X

Δολοφονία Φλόιντ: Ο Ντέρεκ Σόβιν διώκεται για ανθρωποκτονία β' βαθμού - Κατηγορούμενοι και οι άλλοι 3 αστυνομικοί

Μετά από  τις αναταραχές οι δικαστικές αρχές της Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τη δολοφονία του 47χρονου

Γράφει: TheToc team

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους υπόλοιπους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Μετά από τις αναταραχές οι δικαστικές αρχές της Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Την ανακοίνωση έκανε ο εισαγγελέας της πολιτείας, Κιθ Έλισον, ο οποίος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι ως συνεργοί.

Σχετικά με τον Ντέρεκ Τσόβιν, που πιέζει το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, και προκάλεσε τον θάνατο του 47χρονου, οι πληροφορίες μιλούν για κατηγορίες που αφορούν φόνο δεύτερου βαθμού.

"Η εισαγγελία της Μινεσότα αυξάνει τις κατηγορίες κατά του Ντέρεκ Σόβιν σε β΄βαθμού σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και απαγγέλει κατηγορίες στους άλλους τρεις αστυνομικούς. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την απονομή δικαιοσύνης" αναφέρει η κυβερνήτης σε ανάρτησή της στο Twitter.

Γήπεδα ως "ανοιχτή φυλακή" για τους διαδηλωτές

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) διαμαρτυρήθηκε επισήμως αφού η αστυνομία χρησιμοποίησε, εν αγνοία του, ένα από τα γήπεδά του για να συγκεντρώσει εκεί τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι παραβίασαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

"Είμαστε προβληματισμένοι από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το στάδιο Τζάκι Ρόμπινσον χρησιμοποιήθηκε ως "ανοιχτή φυλακή" για τη διαλογή των διαδηλωτών", αναφέρει το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. "Αυτό έγινε χωρίς να το γνωρίζει το UCLA και χωρίς να έχει δώσει την έγκρισή του", συνεχίζει η ανακοίνωση αυτή. "Η αστυνομία του Λος Άντζελες άδειασε τον χώρο και τους ενημερώσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο διαλογής", πρόσθεσε.

Το UCLA νοικιάζει το στάδιο Τζάκι Ρόμπινσον από το υπουργείο Βετεράνων, στο οποίο ανήκει.

Η διοίκηση του UCLA ενημερώθηκε από δεκάδες καθηγητές που κατήγγειλαν σε ανοιχτή επιστολή τους τις ενέργειες της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τέσσερις αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσοι από τους συλληφθέντες διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο στάδιο.

Σύμφωνα με την επιστολή των καθηγητών, "οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο του Λος Άντζελες στοιβάχθηκαν σε λεωφορεία" της αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο στάδιο Τζάκι Ρόμπινσον, χωρίς να τους έχουν ενημερώσει προηγουμένως. Κρατήθηκαν σε αυτά τα λεωφορεία για πέντε με έξι ώρες, "χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα, σε φαγητό, σε νερό (…) ή σε ιατρική περίθαλψη", υποστηρίζουν.

Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Τζάκι Ρόμπινσον, από τον οποίο πήρε το όνομά του το στάδιο, ήταν ο πρώτος μαύρος παίκτης που αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία του μπέιζμπολ, το 1947, βάζοντας τέλος στον φυλετικό διαχωρισμό που ίσχυε μέχρι τότε σε αυτό το άθλημα.

Οι καθηγητές του UCLA επισημαίνουν εξάλλου ότι οι αστυνομικοί δεν τήρησαν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας από την Covid-19 γιατί στοίβαξαν σκόπιμα τους διαδηλωτές στα λεωφορεία και κάποιοι δεν φορούσαν μάσκα.