Εκτός σχολείου παραμένουν 250 εκατομμύρια παιδιά

56 εκατομμύρια δεν πήγαν ποτέ στο σχολείο, 250 εκατομμύρια δεν έχουν την βασική εκπαίδευση - Συγκλονιστικά τα στοιχεία της UNESCO

ektos-sxoleiou-250-ekatommuria-paidia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει... Κι όμως. Την ώρα που παραζαλισμένη η Δύση ασχολείται με την ανάπτυξη και τις προοπτικές της, στις υπό ανάπτυξη χώρες, ακόμη και σε αυτές που σήμερα προβάλουν ως Ελ Ντοράντο, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Η έκθεση της Unesco αποτυπώνει μια κατάσταση που ξεπερνά τα όρια του «αποδεκτού».

Τουλάχιστον 57 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου και με τους σημερινούς ρυθμούς αυτό δεν θα έχει αλλάξει έως το 2086 

Θα χρειαστούν περισσότερα από 70 χρόνια ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παρά τις υποσχέσεις των παγκόσμιων ηγετών ότι αυτό θα έχει επιτευχθεί έως το 2015, δεν έγινε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, 57 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου και με τους σημερινούς ρυθμούς αυτό δεν θα έχει αλλάξει έως το 2086. Στις φτωχές χώρες, ένας στους πέντε νέους ανθρώπους αδυνατεί να διαβάσει έστω και μια πρόταση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 1/10 των δαπανών για την πρωτοβάθμια παιδεία παγκοσμίως (129 δισεκατομμύρια δολάρια) χάνεται σε εκπαίδευση κακής ποιότητας. «Σε τι ωφελεί η εκπαίδευση, αν τα παιδιά περνούν σειρά ετών στο σχολείο και βγαίνουν χωρίς να έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη;», λέει η Πολίν Ρόουζ, επικεφαλής της 11ης έκθεσης του προγράμματος "Εκπαίδευση για Ολους", που έχει θέσει έξι στόχους μέχρι το 2015, αφορά 164 χώρες και συμφωνήθηκε στο Ντακάρ το 2000.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 1/10 των δαπανών για την πρωτοβάθμια παιδεία παγκοσμίως (129 δισεκατομμύρια δολάρια) χάνεται σε εκπαίδευση κακής ποιότητας

Στην εισαγωγή της έκθεσης, η γενική διευθύντρια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση Ιρίνα Μπόκοβα παραδέχεται ότι τα δύο χρόνια που μένουν δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, οι άνθρωποι που ανήκουν στις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού συνέχισαν να στερούνται τις ευκαιρίες της εκπαίδευσης. Αν και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, δεν είναι πολύ αργά για να επιταχύνουμε», αναφέρεται στην έκθεση.

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο «δεν λαμβάνουν ούτε τη βασική εκπαίδευση».Για να υπάρξει μία βελτίωση, χρειάζονται υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικοί, αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που καλεί τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για την κατάρτισή τους.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δέχονται μία βασική κατάρτιση που «θα συμφιλιώνει την γνώση του αντικειμένου της μάθησης με τις μεθόδους της εκπαίδευσης», καθώς και να λαμβάνουν μία δια βίου εκπαίδευση σχετικά με «τα μέσα επικέντρωσης της βοήθειας προς τα μη προνομιούχα παιδιά».

Πρέπει επίσης οι εκπαιδευτικοί αυτοί να τοποθετούνται «στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» και «να τους προσφέρονται τα κίνητρα για να αφοσιωθούν μακροπρόθεσμα στην εκπαίδευση, όπως ένας μισθός που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις θεμελιώδεις ανάγκες τους, καλές συνθήκες εργασίας, καθώς και προοπτικές καριέρας», αναφέρεται στην έκθεση.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook