Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μπορεί ο Τραμπ να καλέσει τον Στρατό και να καταγγείλει νοθεία στις εκλογές;

Τι προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία για το δικαίωμα του Τραμπ να καλέσει τον Στρατό, αν πει ότι έγινε νοθεία στις εκλογές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
trump

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλησε να σχολιάσει αν θα δεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση που αποφασίσει πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα είναι αποτέλεσμα νοθείας και πρότεινε την κινητοποίηση του στρατού βάση του Νόμου περί Εξέγερσης (Insurrection Act) που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια προκειμένου να καταστείλει την αναταραχή, αν κερδίσει.

"Κοιτάξτε, αυτό λέγεται εξέγερση. Απλώς τους στέλνουμε και το κάνουμε πολύ εύκολα", δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News τον Σεπτέμβριο.

Τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης;

Βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες των πολιτειών έχουν την πρωταρχική εξουσία για τη διατήρηση της τάξης μέσα στα σύνορα των πολιτειών τους. Ο Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1878, απαγορεύει στον ομοσπονδιακό στρατό να συμμετέχει στην εγχώρια επιβολή του νόμου.

Ο Insurrection Act, μια εξαίρεση στον Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1807, επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει δυνάμεις των ΗΠΑ για να καταστείλουν μια εγχώρια εξέγερση.

Επίκληση του Νόμου για την Εξέγερση έχει γίνει δεκάδες φορές στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά σπάνια μετά το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.

Τελευταία φορά τον επικαλέστηκε το 1992 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πατήρ, όταν η αθώωση τεσσάρων αστυνομικών του Λος Άντζελες για τον άγριο ξυλοδαρμό του μαύρου αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ οδήγησε σε φονικές ταραχές. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε υποστηρίξει τότε τη χρήση βίας από την κυβέρνηση Μπους.

Ο νόμος δίνει στον πρόεδρο "τρομερές εξουσίες" και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο απόστρατος αντιστράτηγος Τζον Άλτενμπουργκ, που εργάζεται ως δικηγόρος στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τραμπ επικαλέστηκε τον νόμο στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις φέτος;

Ο Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί τον νόμο ως απάντηση στη βία και στις λεηλασίες που σημειώθηκαν στις κυρίως ειρηνικές αντιρατιστικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα μετά την απόρριψή της από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Αντί γι΄αυτό ο Τραμπ έστειλε πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και το Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Οι πράκτορες αυτοί διαθέτουν στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό, αλλά είναι πολίτες και δεν αποτελούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Τραμπ

Σε περίπτωση αναταραχής στις 3 Νοεμβρίου ή τις επόμενες ημέρες, ο Τραμπ είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσει αυτούς τους ομοσπονδιακούς πράκτορες παρά τον στρατό, δήλωσε ο Τζίμι Γκουρουλέ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για να το κάνει, ο Τραμπ θα πρέπει να επικαλεστεί παραβίαση κάποιου ομοσπονδιακού νόμου. Οι πράκτορες του DHS που στάλθηκαν στο Πόρτλαντ νωρίτερα φέτος είχαν την αποστολή να επιβάλουν τον νόμο σε περιπτώσεις βανδαλισμού ομοσπονδιακής περιουσίας, όπως τα κτίρια των δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ο Τραμπ να ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά;

Ναι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ή να "ομοσπονδοποιήσει" τη Στρατιωτική Εθνική Φρουρά, μια εφεδρική δύναμη που αποτελείται από στρατιώτες μερικής απασχόλησης. Αυτοί οι 'πολίτες-στρατιώτες' ενεργοποιούνται συνήθως από τους κυβερνήτες, αλλά η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους ενεργοποιήσει.

Από τη στιγμή που θα "ομοσπονδοποιηθούν", οι στρατιώτες της εθνοφρουράς τίθενται πλήρως υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας έως ότου επιστρέψουν σε πολιτικό καθεστώς.

Φέτος, πολλοί κυβερνήτες πολιτειών ενεργοποίησαν την εθνοφρουρά για να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορονοϊού και για να υποστηρίξουν την τοπική επιβολή του νόμου στην καταστολή ταραχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρα ο Τραμπ δεν χρειάζεται έγκριση κυβερνήτη για να στείλει στρατεύματα;

Ακριβώς, βάση του Νόμου περί Εξέγερσης, αν ο πρόεδρος αποφασίσει ότι μια εξέγερση έχει καταστήσει "ανεφάρμοστη" την επιβολή του νόμου μέσω των συνήθων νομικών διαδικασιών, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς έγκριση κυβερνήτη "προκειμένου να επιβάλει την τήρηση αυτών των νόμων ή να καταστείλει την εξέγερση".

Ιστορικά, πρόεδροι και κυβερνήτες γενικά συμφωνούσαν σχετικά με την αναγκαιότητα αποστολής στρατιωτών.

τραμπ

Ο Τραμπ μπορεί να ενεργοποιήσει τους πράκτορες του DHS, που είναι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ή την εθνοφρουρά χωρίς έγκριση κυβερνήτη.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στις εξουσίες του προέδρου. Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, η επέμβαση του στρατού ή άλλων ομοσπονδιακών πρακτόρων σε εκλογές είναι παράνομη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορούν τα δικαστήρια να μπλοκάρουν τη χρήση βίας από τον πρόεδρο;

Ναι, αλλά τα δικαστήρια ιστορικά υπήρξαν απρόθυμα στο να αμφισβητήσουν στρατιωτικές διακηρύξεις από τον πρόεδρο, δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσέσνεϊ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

"Όταν ένας πρόεδρος ισχυρίζεται ότι τα γεγονότα επί του πεδίου απαιτούν επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης, τα δικαστήρια κατά κανόνα δεν το αμφισβητούν", είπε ο Τσέσνεϊ. Οι δικαστές, ωστόσο, μπορούν να διαφωνήσουν με τον πρόεδρο, αν πιστεύουν πως ο Τραμπ στηρίχθηκε σε αναληθείς ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας, συνέχισε.

Αν ο Τραμπ στείλει πράκτορες του DHS ή ομοσπονδιακούς πράκτορες, αυτοί πρέπει να σεβασθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, κατηγόρησαν τους πράκτορες στο Πόρτλαντ ότι προέβησαν σε συλλήψεις που παραβίαζαν τα συνταγματικά δικαιώματα διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

Όμως η κυβέρνηση Τραμπ είχε νομότυπα την εξουσία να χρησιμοποιήσει τους πράκτορες, σύμφωνα με νομομαθείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΕΝΕΣΗ 22 Οκτ 2021 | 10:23

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στην Αλαμπάμα - Είχε καταδικαστεί πριν από 30 χρόνια για τη δολοφονία μιας γυναίκας

Ο Γουίλι Σμιθ κρίθηκε ένοχος το 1991 για τον φόνο της 22χρονης Σάρμα Ρουθ Τζόνσον, αδελφής αστυνομικού, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα και τα 30 τελευταία χρόνια περίμενε να εκτελεστεί.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 22 Οκτ 2021 | 07:07

Στιβ Μπάνον: Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγήθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 22 Οκτ 2021 | 00:02

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να μην πουληθούν F-16

Με μια διακομματική επιστολή, Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ 21 Οκτ 2021 | 14:01

"Aπόβαση" στην Αλεξανδρούπολη: Κατέπλευσε το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό "USNS Yuma" [εικόνες - βίντεο]

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το USNS YUMA. Σύσκεψη για την έλευση των ελικοπτέρων.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 21 Οκτ 2021 | 07:15

"Truth Social": Ο Τραμπ ανακοίνωσε την ίδρυση του δικού του... μέσου κοινωνικής δικτύωσης

"Ζούμε σε έναν κόσμο που οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας Αμερικανός πρόεδρος φιμώνεται. Αυτό είναι απαράδεκτο", είπε.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:02

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Σε αποκλεισμό βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μέριλαντ, λόγω απειλής για βόμβα

Η βάση Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού (NSA) στη Μπιθεσντά του Μέριλαντ τέθηκε σε αποκλεισμό λόγω μιας απειλής για βόμβα

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 07:56

Μοντέλο του Instagram που είχε επισκεφτεί τη Μύκονο και τη Σαντορίνη μαχαίρωσε τον φίλο της

Περιοριστικά μέτρα επέβαλε το δικαστήριο σε ένα 22χρονο μοντέλου στις ΗΠΑ που μαχαίρωσε τον φίλο της.

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΦΕΙΑ 19 Οκτ 2021 | 22:34

Αδιανόητη φρίκη στις ΗΠΑ: Βίασαν γυναίκα στο μετρό και οι επιβάτες τραβούσαν βίντεο

Για τον βιασμό συνελήφθη ένας 35χρονος στις ΗΠΑ - Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η σεξουαλική επαφή ήταν συναινετική, κάτι που η γυναίκα διαψεύδει.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 19 Οκτ 2021 | 15:56

ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο; για κυρώσεις στην Τουρκία και για τη Λιβύη - Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

«ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» 18 Οκτ 2021 | 18:49

Φωτιές: Στις ΗΠΑ για εκπαίδευση οι πρώτοι Έλληνες δασοκομάντος - Στο μέτωπο το καλοκαίρι του 2022

Οι δασοκομάντος θα έχουν και την ευθύνη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με πυρκαγιά (αντιπύρ) - Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εγκατασταθούν