DW: Σερβία και Κόσοβο ετοιμάζονται να «πειράξουν» τον χάρτη

Επιδιώκουν ανταλλαγή εδαφών ως ανταμοιβή για την ένταξή τους στην ΕΕ. Η κίνηση σπάει το μέχρι τώρα ταμπού του απαραβίαστου των συνόρων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
DW: Σερβία και Κόσοβο ετοιμάζονται να «πειράξουν» τον χάρτη

Το απαραβίαστο των συνόρων ανήκει στην πεμπτουσία του ευρωπαϊκού δημόσιου δικαίου. Τα σύνορα είναι ιερά. Στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από 20 χρόνια, έγινε κάτι το μοναδικό, μετακινήθηκαν τα σύνορα σύμφωνα με κριτήρια εθνικά και πολιτισμικά.

Τα δεδομένα δημιουργήθηκαν με τη βία. Τώρα Σερβία και Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζονται για να το μιμηθούν. Αυτήν τη φορά χωρίς βία, αλλά συναινετικά. Το τίμημα που θα γίνει αντικείμενο ανταλλαγής παραμένει ασαφές, όμως το ντιλ φαίνεται ότι θα γίνει. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ χωρίς προηγούμενο και για την ευρύτερη περιοχή.

Σερβικό λίκνο ιερών και οσίων

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάνω από 7 χρόνια. Όχι στο Βελιγράδι ή στην Πρίστινα, αλλά στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανέλαβε προσπάθειες για να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Το τίμημα της συμφωνίας είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ανταλλαγή εδαφών. Θα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εδώ και καιρό διακηρύττει η ΕΕ, την σταθεροποίηση των πολυεθνικών κοινωνιών και όχι την σαλαμοποίησή τους. Το Κόσοβο είναι de facto ένα νέο κράτος στην Ευρώπη. Μόνο λίγες χώρες της ΕΕ που έχουν φόβους για αποσχιστικά κινήματα δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η δύναμη των τετελεσμένων ισχυροποιεί την διαπραγματευτική θέση του, που μόνο να οραματιστεί μπορούσε πριν από δέκα χρόνια.

Για την παραχώρηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, στο οποίο ζουν σχεδόν 45.000 Σέρβοι, η Πρίστινα θα μπορούσε να πάρει την κοιλάδα του Πρέσοβο στη νότια Σερβία ως αντιστάθμισμα, μια περιοχή με συμπαγή αλβανικό πληθυσμό. Ωστόσο, το αλισβερίσι με εδάφη κατά μήκος εθνικών πληθυσμιακών ομάδων είναι μόνο το ένα κριτήριο. Πρόκειται επίσης για εδαφικούς βιομηχανικούς πόρους και πολιτιστικά μνημεία. Ενώ αυτό "ξυπνά" τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών, προκαλεί τα εθνικά αισθήματα των Σέρβων και φόβο για πιθανή απώλεια ορθοδόξων εκκλησιών και μοναστηριών, δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το λίκνο των ιερών και οσίων του σερβικού λαού.

Κίνδυνος από εθνικιστές

Κατά τον μεσαίωνα η κυριαρχία των Σέρβων χάθηκε από τη σταδιακή διείσδυση των Οθωμανών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Πολιτικά ο σερβικός μύθος επανήλθε για προπαγανδιστικούς λόγους. Την τελευταία φορά ήταν το 1989, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αφαίρεσε την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, 600 χρόνια μετά την πολύνεκρη μάχη. Ήταν η απαρχή διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, που οδήγησε στο θάνατο 300.000 ανθρώπους.

Όταν σίγησαν τα όπλα στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κλιμακώθηκε η σερβοκοσοβαρική διένεξη αρχές του 1998. Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για συστηματικές εκδιώξεις Αλβανών, πολλές επιβεβαιωμένες, άλλες σκηνοθετημένες. Ακολούθησε μαραθώνιος διαπραγματεύσεων. Μετά την αποτυχία τους το ΝΑΤΟ επιτέθηκε από αέρος και βομβάρδισε επί 80 ημέρες σερβικούς στόχους. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν.

Ως οιονεί διεθνές προτεκτοράτο το Κοσσυφοπέδιο πέρασε μια μεταβατική κατάσταση, που στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 το οδήγησε με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του σε μια νέα εποχή, αυτή του πιο νεότευκτου κράτους της Ευρώπης. Σε περίπτωση που γίνει ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τουλάχιστον νομικά, τα Βαλκάνια θα είχαν μια εστία κρίσης λιγότερη. Θα μπορούσε όμως να δυναμιτίζονταν η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Σέρβοι σκληροπυρηνικοί στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν εγκατέλειψαν ποτέ σχέδια προσάρτησής τους στη Σερβία. Το ίδιο ισχύει και για τους Κροάτες εθνικιστές στη δυτική Ερζεγοβίνη, που θα ήθελαν προ πολλού να είχαν προσδεθεί στο άρμα της Κροατίας. ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο έχουν επίσης πολυεθνικές κοινωνίες.

Πρότυπο μεταμόρφωσης

Παραδόξως η αμφισβητούμενη νομικά και πολιτικά ανταλλαγή περιοχών μεταξύ των δύο χωρών φέρνει και τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ΕΕ. Και οι δύο ανήκουν στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που θέλουν ως μια οικογένεια να γίνουν δεκτές στην ΕΕ. Ο κατάλογος των υποστηρικτών και πολέμιων αυτής της ανταλλαγής είναι μακρύς. Ο σύμβουλος ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ έχει στο μεταξύ επιδοκιμάσει τα σχέδια.

Πόσο ακόμη θα διαρκέσει αυτή η στάση είναι άγνωστο λόγω της ανοιχτής ευρωπαϊκής αδιαφορίας για την νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η γερμανική κυβέρνηση και κυρίως η Άγκελα Μέρκελ αντιδρά συγκρατημένα. Το ίδιο κι άλλοι αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το δεξί χέρι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Τζέιμς Πάρντιου δηλώνει κάθετα αντίθετος με την ανταλλαγή εδαφών. Μαζί με αυτόν κι άλλοι πολλοί. Ωστόσο, η πολιτική αναμέτρηση πλησιάζει.

Αύριο, 08.09, ο ισχυρός άνδρας της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς στη Μιτροβίτσα ενώπιον των συμπατριωτών, θα εκφωνήσει την σημαντικότερη, ίσως, ομιλία της ζωής του. Η προσφορά για ανταλλαγή στην "φωλιά του λύκου" αποτελεί πρότυπο μεταμόρφωσης ενός εθνικιστικού γερακιού σε πεπεισμένο ευρωπαίο. Η Σερβία θέλει εισέλθει κατά προτεραιότητα στο κλαμπ των Βρυξελλών. Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος αυτός η θλίψη για τη μερική απώλεια του λίκνου των σερβικών ιερών και οσίων θα είναι μάλλον περιορισμένη στο Βελιγράδι.

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτό: GOOGLE MAPS, REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 16 Ιαν 2022 | 10:13

Πρώτη αντίδραση Τζόκοβιτς μετά την ήττα στην Αυστραλία: Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος αλλά σέβομαι την απόφαση

"Εξαιρετικά απογοητευμένος" από την δικαστική απόφαση που τον βγάζει εκτός Αυστραλιανού Open ο Τζόκοβιτς.

ΑΥΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΟΛΕ 15 Ιαν 2022 | 13:04

Αγωνία για τον Τζόκοβιτς στη Σερβία - Βολές Βούτσιτς κατά Μόρισον: "Γιατί τον βασανίζετε;"

Έντονα επικριτικός για την στάση της κυβέρνησης της Αυστραλίας στην υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 14 Ιαν 2022 | 21:01

"Άδειασμα" σε Τζόκοβιτς από Σέρβο γιατρό: "Γνώριζε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό από τις 16 Δεκεμβρίου"

Ο ιατρός Ζόραν Γκόικοβιτς, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Σερβίας, ανέφερε ότι στις 16 Δεκεμβρίου εστάλη το e-mail στον Νόβακ Τζόκοβιτς ότι είναι θετικός στον κορονοϊό

ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 11 Ιαν 2022 | 11:45

Θετικός στον κορονοϊό ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος - Στήριζε τον ανεμβολίαστο Τζόκοβιτς

Η Σερβική Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Πορφύριος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Κατά την περίοδο των εορτών δεν τηρήθηκε από την Εκκλησία το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 10 Ιαν 2022 | 18:21

Τζόκοβιτς: Ποια είναι η εκρηκτική Γελένα που έχει πάντα στο πλευρό του - Οι "ψεκασμένες" θεωρίες για 5G κορονοϊό

Η γυναίκα του Νόβακ Τζόκοβιτς δεν περνάει απαρατήρητη ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις για "ψεκασμένες" θεωρίες για τον κορονοϊό

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Ιαν 2022 | 15:04

Πρώτη αντίδραση Τζόκοβιτς: "Ήρθα εδώ για να παίξω και θέλω να μείνω για να αγωνιστώ" - Αύριο η τελική απόφαση

Το μήνυμα του Νόβακ Τζόκοβιτς που άρχισε να προπονείται και η συνέντευξη Τύπου της οικογένειάς του - Αύριο το τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ

ΝΕΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 10 Ιαν 2022 | 10:54

Θρίλερ με τον Τζόκοβιτς στην Αυστραλία: Πληροφορίες ότι είναι "υπό κράτηση", το διαψεύδουν οι Αυστραλοί

Νέα ανατροπή στην υπόθεση Τζόκοβιτς. Αυστραλιανά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ενδέχεται να έχει συλληφθεί.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 10 Ιαν 2022 | 08:01

"Κληρώνει" σήμερα για τον Τζόκοβιτς: Συνεδριάζει το δικαστήριο της Μελβούρνης - Παραμένει κρατούμενος ο τενίστας

Σε εξέλιξη το δικαστήριο για την υπόθεση εισόδου στην Αυστραλία του Νόβακ Τζόκοβιτς.

ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 07 Ιαν 2022 | 13:30

Στην καραντίνα γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Τζόκοβιτς- Παπάς λειτούργησε έξω από το ξενοδοχείο μαζί με Σέρβους οπαδούς του Νόλε

Ιερέας από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μελβούρνης πήγε έξω από το ξενοδοχείο του Τζόκοβιτς και έκανε τη λειτουργία

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 20 Ιαν 2022 | 23:40

Το τόλμησε η Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες - 3.600 ευρώ το πρόστιμο

Υπερψηφίστηκε η γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων, από την 1η Φεβρουαρίου - Αυτή τη στιγμή στην Αυστρία πλήρως εμβολιασμένο είναι το 71,6% του πληθυσμού.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 22:52

"Τύμπανα πολέμου" στην Ουκρανία: Στα σύνορα χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες - Στέλνουν πυραύλους οι ΗΠΑ

Καζάνι που βράζει η Ουκρανία - Συγκεντρώνει στρατό το Κρεμλίνο - Στην αντεπίθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΙΣΩ 20 Ιαν 2022 | 22:03

Το ρολόι της Αποκάλυψης σταμάτησε 100 δεύτερα πριν τα μεσάνυχτα - Μια ανάσα ο πλανήτης από την καταστροφή

Το ρολόι της Αποκάλυψης συμβολίζει ένα επικείμενο γεγονός κατακλυσμιαίας σημασίας για τον πλανήτη.

«ΕΙΜΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ» 20 Ιαν 2022 | 20:57

Μόναχο: "Ντρέπομαι" λέει ο Καρδινάλιος Μαρξ για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης - Η εμπλοκή του Επίτιμου Πάπα Βενέδικτου

"Συγγνώμη" από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκε στην Επισκοπή Μονάχου ζήτησε ο Καρδινάλιος Μαρξ - Δράστες 173 ιερείς και εννέα διάκονοι