 | 23:12

Έξαλλος ο Μπάιντεν με τα social media: Οι πλατφόρμες που επιτρέπουν τα fake news για τα εμβόλια "σκοτώνουν τον κόσμο"

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τα fake news αναφορικά με τα εμβόλια.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 16 Ιουλ 2021 | 08:19

Συμφωνία Μπάιντεν - Μέρκελ για κοινό μέτωπο απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Μπάιντεν και Μέρκελ δεσμεύονται για ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε Ρωσία και Κίνα. Τι είπαν για τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 14 Ιουλ 2021 | 23:09

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν από τον Μπάιντεν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Γερουσιαστές των ΗΠΑ καλούν τον Μπάιντεν να διατυπώσει με σαφήνεια τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Ιουλ 2021 | 16:00

Έκληση Τσίπρα στους πολίτες: Αγνοήστε τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του Μητσοτάκη και εμβολιαστείτε [Εικόνες]

Σκληρή κριτική Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Τσιόδρα και Λινού - "Είναι δύσκολο πλέον να παρακολουθήσουμε το vertigo του κ. Τσίπρα", απαντά η Αριστοτελία Πελώνη

«ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ Η ΡΩΣΙΑ» 09 Ιουλ 2021 | 21:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν: "Να σταματήσεις τους χάκερ που εδρεύουν στη Ρωσία"

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις - Η Ουάσινγκτον ζητά από τη Μόσχα να σταματήσει τους χάκερ που δρουν από τη Ρωσία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 05 Ιουλ 2021 | 16:25
ΕΠΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΤΑΣΗ 04 Αυγ 2021 | 11:43

Τσεχία: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων

Σφοδρή σύγκρουση τρένων στην Τσεχία.Υπάρχουν νεκροί αλλά και τραυματίες.