Παρά τη διεθνή καταδίκη και τις εκκλήσεις για τερματισμό της βίας, το αιματοκύλισμα στο Ισραήλ συνεχίζεται με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκώς και τις επιθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.
Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς, μετέδωσε ο ισραηλινός σταθμός N12, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπερνά τους 200. Συγκεκριμένα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 232 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από σήμερα το πρωί στον παλαιστινιακό θύλακα από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Παράλληλα 1.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης, ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δήλωσε ότι η οργάνωση κρατάει αιχμαλώτους αρκετούς Ισραηλινούς ώστε να υποχρεώσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του.Το ισραηλινό δίκτυο N12 μετέδωσε ότι περίπου 50 ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα.
Χερσαία επιχείρηση στην Γάζα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε πόλεμο". "Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πρώτος μας στόχος είναι πρώτα απ' όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση" είχε στους συνομιλητές του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF, Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την επίχειρηση "Σιδερένια Ξίφη", κηρύσσοντας μια κατάσταση συναγερμού πολέμου. Όπως ανέφεραν, οι IDF θα χρησιμοποιήσουν "βαριά χερσαία μέσα" κατά μαχητών.
"Στόχοι μας είναι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες", τονίζει η ανακοίνωση του IDF.
Προειδοποίησε επίσης όσους ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν μέσα στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας. Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι οι IDF πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και αργότερα θα συνεχίσουν με "βαριά χερσαία μέσα".
Ανέφεραν σήμερα ότι ότι σκότωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες. Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι οι μάχες μεταξύ Χαμάς και Ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται και ότι αυτή τη στιγμή οι μάχες γίνονται σε 22 τοποθεσίες.
"Δεν υπάρχει κοινότητα στο νότιο Ισραήλ όπου δεν έχουμε δυνάμεις", ανέφερε ο Χαγκάρι. "Υπάρχουν κοινότητες που έχουν εκδιωχθεί οι τρομοκράτες, αλλά θέλουμε να ολοκληρώσουμε πρόσθετες σαρώσεις της περιοχής πριν το ανακοινώσουμε", πρόσθεσε.
Έκανε λόγο για "καταστάσεις ομηρίας" στους οικισμούς Οφακίμ και Μπέρι. "Υπάρχουν ειδικές δυνάμεις εκεί με ανώτερους διοικητές και διεξάγονται μάχες με πυρά". "Βρισκόμαστε σε πόλεμο", είπε. Σε όλες τις περιοχές έχουν στηθεί οδοφράγματα.
Ο εκπρόσωπος του στρατού προειδοποίησε ότι κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις μάχες. "Ειπώθηκε ότι ο Νίμροντ Αλόνι (ένας ανώτατος στρατηγός) απήχθη, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ειπώθηκε ότι ο Άβι Ροσενφελτ (διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας) απήχθη, αυτό δεν είναι αλήθεια".
Νέες επιθέσεις προανήγγειλε η Χαμάς
Ο αρχηγός της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία. Σε ομιλία του ο Χανίγια τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ. "Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας" είπε.
Συνεδρίαση του ΟΗΕ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί μια έκταση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ αυτόν τον μήνα, καταδίκασε τις επιθέσεις σε ανακοίνωσή της και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ. Παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της για μια "λύση δύο κρατών".
"Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για προσφυγή στη βία, ειδικά κατά αμάχων, και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κατάστασης", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ισραηλινοί αιχμάλωτοι
Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από τη Χαμάς και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Εντωμεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν πληροφορίες ότι ένας στρατηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχει απαχθεί.
"Υπάρχουν στρατιώτες και πολίτες που έχουν απαχθεί (και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας), δεν μπορώ να δώσω στοιχεία για αυτό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και θα πληρώσει το τίμημα", είπε ο εκπρόσωπος του στρατού σε δημοσιογράφους.
Φόβοι για παρατεταμένη σύγκρουση
Στη Γάζα, οι κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα κρατήσει για ημέρες.Εκατοντάδες κάτοικοι από το βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σήμερα το πρωί ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κουβαλώντας κουβέρτες και τρόφιμα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους προκειμένου να μετακινηθούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.
Ελληνικές υπηρεσίες στο Ισραήλ
Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.
Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ:+972544808297
Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα:+972523032253
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr