DW: Σερβία και Κόσοβο ετοιμάζονται να «πειράξουν» τον χάρτη

Επιδιώκουν ανταλλαγή εδαφών ως ανταμοιβή για την ένταξή τους στην ΕΕ. Η κίνηση σπάει το μέχρι τώρα ταμπού του απαραβίαστου των συνόρων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
DW: Σερβία και Κόσοβο ετοιμάζονται να «πειράξουν» τον χάρτη

Το απαραβίαστο των συνόρων ανήκει στην πεμπτουσία του ευρωπαϊκού δημόσιου δικαίου. Τα σύνορα είναι ιερά. Στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από 20 χρόνια, έγινε κάτι το μοναδικό, μετακινήθηκαν τα σύνορα σύμφωνα με κριτήρια εθνικά και πολιτισμικά.

Τα δεδομένα δημιουργήθηκαν με τη βία. Τώρα Σερβία και Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζονται για να το μιμηθούν. Αυτήν τη φορά χωρίς βία, αλλά συναινετικά. Το τίμημα που θα γίνει αντικείμενο ανταλλαγής παραμένει ασαφές, όμως το ντιλ φαίνεται ότι θα γίνει. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ χωρίς προηγούμενο και για την ευρύτερη περιοχή.

Σερβικό λίκνο ιερών και οσίων

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάνω από 7 χρόνια. Όχι στο Βελιγράδι ή στην Πρίστινα, αλλά στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανέλαβε προσπάθειες για να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Το τίμημα της συμφωνίας είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ανταλλαγή εδαφών. Θα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εδώ και καιρό διακηρύττει η ΕΕ, την σταθεροποίηση των πολυεθνικών κοινωνιών και όχι την σαλαμοποίησή τους. Το Κόσοβο είναι de facto ένα νέο κράτος στην Ευρώπη. Μόνο λίγες χώρες της ΕΕ που έχουν φόβους για αποσχιστικά κινήματα δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η δύναμη των τετελεσμένων ισχυροποιεί την διαπραγματευτική θέση του, που μόνο να οραματιστεί μπορούσε πριν από δέκα χρόνια.

Για την παραχώρηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, στο οποίο ζουν σχεδόν 45.000 Σέρβοι, η Πρίστινα θα μπορούσε να πάρει την κοιλάδα του Πρέσοβο στη νότια Σερβία ως αντιστάθμισμα, μια περιοχή με συμπαγή αλβανικό πληθυσμό. Ωστόσο, το αλισβερίσι με εδάφη κατά μήκος εθνικών πληθυσμιακών ομάδων είναι μόνο το ένα κριτήριο. Πρόκειται επίσης για εδαφικούς βιομηχανικούς πόρους και πολιτιστικά μνημεία. Ενώ αυτό "ξυπνά" τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών, προκαλεί τα εθνικά αισθήματα των Σέρβων και φόβο για πιθανή απώλεια ορθοδόξων εκκλησιών και μοναστηριών, δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το λίκνο των ιερών και οσίων του σερβικού λαού.

Κίνδυνος από εθνικιστές

Κατά τον μεσαίωνα η κυριαρχία των Σέρβων χάθηκε από τη σταδιακή διείσδυση των Οθωμανών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Πολιτικά ο σερβικός μύθος επανήλθε για προπαγανδιστικούς λόγους. Την τελευταία φορά ήταν το 1989, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αφαίρεσε την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, 600 χρόνια μετά την πολύνεκρη μάχη. Ήταν η απαρχή διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, που οδήγησε στο θάνατο 300.000 ανθρώπους.

Όταν σίγησαν τα όπλα στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κλιμακώθηκε η σερβοκοσοβαρική διένεξη αρχές του 1998. Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για συστηματικές εκδιώξεις Αλβανών, πολλές επιβεβαιωμένες, άλλες σκηνοθετημένες. Ακολούθησε μαραθώνιος διαπραγματεύσεων. Μετά την αποτυχία τους το ΝΑΤΟ επιτέθηκε από αέρος και βομβάρδισε επί 80 ημέρες σερβικούς στόχους. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν.

Ως οιονεί διεθνές προτεκτοράτο το Κοσσυφοπέδιο πέρασε μια μεταβατική κατάσταση, που στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 το οδήγησε με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του σε μια νέα εποχή, αυτή του πιο νεότευκτου κράτους της Ευρώπης. Σε περίπτωση που γίνει ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τουλάχιστον νομικά, τα Βαλκάνια θα είχαν μια εστία κρίσης λιγότερη. Θα μπορούσε όμως να δυναμιτίζονταν η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Σέρβοι σκληροπυρηνικοί στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν εγκατέλειψαν ποτέ σχέδια προσάρτησής τους στη Σερβία. Το ίδιο ισχύει και για τους Κροάτες εθνικιστές στη δυτική Ερζεγοβίνη, που θα ήθελαν προ πολλού να είχαν προσδεθεί στο άρμα της Κροατίας. ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο έχουν επίσης πολυεθνικές κοινωνίες.

Πρότυπο μεταμόρφωσης

Παραδόξως η αμφισβητούμενη νομικά και πολιτικά ανταλλαγή περιοχών μεταξύ των δύο χωρών φέρνει και τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ΕΕ. Και οι δύο ανήκουν στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που θέλουν ως μια οικογένεια να γίνουν δεκτές στην ΕΕ. Ο κατάλογος των υποστηρικτών και πολέμιων αυτής της ανταλλαγής είναι μακρύς. Ο σύμβουλος ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ έχει στο μεταξύ επιδοκιμάσει τα σχέδια.

Πόσο ακόμη θα διαρκέσει αυτή η στάση είναι άγνωστο λόγω της ανοιχτής ευρωπαϊκής αδιαφορίας για την νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η γερμανική κυβέρνηση και κυρίως η Άγκελα Μέρκελ αντιδρά συγκρατημένα. Το ίδιο κι άλλοι αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το δεξί χέρι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Τζέιμς Πάρντιου δηλώνει κάθετα αντίθετος με την ανταλλαγή εδαφών. Μαζί με αυτόν κι άλλοι πολλοί. Ωστόσο, η πολιτική αναμέτρηση πλησιάζει.

Αύριο, 08.09, ο ισχυρός άνδρας της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς στη Μιτροβίτσα ενώπιον των συμπατριωτών, θα εκφωνήσει την σημαντικότερη, ίσως, ομιλία της ζωής του. Η προσφορά για ανταλλαγή στην "φωλιά του λύκου" αποτελεί πρότυπο μεταμόρφωσης ενός εθνικιστικού γερακιού σε πεπεισμένο ευρωπαίο. Η Σερβία θέλει εισέλθει κατά προτεραιότητα στο κλαμπ των Βρυξελλών. Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος αυτός η θλίψη για τη μερική απώλεια του λίκνου των σερβικών ιερών και οσίων θα είναι μάλλον περιορισμένη στο Βελιγράδι.

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτό: GOOGLE MAPS, REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑΞΥ 30 ΚΑΙ 50 ΕΤΩΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 14 Ιουλ 2020 | 18:40

Σερβία - κορονοϊός: 344 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι σε μια μέρα- Στα όρια αντοχής το σύστημα υγείας

Μόνο στο Βελιγράδι παρουσιάζονται καθημερινά στα κατά τόπους ιατρεία πάνω από 3.000 άτομα με ύποπτα συμπτώματα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 14 Ιουλ 2020 | 17:23

Έκκληση Ειρηναίου στον Ερντογάν: "Διατηρήστε το status quo της Αγίας Σοφίας - Δεν είναι αργά"

Ο Πατριάρχης των Σέρβων προτείνει να δοθεί άδεια για την εκτέλεση όχι μόνο της μουσουλμανικής αλλά και της χριστιανικής λατρείας στην Αγία Σοφία.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 13 Ιουλ 2020 | 18:45

Συναγερμός στη Σερβία: Αριθμός ρεκόρ ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ - 154 "χαροπαλεύουν"

Για το 70% σχεδόν των νέων κρουσμάτων χρειάζεται να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομεία αναφοράς.

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 12 Ιουλ 2020 | 21:25

Καβάλα: Επιστροφή στην πατρίδα τους για οικογένεια Σέρβων- Μετά τον γιο, διαγνώστηκε θετικός και ο πατέρας

Η τετραμελής οικογένεια από τη Σερβία ήρθε στη Θάσο για διακοπές την προηγούμενη εβδομάδα.

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ 12 Ιουλ 2020 | 14:34

Λουτρά Αιδηψού: Διαγνώστηκε με κορονοϊό 66χρονη Ρουμάνα που παραθερίζει σε ξενοδοχείο της περιοχής

Η 66χρονη έχει τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο της, η οποία επιτηρείται από αστυνομικούς του Α.Τ. Αιδηψού.

11 Ιουλ 2020 | 17:18

Επαναπατρίζονται Σέρβοι τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στην Εύβοια

Σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, για τους θετικούς στον ιό τουρίστες, έχει πραγματοποιηθεί ιχνηλάτιση των επαφών τους.

11 Ιουλ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Καζάνι που βράζει η βόρεια Ελλάδα - Εισαγόμενα και "ορφανά" κρούσματα απειλούν να κλείσουν τα χερσαία σύνορα [Βίντεο]

Φουντώνουν τα σενάρια για νέα, πιο αυστηρά μέτρα - Αγωνία για τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 19:02

Καλπάζει ο κορονοϊός στη Σερβία: Η χερότερη μέρα από την αρχή της πανδημίας - 18 νεκροί

Η πρωθυπουργός της χώρας δεν απέκλεισε τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας αν επιδεινωθεί κι άλλο η επιδημιολογική κατάσταση.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 09 Αυγ 2020 | 17:27

Κορονοϊός - Ιταλία: Χωρίς λιτανείες για την Παναγία και οι Καθολικοί

Οι λιτανείς θα γίνουν με το άγαλμα της Μαντόνα επάνω σε θαλάσσια ποδήλατα και μηχανάκια.

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ 09 Αυγ 2020 | 15:54

Ελπιδοφόρος Αμερικής για Λίβανο: Τεράστια και ασύλληπτη τραγωδία, αλλά ο λαός θα την ξεπεράσει

Η αποστολή μας, σημειώνει, είναι να συμπαριστάμεθα σε όλους και όλους να τους συμπονούμε, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΤΗΝ 1Η ΜΑΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 15:28

Κορονοϊός: Το παράδειγμα της Νέα Ζηλανδίας - 100 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

Η Νέα Ζηλανδία συμπληρώνει 100 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

Η ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ 09 Αυγ 2020 | 09:36

75 χρόνια από την καταστροφή της Χιροσίμα: το Ναγκασάκι προσεύχεται και θυμάται

Η ατομική βόμβα σκότωσε περίπου 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 08 Αυγ 2020 | 21:30

Η Βηρυτός "φλέγεται": Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Λίβανος - Σφοδρές συγκρούσεις

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Λίβανος μετά τις σφοδρές συγγρούσεις που σημειώνονται στη Βυρητό