Δολοφονία Ούλοφ Πάλμε: Είναι τελικά ο "Σκαντιαμάννεν" ο δράστης;

Ο κύριος ύποπτος έδινε συνεντεύξεις σαν αυτόπτης μάρτυρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δολοφονία Πάλμε: Κοντά στην εξιχνίαση οι αρχές της Σουηδίας

Ως πρώην ανθυπασπιστής στον στρατό ο Στιγκ Ένγκστρομ είχε γνώση χρήσης όπλων. Το ότι είχε πρόσβαση σε αυτά συνάγεται και από το γεγονός ότι γείτονάς του ήταν γνωστός συλλέκτης όπλων.

Ο Ένγκστρομ κινούνταν σε δεξιά περιβάλλοντα με ακραίες αντιπάθειες προς τον επί 11 χρόνια σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, ο μέντορας του οποίου, ο Τάγγε Ερλάντερ, είχε εικοσιπεντάχρονη πρωθυπουργική θητεία, όπως γράφει η DW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την νύχτα της δολοφονίας στις 28 Φεβρουαρίου 1986 βρίσκονταν στον τόπο της δολοφονίας, στην Σβεαβέγγεν. Στην λεωφόρο αυτή βρίσκονται και τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Skandia, όπου εργάζονταν ως σύμβουλος διαφήμισης. Στις 11:20 πυροβολήθηκε ο Πάλμε, ο Ένγκστρομ βγήκε από την Skandia στην Σβεαβέγγεν στις 11. Στο ίδιο κτίριο, στο Skandiahuset, στεγάζονταν και η παραστρατιωτική οργάνωση Stay Behind. Δύο πρόσωπα της οποίας, ενεργά στον τομέα ραδιοεπικοινωνίας, επικοινώνησαν την νύχτα της δολοφονίας με walkie talkie στο κέντρο της Στοκχόλμης. Υπεύθυνη του ραδιοεπικοινωνιακού γκρουπ ήταν η ονόματι Βarbro, την οποία ο επιχειρησιακός προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της SÄPO o Όλοφ Φράνστετ, είχε αναφέρει ως ύποπτη εμπλοκής στον φόνο του Πάλμε.

Ο κύριος ύποπτος έδινε συνεντεύξεις ως αυτόπτης μάρτυρας

Ο Ένγκστρομ ήρθε σε επαφή την ίδια νύχτα με την αστυνομία, την ώρα που συμπίπτει με την λήξη του ειδησεογραφικού προγράμματος Rapport.Φοβούμενος, όπως είπε, ότι μάλλον τον μπερδεύουν με τον δολοφόνο. Άκουσε τον πυροβολισμό, τους είπε, κι έτρεξε να δει τον τραυματισμένο. Στην νορβηγική εφημερίδα Αftenposten είπε μέρες αργότερα ότι έπιασε και τον καρπό του Πάλμε για τον σφυγμό, χτυπούσε λέει ακόμη, αλλά ο Πάλμε δεν είχε τις αισθήσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν έφθασε, θα πει η αστυνομία, έτρεξε να τους μεταφέρει και τις δικές του παρατηρήσεις κι ότι τού είχε πει η Λίσμπετ, πως ο δολοφόνος φορούσε μπλε μπουφάν. Όταν επέστρεψε η μάρτυς Άννα Χάγκε τον ρώτησε αν είχε αναγνωρίσει τον Πάλμε. Τίποτα απ΄ όσα έχει πει, εν τω μεταξύ, δεν επιβεβαιώθηκαν από κανέναν άλλο. Κανένας δεν τον είδε να σκύβει στον νεκρό και η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού, Λίσμπετ Πάλμε ούτε μίλησε ούτε είδε άλλον στον τόπο του φόνου παρά μόνον όταν έστρεψε το κεφάλι της μετά τον πυροβολισμό είχε πει πως αντίκρισε τον πρώην ύποπτο Πέτερσον. Δεν είχε πει όμως ποτέ ότι τον είδε να πυροβολεί. Και ο παριστάμενος ως δράστης με μπλε μπουφάν από τον Ένγκστρομ είναι ο μάρτυς που είδε τον ίδιο τον Ένγκστρομ να ανεβαίνει τη σκάλα μετά τον φόνο και κάποια στιγμή όταν είχε φθάσει ψηλά να κοιτάζει πίσω προς την Σβεαβέγγεν. Εκεί, είχε πει, ότι συναντήθηκαν τα βλέμματά τους.

Τις πρώτες μέρες μετά τον φόνο έχει, με πρωτοβουλία του, έρθει σε επαφή με ραδιοφωνία και τηλεόραση, μιας και είχε εργαστεί ως γραφίστας σε εγχειρίδια τους στο παρελθόν, και έδωσε συνεντεύξεις. Το 1992 επανεμφανίζεται στην εφημερίδα Skydd och Säkerhet με επτασέλιδο ρεπορτάζ μετά από επικοινωνία με τον δημοσιογράφο Γιαν Άρντβισον, γνωστό του από μαθήματα διαφήμισης της Εμπορικής Σχολής. Φέρνει μάλιστα μαζί του σε μια τσάντα και τα ρούχα που φορούσε τη νύχτα του φόνου για να κάνουν αναπαράσταση της διαδρομής του στην Σβεαβέγγεν. Ήταν όμως ήρεμος, θυμάται ο Άρντβισον.

Μαρτυρία που διαφωνούσε με όλες τις άλλες

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των τελευταίων αστυνομικών ερευνών ήταν η διαφωνία όλων των δικών του περιγράφων με τις μαρτυρίες των υπόλοιπων. Οι άλλοι μιλούν για εκείνον που τρέχει μετά τους πυροβολισμούς με δυσκολία στο βάδην, για μακρύ πανωφόρι έως το γόνατο και κάτι που προσπαθεί να κλείσει μέσα σε κάτι που μοιάζει με μικρή τσάντα. Ο Σκαντιαμάννεν έφερε πάντα μαζί του μια μικρή τσάντα 15x20 εκατοστών κι εκείνο το βράδυ φορούσε επίσης μακρύ έως το γόνα πανωφόρι. Μάρτυρες μιλούν για κάποιο είδος καπέλου η σκούφου του δράστη που έτρεχε. Ο Ένγκστρομ στην αναπαράσταση του για το περιοδικό το 1992 έχει μαζί του και το τσαντάκι και μια τραγιάσκα, αύτη λέει είχε το βράδυ του φόνου. Τον ρωτάει τι πιστεύει για την δολοφονία. Δεν ήταν απαντάει δολοφονία, φόνος από κάποιον μοναχικό λύκο θα ήταν, όπως μπορεί να τύχει σε κυνήγι άλκης. Σε συνέντευξη μετά από δική του πρωτοβουλία του στο τηλεοπτικό Rapport αρχές Μαρτίου χλευάζει την αστυνομία που αγνοεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του παζλ που ψάχνει.

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε θέτει τον εαυτό του στην θέση του δολοφόνου του Πάλμε και περιγράφει πως ο ίδιος θα είχε διαπράξει…το έγκλημα… Θα είχε λέει χρησιμοποιήσει ένα μικρότερο, πιο εύχρηστο όπλο.

Ο Στιγκ Ένγκστρομ αυτοκτόνησε πριν 20 χρόνια

Ο Ένγκστρομ γεννήθηκε από ευκατάστατους σουηδούς γονείς στην Ινδία, στα 11 του μετακόμισε στην Σουηδία και φοίτησε στο ίδιο αυταρχικό γυμνάσιο οικοτροφείο, στο οποίο φοιτούσε και ο Πάλμε. Επαγγέλλονταν γραφίστας, το 1983 δραστηριοποιείται με το δεξιό κόμμα των Moderata σε δήμο της Στοκχόλμης. Ήταν 52 ετών το 1986 όταν δολοφονήθηκε ο Πάλμε. Το 2000 ήταν νεκρός και ο ίδιος, αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ.

134 έχουν δηλώσει συνολικά δολοφόνοι του Πάλμε, το όπλο του φόνου δεν έχει βρεθεί. Οι επικεφαλής της τελευταίας έρευνας είναι πεπεισμένοι ότι στο πρόσωπο του o Στιγκ Ένγκστρομ βρήκαν τον δολοφόνο. Δεν βρήκαν στοιχεία για συνεργούς, αλλά ούτε και αποκλείουν την ύπαρξή τους. Αποκλείουν όμως την δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης 34 χρόνια μετά την δολοφονία. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Πάλμε και κατοπινός πρωθυπουργός ο Ίγκβαρ Κάρλσον παρά την απογοήτευση που δεν στάθηκε δυνατή κανενός είδους τεχνική επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της έρευνας, θεωρεί ότι μπορεί από δω και στο εξής να αφήσει πίσω του το ανεπούλωτο, μετά από τόσες δεκαετίες, τραύμα έτσι ώστε η Σουηδία να εστιάσει στις νέες προκλήσεις των καιρών. Το ίδιο περίπου είπαν και τα παιδιά του Πάλμε που θεωρούν αξιόπιστη την νέα εξέταση του παλιού υλικού, στην οποία βασίζονται τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας

Ο πρώτος ανακριτής, ο Χολμέρ, είχε κάνει αμέσως πέρα την περίπτωση του Ένγκστρομ και είχε στραφεί στην υπόθεση ότι Κούρδοι του PKK είχαν δολοφονήσει το σουηδό πρωθυπουργό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΩ Η ΡΩΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 27 Ιαν 2022 | 08:31

Στέιτ Ντιπάρμεντ: Ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή, λέει το Στέιτ Ντιπάρμεντ.

ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 27 Ιαν 2022 | 08:30

Ξεσπάθωσε ο Λαβρόφ κατά της Δύσης: Βρίσκονται σε "πολεμική μέθη", επιδιώκουν προβοκάτσια στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ μίλησε για σουρεαλιστική συμπεριφορά της Δύσης η οποία βρίσκεται σε "πολεμική μέθη", επιδιώκοντας προβοκάτσια στην Ουκρανία.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 27 Ιαν 2022 | 08:23

Τετραμερής στο Παρίσι: Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε εκεχειρία στην αν. Ουκρανία

Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύονται στην εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 27 Ιαν 2022 | 08:18

Ο Κιμ το "πατάει" συνέχεια: Άλλοι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα - Έντονη αντίδραση ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, κατά τα φαινόμενα μικρού βεληνεκούς.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2022 | 23:06

Αντιδράσεις στη Γερμανία: Στους έξι μήνες το πιστοποιητικό νόσησης για τους βουλευτές, στους τρεις για τους πολίτες

Ο συνταγματολόγος Κρίστιαν Χιλγκρούμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση πολιτών και πολιτικών

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ 26 Ιαν 2022 | 19:28

Με το δάχτυλο στην... σκανδάλη στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση έως τα μέσα Φεβρουαρίου "βλέπει" η Ουάσινγκτον

Για όλα τα σενάρια προετοιμάζεται η Ουάσινγκτον - Είτε πρόκειται για ολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είτε για μερική.

ΕΞΕΠΕΜΠΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 19:05

Μυστήριο με πολύ φωτεινό αντικείμενο στον γαλαξία μας - Παρόμοιο δεν έχουν ξαναδεί οι αστρονόμοι

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μυστηριώδες αντικείμενο στον γαλαξία μας, το οποίο εξέπεμπε μια γιγάντια ποσότητας ενέργειας

ΕΥΧΕΣ ΜΕ ΚΡΥΦΟ ΝΟΗΜΑ 26 Ιαν 2022 | 17:09

Η Σελίν Ντινόν εύχεται στον γιο της που έκλεισε τα 21 - Τι προκαλεί ανησυχία στην ανάρτησή της

Η αγαπημένη Καναδή τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν ευχήθηκε στον γιο της Ρενέ-Σαρλ για τα γενέθλιά του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 26 Ιαν 2022 | 15:21

Έξαλλος ο Μπόρις Τζόνσον: "Δεν παραιτούμαι" - Τι αποκαλύπτει το πόρισμα για τα κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ στριτ

Στη δίνη του πολιτικού σκανδάλου "partygate" ή του σκανδάλου των κορονοπάρτι βρίσκεται η Βρετανία.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ 26 Ιαν 2022 | 15:19

Πούτιν προς Δύση: Προσωπικές κυρώσεις θα ήταν "πολιτικά καταστροφικές" αλλά δεν με έβλαπταν

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο στις σαφείς τοποθετήσεις Ουάσινγκτον και Λονδίνου περί κυρώσεων κατά του Πούτιν σε προσωπικό επίπεδο.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ 26 Ιαν 2022 | 15:11
ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣΜΟΙ 26 Ιαν 2022 | 13:38

Γιατί οι άντρες καταρρέουν μετά το διαζύγιο: Αποκαλυπτική έρευνα ανατρέπει τα στερεότυπα - Βλάβες σε ψυχική και σωματική υγεία

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη σε βάθος 20ετίας αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα για το πόσο επηρεάζεται η υγεία των ανδρών μετά το διαζύγιο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:08

Μετρώντας ώρες στο χιόνι: Οι εγκλωβισμοί σε αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας με νεκρούς

Περιστατικά σε χιονισμένους αυτοκινητοδρόμους του εξωτερικού που θυμίζουν... Αττική Οδό.