Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" του εκλογολόγου Στράτου Φαναρά- Και όμως δεν είναι καθόλου απίθανο

Ένα σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, παρουσιάζει ο Στράτος Φαναράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, παρουσιάζει ο γνωστός δημοσκόπος και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A., Στράτος Φαναράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στράτος Φαναράς σε ότι αφορά την πρόωρη ψήφοφορία αναφέρει πως "δεν είναι απίθανο τα 2/3 όσων ψηφίσουν τελικά να έχουν ψηφίσει πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και στο τμήμα αυτό να κυριαρχούν οι ψηφοφόροι του Μπάιντεν" και τονίζει πως με βάση τις παναμερικανικές εκτιμήσεις ψήφου στους πιθανούς ψηφοφόρους, το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι περίπου 8-10%. Παράλληλα κάνει λόγο για παρουσία ενόπλων ομάδων λευκών ρατσιστών-υποστηρικτών του Τραμπ στα εκλογικά κέντρα η οποία θα αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος των Δημοκρατικών ψηφοφόρων από το να ψηφίσουν, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του Τραμπ.

1

Σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά αν οι υποθέσεις για το προφίλ και τον όγκο όσων ήδη ψήφισαν ισχύουν, "τότε δεν αποκλείεται την Τρίτη, σε αυτούς που θα ψηφίσουν και επί των οποίων θα ανακοινώνονται κατά βάση τα αποτελέσματα το βράδυ με το κλείσιμο των καλπών, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων να είναι οριακή σε παναμερικανικό επίπεδο και υπέρ του Trump σε κρίσιμα swing states".

Όπως σημειώνει, "αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Trump οχυρωμένος μέσα στον Λευκό Οίκο (όπως έχει δηλώσει θα είναι εκεί το βράδυ των εκλογών) θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους αμφισβήτησης της επιστολικής και της πρώιμης ψήφου και δεν αποκλείεται να δηλώσει νικήτης των εκλογών, αν το αποτέλεσμα αυτού του 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων- που όπως είπαμε θα είναι κατά βάση υπέρ του και θα ψηφίσουν την Τρίτη- τον ευνοούν". Στη συνέχεια τον λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Στράτου Φαναρά:

Την Τρίτη στις 3 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Λέω ολοκληρώνεται γιατί είναι γνωστό ότι η ψηφοφορία έχει αρχίσει εδώ και καιρό και ήδη έχουν ψηφίσει με διάφορους τρόπους πάνω από 92 εκατομύρια ψηφοφόροι μέχρι και χθες. Είναι σίγουρο πως εκτός από την Πανδημία και η καμπάνια "vote" που ξεπήδησε μέσα από το αντιρατσιστικό κίνημα έπιασε τόπο και έχει οδηγήσει ένα πρωτοφανή όγκο ψηφοφόρων στις κάλπες πρόωρα.

1

Και ακριβώς αυτές οι αιτίες μαζί με κάποιες άλλες (όπως το ότι εκτιμάται ότι την Τρίτη σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν μέχρι και ένοπλες ομάδες λευκών ρατσιστών-υποστηρικτών του Trump στα εκλογικά κέντρα) έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος Δημοκρατικών ή ψηφοφόρων Biden και λιγότερων υποστηρικτών Trump ήδη στην κάλπη.

Δεν είναι απίθανο τα 2/3 όσων ψηφίσουν τελικά να έχουν ψηφίσει πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και στο τμήμα αυτό να κυριαρχούν οι ψηφοφόροι του Biden. Και είναι τέτοια η διαφοροποίηση ψήφου όσων ήδη ψήφισαν με όσους θα πάνε να ψηφίσουν ώστε την Τρίτη το βράδυ να βρεθούμε μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση.
Και εξηγούμαι.

Με βάση τις Παναμερικανικές εκτιμήσεις ψήφου στους πιθανούς ψηφοφόρους, το προβάδισμα Biden είναι περίπου 8-10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν λοιπόν οι δύο υποθέσεις που κάναμε για το προφίλ και τον όγκο όσων ήδη ψήφισαν ισχύουν, τότε δεν αποκλείεται την Τρίτη σε αυτούς που θα ψηφίσουν και επί των οποίων θα ανακοινώνονται κατά βάση τα αποτελέσματα το βράδυ με το κλείσιμο των καλπών, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων να είναι οριακή σε παναμερικανικό επίπεδο και υπέρ του Trump σε κρίσιμα swing states.

Περαιτέρω, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Trump οχυρωμένος μέσα στον Λευκό Οίκο (όπως έχει δηλώσει θα είναι εκεί το βράδυ των εκλογών) θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους αμφισβήτησης της επιστολικής και της πρώιμης ψήφου και δεν αποκλείεται να δηλώσει νικήτης των εκλογών αν το αποτέλεσμα αυτού του 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων που όπως είπαμε θα είναι κατά βάση υπέρ του και θα ψηφίσουν την Τρίτη, τον ευνοούν.

1

Και τότε...τρεχάτε ποδαράκια μου στο Ανώτατο Δικαστήριο και αλλαχού...οι επόμενες ημέρες των καταμετρήσεων της επιστολικής ψήφου θα είναι κολασμένες.

Βέβαια ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα περάσει εύκολα η αμφισβήτηση ειδικά αν το τελικό αποτέλεσμα είναι τελικά τόσο ευρύ υπέρ του Biden αλλά σε μια κοινωνία που ζει μία πρωτοφανή πολιτική και ιδεολογική πόλωση τα σενάρια "επιστημονικής φαντασίας" θα πρέπει να διατυπώνονται ώστε και να αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ 25 Νοε 2021 | 08:16

Forbes: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 25 Νοε 2021 | 08:14

Τζο Μπάιντεν: Καλοήθης ο πολύποδας που του αφαιρέθηκε από το έντερο

Ο πολύποδας που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν "καλοήθης".

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 23 Νοε 2021 | 09:00

Υγειονομική βόμβα ο κορονοϊός στη Γερμανία: 309 νεκροί και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες - Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία. Μετρά 309 νεκρούς και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 22 Νοε 2021 | 14:13

Μακελειό στο Ουισκόνσιν: Η στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση [σκληρές εικόνες]

Νέο βίντεο - σοκ από τη στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ - Πέντε νεκροί , 40 τραυματίες

21 Νοε 2021 | 09:51

Χάος και πανικός στο αεροδρόμιο της Ατλάντα μετά την τυχαία εκπυρσοκρότηση ενός όπλου - Τρεις τραυματίες [βίντεο]

Τρία άτομα υπέστησαν μη απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα μετά τον πυροβολισμό που σημειώθηκε στις 13:30 τοπική ώρα στο σημείο ελέγχου ασφαλείας του αεροδρομίου της Ατλάντα.

21 Νοε 2021 | 09:13

Γενέθλια για τον Τζο Μπάιντεν - Εκλεισε τα 79 του χρόνια ο πρόεδρος των ΗΠΑ

"Χρόνια πολλά στον φίλο μου, τον αδελφό μου", του ευχήθηκε μέσω του Twitter ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ 19 Νοε 2021 | 20:58

Σημαντική εξέλιξη: Εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ θεραπεία που βελτιώνει την ανάπτυξη παιδιών με νανισμό

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν, για πρώτη φορά, μια θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει την ανάπτυξη παιδιών που πάσχουν από νανισμό.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ 19 Νοε 2021 | 20:04

Τζο Μπάιντεν: Ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα, μετά από κολονοσκόπηση με γενική αναισθησία

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα - Παραμένει στο νοσοκομείο για τη συνέχιση του γενικού τσεκ-απ "ρουτίνας"

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 19 Νοε 2021 | 17:54

ΗΠΑ: Αναλαμβάνει Πρόεδρος για λίγες ώρες η Καμάλα Χάρις - Τι συνέβη στον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για μια σύντομη περίοδο

ΔΥΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ 18 Νοε 2021 | 20:03

Ο Τζο Μπάιντεν δίνει χάρη στην "Πίνατ Μπάτερ" και τη "Τζέλι" ενόψει των Ευχαριστιών - Οι δύο γαλοπούλες που... γλίτωσαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δώσει χάρη σε δύο γαλοπούλες ενόψει των Ευχαριστιών.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 18 Νοε 2021 | 19:03

Πούτιν: Η Δύση δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας να μην περάσει τις "κόκκινες γραμμές"

Ομιλία Πούτιν σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα - Τι είπε για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και την κατάσταση σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρμενία

ΣΤΟ MEGA 18 Νοε 2021 | 18:16

Σοκαριστικό βίντεο: Πρώην αθλητής του NFL χτυπά τη σύντροφό του με τρομακτική βιαιότητα μπροστά στο 5 μηνών μωρό τους

Ο πρώην παίκτης των St. Louis Rams και New York Jets, Ζακ Στέισι, χτυπά με τρομακτικό τρόπο την πρώην φίλη του, ενώ μπροστά βρισκόταν και το 5 μηνών παιδί τους

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CDC 18 Νοε 2021 | 08:32

ΗΠΑ: Το 30% των υγειονομικών παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού

Περίπου το 30% των υγειονομικού προσωπικού στα αμερικανικά νοσοκομεία - δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις - παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού.