X

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Μπάιντεν πλησιάζει τη νίκη, "ψάχνει" 6 εκλέκτορες - Μείωσε τη διαφορά σε Πενσιλβάνια, Τζόρτζια

Ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ.

Γράφει: TheToc team

Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη Πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ και ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον στα στρατηγεία των δύο μονομάχων έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η κατάσταση στις κρίσιμες Πολιτείες, ένας δύσκολος συνδυασμός που πρέπει να υπολογίσει τα μέχρι στιγμής ποσοστά, τις επιστολικές ψήφους που απομένουν να καταμετρηθούν, τις Κομητείες από τις οποίες προέρχονται οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν και την "κόκκινη" ή "μπλέ" παράδοση που έχουν.

Τα "μονοπάτια" προς τον αριθμό 270 παραμένουν τόσο για τον Μπάιντεν όσο και για τον Πρόεδρο Τραμπ ανοιχτά, καθώς οι ψήφοι συνεχίζουν να μετρώνται. Ωστόσο, δύο ημέρες μετά την ψηφοφορία η εικόνα δεν έχει ξακαθαρίσει, καθώς οι νέες ενημερώσεις που έγιναν σήμερα από την Τζόρτζια αλλά και τη Νεβάδα δεν άλλαξαν τα δεδομένα. Πάντως ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να βρίσκεται -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- στο κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Εξαλλος ο Τραμπ: "Σταματήστε την καταμέτρηση, καμία ψήφος μετά την ημέρα των εκλογών δεν θα μετρήσει!"

Τί περιμένουμε τις επόμενες ώρες:

Ώρα ΗΠΑ 9 μμ. (Δηλαδή ξημερώματα στην Ελλάδα): Αξιωματούχοι στην κομητεία Maricopa της Αριζόνα - η μεγαλύτερη κομητεία της Αριζόνα, όπου υπάρχει και το Φοίνιξ - σχεδιάζει να κάνει νέα ενημέρωση. Χθες είχαν ανακοινώσει ότι απομένουν 275.000 ψηφοδέλτια.

Ωρα ΗΠΑ 10.00 π.μ. (Δηλαδή βράδυ Παρασκευής στην Ελλάδα): Η Νεβάδα θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση.

Τζόρτζια: Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες

Η Τζόρτζια προχώρησε σε συνέντευξη τύπου σύμφωνα με την οποία ο Μπάιντεν μείωσε τη διαφορά από τον Τραμπ περίπου στις 18.000 ψήφους από τις 33.000 που ήταν αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ). Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Πολιτείας απομένουν περίπου 50.000 ψήφοι για να μετρηθούν από διάφορες Κομητείες.

Η κομητεία Fulton -η μεγαλύτερη κομητεία στην πολιτεία με έδρα της Ατλάντα- ολοκλήρωσε την επεξεργασία των ψήφων, δήλωσε ο επίτροπος Brad Raffensperger σε συνέντευξη Τύπου.

Νεβάδα: Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες

Σε ενημέρωση που έγινε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), έγινε γνωστό ότι σήμερα στη Νεβάδα θα καταμετρηθούν 51.000 ψήφοι και θα υπάρχει νέα ενημέρωση αύριο. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να δέχεται ψήφους μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, ωστόσο θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, δικαστήριο της Νεβάδα απέρριψε αγωγή που κατατέθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους της Πολιτείας για να αποτρέψει την "παράνομη καταμέτρηση ψηφοδελτίωνπου ελήφθησαν μετά τις εκλογές" στη Σαβάνα. "Δεν θα μας σταματήσει κανείς από το να μετράμε ψήφους", δήλωσε σχετικά ο αξιωματούχος.

Μέχρι στιγμής, έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να προηγείται με το 49,4% των ψήφων έναντι 48,5% του Ντόναλντ Τραμπ, διαφορά περίπου στις 12.000 ψήφους.

Πενσιλβάνια: Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της "ζώνης της σκουριάς", όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν). Ωστόσο, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων ανέβασε το ποσοστό του Μπάιντεν που κατάγεται από την Πενσιλβάνια και πλέον η διαφορά του με τον Τραμπ έχει πέσει στις 122.000 ψήφους και συνεχίζει να μειώνεται.

Στο μεταξύ, η κομητεία Allegheny στην Πενσιλβάνια με έδρα το Πίτσμπουργκ δεν θα μετρά ψήφους μέχρι αύριο, λόγω δικαστικής συμφωνίας για περίπου 29.000 αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια των εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βουλευτή Bethany Hallam.

Βόρεια Καρολίνα: Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,7%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως και την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Αριζόνα

Ο Τζο Μπάιντεν κατέχει το προβάδισμα με περίπου 69.000 ψήφων.

Η Μαρίκοπα, η μεγαλύτερη κομητεία της Αριζόνα, κυκλοφόρησε το δεύτερο από τα δύο σετ των νέων ψήφων που υποσχέθηκε την Τετάρτη το βράδ. Νωρίς το πρωί, ανακοινώθηκε ότι απομένουν 275.000 και ότι η επόμενη ενημέρωση θα έρθει στις 9 μ.μ. ΕΤ. Εν τω μεταξύ, το επόμενο μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων προέρχεται από την κομητεία Pima. Ο ιστότοπος της πολιτείας είπε ότι 46.000 ψήφοι απέμειναν να μετρηθούν στο Pima από το βράδυ της Τετάρτης.

Ωστόσο το AP, έχει ανακοινώσει νικητή τον Τζο Μπάιντεν.