Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία- Λόγω κρούσματος κορονοϊού, σε καραντίνα ο Σάρλ Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αναβάλλεται εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης λόγω κρούσματος κορονοϊού σε συνεργάτη του Σάρλ Μισέλ, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπάρεντ Λέιτς.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μπάρεντ Λέιτς. αναφέρει ότι ο Σαρλ Μισέλ, πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας της ασφάλειάς του με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει ότι ο "πρόεδρος υποβάλλεται σε τακτικά τεστ, ενώ στο χθεσινό που έκανε διαγνώστηκε αρνητικός", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει τεθεί σε καραντίνα "σεβόμενος τους υγειονομικούς κανόνες του Βελγίου".


Την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδος Κορυφής

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου όμως λόγω της έκτακτης αναβολής μεταφέρεται για την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα θα διεξαχθεί το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη δημοσιότητα τις προοπτικές και το πλαίσιο κάτω απο το οποίο θα γινόταν η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως φαίνεται η ατζέντα και η συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα δεν θα αναλβηθεί αλλά θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά και καταδίκασε έντονα τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εντάσεις αυξήθηκαν και σημειώθηκε επικίνδυνη κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην πειοχή. Τόσο ο Πρόεδρος Michel όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), Jens Stoltenberg, ζήτησαν την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

τουρκικα πλοια

Και συνεχίζει η ενημέρωση:

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος της, Oruç Reis.

Αυτό οδήγησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Josep Borrell στο να μιλήσει για ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και να ζητήσει περαιτέρω διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι πιθανό - εκτός αν πραγματοποιηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση - η συζήτηση να επικεντρωθεί τελικά στην κρίση και στις πτυχές διαχείρισης της, και όχι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα της ΕΕ με την οποία έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2018. Παραμένει εταίρος για την ΕΕ σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. Για 21 κράτη μέλη της ΕΕ, η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει δείξει ολοένα και πιο αποφασιστική συμπεριφορά και προθυμία να ασκήσει την εξουσία της σε περιφερειακό επίπεδο. Η δραστηριότητα γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι το μόνο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η μονομερής στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας το φθινόπωρο του 2019 και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, συνέβαλαν επίσης στην ταχεία επιδείνωση των σχέσεων, φέρνοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να χαρακτηρίσει την τρέχουσα κατάσταση ως "κρίσιμη στιγμή" στην ιστορία των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, καθώς και για τη μονομερή απόφαση τροποποίησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μακροχρόνια ζητήματα που θα μπορούσαν, εάν αντιμετωπιστούν παράλληλα, να συμβάλουν εγκαίρως στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση απο τις Βρυξέλλες: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να επιλυθούν οι υφιστάμενες θαλάσσιες διασυνοριακές διαφορές, η πηγή παλαιότερης και τρέχουσας κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα απαιτούσε από τα μέρη να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ δέχονται εκ των προτέρων ότι το Δικαστήριο στην απόφασή του ενδέχεται να μην εκπληρώσει πλήρως τις αρχικές αξιώσεις τους.

Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη επίλυσης στο Κυπριακό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε απόκλιμάκωση, εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καταδίκασε τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας και υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να θεσπιστούν στοχοθετημένες κυρώσεις, εάν, από τη στιγμή που θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει βελτιωθεί.

Νωρίτερα το καλοκαίρι του 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να συζητήσει "έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων" σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος στη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία.

Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε περίπτωση που δεν εγκριθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία.

Άλλα θέματα εξωτερικών σχέσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν και πάλι να εξετάσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου ο λαός της Λευκορωσίας που ζητά ελευθερία αντιμετωπίζει καταστολή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν το Συμβούλιο εγκρίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να κληθούν να εξετάσουν από κοινού τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και την Τουρκία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 28 Οκτ 2020 | 10:18

Κορονοϊός: Η Μέρκελ θα προτείνει κλείσιμο όλων των εστιατορίων και μπαρ, γράφει η Bild

Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να κλείσουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με την Bild

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ RTL. 28 Οκτ 2020 | 10:06

Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτα" τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ 28 Οκτ 2020 | 08:16

Κορονοϊός: Σπάνε όλα τα ρεκόρ τα κρούσματα - Ένα βήμα πριν από το lockdown η Θεσσαλονίκη

Η χειρότερη μέρα χθες για την πανδημία στην Ελλάδα - Ο κορονοϊός απειλεί με λουκέτο τη Θεσσαλονίκη

ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 28 Οκτ 2020 | 08:15

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ 27 Οκτ 2020 | 23:02

Κορονοϊός: Πρωτοφανές ξέσπασμα Τριντό - "Αυτή η πανδημία είναι μια παλιοκατάσταση"

Δύσκολο χειμώνα λόγω του κορονοϊού "βλέπει" ο Τριντό που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 27 Οκτ 2020 | 22:34

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων στη Γαλλία με 523 νεκρούς σε μια μέρα - Δεν αντέχουν άλλο οι ΜΕΘ

Ασφυκτικά γεμίζουν τα νοσοκομεία της Γαλλίας από ασθενείς με κορονοϊό - Μεγαλύτερος απολογισμός θανάτων από τον Απρίλιο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Οκτ 2020 | 22:04

Ρωσία: Ο κορονοϊός "χτύπησε" το Μπολσόι - Πάνω από 120 κρούσματα

Δεν έμεινε αλώβητο από τον κορονοϊό ούτε το Θέατρο Μπολσόι της Ρωσίας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΗΣΙ 27 Οκτ 2020 | 21:46

Κορονοϊός: Αυτή η περιοχή της Ελλάδας δεν έχει καθόλου κρούσματα

Ο Χαρδαλιάς αποκάλυψε την περιοχή της χώρας όπου δεν εντοπίζονται καθόλου κρούσματα κορονοϊού.

27 Οκτ 2020 | 21:44

Ο Ερντογάν κοιτά τα οπίσθια μιας μουσουλμάνας - Το σκίτσο της Charlie Hebdo που εξόργισε τους Τούρκους

Στο στόχαστρο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μπαίνει ο Ερντογάν - Σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες του twitter

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 27 Οκτ 2020 | 21:30

Μαρτυρίες Καλύμνιων ψαράδων: "Μας παρενοχλούν τουρκικά ελικόπτερα και φρεγάτες" [Βίντεο]

Με φρεγάτες, ελικόπτερα και αεροσκάφη οι Τούρκοι βρίσκονται συνέχεια μπροστά σε Έλληνες ψαράδες, ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή και να απομακρυνθούν

ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ 27 Οκτ 2020 | 21:12

Ξεκίνησε η παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVaCKorona

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 14 Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει την επίσημη έγκριση του εμβολίου EpiVaCKorona

ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 27 Οκτ 2020 | 21:02

Χαλκίδα: Συνωστισμός στον ναό του Αγίου Δημητρίου - Χωρίς μάσκα οι ιερείς [εικόνες-βίντεο]

Ουρές πιστών σε ναό της Χαλκίδας - Πήγαν περίπατο τα μέτρα και από τους ιερείς.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 27 Οκτ 2020 | 21:02

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μακρόν την Τετάρτη, καθώς η επιδημία επιδεινώνεται

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν επιλογές για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη μάχη κατά του κορονοϊού