Follow us

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Live - Θρίλερ η αναμέτρηση, μάχη ψήφο ψήφο - Ολες οι εξελίξεις

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις και πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ μέσα από κορυφαία ενημερωτικά δίκτυα - Λεπτό προς λεπτό το "θρίλερ".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
tramp kai biden

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναμέτρηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ για τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, αφού η ψαλίδα μεταξύ των δυο υποψηφών κλείνει συνεχώς ενώ σταδιακά βγαίνουν αποτελέσματα από πολλές Πολιτείες.

Ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος τα Αμερικανικά Δίκτυα Ενημέρωσης έδιναν σαφές προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ντέρμπι για γερά νεύρα καθώς φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακάμψει. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα πάντως, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 238 εκλέκτορες έναντι 213 για τον Τραμπ.

Οι κάλπες έχουν κλείσει και η ψηφοφορία έχει σταματήσει σε όλη τη χώρα, όμως οι εκλογικοί νόμοι σε αμερικανικές πολιτείες απαιτούν την καταμέτρηση όλων των ψήφων και είναι συνηθισμένο πολλές πολιτείες να χρειάζονται ημέρες για να τελειώσουν την καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων. Περισσότερες ψήφοι εξακολουθούν να απομένουν για καταμέτρηση φέτος σε σχέση με το παρελθόν επειδή πολλοί πολίτες έχουν ψηφίσει νωρίτερα με επιστολική ψήφο και αυτοπροσώπως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο και του Τέξας, εξαλείφοντας τις ελπίδες του Μπάιντεν για μια αποφασιστική νίκη από νωρίς, όμως ο Μπάιντεν δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι βρίσκεται καθ' οδόν για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο παίρνοντας τον έλεγχο τριών άλλων κρίσιμης σημασίας πολιτειών, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Πενσιλβάνια.

Ο 77χρονος Μπάιντεν πιστεύει πως θα νικήσει σ' αυτές τις τρεις πολιτείες, που το 2016 είχαν στείλει στον Λευκό Οίκο τον 74χρονο σήμερα Τραμπ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο Τραμπ προηγείται και στις τρεις αυτές πολιτείες στη μερική καταμέτρηση, ενώ δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι που ευνοούν τους Δημοκρατικούς.

Η νίκη σ' αυτές τις τρεις πολιτείες θα είναι αρκετή για να δώσει στον Μπάιντεν τη νίκη στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Ο Μπάιντεν έχει κερδίσει την Αριζόνα, άλλη μια πολιτεία που το 2016 είχε ψηφίσει τον Τραμπ, κάτι που θα του προσφέρει περισσότερες επιλογές για να φθάσει τις 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Ακόμη και χωρίς την Πενσιλβάνια,οι νίκες του Μπάιντεν στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, μαζί με την αναμενόμενη νίκη του σε μια περιφέρεια της Νεμπράσκα, μια πολιτεία οι εκλεκτορικές ψήφοι της οποίας κατανέμονται κατά περιφέρεια, θα τον οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο, εφόσον κρατήσει επίσης τις πολιτείες που ο Τραμπ είχε χάσει το 2016.

Ο Μπάιντεν προηγείται επίσης στη Νεβάδα, μια πολιτεία που ο Τραμπ έχασε το 2016, ενώ ο Τραμπ προηγείται στην Τζόρτζια , μια πολιτεία που είχε κερδίσει εύκολα το 2016, όμως οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρώνται.

Ολες οι εξελίξεις

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν τώρα φαβορί τον Μπάιντεν

14:42: Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες που έχει ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές ανέρχονται σε 60%.

Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν είχαν μειωθεί σε λιγότερες από το ένα τρίτο κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετατρέπονται στο μεγαλύτερο γεγονός όλων των εποχών για τα στοιχήματα, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, με έναν παίκτη να ποντάρει τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν. Αν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

14:38: Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μάντισον Κόθορν, 25 ετών, εκλέγεται στη Γερουσία με την έδρα της Βόρειας Καρολίνας και γίνεται έτσι ο νεότερος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία και το πρώτο μέλος της Άνω Βουλής των ΗΠΑ που είναι γεννημένο στα χρόνια του 1990, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post.

"Από τα βάθη της καρδιάς μου, Σας Ευχαριστώ. Όλη η δόξα πηγαίνει στον Θεό και είμαι ενθουσιασμένος που θα υπηρετήσω το κάθε μέλος αυτής της περιφέρειας", έγραψε ο Κόθορν στο Twitter.

Ο Κόθορν, ο οποίος έκλεισε τα 25 του τον Αύγουστο, επικράτησε του Δημοκρατικού Μο Ντέιβιντ με 54,4% έναντι 42,4% στην κατά κύριο λόγο ρεπουμπλικανική αυτή πολιτεία.

Με την εκλογή του ο Κόθορν παίρνει τον τίτλο του νεότερου γερουσιαστή από την Δημοκρατική γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες, η οποία είναι 31 και επανεξελέγη χθες.


13:13: Στη Νεβάδα, με το 85% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Ντοναλντ Τραμπ συγκεντρώνει το 49% και ο Τζο Μπάιντεν το 49%, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η Νεβάδα δεν θα επαναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων έως τις 9.00 π.μ. τοπική ώρα της Πέμπτης, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Στο Μίσιγκαν, με με το 79% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 52% και ο Μπάιντεν το 47%, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ομως η ψαλίδα μειώνεται συνεχώς αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

1

11:40 Ο Τραμπ ισχυρίζεται ψευδώς πως νίκησε ενώ παραμένουν ψήφοι προς καταμέτρηση, ο Μπάιντεν εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει τις εκλογές

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίσθηκε ψευδώς σήμερα πως νίκησε τον δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί σε μια κούρσα για τον Λευκό Οίκο, η οποία εξελίσσεται στήθος με στήθος και δεν θα έχει κριθεί έως ότου μια φούχτα πολιτείες ολοκληρώσουν την καταμέτρηση των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν πως έχει την πεποίθηση ότι θα έχει κερδίσει την αναμέτρηση όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο Τραμπ εμφανίσθηκε στον Λευκό Οίκο για να κηρύξει τη νίκη του και να πει πως οι δικηγόροι του θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει τι θα ισχυρισθούν.

"Ετοιμαζόμαστε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Ειλικρινά, έχουμε κερδίσει αυτές τις εκλογές", δήλωσε ο Τραμπ. "Αυτή είναι μια μεγάλη απάτη σε βάρος του έθνους μας. Θέλουμε ο νόμος να χρησιμοποιείται με αρμόζοντα τρόπο. Έτσι θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Θέλουμε να σταματήσει κάθε ψηφοφορία".

Το απίθανο ορθογραφικό λάθος του Τραμπ

11:37 "Οι Πολωνοί έκλεισαν": Ένα τυπογραφικό λάθος του Τραμπ προκάλεσε φρενίτιδα στο Twitter

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε για μια ακόμη φορά χλευαστικά σχόλια όταν νωρίς σήμερα το πρωί έγραψε στο Τwitter ότι "οι Πολωνοί" έκλεισαν.

"Είμαστε ΠΟΛΥ ψηλά, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ στις Εκλογές. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να το κάνουν. Δεν μπορεί να καταμετρώνται οι ψήφοι όταν κλείσουν οι Πολωνοί!", έγραψε στο Twitter ο Τραμπ έπειτα από πολύωρη σιγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος αντικατέστησε λίγα λεπτά αργότερα την λέξη "Πολωνοί" ("Poles") με την λέξη "Κάλπες" ("Polls"), αλλά ήταν ήδη αργά.

Μετά την αρχική ανάρτηση του Τραμπ η λέξη "Πολωνοί" άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter με περισσότερα από 60.000 tweets να την αναφέρουν μέσα σε 45 λεπτά.

Το ορθογραφικό λάθος χλευάστηκε διαδικτυακά και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με τον πολωνό ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι να διερωτάται:"Πρώτα η εθνικιστική μας κυβέρνηση και τώρα @ο Ντόναλντ Τραμπ να θέλουν να κλείσουν τους Πολωνούς; Γιατί;".

11:23 Νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα προέβλεψε το AP

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 μεγάλοι εκλέκτορες), στην οποία είχε κερδίσει το 2016 ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικτύου Fox και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP).

To Associated Press προέβλεψε τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου στην πολιτεία της Αριζόνας λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ, με την οποία ανακήρυσσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους 270 μεγάλους εκλέκτορες που χρειάζεται για να εκλεγεί, δεσμευόμενος παράλληλα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Fox News είχε προβλέψει νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα πολλές ώρες νωρίτερα, προκαλώντας τις επικρίσεις της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου.

Η Αριζόνα, η οποία παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, προσέφερε επιπλέον 11 μεγάλους εκλέκτορες στον Μπάιντεν, με τους οποίους ανήλθε σε 235 ο συνολικός αριθμός εκλεκτόρων που συγκέντρωνε ο Δημοκρατικός υποψήφιος, έναντι 213 ο Τραμπ γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδος.

Ακόμη αναμένονται τα αποτελέσματα 6 πολιτειών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα.

Επιτελείο Μπάιντεν: Σκανδαλώδεις οι απειλές Τραμπ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

11:11: Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας "σκανδαλώδεις" και "πρωτοφανείς" τις δηλώσεις του Τραμπ.

"Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή", δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

11:01: "Μεροληπτική επίθεση" χαρακτήρισε σήμερα τον ανυπόστατο ισχυρισμό για νοθεία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τομ Γουλφ, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία του εργάζεται σκληρά για να καταμετρήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιστολικές ψήφους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα το πρωί τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του ότι προσπαθούν να "κλέψουν" τις προεδρικές εκλογές σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο η πλατφόρμα έβαλε την επισήμανση για εν δυνάμει "παραπλανητικό" περιεχόμενο.

ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε το Μέιν

10:50: Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία του Μέιν, γεγονός που επιτρέπει στον υποψήφιο των Δημοκρατικών να αυξήσει την προβάδισμά του απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox και τους New York Times.

Το Μέιν επιτρέπει στον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τρεις ακόμη μεγάλους εκλέκτορες, φέρνοντας το σύνολο του εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στους 238, έναντι 213 για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενας ακόμη εκλέκτορας μένει να κριθεί στην πολιτεία του Μέιν.

Για την εξασφάλιση της εκλογικής νίκης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ απαιτούνται 270 εκλέκτορες. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε επτά πολιτείες, ανάμεσά τους η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα.

10:00: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 μεγάλοι εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του AP.

09:47: Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν.

"Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε", δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ακόμη, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, πως "μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων" προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν.

"Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα" των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

09:44: Εχουμε ήδη κερδίσει τις εκλογές" υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις, τη στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τις αμφισβητούμενες ψήφου.

09:43: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών κατέγραψαν σήμερα πτώση καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προηγείται έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες, καθιστώντας αμφίρροπη τη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Οι Πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα

Κλειδί για τη νίκη θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα στς Πολιτείες κλειδιά όπως αυτή της Φλόριντα την οποία φαίνεται να κερδίζει ο Τραμπ καθώς έχει καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων. Με κόκκινο χρώμα φαίνεται πως "βάφεται” και η πολιτεία του Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων,που δίνει 38 μεγάλους εκλέκτορες και θα επιτρέψει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να μειώσει τη διαφορά με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης Fox και NBC.

Αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την Αριζόνα που θεωρείται κομβικής σημασίας. Μέχρι στιγμής ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα σε εννέα Πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα, μεταξύ των οποίων η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα.

09: 17: Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δίνει ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν παραμένει καθώς κερδίζει 224 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ αλλά η διαφορά έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέχιζε σήμερα στις 08:30 ώρα Ελλάδος να προηγείται στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μεγάλων αμερικανικών ειδησεογραφικών δικτύων.

Ωστόσο το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα σε εννέα πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

Βαρόμετρο και η επιστολική ψήφος

Το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να πάρει μέρες να οριστικοποιηθεί καθώς μεγάλο κομμάτι των Αμερικανών ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, λόγω κορονοϊού. Η καταμέτρησή τους αναμένεται να καθυστερήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξουν την εικόνα που διαμορφώνεται σταδιακά.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν έχουν δείξει την προτίμησή τους στην επιστολική ψήφο ενώ οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν κάνει σαφές πως σκοπεύουν να μεταβούν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Διαβάστε παρακάτω live όλες τις εξελίξεις για τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ. Για να βλέπετε νεότερα, πατήστε συχνά ανανέωση της σελίδας.

08:49: Ένας στους δέκα Αμερικανούς ψηφοφόρους δήλωσε ότι ψήφισε για πρώτη φορά, με το ποσοστό αυτό των νέων ψηφοφόρων να είναι περίπου το ίδιο με το 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Edison Research Voter Poll).

08:22: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία του Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

08.00: To Twitter προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες του για το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο αυτός κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν "να κλέψουν" τις εκλογές.

"Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία", αναφέρει η πλατφόρμα στην επισήμανσή της στο μήνυμα του Τραμπ.

07:49: Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε tweet και υποστηρίζει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Προσπαθούν να μας κλέψουν τις εκλογές πρόσθεσε...

07:48: Είμαστε σε καλό δρόμο να κερδίσουμε τις εκλογές, χρειάζεται υπομονή με τις επιστολικές ψήφους δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

07: 40: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την αμφιλεγόμενη πολιτεία της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Associated Press.

07:36: Όπως μεταδίδει το Fox News, o Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται να εξασφαλίζει και την πολιτεία Μοντάνα (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

07: 21: Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό σε λίγη ώρα

07:20: Το ABC εκτιμάει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει την Πολιτεία της Βιρτζίνια

07:19: Οι Financial Times γράφουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε την Μινεσότα, μια κρίσιμη Πολιτεία για τις προεδρικές εκλογές

07:17: Σύμφωνα με προβλέψεις του Fox News και του MSNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κερδίσει την αμφίρροπη πολιτεία του Οχάιο που δίνει 18 εκλέκτορες.

07:10: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταγράφει προς το παρόν προβάδισμα στην πολιτεία της Αριζόνας (11 εκλέκτορες), με 53,6% έναντι 45% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με καταμετρημένο περίπου το 76% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

Επίσης ο Δημοκρατικός υποψήφιος προβλέπεται να κερδίζει την πολιτεία της Χαβάης (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

07:08: Αμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και μέχρι τις 06:50 ώρα Ελλάδας δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής μάχης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να καταγράφει προβάδισμα με 229 εκλέκτορες έναντι 119 του Ντόναλντ Τραμπ.

07:01: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις αμφίρροπες πολιτείες του Τέξας (38 εκλέκτορες) και του Οχάιο (18 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News.

Ο6.34: Καθώς έκλειναν τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ, τα exit poll που διεξήγαγε η Edison Research έδειξαν ότι ο Τράμπ κερδίζει ψήφους μεταξύ Λατινοαμερικάνων σε σημαντικές πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Τέξας. Φαίνεται όμως να έχει μειωμένη στήριξη από τους λευκούς άνδρες και τους πιο ηλικιωμένους στη Τζόρτζια και τη Βιρτζίνια, βασικά κομμάτια της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων.

06:23 Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επικρατήσει στην Πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Fox News.

06:12 Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία του Άϊνταχο (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News.

06:11 Ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει στην αμφίρροπη πολιτεία Φλόριντα (29 εκλέκτορες), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

06:10 Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει τις πολιτείες της Καλιφόρνιας (55 εκλέκτορες) του Όρεγκον (7 εκλέκτορες), και της Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες) σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Edison Research και του Fox News.

05:50: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Νεμπράσκα (3 εκλέκτορες).

05:46: Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν και μάλιστα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC. Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 232 σε σύνολο 435 εδρών. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία.

05:45: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Γιούτα (6 εκλέκτορες).

05:34: Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του NBC.

05:03: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στην πολιτεία Κάνσας (6 εκλέκτορες), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Στο μεταξύ στο Οχάιο (18 εκλέκτορες) — όπου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, αρχικά είχε προβάδισμα ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν, με 54,5% έναντι 44,3% του Τραμπ, στη συνέχεια η τάση αντιστράφηκε — με τον Ρεπουμπλικάνο να προηγείται με το 50,6% των ψήφων έναντι 48,1% του πρώην αντιπροέδρου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

04:23: Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία του Κολοράντο (9 εκλέκτορες).

04:18: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις πολιτείες Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες), Βόρεια Ντακότα (3 εκλέκτορες), Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες) και Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με την πρόβλεψη του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

trump- biden

04:07: Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει τις πολιτείες της Νέας Υόρκης (29 εκλέκτορες) και του Νέου Μεξικού (5 εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Edison Research και του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

03:41: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News και το MSNBC.

03:37: Με καταμετρημένο στη Φλόριντα το 90%, ο Τραμπ συγκεντρώνει 50,6% ενώ ο Μπάιντεν 48,4%. Η Φλόριντα είναι μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να επανεκλεγεί, όμως ο Μπάιντεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και χωρίς αυτή, αν και στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δαπάνησε πολλά χρήματα και χρόνο για να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της.

03:30: Μέχρι τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει συγκεντρώσει 37 εκλέκτορες, ενώ ο Τζο Μπάιντεν 30.

03:21: Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται σύμφωνα με προβλέψεις ινστιτούτων και μέσων ενημέρωσης να επικρατεί στην πολιτεία Ιλινόι (20 εκλέκτορες), Νιού Τζέρζι (14), στη Μασαχουσέτη (11), στο Μέριλαντ (10), στο Κονέτικατ (7), στο Ρόουντ Άιλαντ (4), στο Ντέλαγουερ (3) και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (3).

Τις προβλέψεις αυτές έκαναν (χωριστά) το ινστιτούτο Edison Research, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

03:15: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις πολιτείες Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), Τενεσί (11 εκλέκτορες), Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Μισισίπι (6 εκλέκτορες) και Μιζούρι (10 εκλέκτορες).

03:08: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press.

02:59: Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, επανεκλέγεται στο σώμα, βάσει των ως τώρα αποτελέσματα στο Κεντάκι, επικρατώντας της Δημοκρατικής αντιπάλου του Έιμι Μακγκράθ, προβλέπει το Fox News.

02:35: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

02:25: Στην Φλόριντα, με καταμετρημένο το 43% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 51.7% έναντι 47.6% του Τραμπ. Τα polls έδειχναν νίκη Τραμπ στην Πολιτεία, ενώ και οι Δημοκρατικοί δήλωναν απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα στην Φλόριντα.

02:13: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει στις πολιτείες Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες) και το Βερμόντ (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

02:10: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, καθώς και στην πολιτεία Κεντάκι (8 εκλέκτορες), σύμφωνα με την πρόβλεψη του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press. Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για τον νικητή και εκτιμούν ότι θα αποτελούσε έκπληξη εάν ο Μπάιντεν κέρδιζε το Κεντάκι.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων μέσα από κορυφαία ενημερωτικά δίκτυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς κερδίζονται εκλογές στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν άμεσα για το ποιοι θέλουν να είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Αντ' αυτού, ψηφίζουν "εκλέκτορες" - μέλη του Εκλογικού Κολλεγίου - που υποστηρίζουν την επιλογή υποψηφίου για αυτό τον ρόλο. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Η Καλιφόρνια, με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμυρίων, έχει 55 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων - ενώ η Βόρεια Ντακότα, που φιλοξενεί περίπου 762.000 ανθρώπους, έχει μόλις τρεις ψήφους. Υπάρχουν συνολικά 538 εκλογείς - 435 εκπρόσωποι από το Κογκρέσο, 100 Γερουσιαστές και τρεις επιπλέον ψηφοφόροι από την Περιφέρεια της Κολούμπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περισσότερες πολιτείες διαθέτουν σύστημα "ο νικητής τα παίρνει όλα", οπότε αν ένας υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, λαμβάνει όλες τις ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων.

Ο πρώτος υποψήφιος με 270 ψήφους στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων κερδίζει την προεδρία. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι στο Μέιν και στη Νεμπράσκα. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τους εκλέκτορες να ακολουθήσουν τη λαϊκή ψηφοφορία, αλλά πολλά κράτη των ΗΠΑ έχουν νόμους που απαιτούν να το κάνουν. Τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι εκλογείς πρέπει να ακολουθήσουν τη λαϊκή ψηφοφορία σε Πολιτείες που έχουν εκδώσει νόμους που τους απαιτούν να το πράξουν.

Σημειώνεται ότι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών δεν είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, αλλά εκείνος που θα καταφέρει να έχει τουλάχιστον 270 μεγάλους εκλέκτορες. Οι δέκα αμφίρροπες πολιτείες (swing states) των αμερικανικών εκλογών, που θα κρίνουν τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων και θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι εξής:

Φλόριντα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να χάσει την "Ηλιόλουστη Πολιτεία" με τους 29 μεγάλους εκλέκτορες, στην οποία ζει μεγάλη κοινότητα Αμερικανών κουβανικής καταγωγής και πολλοί συνταξιούχοι, δύο παραδοσιακά συντηρητικές ομάδες ψηφοφόρων.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαθέτει προβάδισμα μικρότερο των δύο μονάδων, ελπίζει να προσελκύσει τους νέους των αστικών περιοχών, κυρίως τους λατινοαμερικανικής καταγωγής, που έχουν ευαισθησία στα θέματα μετανάστευσης.

Μετά τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2000, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στο νήμα την πολιτεία αυτή, χάρη στους ηλικιωμένους. Καθώς όμως αυτοί ανήκουν στην ομάδα του πληθυσμού που έχει πληγεί χειρότερα από τον νέο κορονοϊό, μπορεί να τιμωρήσουν τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζει στον πληθυσμό λευκών, αγροτών και ως επί το πλείστον ηλικιωμένων, όπως και στην κοινότητα ευαγγελικών, η υποστήριξη της οποίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν προσβλέπει στις ψήφους των Αφροαμερικανών και των νέων των αστικών περιοχών για να κερδίσει τους 15 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα σχεδόν τριών μονάδων στον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Πενσιλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε παρά τρίχα στην πολιτεία αυτή την παραδοσιακά δημοκρατική με τους 20 μεγάλους εκλέκτορες, που πλήττεται από τη βιομηχανική παρακμή. Για να την ξαναπάρει πίσω για λογαριασμό των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαθέτει σε αυτήν προβάδισμα 4 μονάδων, υπολογίζει στους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών, στους ηλικιωμένους και στους εργάτες, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του θέλει να προσελκύσει τις ψήφους των λευκών αγροτών και να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, δεσμευόμενος για μια "φανταστική" ανάκαμψη της οικονομίας αν επανεκλεγεί.

Ουισκόνσιν

Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον αγνόησε το "γαλακτοκομείο της Αμερικής" με τους 10 μεγάλους εκλέκτορες, το οποίο την τιμώρησε εκλέγοντας με ελάχιστη διαφορά τον Ντόναλντ Τραμπ. Φέτος ο Τζο Μπάιντεν προηγείται εκεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η μάχη αναμένεται να είναι στήθος με στήθος στην πολιτεία αυτή όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιρατσιστές και μέλη ακροδεξιών πολιτοφυλακών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων στα τέλη του Αυγούστου.

Μίσιγκαν

Ο Τραμπ πέτυχε να μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων οι ψήφοι των 16 μεγάλων εκλεκτόρων αυτής της πολιτείας, της ιστορικά προσκείμενης στους Δημοκρατικούς, υποσχόμενος οικονομική ανάπτυξη σε αυτήν την πρώην βιομηχανική περιοχή. Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν τώρα στις ψήφους των λευκών των προαστίων, της κοινότητας των μαύρων και των συνδικαλιστών εργατών.

Με προβάδισμα επτά μονάδων, ο Τζο Μπάιντεν στηρίζεται επίσης στη δημοτικότητα της κυβερνήτριας της πολιτείας Γκρέτσεν Γουίτμερ, μιας σφοδρής πολέμιας του Τραμπ, η οποία ήταν στόχος σχεδίου απαγωγής από ακροδεξιά πολιτοφυλακή.

Αριζόνα

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην πολιτεία αυτή των νοτιοδυτικών ΗΠΑ με τους 11 μεγάλους εκλέκτορες, η οποία δεν έχει ψηφίσει Δημοκρατικούς από το 1996 και στην οποία έχει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων. Ο υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών υπολογίζει στην ψήφο των νέων λατινοαμερικάνικης καταγωγής των αστικών περιοχών, οι οποίοι χάρισαν στην Κίρστεν Σίνεμα μια έδρα στη Γερουσία το 2018.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε ένα μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων αυτής της πολιτείας κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για τον Τζον Μακέιν, τον ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ και για πολλά χρόνια γερουσιαστή της πολιτείας αυτής πριν από τον θάνατό του το 2018. Ωστόσο χαίρει της υποστήριξης των αντιτιθέμενων στην παράτυπη μετανάστευση, οι οποίοι εγκρίνουν την κατασκευή ενός τείχους στη μεξικανική μεθόριο.

Τζόρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τους 16 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής με μεγάλη διαφορά από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ωστόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έπεται ελαφρά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπολογίζει στις ψήφους της μεγάλης κοινότητας μαύρων (32% του πληθυσμού) και στους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών, που είναι παραδοσιακά Δημοκρατικοί. Για να καλύψει τη διαφορά, ο Τραμπ δεσμεύεται για ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Αφροαμερικανών.

Άλλος ένας στόχος των δύο υποψηφίων είναι οι λευκές γυναίκες των εύπορων προαστίων.

Άιοβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με διαφορά αυτήν την αγροτική πολιτεία με τον μικρό πληθυσμό, τον θρησκευόμενο και στην μεγάλη πλειονότητά του λευκών, ο οποίος είχε ωστόσο ψηφίσει δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2008 και το 2012.

Ωστόσο τους 6 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής μπορεί να κερδίσει αυτήν τη φορά ο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται εκεί με ελάχιστη διαφορά (1,2 μονάδα) από τον πρόεδρο, και αυτό λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και τη Βραζιλία -η Άιοβα είναι μεγάλος παραγωγός αιθανόλης-- όπως και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.

Οχάιο

Το Οχάιο με τους 18 μεγάλους εκλέκτορες θεωρείται το κλειδί για τη νίκη ενός εκ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ λόγω της ποικίλης δημογραφικής του σύνθεσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευσε εκεί το 2016 προηγούμενος κατά 8 μονάδες από την αντίπαλό του, προσελκύοντας τους απογοητευμένους Δημοκρατικούς, και ο Τζο Μπάιντεν καταβάλλει τώρα προσπάθειες να επιστρέψει στους Δημοκρατικούς.

Και αυτό δεν είναι απίθανο, διότι παρά τις δεσμεύσεις του, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος δεν κατάφερε την επιστροφή των θέσεων εργασίας στην πολιτεία αυτή που έχει πληγεί από τη βιομηχανική κρίση και τις μετεγκαταστάσεις και στην οποία η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους αγρότες.

Τέξας

Αυτή είναι η άλλη πολιτεία που δεν πρέπει να χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τέσσερις μονάδες προβάδισμα στην πολιτεία αυτή με τους 38 μεγάλους εκλέκτορες, ο πρόεδρος στηρίζεται στην αντιμεταναστευτική του πολιτική και στην υποστήριξή του στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Τέξας που ψηφίζει κάθε φορά Ρεπουμπλικάνους στις προεδρικές εκλογές από το 1980, χάρη στη δημογραφική αλλαγή στην πολιτεία αυτή, κυρίως στην αύξηση των μελών της ισπανόφωνης κοινότητάς της και στην κινητοποίηση των πτυχιούχων νέων των αστικών περιοχών.

"Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου", σημειώνεται στο κείμενο με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν.

Στην ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου που έχει τον τίτλο "το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας", γίνεται αναλυτική αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς του Αμερικανού αντιπροέδρου με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Επιπλέον, περιγράφεται αναλυτικά το τι έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και δίνεται το στίγμα για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αν καταφέρει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές.

Όπως σημειώνεται στην αρχή της ανακοίνωσης, "καθ 'όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Τζο Μπάιντεν έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια ανάμειξη σε σημαντικά θέματα για τους Ελληνοαμερικανούς και υποστήριξη της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για πολλές δεκαετίες, έχει εργαστεί προσωπικά με τους Έλληνες ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας".

Σύμφωνα, με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν:

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τζο Μπάιντεν προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα

-Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

-Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

-Ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

-Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τι έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν για τα ελληνικά θέματα

-Ως αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συνεργαζόμενος στενά με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει μια δίκαιη συμφωνία.

-Ο Τζο έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και έχει υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφθηκε το νησί όντας ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια, και ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.

-Ο Τζο πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών βίας.

-Ο Τζο έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και έχει προσφέρει αταλάντευτη υποστήριξη στην ικανότητα του Πατριαρχείου να επιτελεί τον ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και την καθεμία συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

-Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Ντέλαγουερ και σε όλη τη χώρα. Είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια υποστήριξη της κοινότητας.

-Ο Μπάιντεν θεώρησε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι βραβεύτηκε από το Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ το 2016 και ότι έλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Παρακμή, σκληρός ρεαλισμός, λούμπεν στοιχεία: 10 ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από το "Άνθρωποι και Ποντίκια" του Βασίλη Μπισμπίκη

Μέσα στη σκόνη, στη φτώχεια και στα όνειρα των ανθρώπων, το Cartel Τεχνηχώρος ξαναστήνει την παράσταση που σημάδεψε μια εποχή. Δέκα ακυκλοφόρητες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το πάθος πίσω από το "Άνθρωποι και ποντίκια".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 19 Οκτ 2025 | 11:20

Απίστευτη πρόκληση Τραμπ με ΑΙ βίντεο: Βασιλιάς σε μαχητικό βομβαρδίζει με περιττώματα διαδηλωτές του "No Kings"

Είναι ένα βίντεο πραγματική πρόκληση που δείχνει την περιφρόνηση του Τραμπ για όσους δεν συμφωνούν μαζί του

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.700 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 18 Οκτ 2025 | 20:24

ΗΠΑ: "No Kings" - Εκατομμύρια στους δρόμους κατά του Τραμπ - "Δεν είμαι βασιλιάς" τους απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, οι Αμερικανοί διαδηλώνου κατά του Τραμπ με κεντρικό σύνθημα "No Kings" - "Δεν είμαι βασιλιάς" τους απαντάει

ΣΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ 17 Οκτ 2025 | 23:05

Ήρωας 3 ετών: Έσωσε τη ζωή της μητέρας του που υπέστη επιληπτική κρίση ξεκλειδώνοντας το κινητό της και καλώντας βοήθεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόντι είχε ξαναδεί παρόμοια επεισόδια της μητέρας του στο παρελθόν και, γι’ αυτό, ήξερε τι να κάνει σε περίπτωση που συνέβαινε ξανά ενώ ήταν μόνοι

ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 17 Οκτ 2025 | 23:05

Νέο κομπλιμένο Τραμπ σε Ζελένσκι για το ντύσιμό του: "Είναι πολύ στιλάτο" [βίντεο]

Σε μια ακόμη επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον Τραμπ, τα βλέμματα έπεσαν ξανά στις στιλιστικές του επιλογές

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ 17 Οκτ 2025 | 22:54

"Αθώος" δήλωσε ο Μπόλτον: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ κατηγορείται για κοινοποίηση απόρρητων πληροφοριών

Την Πέμπτη μια Επιτροπή Ενόρκων στο Μέριλαντ παρέπεμψε σε δίκη τον 76χρονο Μπόλτον, τον τρίτο κατά σειρά επικριτή του Τραμπ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 17 Οκτ 2025 | 21:48

Τραμπ: Αναμένω επέκταση των συμφωνιών του Αβραάμ με συμμετοχή και της Σαουδικής Αραβίας

Ο Τραμπ είπε πως είχε "μερικές πολύ καλές συζητήσεις" ακόμη και την Τετάρτη, με χώρες που έχουν εκφράσει προθυμία να ενταχθούν στις συμφωνίες

ΗΠΑ 17 Οκτ 2025 | 20:12

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: "Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει και χωρίς Tomahawk" - Οι χάρτες με στόχους εντός Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στον Τραμπ είπε: "Εμείς θέλουμε ειρήνη, ο Πούτιν όχι" - "Έχουμε μια μεγάλη πρόταση με τα drones μας" τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο που εμφανίστηκε θετικός

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 17 Οκτ 2025 | 18:44

Ουάσινγκτον: Συνάντηση Πιερρακάκη με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

Ο κ. Πιερρακάκης ανέδειξε τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 17 Οκτ 2025 | 18:29

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ σύντομα στη Νότια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να ακυρώσει τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όμως ο υπουργός του των Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη πως αναμένει πως αυτή θα γίνει

ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 17 Οκτ 2025 | 16:20

Η Βενεζουέλα αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Κολομβία - Βαθαίνει η κρίση με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έπληξαν ακόμα ένα σκάφος στην Καραϊβική το οποίο φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά

ΝΕΑ ΗΘΗ 17 Οκτ 2025 | 13:44

Πρωτοφανές: Διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο υπουργείο Άμυνας εγκαταλείπουν το Πεντάγωνο- Αρνούνται τη λογοκρισία

Μαζικά παρέδωσαν τις διαπιστεύσεις τους οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θέματα Άμυνας στις ΗΠΑ μετά τους νέους κανονισμούς λογοκρισίας που τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 17 Οκτ 2025 | 09:08

Ξαφνική κινητικότητα για τις θαλάσσιες ζώνες- Η αναφορά Μητσοτάκη στη Βουλή και ο ρόλος του συμπεθέρου του Τραμπ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η Αθήνα σκοπεύει να καλέσει "όλους τους γείτονες" για να συζητηθούν οι διαφορές της περιοχής.

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ 17 Οκτ 2025 | 08:46

Στη σκιά των Tomahawk, Τραμπ και Πούτιν ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας - Στον Λευκό Οίκο απόψε ο Ζελένσκι

Κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ζητήσει μεταξύ άλλων από τον Ντόναλντ Τραμπ όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 17 Οκτ 2025 | 07:23

Κεντρικό πρόσωπο στις δημοσκοπήσεις η Καρυστιανού - Το 32,2% των πολιτών λέει ότι "σίγουρα ή μάλλον" θα την ψήφιζε

Το ερώτημα "πόσο πιθανό είναι να ψηφίζατε ένα κόμμα Καρυστιανού", απαντάται με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά.

17 Οκτ 2025 | 07:21

Γάζα: Η Τουρκία στέλνει ομάδες να ψάξουν λείψανα ομήρων στα συντρίμμια, ενώ ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς

Ο Τραμπ διεμήνυσε ότι "θα πάμε να σκοτώσουμε" τα μέλη του παλαιστινιακού κινήματος αν αυτό το τελευταίο "δεν σταματήσει να σκοτώνει κόσμο" στη Γάζα.

ΦΑΤΑΧ 17 Οκτ 2025 | 00:22

Παλαιστινιακή Αρχή: Παρουσίασε το σχέδιό της για την ανοικοδόμηση της Γάζας - Το κόστος και τι προβλέπει

Το σχέδιο για τη Γάζα που παρουσίασε η Ουάσινγκτον δεν κλείνει την πόρτα στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαδραματίσει κάποιον ρόλο η Παλαιστινιακή Αρχή

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 16 Οκτ 2025 | 23:39

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να στείλει "στο σκαμνί" τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Τζον Μπόλτον

Ο Μπόλτον ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ για μικρό χρονικό διάστημα κατά την πρώτη θητεία του

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 16 Οκτ 2025 | 23:19

Τραμπ για Χαμάς: "Αν συνεχίσουν τις εκτελέσεις θα μπούμε και θα τους σκοτώσουμε"

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς είχε μεταδώσει την Τρίτη βίντεο που έδειχνε ομαδική εκτέλεση εγκληματιών και φερόμενων "συνεργατών" των ισραηλινών δυνάμεων

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ 16 Οκτ 2025 | 22:02

Κρεμλίνο: Η χορήγηση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία θα έβλαπτε τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και την ειρηνευτική διαδικασία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε τη θέση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ

ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ 16 Οκτ 2025 | 20:25

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά - Στη Βουδαπέστη η επόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διευκρίνισε πότε θα συναντηθεί ξανά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - Η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου στον ομόλογό του των ΗΠΑ

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16 Οκτ 2025 | 18:42

Ξεκίνησε η συζήτηση Τραμπ - Πούτιν: "Είναι μακροσκελής" ενημέρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social

"θα αναφέρω το περιεχόμενο της συζήτησης, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, με την ολοκλήρωσή της", γνωστοποίησε ο Τραμπ

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 17:23

Χάος σε αεροδρόμια των ΗΠΑ και του Καναδά: Χάκερ πρόβαλαν μηνύματα υπέρ της Χαμάς με ύβρεις για Νετανιάχου και Τραμπ

Υπεύθυνος για την επίθεση φέρεται να είναι Τούρκος χάκερ όπως αναφέρεται σε ένα από ηχητικά μηνύματα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ AXIOS 16 Οκτ 2025 | 17:15

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν - Μια ημέρα πριν την επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον

Ο Τραμπ βάζει στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

ΕΝΤΑΣΗ 16 Οκτ 2025 | 14:00

Η στιγμή που η Νάνσι Πελόζι λέει "σκάσε" σε ρεπόρτερ που τη ρωτάει για την εξέγερση στο Καπιτώλιο

Ρεπόρτερ ρώτησε την Πελόζι γιατί είχε "αρνηθεί την Εθνοφρουρά" κατά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6/1/2021 - Και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της απάντησε: "Σκάσε!"

ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 16 Οκτ 2025 | 07:31

Ο Τραμπ εξετάζει χερσαία πλήγματα στη Βενεζουέλα - "Οχι στα πραξικοπήματα που υποκινούνται από τη CIA", λέει ο Μαδούρο

Το Καράκας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απόπειρα νομιμοποίησης επιχείρησης "αλλαγής καθεστώτος".

ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ 15 Οκτ 2025 | 23:56

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στις ΗΠΑ με επίκεντρο τα εξοπλιστικά [εικόνες]

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, ο Αρχηγός ΓΕΝ συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού των 250 ετών του Ναυτικού των ΗΠΑ

ΤΟ 1984 15 Οκτ 2025 | 22:21

Υπόθεση βιασμού και δολοφονίας που συγκλόνισε τη Νέα Υόρκη ξανανοίγει 40 χρόνια μετά - DNA οδήγησε στη σύλληψη 63χρονου

Ταυτοποιήθηκε ο πραγματικός δολοφόνος της Τερέζα Φούσκο, 40 χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα στο Λονγκ Άιλαντ.

ΡΩΓΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΜΠΡΙΖ 15 Οκτ 2025 | 21:53
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Οκτ 2025 | 17:59

Απαντήσεις για τη δολοφονία Κένεντι; Η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ σοβιετικά έγγραφα 350 σελίδων για την υπόθεση

Ο Κένεντι δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας - Η επίσημη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ενήργησε μόνος του στη δολοφονία.

ΘΥΜΙΣΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ 16 ΕΚΑΤ. 15 Οκτ 2025 | 14:35

Ο Τραμπ χλευάζει τον Στεφανόπουλο μετά τον άγριο καβγά on air με τον Βανς: Τον ξαναείπε "Τσαπατσουλόπουλο"

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δέχθηκε ερωτήσεις από το ABC μετά τον καβγά Στεφανόπουλου - Βανς ενώ στη συνέχεια τον χλεύασε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΠΤΑ ΜΗΝΩΝ 15 Οκτ 2025 | 12:05

"Λατρεύω τον Χίτλερ": Σάλος από τα ρατσιστικά και αντισημιτικά μηνύματα Ρεπουμπλικανών νεολαίων

Γραπτές επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της νεολαίας των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν τον βαθιά ριζωμένο αντισημιτισμό στις αντιλήψεις τους.

ΗΠΑ 15 Οκτ 2025 | 08:01

Ο Τραμπ παρασημοφόρησε μεταθανάτια τον δολοφονημένο Κερκ και τον συνέκρινε με... τον Σωκράτη [εικόνες-βίντεο]

Ο Τραμπ είπε ότι ο Κερκ έγινε "μάρτυρας της αλήθειας και της ελευθερίας", που μπορεί να συγκριθεί κατά την άποψή του με τον Σωκράτη, τον Άγιο Πέτρο, τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FIFA 14 Οκτ 2025 | 22:57

Ινφαντίνο: "Ανοικοδόμηση όλων των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων στη Γάζα - Χωρίς τον Τραμπ δεν θα υπήρχε ειρήνη"

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο υπογράμμισε επίσης το ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

"ΣΥΜΜΑΧΟΣ" Η ΡΩΣΙΑ 14 Οκτ 2025 | 22:29

Η Ζαχάροβα υποστήριξε τον Τραμπ για το πρωτοσέλιδο του Time - "Μόνο άρρωστοι θα το διάλεγαν"

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μπήκε στη διαμάχη ανάμεσα σε Τραμπ και Time

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 14 Οκτ 2025 | 21:57

Τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς: Αν δεν αφοπλιστούν, θα τους αφοπλίσουμε εμείς - Θα γίνει γρήγορα, ίσως και βίαια

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση πως θα αφοπλιστεί

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ 14 Οκτ 2025 | 21:02

Τραμπ: Η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα ξεκινά τώρα - Τι περιλαμβάνει

Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της περιοχής με τρόπο που να εγγυάται διαρκή ειρήνη και ασφάλεια

ΤΙ ΤΟΝ ΡΩΤΟΥΣΕ 14 Οκτ 2025 | 18:48

Καβγάς on air: Γιατί ο Στεφανόπουλος σταμάτησε απότομα τη συνέντευξη με τον Βανς - "Γι αυτό σε βλέπουν ελάχιστοι"

Η συνέντευξη του Τζέι Ντι Βανς στον Τζορτζ Στεφανόπουλο ήταν επεισοδιακή

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 14 Οκτ 2025 | 10:41

Ανάλυση για Γάζα: Ο Τραμπ αυτοανακηρύχτηκε ειρηνοποιός - Μπορεί όμως να πείσει τον Νετανιάχου να τηρήσει την εκεχειρία;

Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα αφήνει πολλά ζητήματα εκκρεμή και καμία πλευρά δεν συμφώνησε στην πραγματικότητα με τα ψιλά γράμματα κάθε όρου.

ΗΠΑ 14 Οκτ 2025 | 08:52

Μετά τη Γάζα η Ουκρανία: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι για συνάντηση με τον Τραμπ

Στο επίκεντρο μπαίνει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία.

14 Οκτ 2025 | 06:30

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τη Γάζα - "Υπέροχη μέρα για τη Μέση Ανατολή", λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο χθες περί "υπέροχης μέρας για τη Μέση Ανατολή" στη σύνοδο για τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ 14 Οκτ 2025 | 06:24

Ο Σίσι θα απονείμει στον Τραμπ το "Μετάλλιο του Νείλου" - Τι συμβολίζει

Το Περιδέραιο του Νείλου, γνωστό και ως Μετάλλιο του Νείλου, αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση της Αιγύπτου και συμβολίζει την ενότητα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου μέσα από τον ζωοδότη ποταμό Νείλο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ 13 Οκτ 2025 | 21:57

Ιστορική μέρα: Υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα - Τραμπ: "Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση"

"Αυτή είναι μια συμφωνία που θα κρατήσει", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, βάζοντας την υπογραφή του στο κείμενο του σχεδίου, δεσμεύοντας ουσιαστικά τόσο όσους συμμετείχαν, όσο και όσους δεν συμμετείχαν να στηρίξουν τη διαδικασία

Η ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΔΩΡΗΤΡΙΑ 13 Οκτ 2025 | 18:33

Μίριαμ Άντελσον: Ποια είναι η 80χρονη Αμερικανοεβραία βασίλισσα των καζίνο που ευχαρίστησε ο Τραμπ στην Κνεσέτ

Η παρουσία που ξεχώρισε στα θεωρεία της Κνεσέτ - Ποια είναι η δισεκατομμυριούχος μεγάλη δωρήτρια του Τραμπ και κολλητή του Νετανιάχου

ΑΝ ΔΩΘΟΥΝ TOMAHAWK 12 Οκτ 2025 | 23:59

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ για δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα πως προτού συμφωνήσει για την προμήθεια πυραύλων Tomahawk, θα ήθελε να μάθει τι ακριβώς η Ουκρανία σχεδιάζει να κάνει με αυτούς

ΑΝΑΛΥΣΗ 12 Οκτ 2025 | 23:21

CNN: Πώς ο Τραμπ έσωσε τον Νετανιάχου, στριμώχνοντάς τον στη συμφωνία για τη Γάζα

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε αποφασιστική πίεση στον Νετανιάχου να αποδεχτεί μια συμφωνία που θα επέστρεφε 30 από τους ζωντανούς ομήρους και οκτώ νεκρούς ομήρους στα σπίτια τους

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 12 Οκτ 2025 | 20:48

Νέα επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι: Το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα από τη Δύση

Στη νέα επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας και του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας που συνεχίζει να σφυροκοπά η Ρωσία

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 12 Οκτ 2025 | 17:37

Μακελειό σε εστιατόριο στη Νότια Καρολίνα: 4 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες από πυροβολισμούς

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ατόμων με τραύματα από όπλο

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 11 Οκτ 2025 | 23:18

Μεγάλη έκρηξη στο Τενεσί: Δεν υπάρχουν επιζώντες, λένε οι διασώστες στο εργοστάσιο εκρηκτικών

Τα αίτια της έκρηξης στο εργοστάσιο του Bucksnort, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νάσβιλ, παραμένουν άγνωστα. Η εγκατάσταση ειδικεύεται στην παραγωγή, διαχείριση και αποθήκευση εκρηκτικών υλών

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Οκτ 2025 | 20:43

Σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη υποβάλλεται ο Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν, ο οποίος γίνεται 83 ετών τον επόμενο μήνα, υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε χειρουργική επέμβαση Mohs για την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 11 Οκτ 2025 | 18:44

Επικεφαλής της Centcom: Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα

Μια πρώτη ομάδα 200 Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ για να συμβάλει στην επιτήρηση μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 11 Οκτ 2025 | 17:11

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι μετά τη σφοδρή ρωσική αντεπίθεση

Η τηλεφωνική επικοινωνία διεξάγεται την επομένη μίας εκ των σφοδρότερων ρωσικών επιθέσεων εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΛΕΣΤΟΥΝ 11 Οκτ 2025 | 11:07

Axios: Ο Τραμπ σχεδιάζει διεθνή σύνοδο για την Γάζα στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν αναμένεται να παραστεί προς το παρόν, ενώ η συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανή

Ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ 10 Οκτ 2025 | 23:43

Ντόναλντ Τραμπ: Ο 79χρονος πρόεδρος υποβλήθηκε σε δεύτερο ιατρικό έλεγχο για φέτος

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας συνέκρινε τον εαυτό με τον Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι είναι νεότερος και πιο γυμνασμένος

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 10 Οκτ 2025 | 23:18

Οικογενειακή τραγωδία στο Σαν Φρανσίσκο: Γονείς σκότωσαν τα δύο παιδιά τους και αυτοκτόνησαν - Τους είχαν πνίξει τα χρέη

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι γονείς σκότωσαν τα παιδιά τους και μετά αυτοκτόνησαν - Η άλλοτε εύπορη οικογένεια εδώ και 2 χρόνια βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση - Χρωστούσαν παντού και το πολυτελές σπίτι τους βγήκε σε πλειστηριασμό

ΤΙ ΕΙΠΕ 10 Οκτ 2025 | 20:54

Παραλήρημα Αμερικανού μεγιστάνα της τεχνολογίας: "Προάγγελος του Αντίχριστου μπορεί να είναι ακόμα και η Γκρέτα Τούνμπεργκ"

Σύμφωνα με ηχητικά αποσπάσματα που εξέτασε η Washington Post, ο Τιλ υποστήριξε ότι όσοι επιδιώκουν να περιορίσουν την τεχνολογική πρόοδο, όχι μόνο απειλούν τις επιχειρήσεις, αλλά "προκαλούν την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών"

ΣΤΟ TRUTH SOCIAL 10 Οκτ 2025 | 20:30

Απίστευτη γκάφα Τραμπ: Δημοσίευσε μήνυμα που ζητούσε από την υπουργό Δικαιοσύνης να παγιδεύσει πολιτικούς αντιπάλους

Ο Τραμπ εξεπλάγη όταν έμαθε ότι είχε δημοσιεύσει το μήνυμα στον λογαριασμό του στο Truth Social, ανέφερε η πηγή - Πώς αντέδρασε

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 10 Οκτ 2025 | 19:57

ΗΠΑ: Τεράστια έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Τενεσί - Αναφορές για πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους [βίντεο]

Η έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών συγκλόνισε ολόκληρη την πολιτεία του Τενεσί στις ΗΠΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΤΣΑΔΟ 10 Οκτ 2025 | 18:47

Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης προσπαθεί να... γλυκάνει το χάπι για τον Τραμπ - Το αφιερώνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ

Η 58χρονη πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έκανε δύο αναφορές στον Τραμπ μέσα σε 83 λέξεις

"ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ" 10 Οκτ 2025 | 18:42

Τζάρεντ Κούσνερ: Πώς ο γαμπρός του Τραμπ "έκλεισε" τη συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς - Ενας σκληρός κτηματομεσίτης στη Γάζα

Ο Τραμπ το έκανε με τον δικό του τρόπο - Δεν εμπιστεύτηκε τους διπλωμάτες αλλά έναν άνθρωπο από την αγορά ακινήτων, τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ

ΟΙ ΜΑΚΕΤΕΣ 10 Οκτ 2025 | 17:50

Η Αψίδα του Τραμπ: Το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου σε στιλ... Ναπολέοντα

Η μακέτα μιας αψίδας του θριάμβου βρισκόταν την Πέμπτη στο γραφείο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ενώ συναντιόταν με τον Φινλανδό πρόεδρο Άλεξ Στουμπ, όπως είδε ένας δημοσιογράφος και φωτογράφος του AFP

ΛΕΤΙΣΙΑ ΤΖΕΙΜΣ 10 Οκτ 2025 | 09:37

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα βάζει και με την γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης - Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος της

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΛΑΝΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 09 Οκτ 2025 | 22:47

Τραμπ: Η Ισπανία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ - Νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 11 παγοθραυστικά από τη Φινλανδία στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλεξάντερ Στουμπ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Οκτ 2025 | 12:17

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: Η στιγμή που ενημερώνεται ο Τραμπ - "Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", λένε οι αναλυτές

Η συμφωνία για την πρώτη φάση εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα πορεία προς την επίλυση του Μεσανατολικού - "Ο διάβολος όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες".

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 09 Οκτ 2025 | 10:46

Δάκρυα χαράς στο Τελ Αβίβ μετά τη συμφωνία με τη Χαμάς για το τέλος του πολέμου - Στις 12 το μεσημέρι η υπογραφή

Έπειτα από 733 ημέρες αγωνίας, φρίκης και απωλειών, Ισραήλ και Χαμάς ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία για την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 09 Οκτ 2025 | 06:30

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για τη Γάζα: Απελευθέρωση των 20 ομήρων και αποφυλάκιση 2.000 Παλαιστινίων στην α' φάση

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία που προβλέπει το τέλος του πολέμου στη Γάζα - Για "σπουδαία μέρα για το Ισραήλ", έκανε λόγο ο Νετανιάχου.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ 08 Οκτ 2025 | 23:41

Διαπραγματεύσεις για τη Γάζα: Τα "αγκάθια", οι κόκκινες γραμμές και ο ρόλος του γαμπρού του Τραμπ και του Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, έφτασαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ την Τετάρτη μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 08 Οκτ 2025 | 23:34

"Δεν πέθανα ακόμη": Η Ντόλι Πάρτον ξεσπά για τις φήμες που τη θέλουν ετοιμοθάνατη [βίντεο]

"Σας μοιάζω άρρωστη; Εργάζομαι σκληρά εδώ" λέει στο βίντεο που φέρει τη λεζάντα: "Δεν πέθανα ακόμη!"

"Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ" 08 Οκτ 2025 | 23:08

Τραμπ: "Μπορεί να πάω ο ίδιος στη Μ. Ανατολή την Κυριακή - Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά"

Ο Τραμπ είπε ότι αν ταξιδέψει στην περιοχή, θα φύγει είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή. Δεν είπε ποια χώρα ενδέχεται να επισκεφθεί

ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 Οκτ 2025 | 14:31
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 08 Οκτ 2025 | 12:48

Ερντογάν: Λάβαμε θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ στο θέμα των F-35

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι "εταίρος σε αυτό το πρόγραμμα, έχει πληρώσει τα χρήματα και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

08 Οκτ 2025 | 07:01

Γάζα: Διπλωματικές ενισχύσεις φθάνουν σήμερα στην Αίγυπτο - Αυξανόμενες πιέσεις για να κλειστεί συμφωνία

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Τουρκία αναμένεται να ενταχθούν σήμερα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

"ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" 08 Οκτ 2025 | 06:50

Ο νομπελίστας φυσικής Τζον Κλαρκ προειδοποιεί ότι ο Τραμπ "παραλύει" την επιστήμη στις ΗΠΑ

Η πολιτική του αμερικανού προέδρου όσον αφορά την επιστήμη μεταφράζεται σε δραστικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων που προορίζονταν για την έρευνα και απολύσεις επιστημόνων.

ΣΤΟ ΣΕΒ 08 Οκτ 2025 | 06:18

Το πρώτο μήνυμα Μητσοτάκη για το κόμμα Τσίπρα και η διάψευση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας ως αναγκαίου ζητούμενου για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ 07 Οκτ 2025 | 22:58

Την Τετάρτη στην Αίγυπτο Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Οι διαπραγματευτές του Ισραήλ και της Χαμάς βρίσκονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 07 Οκτ 2025 | 20:52

Αισιόδοξος ο Τραμπ: "Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, πέρα από τη Γάζα"

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται "πολύ κοντά" σε μια συνολική συμφωνία για τη Μέση Ανατολή

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ 07 Οκτ 2025 | 18:54

Φλοριάν Μπινάι: Ο Αλβανός "Ζελένσκι" που κατεβαίνει για δήμαρχος στα Τίρανα - Κωμικός που μιμείται τον Ράμα

Ο Μπίναϊ ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχο Τιράνων

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ 06 Οκτ 2025 | 23:07

Σε εξέλιξη οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Τα αγκάθια του σχεδίου Τραμπ

Αυτές οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στο σχέδιο των 20 σημείων που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να μπει τέλος στις μάχες

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 06 Οκτ 2025 | 19:29

Κρίσιμες ώρες για τη Γάζα: Ξεκίνησαν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Αίγυπτο

Οι διαπραγματευτές εργάζονται για την επίτευξη τελικής συμφωνίας με βάση το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός, τονίζει το CNN

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 06 Οκτ 2025 | 18:20

Καλιφόρνια: Tesla cybertruck έγινε παγίδα θανάτου για φοιτητές - Τράκαραν, δεν άνοιγαν οι πόρτες και κάηκαν μέσα στο όχημα

Με το ξέσπασμα της φωτιάς διακόπηκε η παροχή ρεύματος στο Cybertruck, με αποτέλεσμα τα εγκλωβιστεί σε αυτό μία 19χρονη

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 06 Οκτ 2025 | 13:11

Νόμπελ Ιατρικής 2025: Σε έναν Ιάπωνα και δύο Αμερικανούς ερευνητές για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημά μας πολεμά τα μικρόβια

Οι βραβευθέντες προσδιόρισαν "ρυθμιστικά Τ κύτταρα", τα οποία λειτουργούν σαν φύλακες ασφαλείας του ανοσοποιητικού συστήματος και εμποδίζουν τα ανοσοκύτταρα να επιτεθούν στο σώμα μας.

06 Οκτ 2025 | 06:40

Γάζα: Η Χαμάς θέλει άμεση ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων - "Αν δεν συμφωνήσουν θα ακολουθήσει μαζική αιματοχυσία", λέει ο Τραμπ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο - Το σχέδιο αποκλείει κάθε ρόλο της Χαμάς "στη διακυβέρνηση της Γάζας" και προβλέπει να εξοριστούν οι μαχητές της.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 05 Οκτ 2025 | 09:27

Μπάστερ Κίτον: Από τον ρόλο "σφουγγαρίστρα" και τις ιδιοφυείς σκηνοθεσίες στο μεγάλο σφάλμα της ζωής του

Ηεμβληματική μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, που πανάξια θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στον Τσάρλι Τσάπλιν, έμεινε στην ιστορία ως ο "αγέλαστος κωμικός".

05 Οκτ 2025 | 08:33

"Κατέβασαν ρολά" οι ΗΠΑ: Γιατί το shutdown δεν τρόμαξε τις αγορές - Τι έχει συμβεί στο παρελθόν

Το φαινόμενο του shutdown είναι μοναδικό στις ΗΠΑ καθώς σε άλλες χώρες συνεχίζεται η χρηματοδότηση των δαπανών σε κάθε περίπτωση.

03 Οκτ 2025 | 14:54

ΗΠΑ: Τραγικός θάνατος για τη 17χρονη Μαρία από την Κάρπαθο και μία φίλη της – Ο δράστης την παρακολουθούσε για μήνες

Στο Νιού Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών μια 17χρονη Ελληνοαμερικανίδα και η φίλη της έχασαν τη ζωή τους όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα.

ΗΠΑ 03 Οκτ 2025 | 09:49

"Κηλίδα στην προεδρία Τραμπ": Οργή των συντηρητικών για την έγκριση χαπιού που χρησιμοποιείται στις αμβλώσεις

"Είναι μια κηλίδα στην προεδρία Τραμπ", μια "αδιανόητη απόφαση", κατήγγειλε η πρόεδρος της ένωσης Students for Life Action που τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

03 Οκτ 2025 | 08:14

Shutdown στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ προειδοποιεί για κύμα απολύσεων και περικοπών

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε για απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων και περικοπές προγραμμάτων στην περίπτωση που παραταθεί το shutdown στις ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Οκτ 2025 | 18:49

ΗΠΑ: Τα δραματικά τηλεφωνήματα μετά την άγρια δολοφονία της 23χρονης Ουκρανής στο μετρό - "Βιαστείτε, αιμορραγεί πολύ"

"Αυτή η κυρία μόλις μαχαιρώθηκε. Υπάρχει μια κυρία στο έδαφος με πολύ αίμα…", ακούγεται να λέει μια γυναίκα στον χειριστή των επειγόντων περιστατικών.

.ΝΤΜΙΤΡΙ ΠΕΣΚΟΦ 02 Οκτ 2025 | 18:29

Η Ρωσία απειλεί τη Δύση: Νέος γύρος επικίνδυνης κλιμάκωσης αν στείλετε Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το αίτημα της Ουκρανίας για την απόκτηση πυραύλων Τόμαχοκ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 02 Οκτ 2025 | 15:29

Δούκας: Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων - Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

"Εχουμε έναν κοινό στόχο με τον Νίκο Ανδρουλάκη - Θέλουμε πολιτική αλλαγή", τόνισε με τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Χάρης Δούκας

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 02 Οκτ 2025 | 14:56

Shutdown στις ΗΠΑ: Η κυβέρνηση πάγωσε ομοσπονδιακούς πόρους για Δημοκρατικές πολιτείες - Με απολύσεις απειλεί ο αντιπρόεδρος Βανς

"Χωρίς προϋπολογισμό, το υπουργείο αναγκάστηκε να απολύσει το προσωπικό" εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 02 Οκτ 2025 | 10:53

Πιέσεις στην Αθήνα για παραχώρηση Mirage 2000-5 στο Κίεβο μέσω Εσθονίας

Η Αθήνα είναι αρνητική, καθώς θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει να στραφούν κατά της Ρωσίας.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 02 Οκτ 2025 | 09:55

Συνάντηση Γκιλφόιλ με την Ελληνίδα πρέσβη στην Ουάσινγκτον: "Ας πάμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο επόμενο επίπεδο"

Ξεκίνησε τις επαφές η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ που αναμένεται στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

ΣΤΕΛΝΟΥΝ SOS 01 Οκτ 2025 | 23:53

Κραυγή αγωνίας από τους αστροναύτες της NASA: "Αν πάει κάτι στραβά θα πεθάνουμε μόνοι εξαιτίας των περικοπών του Τραμπ"

Οι υπάλληλοι της NASA, που αποκάλυψαν ορισμένα στοιχεία, προειδοποίησαν ότι "ένας αστροναύτης πιθανότατα θα πεθάνει σε ένα τραγικό ατύχημα" λόγω των "συγκλονιστικών αλλαγών στον διαστημικό οργανισμό", εξαιτίας περικοπών στον προϋπολογισμό που πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 01 Οκτ 2025 | 21:50

"Συμφωνείς, αλλιώς μένεις μόνος σου" - Πώς ο Τραμπ πίεσε τον Νετανιάχου να δεχθεί την πρότασή του για τη Γάζα

Η επίθεση του Ισραήλ στο Κατάρ αποτέλεσε ευκαιρία για τους ανθρώπους του Τραμπ να διαμορφώσουν το σχέδιό τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. σύμφωνα με το Axios

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 01 Οκτ 2025 | 19:33

Τραγωδία με νεκρή 17χρονη Ελληνίδα στο Νιου Τζέρσεϊ: Συμμαθητής της έπεσε πάνω της με ΙΧ - Τον είχε καταγγείλει για παρενόχληση

Σύμφωνα με τον "Εθνικό Κήρυκα", η οικογένεια της 17χρονης είχε καταγγείλει τον δράστη για παρενόχληση σε βάρος της κόρης τους, χωρίς να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥΣ 01 Οκτ 2025 | 18:59

"Ιεροσυλία": Ο Κιθ Έρμπαν άλλαξε τους στίχους στο "τραγούδι τους" με τη Νικόλ Κίντμαν - Το τρίτο πρόσωπο στο διαζύγιο

Ο επί 19 χρόνια σύζυγος της Νικόλ Κίντμαν έκανε μια αλλαγή σε στίχους τραγουδιού του που σοκάρει τους θαυμαστές του αλλά ταυτόχρονα, αποκαλύπτει πολλά.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 01 Οκτ 2025 | 18:04

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου: Στήριξη σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μια "κυπριακής ιδιοκτησίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνολική διευθέτηση"