Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι καταιγιστικές. Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας. Ο Νίκολας Μαδούρο αρνείται να αποχωρήσει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

Ο αυτοανακηρυγμένος «πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό συγκεντρώνει την αναγνώριση και την στήριξη των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη παραδοσιακών συμμάχων του.

Ακολουθεί η καταγραφή της κατάστασης ένα 24ωρο μετά την αυτοανακήρυξη του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης ως μεταβατικού, νόμιμου προέδρου της χώρας.

Κράτη και οργανισμοί που αναγνωρίζουν «πρόεδρο Γκουαϊδό»

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος επικεφαλής κράτους που ανακοίνωσε την στήριξή του στον Γκουαϊδό. «Σήμερα, επισήμως αναγνωρίζω τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε χθες ο Τραμπ, λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ίδιου του Γκουαϊδό. Ο ΥΠΕΞ Πομπέο κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Καναδάς: «Στηρίζουμε την δέσμευσή του να οδηγήσει την Βενεζουέλα σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές», δήλωσε η ΥΠΕΞ Κριστιάν Φρίλαντ για τον Γκουαϊδό.

Βραζιλία: Η Μπραζίλια «αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Χιλή: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λανθασμένα διορισμένος πρόεδρος Μαδούρο είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινέρα.

Αργεντινή: «Θέλουμε οι Βενεζουελάνοι να ανακτήσουν την δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Φαουρί

Η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού, που είναι επίσης μέλη της «Ομάδας της Λίμας» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.

Βρετανία: «Ο Μαδούρο δεν είναι νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τονίζοντας ότι ο Γκουαϊδό, είναι «το σωστό πρόσωπο»» για να οδηγήσει τη χώρα προς το εμπρός, χωρίς να τον αναγνωρίσει επίσημα ως πρόεδρο της χώρας.

Γεωργία, Κόσοβο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κράτη και οργανισμοί που ζητούν διάλογο ή εκλογές

Μεξικό: «Έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την Βενεζουέλα που έχει μια συνταγματική κυβέρνηση. Δεν θα διακόψουμε τις σχέσεις μας προς το παρόν ούτε θα αποσύρουμε την αναγνώρισή μας από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσαν ο πρόεδρος Μανουέλ Λόπες Ορμπραδόρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές στην Βενεζουέλα να διεξάγουν συνομιλίες.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί στη διενέργεια ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σε αντίθεση με τον Μαδούρο, η Εθνοσυνέλευση, στην οποία προεδρεύει ο Χουάν Γκουαϊδό, έχει δημοκρατική εντολή των πολιτών της Βενεζουέλας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε το «παράνομο καθεστώς» του Μαδούρο ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Γαλλία: «Μετά από την παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαιρετίζω το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους», είπε με tweet του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Λίγο μετά τη δήλωση Μακρόν, Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές

Ισπανία: «Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και αυτό σίγουρα απαιτεί μια διαδικασία παρέμβασης για να διασφαλιστεί ότι μόνη βέβαιη έξοδος είναι οι εκλογές», τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ. «Δεν θεωρούμε το καθεστώς (της Βενεζουέλας) ως νόμιμο επειδή η νομιμότητά του προκύπτει από εκλογές, που δεν έχουμε αναγνωρίσει», πρόσθεσε. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Γκουαϊδό, και επέμεινε για την ανάγκη να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Πορτογαλία: Ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για την Βενεζουέλα να ξεπεράσει την πολιτική της κρίση είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ηνωμένα Έθνη

«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θέλουμε μια ειρηνική λύση», επέμεινε η Yπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Χιλιανή Μισέλ Μπατσελέ.

Νορβηγία: «Για να λυθεί η πολιτική κρίση, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία μιας πολιτικής διαδικασίας το αντικείμενο της οποίας θα είναι οι ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές», δήλωσε η υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν.

Κράτη που αναγνωρίζουν ότι ο Μαδούρο παραμένει πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ρωσία: Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μαδούρο «εξέφρασε την υποστήριξη του στην νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό».

Τουρκία: «Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν.

Κίνα: «Η Κίνα εφαρμόζει πάντα την αρχή της μη ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και είναι αντίθετη σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Κούβα: «Η στήριξη μας και η αλληλεγγύη μας είναι με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές απόπειρες να κηλιδωθεί και να αποσταθεροποιηθεί η Μπολιβαριανή επανάσταση», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ. Ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκεζ καταδίκασε μια «απόπειρα πραξικοπήματος».

Βολιβία: Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Ιράν: «Το Ιράν στηρίζει την κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας ενάντια στις παράτυπες και παράνομες ενέργειες, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος και η ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

Υπουργός Άμυνας Βενεζουέλας: Νόμιμος πρόεδρος είναι ο Μαδούρο

Στο μεταξύ, "πραξικόπημα" χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας την ορκωμοσία του Χουάν Γκουαϊδό τονίζοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Βλαντιμίρ Παδρίνο υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, μιας χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

"Προειδοποιώ τον λαό της Βενεζουέλας ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον των θεσμών μας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον του Συντάγματος, εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, του νόμιμου προέδρου" είπε ο Παδρίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχιζόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

"Αναγνωρίζουμε ως νόμιμο πρόεδρο... τον ανώτατο διοικητή μας... Νικολάς Μαδούρο", συνέχισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ο στρατός "δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί έναν πρόεδρο που εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα", και "δεν θα υποκύψει ποτέ σε μια ξένη δύναμη".

Ο Παδρίνο προειδοποίησε ότι η χώρα απειλείται με "ευρύτερη σύρραξη" μετά την αυτονακήρυξη του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου.

"Ένας εμφύλιος πόλεμος δεν θα λύσει τα προβλήματα της Βενεζουέλας", τόνισε, ζητώντας να υπάρξει "διάλογος" και να βρεθεί μια "συνταγματική λύση" στην κρίση. Απέδωσε τις ενέργειες του Γκουαϊδό σε "ακροδεξιούς τομείς" που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που προσπαθούν "να σπείρουν αναρχία και χάος". Υπενθύμισε επίσης ότι οι επικεφαλής των οκτώ κύριων στρατιωτικών μονάδων έχουν δηλώσει πίστη στον Μαδούρο και ότι ο στρατός θέλει να αποφύγει τον διχασμό και "την αντιπαράθεση" μεταξύ των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Βόρεια Μακεδονία: Ήττα Ζάεφ στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών - Πανηγυρίζει το VMRO του Μίτσκοσκι

Το κυβερνών "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" του Ζόραν Ζάεφ κατέγραψε μεγάλες απώλειες στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 84 ΕΤΩΝ 18 Οκτ 2021 | 15:15

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ- Από κορονοϊό

Στα 84 του χρόνια έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 12:53

Τik Tok: Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με το σύνδρομο Tourette, στους εφήβους

Το δημοφιλές στους νέους μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok συνδέουν οι επιστήμονες με την πρόκληση του συνδρόμου Tourette,, που προκαλεί σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα των ασθενών.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 18 Οκτ 2021 | 11:22

Η στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον αποχωρεί από το νοσοκομείο - Αγκαζέ με τη Χίλαρι [βίντεο]

Ο Μπιλ Κλίντον πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν και καταγράφηκε να αποχωρεί αγκαζέ με τη Χίλαρι Κλίντον.

ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΣΤΟ YOUTUBE 18 Οκτ 2021 | 10:03

Επέστρεψαν οι Ιάπωνες "Pyramidos": Αυτή τη φορά τραγουδούν "Του Βοτανικού ο μάγκας" [βίντεο]

Το συγκρότημα Pyramidos είναι γνωστό στην Ελλάδα από τα βίντεο στο Youtube. Έχει διασκευάσει μεταξύ άλλων τα "Καγκέλια", το "Βρε μελαχρινάκι" και τον "Ικαριώτικο".

ΤΟ ΖΩΟ ΗΤΑΝ ΝΕΥΡΙΚΟ 18 Οκτ 2021 | 09:31

Τρόμος σε τσίρκο στη Ρωσία: Η στιγμή που αρκούδα επιτίθεται σε έγκυο θηριοδαμάστρια [βίντεο]

Πανικός επικράτησε κατά τη διάρκεια παράστασης τσίρκου στη Ρωσία, όταν μία αρκούδα επιτέθηκε σε γυναίκα θηριοδαμάστρια, η οποία μάλιστα ήταν έγκυος.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 18 Οκτ 2021 | 09:00

Metaverce: O νέος διαδικτυακός κόσμος που ετοιμάζει το Facebook - Πώς και πού θα επικοινωνούν οι χρήστες

Πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο στην ΕΕ για να αναπτυχθεί το Metaverce.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ 18 Οκτ 2021 | 08:59

Προκαλεί ο Τατάρ: Μαζί με την Τουρκία θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι την Αν. Μεσόγειο

Μια ακόμα ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ 18 Οκτ 2021 | 08:05

Ιταλία: Υποβρύχια αρχαιολογική ανακάλυψη ανατρέπει όσα ξέραμε για την εμπορική σχέση Αρχαίας Ελλάδας και Magna Grecia

Κατά τη διάρκεια των έργων για τον αγωγό TAP έγινε η ανακάλυψη του ναυαγίου ενός κορινθιακού πλοίου με κυρίως πήλινο φορτίο.

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Οκτ 2021 | 22:01

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Εορτασμός των Αγίων Ιατρών για πρώτη φορά - Το μήνυμα του Βαρθολομαίου για την πανδημία

Παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε για πρώτη φορά παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η σύναξη των Αγίων Ιατρών.

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 17 Οκτ 2021 | 20:49

Πακιστάν: Πατέρας έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του

Ο μανζούρ Χουσάιν καταζητείται από την πακιστανική αστυνομία καθώς έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες του αλλά και τα εγγόνια του.

ΕΙΧΕ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ 17 Οκτ 2021 | 19:55

ΗΠΑ: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Μπιλ Κλίντον - Στο πλευρό του η Χίλαρι

Ο Μπιλ Κλίντον, νοσηλευόταν από την περασμένη εβδομάδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας