Eκλογές που αλλάζουν σελίδα στη Βρετανία

Είναι η πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών και αυτή που θα κρίνει τη θέση της Βρετανίας στον «ευρωπαϊκό χάρτη».

ekloges-pou-allazoun-selida-sti-bretania
|
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι η πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών και ίσως αυτή που θα κρίνει τη θέση της Βρετανίας στον «ευρωπαϊκό χάρτη». Η Βρετανία προσέρχεται στις κάλπες με τους Τόρις και τους Εργατικούς να υποχρεώνονται να αναζητήσουν συμμαχίες στο Σκωτσέζικο SNP, είτε στο UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Τα περίπου 50.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 7:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας).

Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 650 βουλευτές. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 22:00, οπότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα  exit poll.

Θα αναζητήσουν συμμαχίες

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από την αρχή της χρονιάς δείχνουν σταθερά ότι κανένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στη Βρετανία δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνολικά 650 εδρών του κοινοβουλίου. Το επικρατέστερο σενάριο μάλιστα φαντάζει εφιαλτικό! 

Ο Αμερικανός στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος έχει προβλέψει επιτυχώς το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες, αλλά οι Εργατικοί από κοινού με το SNP θα συγκεντρώσουν περισσότερες. Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) θα κερδίσει 48 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 24, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) οκτώ, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) 1 και τα λοιπά κόμματα 16 έδρες.

 
 

 Οι επτά τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων ή διαφορά  μιας μονάδας. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από δημοσκοπήσεις όπως αυτή του ICM για λογαριασμό του Guardian είναι ότι ο δικομματισμός φαίνεται να πεθαίνει… στην σκέψη του μέσου βρετανού ψηφοφόρου που θα επιθυμούσε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 

Οι Γκάιντες έχουν το λόγο...

Σε αυτές τις εκλογές πρωταγωνιστής είναι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας το οποίο αν και έχασε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 18ς Σεπτεμβρίου αύξησε τα ποσοστά του αφανίζοντας τους Εργατικούς στα προπύργιά τους στα Χάιλαντς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SNP της Νίκολα Στέρτζον ποσοστό που ξεπερνά το 54% και στους Εργατικούς το μηδέν… ενδεχομένως ούτε έναν βουλευτή. Το SNP επιδιώκει τη συνεργασία με τους Εργατικούς στη Σκωτία για να εμποδίσει τους Συντηρητικούς να επιστρέψουν στην εξουσία και σε περίπτωση νίκης αλλά χωρίς αυτοδυναμία των Εργατικών, η συμμαχία μαζί τους είναι αναπόφευκτη.

 

Αποδυναμωμένο το UΚΙP

Το εθνικιστικό Ukip έχει χάσει την δυναμική που κατέκτησε μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές παρ΄όλα αυτά πολλές δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστά από 10 έως 15% που μπορούν επίσης να τον οδηγήσουν στη συμμετοχή ενός ευρύ συνασπισμού. Ο Φάρατζ στην προσπάθειά του να αλιεύσει τις ψήφους των Τόρις έχει χαμηλώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τους μετανάστες. Ζητά «καλύτερη ποιότητα» μεταναστών επαναλαμβάνοντας το αίτημα να ανακτήσει η Βρετανία τον έλεγχο των συνόρων της «από τις Βρυξέλλες».

 

Οι Συντηρητικοί, που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές προς το Ukip κατηγορούν τον Φάρατζ για ανακολουθίες στη μεταναστευτική πολιτική. Πρόσφατη δημοσκόπηση εκτίμησε την εκλογική δύναμη του κόμματος στο 14%, πέντε μονάδες κάτω από το απόγειο της περασμένης άνοιξης.

 

H προοπτική του Βrexit

Μια μεγάλη μερίδα των Βρετανών έχει πεισθεί ότι μπορούν και μόνοι τους… ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπό όλες τις συνθήκες θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως τα τέλη του 2017 για το αν η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέλος. Ο Εντ Μίλιμπαντ θεωρεί τις προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ριψοκίνδυνες και επιζήμιες για τις βρετανικές επιχειρήσεις.  Ο Μίλιμπαντ προειδοποιεί ότι η δέσμευση του Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ θα βυθίσει τις επιχειρήσεις σε χάος για δύο χρόνια. Όμως ορισμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας κατηγορούν τον Μίλιμπαντ ότι δαιμονοποιεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και εκφράζουν φόβους ότι τα σχέδιά του για μία πιο επεμβατική προσέγγιση αναφορικά με τις ρυθμίσεις στον ενεργειακό και στον τραπεζικό τομέα κινδυνεύουν να καταστήσουν τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές.

 

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα αλλά και στους εταίρους της, ορισμένοι από του οποίους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, θα χάσουν περισσότερα σε σχέση με τους άλλους, εκτιμά το Ιδρυμα Bertelsmann. Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών της χώρας, ενώ οι εισαγωγές θα γίνουν ακριβότερες.

 

Πως πάνε λοιπόν στην κάλπη οι Βρετανοί;

Δεν είναι τα μακροοικονομικά ούτε η προοπτική του Brexit που τους απασχολούν αλλά πολύ πιο «ταπεινές» ανησυχίες που συνδέονται με το οικονομικό κλίμα και τις προθέσεις της νέας ηγεσίας. Στο ερώτημα πρόσφατης δημοσκόπησης του ICM ποιο είναι το ένα και μοναδικό ζήτημα που θα σκεφτείτε ρίχνοντας την ψήφο σας, η πλειοψηφία απάντησε: Το NHS, το εθνικό σύστημα υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα για τους Βρετανούς σε ποσοστό 30%, Ακολουθούν θέσεις εργασίας, μισθοί και ακρίβεια σε ποσοστό 16% και η μετανάστευση με 14%. Το 8% πάει στην κάλπη με την σκέψη… στην παιδεία , το 4% έχοντας κατά νου την Ευρώπη και μόνο 3% με τη σκέψη στις συντάξεις.

 

Το στοίχημα του Μίλιμπαντ και το πρόβλημα του Κάμερον

Για τον Εντ Μίλιμπαντ η νίκη δεν είναι μόνο ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα αλλά μια μοναδική ευκαιρία λύτρωσης των Εργατικών από τις προηγούμενες αποτυχίες. Η αποτυχία δεν θα σημάνει το τέλος για τον νεαρό πολιτικό που κατάφερε ούτως ή άλλως να «αναστήσει» ένα τελματωμένο κόμμα μετά και τη διακυβέρνηση Γκόρντον Μπράουν. Για τον Ντέιβιντ Κάμερον όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και σαφώς πιο δύσκολα. Εάν ο Κάμερον αποτύχει να κερδίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων, πρέπει να περιμένει ότι θα αμφισβητηθεί στο εσωτερικό των Τόρις με τον Δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον να φαντάζει ως πιθανός διάδοχος. Ο Κάμερον βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια με την πλάτη στον τοίχο, στο εσωτερικό του κόμματος του και σε μια διαρκή μάχη για να μην εκδηλωθεί μια αντιευρωπαϊκή ανταρσία. Οι φωνές όμως που ζητούν Brexit, στον πυρήνα του κόμματος των Συντηρητικών είναι δυνατές.

 

Φωτογραφίες: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook