Εμβόλια AstraZeneca και J&J: Κίνδυνος καθυστέρησης στα προγράμματα εμβολιασμού - Ο παγκόσμιος "χάρτης"

Οι εξελίξεις με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson ενέχουν κίνδυνους στα σχέδια εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τα προγράμματα εμβολιασμού κορονοϊό να βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένες χώρες περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή αναστέλλουν τη χρήση αφού οι ευρωπαϊκοί και βρετανικοί ρυθμιστικοί φορείς επιβεβαίωσαν πιθανές συνδέσεις με σπάνιους θρόμβους αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson έχει επίσης πληγεί από ανησυχίες για θρόμβους αίματος, με τους Ευρωπαίους ρυθμιστές να εξετάζουν τέτοιες περιπτώσεις και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ να προτείνουν να σταματήσουν τη χρήση του για μερικές ημέρες. Η J&J σημείωσε ότι δεν υπήρξε σαφής αιτιώδης σχέση μεταξύ των θρόμβων και του εμβολίου της και δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρώπη, αφού οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι επανεξετάζουν σπάνια θρόμβους αίματος.

Μέχρι στιγμής σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson:

Μετά από 6 ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ημέρες αφού τους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έγινε σύσταση απο το FDA να σταματήσει η χορήγησή του.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται στην Γαλλία βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου που προβλέπεται για το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή σε άτομα άνω των 55 ετών , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για την έναρξη του εμβολιασμού. Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία σημείωσε ότι δεν θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς και θα περιμένει τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί στη Σουηδία, η οποία έχει παραλάβει 31.000 δόσεις.

Στο Βέλγιο η συνεπικεφαλής της task force για τον εμβολιασμό Σαμπίν Στορντέρ ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει η χρήση τους προς το παρόν. Τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει η "Libre".

Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη εάν οι Κάτω Χώρες θα ξεκινήσουν την κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19 της Johnson & Johnson αυτήν την εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί.

Στη Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Η Νότια Αφρική αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson.

Johnson & Johnson

Τι συμβαίνει με την Astrazeneca

Οι εξελίξεις ενέχουν κίνδυνο για σχέδια εμβολιασμού στην Ευρώπη, αναφέρει το Reuters, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν ότι τα οφέλη του AstraZeneca υπερέβαιναν τους κινδύνους.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι συνεργάζεται με ρυθμιστές για να απαριθμήσει τους πιθανούς θρόμβους του εγκεφάλου ως "μια εξαιρετικά σπάνια πιθανή παρενέργεια" στις ετικέτες των εμβολίων. Από τις 4 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο, γνωστό ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), μετά από 34 εκατομμύρια δόσεις στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο - την ΕΕ συν τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Όπως είπε στις 8 Απριλίου, συστήνει τώρα σε άτομα κάτω των 50 να κάνουν το εμβόλιο Pfizer COVID-19 κατά προτίμηση έναντι του εμβολίου της AstraZeneca.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ξεκίνησε πάλι τη χρήση του

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν θα περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, λέγοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η επιτροπή εμβολιασμού είπε ότι θα πρέπει να δοθεί εναλλακτική λύση στο εμβόλιο για άτομα κάτω των 30 ετών όπου είναι δυνατόν, αλλά τα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ένα δεύτερο εμβόλιο εάν έχουν λάβει την πρώτη δόση της Astrazeneca.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ξεκίνησε πάλι τους εμβολιασμούς από τις 19 Μαρτίου.

ΚΥΠΡΟΣ

Επαναλήφθηκε ο εμβολιασμός στις 19 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΝΑΔΑΣ

Οι αρχές δήλωσαν στις αρχές Απριλίου ότι θα σταματήσουν να προσφέρουν το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 55 ετών και θα απαιτήσουν μια νέα ανάλυση των ωφελειών και των κινδύνων για την ηλικία και το φύλο. Στις 13 Απριλίου, η χώρα δήλωσε ότι είχε καταγράψει την πρώτη της περίπτωση πήξης αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Αναστολή της χρήσης του εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών στις 7 Απριλίου.

ΓΑΛΛΙΑ

Εγκρίθηκε η επανέναρξη χρήσης του εμβολίου στις 19 Μαρτίου, αλλά πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Στις 9 Απριλίου, συνέστησε στους παραλήπτες της πρώτης δόσης του εμβολιασμού AstraZeneca που είναι κάτω των 55 να λάβουν μια δεύτερη δόση με ένα εμβόλιο RNA messenger.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca από τις 29 Μαρτίου, αλλά μόνο για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

ΓΕΩΡΓΙΑ

Έχει περιορισμένη χρήση του εμβολίου μετά το θάνατο μιας νοσοκόμας από αναφυλακτικό σοκ και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν μόνο σε ιατρικά κέντρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 19 Μαρτίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τηρεί την καθοδήγηση από τις 31 Μαρτίου για τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Την 1η Απριλίου, η επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας συνέστησε σε άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν κάνει μια πρώτη λήψη του εμβολίου να λάβουν διαφορετικό προϊόν για τη δεύτερη δόση τους.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Συνέχιση της διάθεσης του εμβολίου.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Συνέχισε τη χρήση στις 25 Μαρτίου μετά την αναστολή της στις 11 Μαρτίου.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου στις 22 Μαρτίου, αλλά προειδοποίησε για τη χρήση του σε άτομα με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Στις 12 Απριλίου, η χώρα δήλωσε ότι περιορίζει τη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών.

ΙΤΑΛΙΑ

Έχει συστήσει το εμβόλιο να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος υγείας της χώρας.

ΛΕΤΟΝΙΑ

Ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε ξανά τη διαχείριση των εμβολίων από τις 19 Μαρτίου.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Επανεκκινήθηκε η χρήση του στις 19 Μαρτίου.

ΜΕΞΙΚΟ

Η ρυθμιστική αρχή Cofepris δήλωσε στις 7 Απριλίου ότι δεν "σχεδιάζει αυτή τη στιγμή" να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου, αλλά ερευνά τις πληροφορίες που έθεσε η Βρετανία.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Περιορισμένη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε η ολλανδική κυβέρνηση στις 8 Απριλίου.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο υπουργός Υγείας είπε στις 31 Μαρτίου ότι το εμβόλιο θα περιοριστεί σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ως προληπτικό μέτρο.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Αναστολή της χρήσης του εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών στις 8 Απριλίου.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου αφού σταμάτησε προσωρινά τον εμβολιασμό ατόμων με μία παρτίδα του εμβολίου στις 11 Μαρτίου.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου για άτομα 30 ετών και άνω στις 12 Απριλίου. Στις 7 Απριλίου, είχε αναστείλει την παροχή της δόσης της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Από τις 8 Απριλίου, έδωσε το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου στις 25 Μαρτίου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Ξεκίνησε τη χρήση στις 15 Μαρτίου μετά την καθυστέρηση της διάθεσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Που πάγωσε ο εmβολιασμός με Astrazeneca

ΚΑΜΕΡΟYN

Διακόπηκε η χορήγηση του εμβολίου που είχε προγραμματιστεί στις 20 Μαρτίου ως μέρος του παγκόσμιου προγράμματος ανταλλαγής εμβολίων COVAX, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

ΔΑΝΙΑ

Η Δανία θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 έπειτα από την πιθανότητα να συνδέεται με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος, αναφέρουν σήμερα πολλά μέσα ενημέρωσης στη χώρα επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές. Η απόφαση αυτή, η οποία αφαιρεί το συγκεκριμένο εμβόλιο από το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, θα καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες την διαδικασία στην χώρα, μετέδωσε το δίκτυο TV 2.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Οι αρχές δήλωσαν στις 26 Μαρτίου η Νορβηγία θα καθυστερήσει μια απόφαση για τη χρήση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 14 Μαϊ 2021 | 08:49

Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη - Νέα δεδομένα: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν τις έγκυες και τα μωρά

Κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Δεν προξενούν κάποια βλάβη στον πλακούντα, ενώ μπορεί να προστατεύουν και τα μωρά.

14 Μαϊ 2021 | 08:29

Τίποτα δεν είναι "τζάμπα", ειδικά τα εμβόλια...

Κανείς δεν αντιλέγει πως μια πανδημία αποτελεί μια έκτακτη συνθήκη και στις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 14 Μαϊ 2021 | 08:24

Καμπανάκι Παυλάκη: Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι

"Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι τελειώσαμε", δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με την άρση του lockdown.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 14 Μαϊ 2021 | 08:14

Προειδοποίηση Παγώνη: Θα αυξηθεί το ιικό φορτίο με το μαζικό άνοιγμα - Χρειάζεται προσοχή για 15 ημέρες

Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη του μήνα είπε η Ματία Παγώνη μετά την μαζική άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 14 Μαϊ 2021 | 07:51

Ακτίνα αισιοδοξίας στην πανδημία: Υποχωρούν και άλλο οι δείκτες μεταδοτικότητας και θετικότητας

Οι κρίσιμοι, "σκληροί" δείκτες της πανδημίας δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Ο δείκτης Rt εκτιμάται πλέον σε 0,96. Παράλληλα συνεχίστηκε η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών.

ΝΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 14 Μαϊ 2021 | 07:29

Αλλαγή σελίδας μετά από 6 μήνες lockdown: Τέλος τα SMS, ελεύθερες οι μετακινήσεις, παρατείνεται η κυκλοφορία έως τις 00:30

Μια νέα περίοδος που θα την χαρακτηρίζει η πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και συγχρόνως, η συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης αρχίζει από σήμερα.

ΠΥΞΙΔΑ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕΤΡΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 07:22

Έναρξη τουρισμού: Οι πρώτες αφίξεις στα νησιά - Από 1η Ιουνίου η εφαρμογή του "πράσινου" πιστοποιητικού εμβολιασμού

Εντατικοί έλεγχοι στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Με αρνητικό μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό ανάρρωσης και στοχευμένα rapid τεστ εισέρχονται οι τουρίστες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 13 Μαϊ 2021 | 22:14

ΗΠΑ: Τέλος οι μάσκες για τους εμβολιασμένους ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους - Νέες οδηγίες και αστερίσκοι από το CDC

Ελάχιστα τα σημεία και οι δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς.

ΚΛΙΜΑ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. 13 Μαϊ 2021 | 19:46

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα "άγκυρα της τουριστικής βιομηχανίας" για τη φετινή χρονιά και λόγω των εμβολιασμών

Εκτενής κάλυψη του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού από τα γερμανικά ΜΜΕ - Ιδιαίτερη μνεία στον εμβολιασμό του πληθυσμού των νησιών

AΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ 13 Μαϊ 2021 | 19:38

Θεοχάρης: Ανοίγουμε πανιά στον τουρισμό με ασφάλεια - Το υγειονομικό σχέδιο με 5 ζώνες άμυνας

"Ανοίγουμε αύριο με ένα σχέδιο 5 σημείων άμυνας" ανακοίνωσε από το Σούνιο ο Χάρης Θεοχάρης για τον τουρισμό.

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ 13 Μαϊ 2021 | 19:17

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο Μανώλης Βασιλάκης από κορονοϊό στα 49 του χρόνια

Θρήνος στην ΕΡΤ για τον θάνατο του 49χρονου Μανώλη Βασιλάκη από κορονοϊό

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 13 Μαϊ 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Κύριαρχη η βρετανική μετάλλαξη - Η χαρτογράφηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα ανά τύπο στελέχους

Τα θετικά δείγματα των μεταλλάξεων ανά τύπο στελέχους σε όλη τη χώρα - Περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

ΤΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 18:05

ECDC: "Πράσινη" για 4η εβδομάδα η Ελλάδα - Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας [Χάρτες]

Πράσινη είναι για τέταρτη εβδομάδα η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας, σύμφωνα με τους νέους χάρτες του ECDC.