DW: Αναζητώντας τα ίχνη του χρυσού της Βενεζουέλας

Εδώ και χρόνια τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας διαρκώς συρρικνώνονται, παλαιότερα με πιο αργό ρυθμό και πρόσφατα ταχύτερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Bενεζουέλα χρωστά στην Deutsche Bank την αποπληρωμή εκκρεμούς δανείου. Για τον λόγο αυτό η γερμανική τράπεζα έχει προχωρήσει σε κατάσχεση του χρυσού. Το ακριβές ύψος του δανείου δεν θέλησε από την πλευρά της να σχολιάσει η Deutsche Bank.

Ωστόσο εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας επιβεβαίωσε στην DW, ότι η Βενεζουέλα δεν έχει αποπληρώσει δάνειο, το οποίο έλαβε προ πενταετίας. Σύμφωνα με το Bloomberg η Deutsche Bank έχει κατασχέσει περίπου 20 τόνους χρυσού ενώ η αξία του δανείου υπολογίζεται σε 750 εκατομμύρια δολάρια. Εντούτοις σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt, η αξία του χρυσού που έχει κατασχεθεί στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το οφειλόμενο ποσό από τη Βενεζουέλα, οπότε θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να επιστρέψει το επιπλέον ποσό η γερμανική τράπεζα στη Βενεζουέλα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ιστορία με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων από την κυβέρνηση Μαδούρο δεν είναι νέα. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της Citibank, η οποία έχει επίσης παρόμοιες αξιώσεις για αποπληρωμή δανείου.

Οι εικασίες για την πώληση χρυσού

Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Άνχελ Αλβαράδα, ο οποίος έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στην DW, εικάζεται ότι ο Νικολάς Μαδούρο πωλεί όλο αυτό το διάστημα τον χρυσό της χώρας. Ο 38χρονος βουλευτής παρακολουθεί τις διαδρομές του χρυσού. «Η πώληση γίνεται κρυφά» λέει χαρακτηριστικά, ενώ και ο εμπειρογνώμονας Γκύντερ Μάιχολντ από το γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της πώλησης χρυσού. Επισημαίνει δε ότι η πώληση πολύτιμων μετάλλων είναι μια μορφή επένδυσης που μπορεί εύκολα να ρευστοποιηθεί και η οποία «κινείται γρήγορα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τα δεδομένα που είναι γνωστά τείνουν να επιβεβαιώνουν μια τέτοια θεωρία. Από το τέλος του 2014 τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας φαίνεται ότι εμφανίζουν σταθερή μείωση, ενώ έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μόνο από τις αρχές του έτους. Σημειωτέον ότι το 2014 κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ξένου συναλλάγματος για τη χώρα.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι ο Νικολάς Μαδούρο χρηματοδότησε μέσω της πώλησης χρυσού το πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου, ονόματι «Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα». Όσο όμως η οικονομική εξαθλίωση στη Βενεζουέλα αυξάνεται, η πώληση χρυσού δείχνει να επιταχύνεται. Οι αμερικανικές κυρώσεις προς την κυβέρνηση της χώρας έχουν αυξήσει επίσης την πίεση από τον περασμένο Ιανουάριο. «Ο χρυσός είναι από τις λίγες εναπομείνασες πηγές ξένου συναλλάγματος» αναφέρει ο Αλβαράδο.

Θα υπάρχει χρυσός στη Βενεζουέλα ως το 2020;

Πέρα όμως από τα αποθέματα χρυσού στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας κομβικής σημασίας είναι και ο ρόλος του ακατέργαστου χρυσού. Όπως και με το πετρέλαιο, η Βενεζουέλα δεν διαθέτει τα μέσα για την επεξεργασία του. Έτσι ο ακατέργαστος χρυσός καταλήγει είτε στην Ελβετία, όπου άλλωστε γίνεται η επεξεργασία του 40% του χρυσού που διακινείται παγκοσμίως, είτε στην Τουρκία, με την οποία η χώρα έχει υπογράψει διμερή σύμβαση για την επεξεργασία χρυσού. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για επιστροφή ράβδων χρυσού από την Τουρκία στη Βενεζουέλα, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της El Pais, η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2018 διένειμε στη Βενεζουέλα τρόφιμα αξίας περίπου 61 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για τα αποθέματα επεξεργασμένου χρυσού εικάζεται ότι το Καράκας από το 2011, δηλαλή ήδη επί Τσάβες, είχε διαμοιράσει μεγάλες ποσότητες σε τράπεζες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την Tagesspiegel τις μισές εξ αυτών στη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα περίπου 15 τόνοι χρυσού από τις αρχές του χρόνου βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ομιχλώδης ιστορία του χρυσού της Βενεζουέλας προκαλεί οργή στις ΗΠΑ αλλά και στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον βουλευτή Κάρλος Παπαρόνι, από τον στενό κύκλο του αυτοαποκαλούμενου μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδού, το θέμα της πώλησης χρυσού δεν πέρασε ποτέ από την Εθνοσυνέλευση της χώρας.

Και ο Άνχελ Αλβαράδο εκφράζει τον φόβο «ότι στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα από τον χρυσό θησαυρό της χώρας», ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, αν συνεχιστεί η εικαζόμενη αυτή πρακτική, ο χρυσός της Βενεζουέλας ενδέχεται να έχει εξαντληθεί πλήρως ως το 2020.

Πηγή: DW

Φωτογραφία: Pixabay

27.069 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 05 Απρ 2020 | 21:01

Κορονοϊός: Στους 574 οι θάνατοι στην Τουρκία - 73 νεκροί σε μια ημέρα

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.135 για να φθάσουν τα 27.069.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ 05 Απρ 2020 | 17:50

Η Τουρκία εξαιρεί από την καραντίνα τους νεαρούς εργάτες κάτω των 20 ετών

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όπως και οι εποχικοί εργάτες αγροτικών εργασιών κάτω των 20 ετών εξαιρούνται της απαγόρευσης.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ 04 Απρ 2020 | 21:32

Κορονοϊός: 76 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο- 23.934 τα συνολικά κρούσματα στη Τουρκία

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid-19 αυξήθηκαν κατά 76 και πλέον οι νεκροί έφθασαν τους 501 στη χώρα.

ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ 04 Απρ 2020 | 12:26

Τουρκία: Πέθανε η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας

Η Μπολέκ ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση επτά μελών του συγκροτήματος που έχουν συλληφθεί.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 03 Απρ 2020 | 21:50

Κορονοϊός: Σε καραντίνα από Ερντογάν οι μεγάλες πόλεις - Απαγόρευση κυκλοφορίας στους νέους κάτω των 20

Απαγορεύεται για 15 ημέρες σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας

ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ 56 ΠΟΛΕΙΣ 03 Απρ 2020 | 20:26

Τουρκία: Πάνω από 20.000 τα κρούσματα - Στους 425 οι νεκροί

Στην Κωνσταντινούπολη τα κρούσματα είναι 12.231, στη Σμύρνη 1.015, στην Άγκυρα 860, στο Ικόνιο 601 και στο Κοτζάελι 500.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 03 Απρ 2020 | 14:58

Αγγελος Συρίγος: Φοβάμαι μην στείλουν επίτηδες οι Τούρκοι, μετανάστες-φορείς του κορονοϊού στα νησιά

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για θερμό επεισόδιο εκτίμησε ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ» 02 Απρ 2020 | 21:53

Ο κορονοϊός σαρώνει στην Τουρκία και ο Ερντογάν θεωρεί μεγαλύτερη απειλή την απαισιοδοξία

Ο Ιμάμογλου μάλιστα έχει ζητήσει επίμονα να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, που σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελεί έως τώρα το επίκεντρο της επιδημίας με 8.852 κρούσματα και 117 θανάτους από τον κορονοϊό

ΣΤΑ 18.135 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 02 Απρ 2020 | 20:25
ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 02 Απρ 2020 | 17:41

Κορονοϊός: Γιατί ο Ερντογάν δεν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας παρά τη ραγδαία εξάπλωση

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται με τόση ταχύτητα όσο στην Τουρκία

ΣΕΡΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 02 Απρ 2020 | 17:03

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Παναγιά και Οινούσσες

Ζεύγος τουρκικών F-16 -που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης

15.679 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 01 Απρ 2020 | 22:49

Κορονοϊός: 277 οι νεκροί στην Τουρκία - Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση

Κατά 63 αυξήθηκαν οι θάνατοι στη γειτονική χώρα, σε σχέση με χθες - Τα περισσότερα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη

243 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ 31 Μαρ 2020 | 22:00

Κορονοϊός: Τους 214 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία - 13.531 τα κρούσματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έχοντας νοσήσει από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε μέσα σε μια μέρα κατά 46