Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" του εκλογολόγου Στράτου Φαναρά- Και όμως δεν είναι καθόλου απίθανο

Ένα σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, παρουσιάζει ο Στράτος Φαναράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, παρουσιάζει ο γνωστός δημοσκόπος και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A., Στράτος Φαναράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στράτος Φαναράς σε ότι αφορά την πρόωρη ψήφοφορία αναφέρει πως "δεν είναι απίθανο τα 2/3 όσων ψηφίσουν τελικά να έχουν ψηφίσει πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και στο τμήμα αυτό να κυριαρχούν οι ψηφοφόροι του Μπάιντεν" και τονίζει πως με βάση τις παναμερικανικές εκτιμήσεις ψήφου στους πιθανούς ψηφοφόρους, το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι περίπου 8-10%. Παράλληλα κάνει λόγο για παρουσία ενόπλων ομάδων λευκών ρατσιστών-υποστηρικτών του Τραμπ στα εκλογικά κέντρα η οποία θα αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος των Δημοκρατικών ψηφοφόρων από το να ψηφίσουν, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του Τραμπ.

1

Σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά αν οι υποθέσεις για το προφίλ και τον όγκο όσων ήδη ψήφισαν ισχύουν, "τότε δεν αποκλείεται την Τρίτη, σε αυτούς που θα ψηφίσουν και επί των οποίων θα ανακοινώνονται κατά βάση τα αποτελέσματα το βράδυ με το κλείσιμο των καλπών, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων να είναι οριακή σε παναμερικανικό επίπεδο και υπέρ του Trump σε κρίσιμα swing states".

Όπως σημειώνει, "αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Trump οχυρωμένος μέσα στον Λευκό Οίκο (όπως έχει δηλώσει θα είναι εκεί το βράδυ των εκλογών) θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους αμφισβήτησης της επιστολικής και της πρώιμης ψήφου και δεν αποκλείεται να δηλώσει νικήτης των εκλογών, αν το αποτέλεσμα αυτού του 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων- που όπως είπαμε θα είναι κατά βάση υπέρ του και θα ψηφίσουν την Τρίτη- τον ευνοούν". Στη συνέχεια τον λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Στράτου Φαναρά:

Την Τρίτη στις 3 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Λέω ολοκληρώνεται γιατί είναι γνωστό ότι η ψηφοφορία έχει αρχίσει εδώ και καιρό και ήδη έχουν ψηφίσει με διάφορους τρόπους πάνω από 92 εκατομύρια ψηφοφόροι μέχρι και χθες. Είναι σίγουρο πως εκτός από την Πανδημία και η καμπάνια "vote" που ξεπήδησε μέσα από το αντιρατσιστικό κίνημα έπιασε τόπο και έχει οδηγήσει ένα πρωτοφανή όγκο ψηφοφόρων στις κάλπες πρόωρα.

1

Και ακριβώς αυτές οι αιτίες μαζί με κάποιες άλλες (όπως το ότι εκτιμάται ότι την Τρίτη σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν μέχρι και ένοπλες ομάδες λευκών ρατσιστών-υποστηρικτών του Trump στα εκλογικά κέντρα) έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος Δημοκρατικών ή ψηφοφόρων Biden και λιγότερων υποστηρικτών Trump ήδη στην κάλπη.

Δεν είναι απίθανο τα 2/3 όσων ψηφίσουν τελικά να έχουν ψηφίσει πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και στο τμήμα αυτό να κυριαρχούν οι ψηφοφόροι του Biden. Και είναι τέτοια η διαφοροποίηση ψήφου όσων ήδη ψήφισαν με όσους θα πάνε να ψηφίσουν ώστε την Τρίτη το βράδυ να βρεθούμε μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση.
Και εξηγούμαι.

Με βάση τις Παναμερικανικές εκτιμήσεις ψήφου στους πιθανούς ψηφοφόρους, το προβάδισμα Biden είναι περίπου 8-10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν λοιπόν οι δύο υποθέσεις που κάναμε για το προφίλ και τον όγκο όσων ήδη ψήφισαν ισχύουν, τότε δεν αποκλείεται την Τρίτη σε αυτούς που θα ψηφίσουν και επί των οποίων θα ανακοινώνονται κατά βάση τα αποτελέσματα το βράδυ με το κλείσιμο των καλπών, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων να είναι οριακή σε παναμερικανικό επίπεδο και υπέρ του Trump σε κρίσιμα swing states.

Περαιτέρω, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Trump οχυρωμένος μέσα στον Λευκό Οίκο (όπως έχει δηλώσει θα είναι εκεί το βράδυ των εκλογών) θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους αμφισβήτησης της επιστολικής και της πρώιμης ψήφου και δεν αποκλείεται να δηλώσει νικήτης των εκλογών αν το αποτέλεσμα αυτού του 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων που όπως είπαμε θα είναι κατά βάση υπέρ του και θα ψηφίσουν την Τρίτη, τον ευνοούν.

1

Και τότε...τρεχάτε ποδαράκια μου στο Ανώτατο Δικαστήριο και αλλαχού...οι επόμενες ημέρες των καταμετρήσεων της επιστολικής ψήφου θα είναι κολασμένες.

Βέβαια ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα περάσει εύκολα η αμφισβήτηση ειδικά αν το τελικό αποτέλεσμα είναι τελικά τόσο ευρύ υπέρ του Biden αλλά σε μια κοινωνία που ζει μία πρωτοφανή πολιτική και ιδεολογική πόλωση τα σενάρια "επιστημονικής φαντασίας" θα πρέπει να διατυπώνονται ώστε και να αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΩΝ 23 Νοε 2020 | 20:39

Σαρλ Μισέλ σε Τζο Μπάιντεν: "Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους" - Τα "πιεστικά" μέτωπα

Ο Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ 22 Νοε 2020 | 20:27
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ Η ΝΙΚΗ 20 Νοε 2020 | 23:45

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μετά το αλαλούμ της καταμέτρησης, ο Μπάιντεν κέρδισε τελικά την Τζόρτζια

Σε θρίλερ των αμερικανικών εκλογών εξελίχθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στη Τζόρτζια.

ΤΩΡΑ «ΨΑΧΝΕΤΑΙ» ΓΙΑ ΜΙΣΙΓΚΑΝ, ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ 20 Νοε 2020 | 20:54

Νέα ψυχρολουσία για Τραμπ: Η Τζόρτζια ανακήρυξε και επισήμως νικητή τον Μπάιντεν

Η δονκιχωτική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα.

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 20 Νοε 2020 | 17:42

Happy birthday για τον Τζο Μπάιντεν που σήμερα γίνεται 78 ετών - Ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται σήμερα 78 ετών, ακριβώς δύο μήνες πριν από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 12:31

Απολαυστικός Ομπάμα: Αν χρειαστεί θα βγάλουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο...οι ειδικές δυνάμεις

Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις ειδικές δυνάμεις για να βγάλουν τον Τραμπ από Λευκό Οίκο ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ TWITTER 18 Νοε 2020 | 18:00

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Αμετανόητος ο Τραμπ, επιμένει για νοθεία - "Εγώ είμαι ο νικητής"

Μετά από 15 μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι στις εκλογές έγινε νοθεία για να χάσει την προεδρία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Νοε 2020 | 15:30

Ανάλυση Die Welt: Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν είναι η "απόλυτη καταστροφή" του Ερντογάν; - Aνάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ 17 Νοε 2020 | 20:47

Διακυβέρνηση Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα "κλειδιά" του Λευκού Οίκου για τα επόμενα 4 χρόνια

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πολλά από τα κορυφαία μέλη του προεκλογικού επιτελείου του θα αναλάβουν καίριες θέσεις στον Λευκό Οίκο.

Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Νοε 2020 | 16:30

Αρνητής και της ήττας ο Τραμπ: "Κέρδισα τις εκλογές!" - Η νέα ανάρτηση και το "μπλοκ" του Twitter

Μετά τα tweets οτι θα κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση ο Τραμπ σήμερα το πήγε ένα βήμα παραπέρα γράφοντας "κέρδισα της εκλογές".

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΧΑΣΕ 16 Νοε 2020 | 14:07

Αμερικανικές εκλογές 2020: Πρωτοσέλιδο της Liberation για Τραμπ - "Γαμώτο, δυο μήνες ακόμα"

Σαρκαστικό και δηκτικό το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation που χλευάζει επί της ουσίας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Νοε 2020 | 13:51

Ανάλυση Deutsche Welle: Ο Μπάϊντεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία;

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ενδέχεται να μεταβληθούν μέσα στους επόμενους μήνες μετά την εκλογή Μπάιντεν.