Ο συνδυασμός του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca θα εγγυάται την προστασία από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός για δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, ο διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέι της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24.
"Τα κύτταρα μνήμης με την χρήση ενός τέτοιου υβριδικού εμβολίου αποτελούμενου από δύο συστατικά, θα διαμορφώνονται πολύ καλύτερα. Και το εμβόλιο, προφανώς θα προστατεύει τον εμβολιαζόμενο όχι για 3-4 μήνες, αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια" δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, ο συνδυασμός των εμβολίων θα δώσει επίσης την δυνατότητα να ενισχυθεί το επίπεδο της ανοσίας που θα δημιουργείται με την χρήση του σκευάσματος.
Νωρίτερα το Επιστημονικό ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέι, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca υπόγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Μπορέλ: Ρωσικά ΜΜΕ "παραπληροφορούν" για τα δυτικά εμβόλια στις χώρες όπου η Ρωσία θέλει να πουλήσει το δικό της
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε σήμερα ότι τα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά εμβόλια για την Covid-19 στις χώρες όπου η Μόσχα θέλει να πουλήσει το δικό της.
"Οι δυτικοί παρασκευαστές εμβολίων χλευάζονται ανοιχτά στα πολύγλωσσα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε παράλογους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε πιθήκους", έγραψε στο μπλογκ του ο Ζοσέπ Μπορέλ.
"Τέτοια αφηγήματα προφανώς απευθύνονται στις χώρες όπου η Ρωσία θέλει να πουλήσει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V", πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας. Ο Μπορέλ δεν έδωσε όμως συγκεκριμένα παραδείγματα.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει αντιθέτως ότι το Sputnik V στοχοθετείται από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από το εξωτερικό.
Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που είναι υπεύθυνο για το μάρκετινγκ του εμβολίου στο εξωτερικό, καθώς και το ρωσικό υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τα λεγόμενα του Μπορέλ.
Όταν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της, διέκοψε τις κλινικές δοκιμές τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανεξήγητης ασθένειας ενός εθελοντή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Sputnik V είναι πιο αξιόπιστο γιατί βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προσβάλλει τους ανθρώπους ενώ το βρετανικό είναι "εμβόλιο πιθήκων".
Οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται σε έναν ακίνδυνο ιό του κοινού κρυολογήματος που προσβάλλει τους χιμπατζήδες, ξανάρχισαν στη Βρετανία λίγες ημέρες αργότερα.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία απέστειλε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της στην Αργεντινή. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Οι δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου στοιχίζουν λιγότερα από 20 δολάρια κατ’ άτομο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr