DW: Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

Η μάχη για το κόμμα του Ερντογάν κρίνεται στις μεγαλουπόλεις. Αν κερδίσει η αντιπολίτευση, θα είναι η αρχή του τέλους για το ΑΚΡ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
DW: Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

Τους περασμένους μήνες στο δημόσιο διάλογο για την εσωτερική πολιτική πρυτάνευσε κυρίως το ερώτημα, ποια στρατηγική ακολουθεί η αντιπολίτευση εναντίον των υποψηφίων του Ερντογάν, δηλαδή του τούρκου προέδρου και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Από τις 19 Φεβρουαρίου διαφάνηκε κάποια απάντηση. Οι ζυμώσεις ανάμεσα στα επιμέρους κόμματα τελείωσαν, οι λίστες των υποψηφίων παραδόθηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή.

Πρόκληση για το ΑΚΡ

Πολλοί εμπειρογνώμονες βλέπουν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ως σημείο καμπής. Μέχρι τώρα το ΑΚΡ έδινε την εικόνα ενός αήττητου κόμματος. Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση καταφέρει να στείλει δημάρχους σε μεγάλες πόλεις και μαζί να κερδίσει σε πολιτική και οικονομική επιρροή, αυτό θα ισοδυναμούσε με ρήγμα στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Πολιτικοί με μεγάλη εμπειρία κυβερνούν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη η συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας αντιπροσωπεύει το 31,2%, στην Άγκυρα το 9%. Το 37% των κρατικών εσόδων προέρχονται από τις δύο αυτές μεγαλουπόλεις. Πολλοί συμφωνούν με το παλιό ρητό ότι ο δρόμος προς την εξουσία περνά μέσα από το αξίωμα του δημάρχου. Ήταν ο δρόμος που διάβηκε ο πρόεδρος Ερντογάν όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης από το 1994 με 1998. Και στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις, που έγιναν από τις βουλευτικές εκλογές του 2002, νικητής βγήκε το ΑΚΡ. Στις 3 τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές όμως το κόμμα βγήκε εξασθενημένο. Αυτό παίρνει η αντιπολίτευση ως βάση και ελπίζει σε ένα θετικό για αυτή αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που το κόμμα του Ερντογάν χάσει στις μεγάλες πόλεις, πολλοί βλέπουν την αρχή του τέλους του. Το ΑΚΡ στρέφεται προς άγραν κυρίως συντηρητικών ψηφοφόρων με ιδεολογικά επιχειρήματα, ανεξαρτήτως του πόσο εσφαλμένα μπορεί να είναι. Ένας υποψήφιος του ΑΚΡ είπε ότι σε περίπτωση που χάσει το κόμμα, οι γυναίκες με μαντήλα στο κεφάλι δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο. Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε μάλιστα ότι ενδεχόμενη νίκη, θα ήταν η απάντηση σε ξένες δυνάμεις. Ενδόμυχα γνωρίζει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να του κοστίσει πολλές ψήφους. Και αναγκάζεται να υιοθετήσει μετριοπαθή τόνο απέναντι στην αντιπολίτευση καλώντας όλους να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν και θέλουν να πουν.

Η μάχη στις μεγάλες πόλεις

Και για να αποκτήσει ερείσματα στους μη θρησκευόμενους σε πόλεις όπως τη Σμύρνη και τη Κωνσταντινούπολη, προσπαθεί το ΑΚΡ, κόμμα με βαθιές θρησκευτικές ρίζες, να εμφανίσει ένα ανεκτικό πρόσωπο και δεν καταδικάζει την κατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια τακτική, αλλά από άλλο σημείο εκκίνησης, ακολουθεί και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHR, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης. Στην συντηρητική πόλη Ικόνιο κατεβάζει ως υποψήφια τη μοναδική γυναίκα με μαντήλα στο κεφάλι. Ο Οτσέρ Σενστάρ είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Metropol. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις η διαφορά ανάμεσα στα κόμματα είναι οριακή. «Ωστόσο οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων, ακόμη και οι δεξιοί δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση» αναφέρει. Αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν και γι αυτό συνεχίζει τη λεγόμενη «λαϊκή συμμαχία» με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικο Κόμμα MHP.

Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμπτύξει συμμαχία με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ORC τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μειώσει σημαντικά τη διαφορά τους. Κατά τον Καντίρ Αταλάι του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων ΡIAR, το ΜΗΡ έρχεται πρώτο στην Άγκυρα με οριακή διαφορά. Παράγοντες όπως η ασθενής οικονομία, η πολιτική αστάθεια, η αποτυχία του δημοκρατικού μηχανισμού, οι περιορισμοί της ελευθερίας άποψης και τα πολιτικά δικαιώματα ενδέχεται να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Τυχόν επικράτηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, θα σήμαινε ισχυρή ώθηση σε τμήματα πολιτών που στηρίζουν την αντιπολίτευση και κατά συνέπεια στο ήμισυ της κοινωνίας.

Πηγή: DW

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 02 Δεκ 2020 | 08:56

Τουρκικός Τύπος: Συναγερμός για απόπειρα δολοφονίας του Ιμάμογλου από το Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδιάσει τη δολοφονία του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 18:19

Ικανοποίηση Δένδια για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Νίκος Δένδιας για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 01 Δεκ 2020 | 16:35

Βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο- Υπονομεύει το ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά- και μάλιστα σε σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ- ο Μάικ Πομπέο χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

13.746 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Νοε 2020 | 21:20

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία - Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Νοε 2020 | 17:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ: "Επιθετικά και προκλητικά όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας - "Προκαλεί πολλή κριτική η στάση της Τουρκίας" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Νοε 2020 | 16:52

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις - Κάνει λάθος

Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Χουλουσί Ακάρ - Επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την εξέλιξη των συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:29

Εκπρόσωπος Κομισιόν για κυρώσεις στην Τουρκία: "Τα πάντα είναι στο τραπέζι"

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είπε αναφορικά με την Τουρκία ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι".

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 30 Νοε 2020 | 13:34

Εκτίμηση Συρίγου: Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας θα είναι ήπιες - Δύο οι τάσεις στην ΕΕ

Οι δύο τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο για ήπια μέτρα κατά της Τουρκίας. Πώς περιέγραψε τις ισορροπίες ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Α. Συρίγος.