ΕΕ: Μειώνεται δραστικά η ενταξιακή βοήθεια στην Άγκυρα

Οι Βρυξέλλες περιορίζουν δραστικά τη ενταξιακή βοήθειά τους προς την Άγκυρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΕ: Μειώνεται δραστικά η ενταξιακή βοήθεια  στην Άγκυρα

Οι Βρυξέλλες μείωσαν δραστικά τη βοήθειά τους προς την Τουρκία που προορίζεται για την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης προόδου εκ μέρους της Άγκυρας όσον αφορά την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Από το 2018 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε κατά σχεδόν 40% την βοήθειά της προς την Τουρκία, η οποία θα λάβει συνολικά 759 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας σχετικό άρθρο του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Εκτός από τη μικρή πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων, η Κομισιόν ανέφερε ως άλλον λόγο για τη μείωση της αρωγής τον μικρό αριθμό προγραμμάτων της Άγκυρας στα οποία η ΕΕ θα επιθυμούσε να επενδύσει, κυρίως αυτά που έχουν στόχο τη βελτίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Στη διάρκεια αυτών των τριών ετών, η ΕΕ θα χορηγήσει ωστόσο στην Τουρκία 1,18 δισεκατομμύριο ευρώ για να την βοηθήσει να προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 είχαν προβλεφθεί 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς την Τουρκία για να προετοιμάσει την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουν καταβληθεί παρά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και τις μαζικές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευομένων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσειος της χώρας αυτής με την ΕΕ βρίσκονται εξάλλου «σε νεκρό σημείο», είχαν διαπιστώσει στα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι 28 υπουργοί της ΕΕ στη διάρκεια συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο.

Εξαιτίας της εμπειρίας που είχε στο παρελθόν με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τροποποιήσει στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) την πολιτική της όσον αφορά την αρωγή για ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, δεν θα υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες υποσχέσεις προς τις πέντε χώρες που είναι υποψήφιες για να ενταχθούν στην ΕΕ, την Τουρκία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Γι' αυτές τις πέντε χώρες, θα υπάρξει ένα κοινό ποσό ύψους 14,5 δισεκ. δολαρίων και τα χρήματα θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις προόδους που πραγματοποιεί κάθε χώρα.

Ανεξάρτητα από την αρωγή για την ένταξη στην ΕΕ, η Άγκυρα έχει λάβει από το 2016 περίπου 3 δισεκ. ευρώ από τους Ευρωπαίους για να υποδεχθεί στην Τουρκία 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 20 Ιαν 2022 | 09:21

Ειρωνίες τουρκικών ΜΜΕ για τα Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για την άφιξη των έξι πρώτων Rafale στην Ελλάδα.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 6 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 20 Ιαν 2022 | 07:29

Η Ελλάδα με Rafale- Έξαλλος ο Ερντογάν: "Εμείς φτιάχνουμε δικά μας αεροσκάφη" - Στήριξη από Μακρόν και Βερολίνο

Για κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα έκαναν λόγω ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την ιστορική άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2022 | 22:41

Τουρκία: Προβληματισμός για τα Rafale - "Πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας" [Βίντεο]

Οι δυνατότητες των Rafale, τις οποίες δεν διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά, βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων από τους Τούρκους αναλυτές

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Ευρωπαϊκές προτεραιότητες Μακρόν: "Να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το α' εξάμηνο του έτους, παρουσίασε τους στόχους για την Ευρώπη.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 16 Ιαν 2022 | 14:52
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Ιαν 2022 | 13:18

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για την Ίμβρο: Να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει

Κάθε διάκριση σε βάρος των Ελλήνων της Ίμβρου αντιβαίνει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το μήνυμα Μητσοτάκη.

ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ ΝΕΜΠΑΤΙ 15 Ιαν 2022 | 18:57

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς

ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ 15 Ιαν 2022 | 16:49

Τουρκία: Ταραχές και συλλήψεις σε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ μετά την αυτοκτονία φοιτητή

Οργισμένες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και Τούρκων φοιτητών για την τραγική αυτοκτονία του 20χρουν φοιτητή ιατρικής Ενές Καρά.

ΠΕΤΑΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΔΕΛΙΟΥΣΣΑ 14 Ιαν 2022 | 19:43

Μπαράζ παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο - Τουρκικό drone κοντά στη Νίσυρο

Το τουρικό drone δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης - Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα έγιναν 6 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.