Δημοσκόπηση: Οι κροίσοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για φτώχεια και κορονοϊό

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 δισεκατομμυριούχοι η συνολική περιουσία των οποίων ανέρχεται σε 10 τρισεκ. δολάρια-Οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και πολλών άλλων παγκόσμιων δεινών υποστηρίζουν 8 στους 10

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αστεγοι

Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και πολλών άλλων παγκόσμιων δεινών, όπως προκύπτει σήμερα από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, καθώς οι ελλείψεις στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και η πανδημία του κορονοϊού μειώνουν τις πιθανότητες επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φιλόδοξα σχέδια, γνωστά ως Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα από τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015 μαζί με έναν κατάλογο από στόχους για τον τερματισμό της πείνας και της ανισότητας των φύλων και την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγειονομική φροντίδα ως το 2030.

Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σήμερα υπάρχει ένα έλλειμμα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για την επίτευξη αυτών των στόχων -με ένα κενό χρηματοδότησης 350 δις δολαρίων στις 59 φτωχότερες χώρες μόνο- το οποίο θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η φιλανθρωπία μπορεί να συμβάλει και να αναπληρώσει τα τεράστια σημαντικά κενά", λέει ο Μάικλ Σέλντρικ, ο επικεφαλής πολιτικής στην οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας Global Citizen, η οποία διενήργησε τη δημοσκόπηση σε δείγμα σχεδόν 27.000 ανθρώπων σε 25 χώρες σε συνεργασία με την Glocalities, μια ολλανδική ερευνητική υπηρεσία.

"Η COVID-19 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα", είπε ο Σέλντρικ στο Ίδρυμα Thomson Reuters σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη.

"Έχετε δει αυτό το κύμα φιλανθρωπίας και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το διοχετεύσουμε στην ευρύτερη χρηματοδότηση των SDGs".

Οργανώσεις και εταιρείες που ίδρυσαν δισεκατομμυριούχοι, όπως το Ίδρυμα Μπιλ&Μελίντα Γκέιτς και το Facebook, έχουν δωρίσει εκατομμύρια για τα τεστ, την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού και άλλες εκστρατείες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ νωρίτερα μέσα στον μήνα δεσμεύτηκε ότι θα δωρίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα φιλανθρωπικό ταμείο για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και αργότερα για την υγεία και την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ο κινέζος δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας Alibaba Τζακ Μα δεσμεύτηκε να δωρίσει μέσω του ιδρύματός του πάνω από ένα εκατομμύριο testing kits για τον κορονοϊό καθώς και μάσκες, προστατευτικές στολές και αναπνευστήρες στην Αφρική.

Φόρος πλούτου ή φιλανθρωπία

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 82% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση των παγκόσμιων στόχων.

Κατά μέσον όρο φάνηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη προς το να το πράξουν μέσω της φιλανθρωπίας με το 46% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ των εθελοντικών φιλανθρωπικών δωρεών, αλλά το 35% να απαντάει ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν φόρο πλούτου για τη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώρες εκείνες που τάχθηκαν κυρίως υπέρ της συνεισφοράς των δισεκατομμυριούχων στους SDGs ήταν η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Πορτογαλία, ενώ η Ιαπωνία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου με τις 25 χώρες.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ακόμη ότι εκείνοι που είναι άνω των 55 ετών ή μεταξύ 18 και 34 πίστευαν περισσότερο ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν.

Οι ερωτηθέντες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο τάχθηκαν περισσότερο υπέρ της συμμετοχής των δισεκατομμυριούχων, σε ποσοστό 85%, σε σχέση με εκείνους με κατώτερο μορφωτικό επίπεδο (74%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 δισεκατομμυριούχοι η συνολική περιουσία των οποίων ανέρχεται σε 10 τρισεκ. δολάρια, λέει ο Μάρτιζν Λάμπερτ, διευθυντής έρευνας στο Glocalities.

"Ο κόσμος βλέπει ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν την ηθική υποχρέωση να συνεισφέρουν. Αυτή η κρίση δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν και στην τελική εκτιμώ ότι κάθε δισεκατομμυριούχος θα πρέπει να δείξει το αληθινό του πρόσωπο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ 03 Ιουλ 2020 | 13:29
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 03 Ιουλ 2020 | 12:24

Κορονοϊός - Γώγος: Θα χτυπήσει "καμπανάκι" κινδύνου όταν έχουμε πάνω από 50 κρούσματα ημερησίως

Τόνισε ότι το τεστ -σε ποσοστό πάνω από 90%- μπορεί να ανιχνεύσει και τα χαμηλά ιϊκά φορτία.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 03 Ιουλ 2020 | 12:06

Βρετανικά "αντίποινα": Σε υποχρεωτική καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα- Δεν θα ισχύει για την Ιταλία και την Ισπανία

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα άρει από τις 10 Ιουλίου την υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Ο ΙΟΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΛΑΣΣΕΤΑΙ 03 Ιουλ 2020 | 11:15

Ανησυχία από νέα έρευνα: Πιθανώς πιο μολυσματική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την αρχική

Μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 10:51
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΖΟΝΣΟΝ 03 Ιουλ 2020 | 10:20

Ανοίγουν αυτό το Σαββατοκύριακο τα μπαρ στη Μ. Βρετανία - Υποδέχονται το "Σούπερ Σάββατο" [εικόνες]

Για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, ανοίγουν οι παραδοσιακές παμπ της χώρας.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ 03 Ιουλ 2020 | 10:20

Τρελή Σουηδέζα με κορονοϊό "έσπασε" την καραντίνα και έκανε βόλτες στην Αθήνα

Προτίμησε να μη χάσει τη βόλτα της στην πρωτεύουσα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 03 Ιουλ 2020 | 09:45

"Καμπανάκι" Χαρδαλιά για τον κορονοϊό: Λίγα λάθη αρκούν για να σημειωθεί έξαρση

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας και τους κανόνες υγιεινής.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ 03 Ιουλ 2020 | 09:14

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Σε 10-20 ημέρες θα φανούν οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του τουρισμού

"Θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά το ζητούμενο είναι να κινηθεί σε λογικά όρια", είπε χαρακτηριστικά.

ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ 03 Ιουλ 2020 | 07:39

Κιμ Γιόνγκ Ουν: Ο ηγέτης "απαγόρευσε" την είσοδο του κορονοϊού στη χώρα

Η απομονωμένη χώρα δεν έχει κανένα κρούσμα κορονοϊού.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ 03 Ιουλ 2020 | 07:23

Βραζιλία, Μεξικό και Περού οι νέες εστίες θανάτων και κρουσμάτων από κορονοϊό

Αυξάνονται οι νεκροί, θερίζει ο ιός και τους αυτόχθονες.

ΝΕΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ 03 Ιουλ 2020 | 07:22
ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 03 Ιουλ 2020 | 07:16