X

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Καταιγισμός συγχαρητηρίων σε Μπάιντεν - Χάρις από τους ηγέτες όλου του κόσμου

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασαν στον Τζο Μπάιντεν η Αγγελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Πέδρο Σάντσεθ και άλλοι ηγέτες.

Γράφει: TheToc team

Ο ένας ηγέτης μετά τον άλλον συγχαίρουν τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την ιστορική νίκη τους στις εκλογές των ΗΠΑ.

Τα "θερμά συγχαρητήριά" της εξέφρασε πριν από λίγο στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

"Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις.

"Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

"Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στην Κάμαλα Χάρις για το ιστορικό της επίτευγμα", αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

"Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια", σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν με ένα τουίτ που του απηύθυνε απόψε.

"Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας", ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγχαρητήρια ανάρτηση για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή", αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

"Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα σύστημα αξιών -- αξίες τις οποίες μαζί υποστηρίζουμε. Χαίρομαι για τη μελλοντική μας συνεργασία", τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εκφράζοντας απόψε τα συγχαρητήριά του προς τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

"Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις", αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μηνύματα της Κομισιόν

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού" τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας μοιράζονται τους βαθύτερους δεσμούς. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου διατλαντική σχέση που έχει ως βάση την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανοιχτής οικονομίας" και προσθέτει ότι "καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει και εμφανίζονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ανανεωμένη συνεργασία μας θα έχει ιδιαίτερη σημασία".

"Η ΕΕ συγχαίρει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις" αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ακολουθούμε τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων και είμαστε σίγουροι ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ σύντομα θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα" προσθέτει ο κ. Μισέλ και καταλήγει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, το νέο Κογκρέσο και τη Διοίκηση".

"Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας" τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: "Οι καλύτερες ευχές μας στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ - ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση του COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας".

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε :"Mια αξέχαστη ημέρα για την Ευρώπη και τη δημοκρατία" .