Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό χθες Δευτέρα ότι έδωσε το πράσινο φως προκειμένου η Έμιλι Μέρφι, η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών (General Services Administration, GSA), να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στην ομάδα του εκλεγμένου Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ωστόσο ταυτόχρονα κατέστησε σαφές πως οι προσφυγές των δικηγόρων του στη δικαιοσύνη, με τις οποίες αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν.
"Θέλω να ευχαριστήσω την Έμιλι Μέρφι στην GSA για την απόλυτη αφοσίωση και πίστη της στη χώρα μας. Παρενοχλήθηκε, απειλήθηκε, εξυβρίστηκε — και δεν θέλω να βλέπω να συμβαίνει αυτό στην ίδια, στην οικογένειά της, ή σε λειτουργούς της GSA", ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter. "Η υπόθεσή μας συνεχίζεται δυνατά, θα συνεχίσουμε τον καλό αγώνα, και πιστεύω ότι θα επικρατήσουμε! Μολαταύτα, προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω στην Έμιλι και στην ομάδα της να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο", πρόσθεσε.
To tweet του Τραμπ
I want to thank Emily Murphy at GSA for her steadfast dedication and loyalty to our Country. She has been harassed, threatened, and abused – and I do not want to see this happen to her, her family, or employees of GSA. Our case STRONGLY continues, we will keep up the good...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 23, 2020
Η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας
Η GSA, άγνωστος σε αρκετούς δημόσιος φορέας που από το 1949 φροντίζει για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενημέρωσε επίσημα την ομάδα του Μπάιντεν πως μπορεί να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία.
"Παίρνω τον ρόλο αυτόν πολύ σοβαρά και, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις νομικές αμφισβητήσεις και την κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, σας αποστέλλω την παρούσα σήμερα για να σας ενημερώσω ότι οι πόροι και οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες σε εσάς", ανέφερε η Έμιλι Μέρφι, η επικεφαλής της GSA, στην επιστολή της στον Μπάιντεν.
Πάντως, κάνοντας ένα ασυνήθιστο σχόλιο, η Μέρφι ανέφερε πως η απόφαση να επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας ήταν "αποκλειστικά δική της", σε χωριστή επιστολή της προς την υπηρεσία της, ουσιαστικά αντικρούοντας την ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter. "Θέλω να το μάθετε απευθείας από εμένα: Δεν δέχθηκα ποτέ πίεση για την ουσία ή τη χρονική στιγμή της λήψης της απόφασής μου. Η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική μου", σημείωσε η Έμιλι Μέρφι.
"Δεν δέχθηκα άμεση ή έμμεση πίεση από οποιονδήποτε αξιωματούχο στην εκτελεστική εξουσία — συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στον Λευκό Οίκο ή στην GSA — για να καθυστερήσω ή να επισπεύσω την απόφαση αυτή", επέμεινε η ίδια.
Η GSA είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Μέρφι, η οποία διορίστηκε στο αξίωμά της από τον Τραμπ το 2017, θα "διαπίστωνε" (θα ενέκρινε τυπικά) τη μεταβίβαση της εξουσίας όταν το αποτέλεσμα θα ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο.
"Αντίθετα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και τους υπαινιγμούς, η απόφασή μου δεν επηρεάστηκε ούτε από φόβο ούτε από ευνοιοκρατία", διαβεβαίωσε η Μέρφι.
Ο νόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας
Ο νόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας από κάθε πρόεδρο στον διάδοχό του (Presidential Transition Act, 1963) δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την έναρξη της διαδικασίας από την GSA, πάντως ιστορικά η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών ενεργεί αφού γίνει σαφές το αποτέλεσμα. Τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ ανακήρυξαν τη νίκη του Μπάιντεν την 7η Νοεμβρίου.
Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη διαδικασία οργανώνοντας συναντήσεις με αξιωματούχους οι οποίοι χειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Χαιρέτισε την κίνηση της GSA, βήμα που έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι επιτρέπει "την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας".
Συγχαρητήρια Γενς Στόλτενμπεργκ στον Μπάιντεν
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες Δευτέρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά μετά τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Στόλτενμπεργκ "συνεχάρη" τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη και τον ευχαρίστησε διότι "είναι επί μακρόν υποστηρικτής του NATO και της διατλαντικής συνεργασίας", σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του Νορβηγού που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα.
Ο επικεφαλής του NATO είπε στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι "ανυπομονεί να έχει πολύ στενή συνεργασία μαζί του για την περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης και για την προετοιμασία της συνόδου των ηγετών του NATO την επόμενη χρονιά".
Κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η σχέση των ΗΠΑ με το NATO γνώρισε πολλές εντάσεις.
Παρά τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δημόσια διατύπωση τέτοιων θέσεων, ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει το κατά πόσον η Ουάσινγκτον ήταν υποχρεωμένη να προσφέρει βοήθεια σε συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, ανήγγειλε την μονομερή απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία, μεταξύ άλλων.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει ακόμη και να αποσύρει τη χώρα του από το Σύμφωνο, προκαλώντας φρίκη σε συμμάχους της χώρας του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr