
Το ρεπορτάζ του Ντάγκλας Μάρεϊ, Βρετανού δημοσιογράφου μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτει το εσωτερικό του κρησφύγετου του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς.
Ο γνωστός για τις απόψεις του κατά του Ισλάμ αλλά και για την ευρωσκεπτικιστική και αντιμεταναστευρική ρητορική του, βρίσκεται αυτό το διάστημα στο Ισραήλ και, συνοδεύοντας ομάδα του ισραηλινού στρατού, βρέθηκε στη Γάζα.
Από εκεί, έκανε την παρακάτω ανάρτηση. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον ίδιο να κάθεται σε μία από τις πολυθρόνες που βρέθηκαν μέσα στο διαμέρισμα όπου κρυβόταν ο Σινουάρ. Ο Μάρεϊ έγραψε: "Τελ Σουλτάν, Ράφα - σήμερα. Εκεί όπου ο τρομοκράτης Σινουάρ συνάντησε τον θάνατό του".
Tel Sultan, Rafah - today. Where the terrorist Sinwar met his end. pic.twitter.com/YjcUgdEar9
— Douglas Murray (@DouglasKMurray) October 20, 2024
Ο Μάρεϊ συμμετείχε σε αυτή την αποστολή στη Γάζα για λογαριασμό της αμερικανικής ταμπλόιντ εφημερίδας, New York Post.
Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του, πήγε με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στο νοτιότερο σημείο του παλαιστινιακού θύλακα περνώντας τα σύνορα από την πλευρά της Αιγύπτου. "Ισχυρές αιγυπτιακές δυνάμεις επιτηρούν τα σύνορα. Από αυτό ακριβώς το σημείο, η Χαμάς επί χρόνια έβαζε παράνομα στη Γάζα ρουκέτες, όπλα και πυρομαχικά", αναφέρει στο ρεπορτάζ του.
Έχει ενδιαφέρον ότι ο Μάρεϊ μαζί με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, πέρασαν στη Γάζα μέσω του λεγόμενου "Διαδρόμου Φιλαντέλφι". Πρόκειται για ένα πέρασμα που τυχαία ονομάστηκε έτσι από ένα κομπιούτερ της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ, και στην πράξη είναι μια λωρίδα μήκους 14 χλμ κατά μήκος των συνόρων Γάζας και Αιγύπτου που εκτείνεται από τη Μεσόγειο μέχρι το ανατολικό πέρασμα Καρέμ Σαλόμ.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των όπλων που χρησιμοποίησε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα μεταφέρθηκαν λαθραία από την Αίγυπτο μέσω αυτού του διαδρόμου κυρίως μέσω τούνελ αλλά και υπέργεια.


Για τον χώρο που επισκέφθηκε, ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι "κανείς δεν ξέρει πόσες φορές ο Σινουάρ βγήκε στην επιφάνεια της γης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αλλά καθώς ο ισραηλινός στρατός περιόριζε το εύρος των κινήσεων του σε μια ολοένα και πιο μικρή περιοχή, ο Σινουάρ εγκατέλειψε το τελευταίο του καταφύγιο σε υπόγειο τούνελ, αφήνοντας εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, καθώς και τρόφιμα και άλλες προμήθειες του ΟΗΕ για τον παλαιστινιακό λαό".
Exclusive: Inside the utter devastation where Hamas despot Yahya Sinwar met his demise in Gaza. @nypost https://t.co/jkjEbl7mjg
— Douglas Murray (@DouglasKMurray) October 21, 2024
Και καταλήγει: "Μάλλον ήξερε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα έβγαινε έξω από το υπόγειο που ήταν στο βαθύτερο σημείο στη Γάζα που μπορεί να πάει κάποιος. Πηγές του ισραηλινού στρατού (IDF) μου είπαν ότι ορισμένα τάγματα της Χαμάς προσπάθησαν να συγκεντρωθούν κοντά του, αλλά αποδεκατίστηκαν σε μάχες σώμα με σώμα με τον ισραηλινό στρατό".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr