Εκλογές υψηλού ρίσκου σε 4 χώρες παραλύουν όλη την Ευρώπη

Σε εκλογική τροχιά μπαίνουν Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία σε μια περίοδο που το ρεύμα του υπερσυντηρητικού λαϊκισμού δείχνει να σαρώνει. Κάλπες και στην Ιταλία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκλογές υψηλού ρίσκου σε 4 χώρες παραλύουν όλη την Ευρώπη

Σε εκλογική τροχιά μπαίνουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, τρεις χώρες-κλειδιά για τη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας και της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια στιγμή που το ρεύμα του υπερσυντηρητικού λαϊκισμού δείχνει να σαρώνει και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τόσο η Μαρίν Λεπέν από το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, όσο και η Φράουκε Πέτρι από το γερμανικό AfD και ο Γκερτ Βίλντερς του Ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας έσπευσαν να χαιρετίσουν με περισσή ευχαρίστηση τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αύριο η Γαλλία» έγραψε η Λεπέν. Στην Ολλανδία, όπου οι κάλπες θα στηθούν τον Μάρτιο, ο ηγέτες της ακροδεξιάς Γκ. Βίλντερς μίλησε για «ιστορική ανατροπή». Ενώ λίγο νωρίτερα, στη Γερμανία, η Φρ. Πέτρι υπογράμμιζε με νόημα πως η νίκη Τραμπ «αλλάζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο φόβος μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει «Διεθνή του εθνολαϊκισμού» και την άνοδό της είναι έντονος καθώς τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα δείχνουν να αυξάνονται. Ένα πρώτο «κρας-τεστ» για τις διαμορφούμενες τάσεις στην Ευρώπη αναμένεται πάντως να αποτελέσει το δημοψήφισμα που διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Ιταλία. Σε περίπτωση μιας αποδοκιμασίας των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο ιταλός πρωθυπουργός, οι συνέπειες μπορεί να αποκτήσουν απρόβλεπτο χαρακτήρα, καθώς στην αντιπολίτευση καραδοκούν τρία κόμματα που όλα υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Εκλογές υψηλού ρίσκου σε 4 χώρες παραλύουν όλη την Ευρώπη
O ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι

WSJ: Ολλανδία, η ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ

«Η νέα βόμβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτυπά στην Ολλανδία». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal, για τις κάλπες που αναμένεται να στηθούν στη χώρα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ολλανδία τον ερχόμενο Μάρτιο αποκτούν καθοριστική σημασία για το ευρωπαϊκό όραμα, σύμφωνα με τον Νίξον. Ο κίνδυνος για την ΕΕ, προσθέτει, δεν έρχεται από τον Γκερτ Βίλντερς, τον ηγέτη του «κόμματος της Ελευθερίας» που είναι κατά της ΕΕ και των μεταναστών και ο οποίος, με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται να κερδίσει μόνο τις 29 από τις 150 έδρες στη νέα ολλανδική Βουλή. «Ο κίνδυνος, αντίθετα, έρχεται από μία νέα γενιά Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών, που είναι λιγότερο διχαστικοί και ανήσυχοι για τη μετανάστευση, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας – και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της ΕΕ».

Ηγετικές μορφές τους είναι ο Τιερί Μπάουντετ και ο Γιαν Ρόος, που έχουν στενές σχέσεις με Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές και είναι αυτοί που έπεισαν την ολλανδική Βουλή να ψηφίσει έναν νόμο για τα δημοψηφίσματα το 2015. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση της χώρας είναι υποχρεωμένη να διεξάγει δημοψήφισμα για οποιοδήποτε νόμο, εφόσον το ζητήσουν 300.000 πολίτες της. Ολλανδοί πολιτικοί και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι ο νόμος για τα δημοψηφίσματα αποτελεί μία πιθανή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα. «Κατόπιν, εκμεταλλεύθηκαν τον νόμο αυτόν για να διασφαλίσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με το οποίο απορρίφθηκε η προταθείσα από την ΕΕ εμπορική και οικονομική συμφωνία με την Ουκρανία, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούσαν κρίσιμο βήμα για τη στήριξη μίας στρατηγικά σημαντικής γειτονικής χώρας» σημειώνει ο Νίξον.

Ο Μπάουντετ θεωρεί ότι έχει τώρα τα μέσα για να μπλοκάρει κάθε μέτρο που πιθανόν θα επεδίωκε να λάβει η ΕΕ για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εφόσον πρέπει να ψηφισθεί από την ολλανδική Βουλή. «Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να περιλαμβάνει τη βοήθεια προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης με προβλήματα, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, καθιστώντας την Ευρωζώνη μη λειτουργική».

Η ολλανδική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, έδωσε περαιτέρω ώθηση στον Μπάουντετ και τους συμμάχους του, όταν συμφώνησε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα του ουκρανικού δημοψηφίσματος, εφόσον η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό ήταν πάνω από το 30%, αν και δεν υπήρχε σχετική νομική υποχρέωση. Αυτό ήταν μία μεγάλη παραχώρηση προς τους ευρωσκεπτικιστές, όπως έγινε σαφές από τη συνολική συμμετοχή στο δημοψήφισμα που έφθασε στο 31%, χάρη στην ισχυρή συμμετοχή των υποστηρικτών τους. «Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο κόμμα του Βίλντερς σήμερα ποσοστό πάνω από το 25% και με τους Μπάουντετ και Ρόος να έχουν ιδρύσει τα δικά τους κόμματα, οι Ολλανδοί ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν ότι θα μπορούν να πετυχαίνουν το όριο του 30% σε μελλοντικά δημοψηφίσματα», σημειώνει μεταξύ άλλων Νίξον.

Ο ηγέτης του «Κόμματος της Ελευθερίας» Γκερτ Βίλντερς
Ο ηγέτης του «Κόμματος της Ελευθερίας» Γκερτ Βίλντερς

Γαλλία: Η άνοδος Λεπέν τρομάζει την Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία προκαλεί η δημοσκοπική άνοδος που δείχνει να καταγράφει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα, ο γάλλος πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης και μπορεί να εξασθενήσει, δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στη γερμανική πρωτεύουσα, τονίζοντας πως τα ευρωπαϊκά σχέδια χρειάζονται μια νέα βάση που θα προσφέρουν από κοινού η Γερμανία και τη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαλς εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» η Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία το 2017.

Η Γαλλία ήδη προετοιμάζεται πάντως για μια σκληρή εκλογική μάχη, με τους Ρεπουμπλικανούς να βρίσκονται σε διαδικασία εκλογής του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την προεδρία, επιχειρώντας να αποσοβήσει τον κίνδυνο της Μαρίν Λεπέν.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) επικράτησε συντριπτικά στον χθεσινό πρώτο γύρο των προριματικών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με 44% των ψήφων και είναι πλέον το φαβορί της διαδικασίας.

Στον δεύτερο γύρο την επόμενης Κυριακής θα αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ (28,6% των ψήφων), επίσης πρωθυπουργό (1995-1997) υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. Ωστόσο θα έχει δυσκολία να καλύψει τη διαφορά.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα αριστερά κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών των Απρίλιο 2017, αφήνοντας τη θέση της για μία μονομαχία στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον υποψήφιο της δεξιάς και την επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα τον υποψήφιο της δεξιάς νικητή, αλλά η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ και η επικράτηση της επιλογής του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα προκαλούν επιφυλακτικότητα.

Η επικεφαλής του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν
Η επικεφαλής του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν

Γερμανία: Είμαι το ίδιο λαός όσο και το AfD, λέει η Μέρκελ

«Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό έπαιξε για μένα ένα ρόλο» στο να είμαι και πάλι υποψήφια καγκελάριος.«Είμαι μέρος της λύσης» του προσφυγικού και «είμαι το ίδιο λαός όσο και άλλοι, όχι μόνο το AfD». Με αυτόν τον τρόπο, η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε την απόφασή της να διεκδικήσει και πάλι την ψήφο του γερμανικού λαού στις εκλογές του 2017.

Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκλε εμμέσως ότι η απόφασή της συνδέεται με τον κίνδυνο που σηματοδοτεί η άνοδος του υπερσυντηρητικού λαϊκισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην σύντομη τοποθέτησή της πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, είπε ότι η χώρα της πρέπει να συνεχίσει να πιέζει για τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρώπων ανεξαρτήτως της φυλής τους και του φύλου τους. «Στόχος που είναι να εργαστώ για να κρατήσω ενωμένη την κοινωνία» είπε η γερμανίδα καγκελάριος και έστειλε μήνυμα κατά του μίσους και των κοινωνικών διακρίσεων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Bild, το 55% των Γερμανών επιθυμεί να είναι ξανά καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως και το τι θα γίνει στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών, αν και η επιλογή του νυν υπουργού Εξωτερικών Σταϊνμάγερ για την ανάληψη της προεδρίας, καταδεικνύει ότι η μεγάλη συγκατοίκηση SPD-CDU αναμένεται να συνεχιστεί. Η τελική απόφαση για το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Γαλλία: Τα σχολεία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο

Τα σχολεία στη Γαλλία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014 15 Οκτ 2021 | 07:44

Γαλλία: Υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

11 Οκτ 2021 | 09:22

Ισπανία – Γαλλία 1-2: Vive la France!

Η Γαλλία έκανε ακόμα μια μεγάλη ανατροπή και επικράτησε 2-1 της Ισπανίας στο "Σαν Σίρο" και κατέκτησε το πρώτο Nations League της ιστορίας της.

10 Οκτ 2021 | 17:59

Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού

H Άγκυρα είπε "ναι" στη Συμφωνία του Παρισιού αφού Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και δύο τράπεζες πρόσφεραν στον Ταγίπ Ερντογάν οικονομική υποστήριξη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΚΡΟΝ 10 Οκτ 2021 | 08:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής: Η Γαλλία θέλει να την καταργήσει σε όλο τον κόσμο

Όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Γαλλία σκοπεύει να κινηθεί προς την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ 09 Οκτ 2021 | 12:19

Eunomia 2/2021: Εντυπωσιακές εικόνες από την τετραμερή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η άσκηση "Eunomia 2/2021" διεξήχθη για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου

ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ 08 Οκτ 2021 | 23:56

Μαλί: Οι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ανσαρούλ Ισλάμ

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι "εξουδετερώθηκε" στην περιοχή Χομπόρι, σε μια επιχείρηση της αποστολής Μπαρκάν σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και των ΗΠΑ.