DW: O Ερντογάν χάνει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης - Τι λένε οι ψηφοφόροι του

Σύμφωνα με έκθεση το 70% του τουρκικού πληθυσμού θεωρεί ότι τα τουρκικά μέσα "μεταδίδουν προκατειλημμένες και αναξιόπιστες ειδήσεις".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Οι αλλαγές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης" ήταν το θέμα έκθεσης της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης "Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο". Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις αντιδράσεις του αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού σε προσπάθειες λογοκρισίας.

Στους συντάκτες της έκθεσης ανήκει και ο πολιτικός επιστήμονας Άντριου Ο΄ Ντόνοχιου, ο οποίος μίλησε στην DW για τα βασικά συμπεράσματα: "Διαπιστώσαμε ότι ο έλεγχος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν αυξάνεται πια το τελευταίο διάστημα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η έκθεσή μας δείχνει ότι αρχίζει σιγά-σιγά να χάνει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης".

Σύμφωνα με την έκθεση το 70% του τουρκικού πληθυσμού θεωρεί ότι τα τουρκικά μέσα "μεταδίδουν προκατειλημμένες και αναξιόπιστες ειδήσεις". Το 56% μάλιστα πιστεύει ότι "τα μέσα ενημέρωσης της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους και δεν έχουν καμία δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αναξιόπιστα ΜΜΕ μιλούν ακόμα και ψηφοφόροι του ΑΚΡ

Όπως δήλωσε ο Άντριου Ο΄ Ντόνοχιου το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι απόψεις αυτές εκφράζονται ακόμα και από ψηφοφόρους των κυβερνώντων κομμάτων. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του υπερθνικιστικού συγκυβερνώντος Κόμματος, του Εθνικού Κινήματος MHP, θεωρεί ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου και ότι το 50% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, αλλά και το 63% εκείνων που ψηφίζουν MHP κρίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως "προκατειλημμένα και αναξιόπιστα". Κατά την εκτίμηση του συντάκτη της έκθεσης είναι εντυπωσιακό ότι παρά την πόλωση στα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει κανένας δημοσιογραφικός οργανισμός στη Τουρκία που να χαίρει εκτίμησης σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση του "Κέντρου για την αμερικανική πρόοδο" αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης των τουρκικών μέσων ενημέρωσης η κοινή γνώμη της χώρας στρέφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μικρότερες διαδικτυακές πλατφόρμες για να ενημερωθεί. Ο Άντριου Ο΄ Ντόνοχιου κάνει μάλιστα λόγο για ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Ερντογάν φοβάται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι προσπάθειές του να τα ελέγξει δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Ο συντάκτης της έκθεσης αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα το twitter έσβησε 7.000 λογαριασμούς προπαγάνδας υπέρ του ΑΚΡ, γεγονός που δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει τη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο πολιτικός επιστήμονας προσθέτει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ανησυχεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωφελούν πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν.

Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι δημοσιογράφοι-ήρωες

Ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι τόσο τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη κυβέρνηση όσο και εκείνα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση διαδίδουν συνειδητά fake news. Για παράδειγμα, λέει ο Άντριου Ο΄ Ντόνοχιου η πιο δημοφιλής αντιπολιτευτική εφημερίδα Sözcü διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για σύρους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη Τουρκία.

Ο πολιτικός επιστήμονας διαπιστώνει ότι στην Τουρκία η ερευνητική δημοσιογραφία έχει σχεδόν εκλείψει. Ακόμα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όπως το Τ24 και το Medyascope, περιορίζονται απλά σε σχολιασμούς της επικαιρότητας ή τη δημοσίευση απόψεων ειδικών και γνωστών προσωπικοτήτων, σημειώνει ο Άντριου Ο΄ Ντόνοχιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις πολλές προσπάθειες φίμωσης των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ο συντάκτης της έκθεσης διαπιστώνει ότι υπάρχουν, όπως λέει, θαρραλέοι ήρωες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μεταφέρουν στους ανθρώπους την πραγματική εικόνα. Ο πολιτικός επιστήμονας από το "Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην Τουρκία δημοσιογράφοι που ελέγχουν τις πληροφορίες τους και αποκαλύπτουν φαινόμενα παραπληροφόρησης. Ο ειδικός καταλήγει ωστόσο ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και πως την ίδια στιγμή το κοινό επιθυμεί πρόσβαση σε μια ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα ορισμένοι δημοσιογράφοι που αγωνίζονται, είναι πολύ σημαντικό αυτό, τονίζει τέλος ο Άντριου Ο΄ Ντόνοχιου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 13 Ιουλ 2020 | 07:24

Αγιά Σοφιά: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις Ερντογάν ζητάει η Ελλάδα απο την ΕΕ

Η Αθήνα επιθυμεί αυτή την φορά απέναντι στην Άγκυρα να υπάρξουν πράξεις και οι αντιδράσεις να μην μείνουν στο επίπεδο των δηλώσεων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 12 Ιουλ 2020 | 19:41

Αγία Σοφία: Με κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ. την κάνουν τζαμί οι Τούρκοι - Στίχοι από το κοράνι όλο το 24ωρο

Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ 12 Ιουλ 2020 | 19:36

Πρόταση Κορκίδη για εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες από την Τουρκία

"Μετά και τα τελευταία γεγονότα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την επιχειρηματική μας στάση απέναντι στη Τουρκία", τονίζει.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΠΡΩΙ 12 Ιουλ 2020 | 17:20
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΟΡΕΛ 12 Ιουλ 2020 | 16:20

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Δένδιας: Επί τάπητος οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

12 Ιουλ 2020 | 13:51

Αδιαφορεί για τις αντιδράσεις ο Ερντογάν: Δικό μας θέμα η Αγιά Σοφιά, πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση

"Η τελική απόφαση για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο", δήλωσε με έμφαση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 12 Ιουλ 2020 | 09:56

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Αν η Ευρώπη δεν αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί

"Σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας"

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 12 Ιουλ 2020 | 08:04

Παγκόσμια κατακραυγή για το σχέδιο Ερντογάν για τη νέα άλωση της Αγιάς Σοφιάς - Σιωπή από Τράμπ, αίνιγμα η Μέρκελ

H Αθήνα αναμένεται να ζητήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μετά τις συνεχείς προκλήσεις της γειτονικής χώρας

11 Ιουλ 2020 | 20:42

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία έκλεισε την Αγία Σοφία - Ξεκίνησε τις προετοιμασίες για να γίνει τζαμί

Το κτίριο δεν πλέον προσβάσιμο στους επισκέπτες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 11 Ιουλ 2020 | 19:53

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών σε Ερντογάν: Θλίψη και μεγάλη ανησυχία για την Αγιά Σοφιά

"Ηταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών"

ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ 11 Ιουλ 2020 | 16:46

Αγιά Σοφιά: Η φιέστα, οι "προσκυνητές" τα συνθήματα, οι σέλφι και τα ασορτί χαλιά προσευχής [εικόνες]

Διαδηλωτές- προσκυνητές και συνθήματα που αντηχούσαν σε όλη την περιοχή.

11 Ιουλ 2020 | 16:14

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: "Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα"

Κάποιες αποφάσεις, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.