Ε.Ε.: Κυπριακό και ΑΟΖ τα «αγκάθια» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Οι Βρυξέλλες καλούν την Άγκυρα να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Ανησυχία για το έλλειμμα δημοκρατίας.

ee-kupriako-kai-aoz-ta-agkathia-stin-entaksiaki-poreia-tis-tourkias
SHARE THIS
0
SHARES

Σε παρότρυνση προς την Άγκυρα να αποφύγει κάθε είδους «προκλητική δράση» ή απειλή εναντίον άλλων κρατών - μελών προέβη η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στην έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους.

Σεβασμός στην Κυπριακή ΑΟΖ 

Ειδικότερα για την Κυπριακή ΑΟΖ η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία εξέδωσε ανακοινώσεις και προέβη σε ενέργειες αμφισβήτησης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο

Στην έκθεση τονίζεται ότι Τουρκία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις υποχρεώσεις της, να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Προστίθεται ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, όπως στην περίπτωση του ΟΟΣΑ. Για τη Θεολογική Σχολή τηυς Χάλκης ανα΄φερεται ότι παρά τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις, η σχολή παραμένει κλειστή από το 1971.

Μετανάστες και κράτος δικαίου

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας της Τουρκίας με γειτονικές χώρες με ειδική αναφορά στο Αιγαίο όπου παρατηρείται ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αυξάνεται. Νωρίτερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στεφάν Φουλέ δήλωσε μεταξύ άλλων πως η  Ε.Ε. θα πρέπει να επεκτείνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία περιλαμβάνοντας σε αυτές θέματα του κράτους δικαίου. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για περιπτώσεις ελλείμματος δημοκρατίας οι οποίες παρατηρήθηκαν στην Τουρκία στη διάρκεια του 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook