Έκκληση Τζεντιλόνι: Ιταλία και η Ελλάδα έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χρέους - Πρέπει να ξανασκεφτούμε την πορεία μείωσής του

"Πρέπει να ξανασκεφθούμε την διαχείριση της όλης πορείας για την μείωση του χρέους" τονίζει σε συνέντευξή του o Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε επέμβαση για stent υποβλήθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι

Σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρεται στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στις πιθανές, μελλοντικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος και Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε:

"Δημιουργούμε ένα πλαίσιο με βεβαιότητες, το οποίο μπορούμε να περιγράψουμε ως εξής: σε αυτή την φάση είναι πιο επικίνδυνο να κάνουμε λιγότερα, παρά περισσότερα απ΄ό,τι έχουμε ανάγκη. Δεν πρέπει να σταματήσουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης, πρέπει να ισχύσει και το 2022 η παύση του Συμφώνου Σταθερότητας και να εργαστούμε ώστε η οικονομική και η νομισματική πολιτική να συμβαδίσουν. Σίγουρα, πάντως, το ότι θα προέκυπτε συμφωνία, επί αυτής της βάσης, δεν ήταν κάτι το δεδομένο".

Σε ό,τι αφορά, δε, το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στην Corriere della Sera:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θα ξανανοίξουμε τη συζήτηση τον Ιούνιο. Διακρίνω δυο προβλήματα, εκτός από εκείνα που προϋπήρχαν της covid-19. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια τεράστια ζήτηση για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην ζώνη του ευρώ οι πραγματικές δημόσιες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδενικές. Και σε αυτό προστίθεται ο κίνδυνος έλλειψης ιδιωτικών επενδύσεων. Εμείς όμως στην Ευρώπη χρειαζόμαστε χιλιάδες δισεκατομμύρια επενδύσεις, πολλώ δεν μάλλον εν όψει της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Μιλάμε, δηλαδή, περισσότερο για εργαλεία ανάπτυξης, παρά σταθερότητας".

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι "το θέμα δεν είναι να αναθεωρηθούν οι στόχοι που ετέθησαν με τις Συνθήκες. Αλλά με ένα δημόσιο χρέος που κατά μέσο όρο, στην ζώνη του Ευρώ, βρίσκεται στο 103%, χρειαζόμαστε μια συζήτηση για τους τρόπους μείωσής του, τη χρονική παράμετρο, την κατάλληλη οδό και τα γιατί".

"Αν περιοριζόμασταν στην εφαρμογή των κανόνων, ως έχουν -με τόσο αυξημένo χρέος- τότε θα έπρεπε να διατηρήσουμε πλεονάσματα προϋπολογισμού για δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, πριν καταβάλουμε τις επιβαρύνσεις τόκων επί του χρέους, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες", υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρέπει να ξανασκεφθούμε την διαχείριση της όλης πορείας για την μείωση του χρέους. Η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν ασφαλώς πολύ υψηλά επίπεδα χρέους και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Αλλά και η Γαλλία, θα παραμείνει, πιθανώς, πάνω από το 120% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την όλη αυτή πραγματικότητα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Απρ 2021 | 15:29

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στην ΕΕ - Την Τετάρτη οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Η Johnson & Johnson άρχισε τη Δευτέρα τις παραδόσεις του εμβολίου μίας δόσης της ενάντια στον κορονοϊό σε χώρες της ΕΕ - Ερχεται την Τετάρτη στην Ελλάδα

ΜΕΤΑ ΤΟ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ" 11 Απρ 2021 | 14:02

Ιταλία: Εξαλλος ο Ερντογάν "παγώνει" την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Η Αγκυρα αποφάσισε να "παγώσει" την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε "αντίποινα" για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ 09 Απρ 2021 | 13:33

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 8,32% των θανάτων κατά τις 8 πρώτες εβδομάδες του 2021

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι λιγότεροι θάνατοι καταγράφηκαν την 5η εβδομάδα, από 1/2 - 7/2/2021.

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΗ-ΑΓΚΥΡΑ 09 Απρ 2021 | 11:41

Sofagate: Ο "δικτάτορας" Ερντογάν και ο Ντράγκι ως Μουσολίνι- Ενταση στις σχέσεις Ιταλίας- Τουρκίας

Πώς σχολιάζουν τα ξένα μέσα το "Ψυχροπολεμικό" κλίμα ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία, με αφορμή την επίθεση Ντράγκι στον Ερντογάν

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΗ-ΑΓΚΥΡΑ 08 Απρ 2021 | 23:25

"Πόλεμος" Ντράγκι - Ερντογάν για το "Sofagate": "Είσαι δικτάτορας" - "Είσαι διορισμένος πρωθυπουργός"

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για τον "δικτάτορα Ερντογάν" - "Είναι εκλεγμένος πρόεδρος, όχι διορισμένος πρωθυπουργός" απάντησε ο Τσαβούσογλου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 08 Απρ 2021 | 20:20

Economist - Τόμσεν και Βίζερ: Διογκώνεται το χρέος - Το λάθος που έγινε στην Ελλάδα

Παρέμβαση Π.Τόμσεν και Τ.Βίζερ στο συνέδριο του Economist με θέμα "Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο COUNTRY MANAGER ΤΗΣ PFIZER EΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 08 Απρ 2021 | 17:19

Κορονοϊός: Η PFizer ετοιμάζει "αναμνηστική δόση" - Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο πριν από περισσότερο από έξι μήνες

O στόχος της Pfizer για το 2021 έχει αυξηθεί σε 2 δισ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό από 1,3 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 08 Απρ 2021 | 15:48

Ανάλυση: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο και πώς ερμηνεύεται η απρέπεια Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε κενά και ασάφειες του πρωτόκολλο και προχώρησε στην απρεπή συμπεριφορά εις βάρος της Φον Ντερ Λάειν, γράφει ο Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος

600.000 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 08 Απρ 2021 | 12:45

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Προσοχή μετά την διαρροή δεδομένων από το Facebook

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στο Facebook.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 08 Απρ 2021 | 11:57

Εμβόλιο Astrazeneca: Πώς χορηγείται πλέον στις άλλες χώρες της Ευρώπης- "Παγώνει" τα εμβόλια στους κάτω των 30 η Βρετανία

Χωρίς κοινή απόφαση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό, έληξε χθες η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 07 Απρ 2021 | 15:09

Έξαλλη η Ευρώπη με την αγένεια Ερντογάν που άφησε όρθια την Φον ντερ Λάιεν: Αυτό δεν θα επαναληφθεί

Ενοχλημένη η Ευρώπη από την απρεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Απρ 2021 | 14:14

Κορονοϊός: Οι Ιταλοί θα μπορούν να εμβολιαστούν στο χώρο εργασίας τους

Συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρήσεων για εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στους χώρους εργασίας, στην Ιταλία

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 07 Απρ 2021 | 12:38

Αιχμηρή Μπακογιάννη: Οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά πήγαν στην Άγκυρα και άνοιξαν το στόμα τους

Θετικό πρώτο βήμα χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τη συμφωνία που επετεύχθη στη Λιβύη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.