Δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων – Σβήνουν οι ελπίδες

Στους 9 ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στη Ν.Κορέα - 287 αγνοούνται, πολλοί από τους οποίους μαθητές - Συγκλονίζουν τα μηνύματα που έστελναν τα παιδιά την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν

Δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων – Σβήνουν οι ελπίδες

Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους του ναυαγίου στη Νότια Κορέα όσο περνούν οι ώρες, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν και οι ώρες που έχουν μεσολαβήσει δυσχαιρένουν την κατάσταση. Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης τονίζουν ότι οι ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες, είναι ισχνές.

Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης τονίζουν ότι οι ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες, είναι ισχνές

Το Associated Press μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής οι αρχές επιβεβαιώνουν πως 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 287 αγνοούνται και 179 έχουν διασωθεί. Οι δύτες δεν κατάφεραν τη νύχτα να μπουν στις καμπίνες του βυθισμένου επιβατηγού στη Νότια Κορέα και η ελπίδα για την ανεύρεση άλλων επιζώντων λιγοστεύει.

Στο πλοίο που ναυάγησε χθες τα ξημερώματα 20 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Ζίντο, επέβαιναν συνολικά 462 άτομα, εκ των οποίων 325 μαθητές από ένα λύκειο στα περίχωρα της Σεούλ. Ταξίδευαν προς ένα δημοφιλές θέρετρο, το νησί Τζετζού, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της ηπειρωτικής χώρας. Περισσότεροι από 50 έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, μέλη του πληρώματος και δύο μαθητές λυκείου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στοιχεία για την ταυτότητα των υπόλοιπων θυμάτων.

Το πλήρωμα εξέπεμψε ένα σήμα κινδύνου στις 08:58 χθες το πρωί (02:58 ώρα Ελλάδας). Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να πλημμυρίζει. Βυθίστηκε δύο ώρες αργότερα.

Σύγχυση και από τις αρχές και από τους συγγενείς

Η σύγχυση από τις ανακοινώσεις των Κορεατικών αρχών για τις πληροφορίες σχετικά με το ναυάγιο είναι εμφανής καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε, με αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των υπευθύνων για τους αριθμούς των επιβαινόντων, των επιζώντων και των αγνοούμενων.

Πατέρας ισχυρίστηκε ότι έλαβε sms από τον γιο του που αγνοείται. Αργότερα ανακάλεσε λέγοντας ότι δεν είχε δει το μήνυμα και ότι απλώς είχε ακούσει γι αυτό από κάποιον άλλο

Ωστόσο σύγχυση επικρατεί και μεταξύ των συγγενών, με την απόγνωση για τη ζωή των παιδιών τους να επικρατεί. Χαρακτηριστική μια «είδηση» που μετέδωσε το Reuters, βάσει μαρτυρίας ενός πατέρα. Ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι έλαβε sms από τον γιο του που αγνοείται, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες στο πλοίο. «Μου έγραψε το παιδί σε μήνυμα από κινητό τηλέφωνο “είμαι ζωντανός, υπάρχουν μαθητές ζωντανοί, παρακαλούμε να μας σώσετε γρήγορα”», είπε από το σημείο όπου είναι συγκεντρωμένες οι οικογένειες των αγνοουμένων. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το Reuters απέσυρε την συγκεκριμένη «είδηση», αναφέροντας ότι ο πατέρας αναθεώρησε λέγοντας ότι δεν είχε δει το μήνυμα και ότι απλώς είχε ακούσει γι αυτό από κάποιον άλλο.

«Μαμά, αν πεθάνω να ξέρεις ότι σε αγαπώ»

Πάντως, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας μεταδίδουν ότι κάποια μηνύματα, που πραγματικά συγκλονίζουν, έστειλαν τα παιδιά όταν το πλοίο βυθιζόταν. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων, το αναδημοσιεύει το CNN.

Το CNN δημοσιεύει μηνύματα που έστελναν τα παιδιά στους γονείς τους την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν, με την υποσημείωση ότι η αυθεντικότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί

Ενας επιβάτης περιγράφει τα γυναικεία ουρλιαχτά που ακούγονταν στο σκοτάδι. Πατέρας μαθαίνει ότι ο γιος του είναι εγκλωβισμένος. Μαθητής, φοβούμενος τον επερχόμενο θάνατο, λέει στη μητέρα του ότι την αγαπάει.

Πάντως σύμφωνα με το CNN, η αυθεντικότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή από ανεξάρτητες πηγές, ούτε είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς στάλθηκαν ή ποια ήταν η τύχη των αποστολέων τους.

«Μαμά, σου το γράφω για την περίπτωση που δεν θα μπορέσω να σου το πω, Σ’ αγαπώ», αναφέρει ένα μήνυμα. Η μητέρα χωρίς να γνωρίζει τι έχει συμβεί τον ρωτάει: «Γιατί;» και προσθέτει: «Κι εγώ σ’ αγαπώ, παιδί μου».

«Δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ετσι, στέλνω γραπτό μήνυμα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι πάνω στο πλοίο, δεν μπορώ να δω τίποτα, είναι εντελώς σκοτεινά. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άνδρες και γυναίκες, γυναίκες που ουρλιάζουν» αναφέρεται σε μήνυμα επιβάτη.

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στο πλοίο» αναφέρει μαθητής σε μήνυμά του προς τη μητέρα του και προσθέτει: «Δεν έχουμε πεθάνει ακόμη, σε παρακαλώ στείλε το μήνυμα παντού».

Σε άλλη περίπτωση, ένας πατέρας συμβουλεύει το παιδί του να βγει από την καμπίνα για να μπορέσουν να τον βρουν οι διασώστες. «Δεν μπορώ να κινηθώ επειδή έχει γείρει τόσο πολύ. Οποιαδήποτε κίνηση είναι επικίνδυνη» απαντάει ο νεαρός. Λίγο αργότερα, συμπληρώνει «Οχι, πατέρα, δεν μπορώ να περπατήσω. Δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στον διάδρομο. Και είναι τόσο μεγάλη η κλίση».

Ενας άλλος επιβάτης επικοινωνεί με τον αδελφό του, γράφοντάς του ότι βρισκόταν στο πλοίο με προορισμό το νησί Ζεζού: «Το πλοίο χτυπήθηκε από κάτι, έχει ακινητοποιηθεί και η ακτοφυλακή βρίσκεται καθ’ οδόν».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ενας επιζών, ο Κιμ Σέουνγκ Μοκ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ότι προσπάθησε να σώσει συνεπιβάτες του. Αλλά «το νερό έμπαινε τόσο γρήγορα, κάποιοι δεν τα κατάφεραν» ανέφερε ο ίδιος.

«Το νερό έμπαινε τόσο γρήγορα, κάποιοι δεν τα κατάφεραν»

Τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί, ωστόσο επιζώντες υποστηρίζουν ότι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και αμέσως μετά το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση.

«Φώναζα για 30 με 40 λεπτά μέσα στο πλοίο» είπε ένας επιζών. «Αντικείμενα έπεφταν και οι άνθρωποι γλιστρούσαν στο εσωτερικό του πλοίου».

Οι γονείς των μαθητών έχουν συγκεντρωθεί στο λύκειο του Ανσαν ή έσπευσαν στα λιμάνια που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Δύσκολες συνθήκες

Η θερμοκρασία της θάλασσας, που κυμαίνεται στους 12 βαθμούς και το μεγάλο βάθος περιορίζουν τις πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί αγνοούμενοι επιβάτες, δήλωσαν μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης στην εφημερίδα The Korea Herald. Τα ισχυρά ρεύματα και τα θολά νερά, δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες διάσωσης.

Τα ισχυρά ρεύματα και τα θολά νερά, δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες διάσωσης

Περισσότερα από 100 πλοία και αεροπλάνα του στρατού και της ακτοφυλακής χτενίζουν την περιοχή του ναυαγίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης αλιευτικά σκάφη ενώ δύτες του πολεμικού ναυτικού αναπτύχθηκαν στο ναυάγιο.

Υπάρχουν φόβοι ότι σχεδόν τα δύο τρίτα εκ των 462 επιβαινόντων έχουν παγιδευτεί μέσα στο πλοίο Sewol, που έχει πια βυθιστεί, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Φωτογραφίες: REUTERS/Kim Hong-Ji, ΑΠΕ-ΜΠΕ

banner
banner
banner
banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

11 Ιουλ 2020 | 19:51

Θεομηνία στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισχυρές βροχοπτώσεις

Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα δυτικά του Νεπάλ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 214 ΕΠΙΒΑΤΕΣ 10 Ιουλ 2020 | 21:09

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Πρωτέας - Θα μείνει δεμένο στην Σκόπελο

Το πλοίο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Μαντούδι προς Σκόπελο, Σκιάθο και Βόλο.

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 19:02

Καλπάζει ο κορονοϊός στη Σερβία: Η χερότερη μέρα από την αρχή της πανδημίας - 18 νεκροί

Η πρωθυπουργός της χώρας δεν απέκλεισε τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας αν επιδεινωθεί κι άλλο η επιδημιολογική κατάσταση.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 10 Ιουλ 2020 | 17:47

"Πυρά" ΝΔ κατά της Ραλλίας Χρηστίδου: Αθωώνει τους δολοφόνους τριών ανθρώπων στη Marfin

Σάλος έχει προκληθεί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είπε ότι για τους νεκρούς της Marfin ευθύνονται οι τραπεζίτες.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΧΩΡΑ 10 Ιουλ 2020 | 06:44

ΗΠΑ: 1.000 θάνατοι, νέο ρεκόρ 65.500 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων μόλυνσης έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,11 εκατομμύρια.

ΠΑΡΚ ΓΟΥΟΝ-ΣΟΥΝ 09 Ιουλ 2020 | 20:14

Πολιτικό θρίλερ στη Νότια Κορέα: Νεκρός ο δήμαρχος της Σεουλ

Επαιξε καθοριστικό ρόλο στην τεράστιες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή της προέδρου. Θεωρείτο ως πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 09 Ιουλ 2020 | 19:01

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 550.000 οι νεκροί παγκοσμίως - Οι ΗΠΑ στην κορυφή της μακάβριας λίστας

Οι 201.124 στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο σε αριθμό θυμάτων.

09 Ιουλ 2020 | 17:56

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η αύξηση των κρουσμάτων - 50 νέα σε μια μέρα, τα 24 εισαγόμενα

3672 κρούσματα συνολικά - κανένας νέος θάνατος - εννέα διασωληνωμένοι. Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές.

ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΜΥΚΟΝΟ, ΤΗΝΟ, ΑΝΔΡΟ, ΡΑΦΗΝΑ 09 Ιουλ 2020 | 17:09

Μηχανική βλάβη στο επιβατηγό πλοίο Superferry με 191 επιβάτες - Επιστρέφει στη Ραφήνα

Το πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Ραφήνα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 09 Ιουλ 2020 | 08:01

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Περισσότεροι από 900 θάνατοι και 60.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει συστηματικά τα ολοένα πιο ανησυχητικά δεδομένα.

ΑΥΞΗΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ 09 Ιουλ 2020 | 07:07

Λατινική Αμερική: Τρομακτική κατάσταση σε Αργεντινή, Μεξικό και Βραζιλία λόγω κορονοϊού

Η Λατινική Αμερική των εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων δε μπορεί να αναχαιτίσει τον ιό.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 09 Ιουλ 2020 | 06:49

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πάνω από 546.000 νεκροί

Τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων από αυτόν των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης.

ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 08 Ιουλ 2020 | 17:21

Βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία - 58 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις [Εικόνες-Βίντεο]

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή - Εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων - Δέκα άνθρωποι αγνοούνται.