Τη διαφωνία του με τον πόλεμο στη Γάζα και τη στήριξή του στην Παλαιστίνη εξέφρασε ο Χαβιέ Μπαρδέμ ανεβαίνοντας στη σκηνή των Όσκαρ για να παρουσιάσει το βραβείο για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία.
"Όχι στον πόλεμο, λευτεριά την Παλαιστίνη" δήλωσε από μικροφώνου ο Μπαρδέμ με το κοινό να τον χειροκροτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 57χρονος Ισπανός ηθοποιός φορούσε καρφίτσα με την φράση στα ισπανικά "No a la guerra", το οποίο σημαίνει "όχι στον πόλεμο".
Μιλώντας από το κόκκινο χαλί, νωρίτερα, είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για την ίδια καρφίτσα που φορούσε το 2003 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.
"Εδώ είμαστε, 23 χρόνια μετά, πάλι με έναν άλλο παράνομο πόλεμο που δημιούργησαν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και που προκαλεί μεγάλη καταστροφή και τον θάνατο και τον βομβαρδισμό πολλών αθώων", δήλωσε ο Μπαρδέμ στο The Wrap.
Σύμφωνα με τον ίδιο η δεύτερη κονκάρδα που φορούσε, ήταν το σκίτσο "χαντάλα" το οποίο αποτελεί σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης.
Το εν λόγω σκίτσο του Naji Al-Ali απεικονίζει ένα 10χρονο ξυπόλητο αγόρι με γυρισμένη την πλάτη και δεμένα χέρια, συμβολίζοντας την παλαιστινιακή αντίσταση, την προσφυγιά και την άρνηση υποταγής.