Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η απόπειρα της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ να δολοφονήσει τον ίδιον και τη σύζυγό του σήμερα ήταν "σοβαρό λάθος", μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στην εξοχική κατοικία του.
"Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν, εμένα και τη σύζυγό μου, σήμερα, έκαναν ένα σοβαρό λάθος", ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια δήλωση. "Λέω στους Ιρανούς και στους εταίρους τους του άξονα του κακού: όποιος κάνει κακό σε πολίτες του Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα", πρόσθεσε.
Καμία από τις οργανώσεις που εκτοξεύουν πυρά εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, περιλαμβανομένης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
Το Ιράν όμως δήλωσε πως η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τεχεράνη, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
"Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από τη λιβανική Χεζμπολάχ", ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.
Η πρώτη φωτογραφία από την επίθεση
Η Χεζμπολάχ, θέλοντας να "απαντήσει" για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έβαλε στο στόχαστρο το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το drone που εκτοξεύθηκε όμως κατά της οικίας του Νετανιάχου, χτύπησε γειτονικό κτίριο χωρίς να προκαλέσει θύματα.
Οι κάμερες κατέγραψαν το drone που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο, να κατευθύνεται προς το σπίτι του Νετανιάχου. Πέρασε δίπλα από ισραηλινό ελικόπτερο που είχε απογειωθεί για να το εντοπίσει.
Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα αλλά η περιοχή γύρω από την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού αποκλείστηκε. Η πρώτη φωτογραφία από το χτύπημα του drone κοντά στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναρτήθηκε στο Telegram και απεικονίζει τις ζημιές στα τζάμια που προκλήθηκαν αλλά και άλλες υλικές.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, νωρίτερα, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Νετανιάχου και η σύζυγός του, Σάρα δεν βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα της επίθεσης και ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το συγκεκριμένο περιστατικό.
Η πρώτη αντίδραση
Βέβαιος για τη νίκη του Ισραήλ στον πόλεμο εμφανίστηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με drone στην κατοικία του στην Καισάρεια.
Σε βίντεο που ανέβηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στα αγγλικά και στα εβραϊκά, ο Νετανιάχου επιμένει ότι "τίποτα δεν θα τον αποτρέψει” και ότι το Ισραήλ "θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.
Ο Νετανιάχου εμφανίζεται να περπατά σε ένα ηλιόλουστο πάρκο, φορώντας γυαλιά ηλίου και ένα μαύρο μπλουζάκι πόλο, και να λέει:"Ξέρετε, πριν από δύο ημέρες εξαλείψαμε τον ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ. Όπως είπα, βρισκόμαστε στο έναν υπαρξιακό πόλεμο και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος".
"Και θέλω να πω κάτι άλλο, είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μας, είμαι περήφανος για τους διοικητές μας και είμαι περήφανος για εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ", προσθέτει.
Παράλληλα, αποκαλεί τον Γιαχία Σινουάρ "τον εγκέφαλο της τρομοκρατίας του οποίου οι κακοποιοί αποκεφάλισαν τους άνδρες μας, βίασαν τις γυναίκες μας και έκαψαν ζωντανά μωρά".
"Τον εξολοθρεύσαμε", λέει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, "και συνεχίζουμε τη μάχη μας με τους άλλους τρομοκράτες πληρεξούσιους του Ιράν".