Έγγραφη συμφωνία Ακιντζί - Αναστασιάδη για το εδαφικό

Συμφώνησαν Κύπρος και Τουρκοκύπριοι στην ενσωμάτωση των θέσεων τους ως προς το εδαφικό σε κοινό έγγραφο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έγγραφη συμφωνία Ακιντζί - Αναστασιάδη για το εδαφικό

Σε έγγραφο όπου θα ενσωματωθούν οι θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά τα κριτήρια του εδαφικού, συμφώνησαν το απόγευμα της Τετάρτης κατά την μισάωρη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως δήλωσε το βράδυ στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για να καλύψουν τις συνομιλίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό έχει γίνει με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, να υπάρχει ένα ενοποιημένο έγγραφο, ενώπιον των δύο πλευρών, όπου με μπλε θα καταγράφονται οι θέσεις της ε/κ πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τ/κ πλευράς.

«Και αύριο το πρωί ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση έχοντας ως βάση το ενοποιημένο αυτό έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού».

Το έγγραφο, είπε, θα περιλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών όπως εκφράστηκαν σήμερα το πρωί, «δεν είναι μια δύσκολη εργασία και αύριο το πρωί επί του συγκεκριμένου εγγράφου ξεκινά η συζήτηση».

Στόχος, πρόσθεσε, είναι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αυτά τα κριτήρια να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, να υπάρξει πρόοδος και να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμό της τ/κ πλευράς ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν στην Ελβετία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη.

Να αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή να δούμε. Οι εξελίξεις όπως θα διαμορφωθούν αυτές τις μέρες θα καθορίσουν και το πως θα προχωρήσουμε».

Σε παρατήρηση ότι η σημερινή ημέρα είχε χαρακτηρισθεί ως τεστ προθέσεων (crash test) για το που θα πάει η κατάσταση στο εδαφικό με τις θέσεις που θα κατατίθεντο από την τ/κ πλευρά και εάν έχουμε περάσει αυτό το τεστ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι καταγράφεται ως σημαντικό το γεγονός και για κάποιον που ασχολείται στοιχειωδώς με την ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού από το 1976 και μετά είναι θετική εξέλιξη ότι «επιτέλους συζητούνται τα κριτήρια του εδαφικού.

Είναι μια θετική εξέλιξη. Θέλω να είμαι ειλικρινής προς όλους, δεν αναμέναμε πως σήμερα θα υπήρχε κατάληξη ή πρόοδος. Το γεγονός ότι έχουμε ενώπιόν μας αυτό το ενοποιημένο έγγραφο και αρχίζει αύριο η ουσιαστική συζήτηση, θεωρούμε ότι είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, να κάνουμε υπομονή να δούμε πως θα εξελιχθεί ο διάλογος.

Ερωτηθείς εάν ο χρόνος φτάνει μέχρι την Παρασκευή για να επιτευχθεί πρόοδος, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι εάν υπάρχει αναγκαία βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο χρόνος είναι ικανοποιητικός.

Σε ερώτηση εάν στο ενοποιημένο έγγραφο εκτός από κόκκινα και μπλε υπάρξουν και μαύρα (συγκλίσεις), ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν μαύρα. Πέραν των τίτλων που υπάρχουν στο έγγραφο, πρόσθεσε, στόχος είναι να μετατραπούν σε μαύρα.

Ερωτηθείς για τα θέματα περιουσιακού υπό το πρίσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών που συζητήθηκαν για πρώτη φορά στις συνομιλίες, και εάν υπήρξε πρόοδος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι γεγονός πως σε κάποια των θεμάτων του περιουσιακού που έχουν συζητηθεί άπτονται πτυχών που δεν συζητήθηκαν στην Κύπρο, «και πιο συγκεκριμένα πτυχών που αφορούν περιουσίες που είναι υπό εδαφικές αναπροσαρμογές.

Υπάρχει μια πρόοδος προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση». Τώρα όμως, είπε, η συζήτηση επικεντρώνεται επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Σε ερώτηση εάν υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια του εδαφικού αλλά δεν μπορούν να την καταγράψουν σε χάρτη, θα συνεχισθεί στη Λευκωσία η συζήτηση, ο εκπρόσωπος απάντησε:

«Σίγουρα. Είπαμε ότι οι συζητήσεις εδώ δεν είναι το τέλος του δρόμου. Στόχος είναι να υπάρξει εκείνη η πρόοδος, να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα». Περισσότερη σημασία, είπε, έχουν τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το αν η τουρκική πλευρά πάρει ημερομηνία για πολυμερούς διάσκεψης, αν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων αλλά αυτά δεν αποτυπωθούν σε χάρτη, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διακαναλική διάσκεψη πριν τη μετάβαση στην Ελβετία, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος. «Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να καταγραφούν αυτά τα κριτήρια σε χάρτη», επεσήμανε.

Ορόσημο η Παρασκευή για την ανακοίνωσή ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης

Ορόσημο για την ανακοίνωση ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό είναι η Παρασκευή, τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό και εκκρεμούντα ζητήματα που είναι αλληλένδετα.

Συγκεκριμένα εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, τα οποία οι δυο πλευρές θα αντιλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο, και τα οποία θα αποτυπωθούν σε χάρτη, τότε την ημέρα αυτή θα ανακοινωθεί, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, και η ημερομηνία για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαψεύδει πάντως τα περί γραπτής συμφωνίας που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στους ηγέτες, και η οποία θα χαλάσει σε περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία για «πενταμερή διάσκεψη», σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

Γεγονός πάντως είναι πως οι διαφορές στις θέσεις των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού παραμένουν, και από αύριο Πέμπτη ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση επί του ενοποιημένου εγγράφου στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να καταγραφούν με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία και την αποτύπωση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε χάρτη.

Τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούν το ποσοστό εδάφους υπό επιστροφή, τον αριθμό των προσφύγων, την ακτογραμμή και τα ιστορικά/πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία χωρίς να γίνονται αναφορές περιοχές. Αυτό θα γίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων που θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα χάρτη.

Το κλίμα πάντως στην σημερινή πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περιγράφεται από τις ίδιες πηγές ως καλό, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές στο θέμα των κριτηρίων.

Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν στις 15:30 σε επίπεδο διαπραγματευτών τα έγγραφά τους για τα κριτήρια.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το έγγραφο της ελληνοκυπριακής πλευράς έτυχε προηγουμένως επεξεργασίας και έγινε πιο δομημένο και με επεξηγηματικές παραγράφους μετά και την ενημέρωση της οποίας τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας έτυχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έπειτα από την πρωινή συνάντησή του με τον κ.Ακιντζί.

Εξάλλου στις 17:30-18:30 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συνεργάτες του είχαν συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε για ανασκόπηση της κατάστασης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Νορβηγού διπλωμάτη με τον κ. Ακιντζί.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που συνδέονται με το εδαφικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά κύριο λόγο πρόοδος καταγράφεται σε θέματα ΕΕ και Οικονομίας, ενώ και στο περιουσιακό υπήρξε κάποια πρόοδος όπως το γεγονός ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα των υπό εδαφικές αναπροσαρμογές περιοχών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν εξάλλου πως δεν τέθηκε μέχρι αυτή την ώρα θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο πλαίσιο της συζήτησης του εδαφικού, ούτε έγινε μέχρι στιγμής ανταλλαγή απόψεων για θέματα ασφάλειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 16:19

Ανάλυση: Γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ- "Κλειδί" η επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συμφωνία με την Γαλλία, η επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Οκτ 2021 | 21:07

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών - Τα βρήκαν 136 χώρες

Ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε ποιες είναι οι τέσσερις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 07 Οκτ 2021 | 20:53

Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη - Μακρόν στα γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

"Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας απογειώνεται χάρη στην συναντίληψη που έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν", τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 20:07

Δένδιας για Σαχέλ: Γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;

Κατ’ επίφαση και κενού περιεχομένου οι αιτιάσεις όσων δεν ψηφίζουν την Συμφωνία με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.