Εμβόλια: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ- Καταθέτει σχέδιο για τον περιορισμό των εξαγωγών

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει λεπτομερώς την Παρασκευή έναν μηχανισμό που απαιτεί τόσο την γνωστοποίηση όσο και την έγκριση των εξαγωγών εμβολίων κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομερώς την Παρασκευή έναν μηχανισμό που απαιτεί τόσο την γνωστοποίηση όσο και την έγκριση των εξαγωγών εμβολίων COVID-19 από το μπλοκ, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες μείωσαν τις προγραμματισμένες παραδόσεις δόσεων στις 27 χώρες της ΕΕ. Αν και επισήμως διαψεύδεται, ορισμένοι βλέπουν πίσω από την απόφαση της Κομισιόν, την πρόθεση να εμποδίσει ή τουλάχιστον να κάνει εξαιρετικά δύσκολη την εξαγωγή των εμβολίων σε τρίτες χώρες, εκτός Ευρώπης.

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγγείλει τα εμβόλια συλλογικά, έμαθε την περασμένη εβδομάδα ότι η AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί αυτήν την εβδομάδα, κατά περίπου 60%, λόγω προβλημάτων παραγωγής. Και σήμερα προχώρησε σε έφοδο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα στην διαδικασία παραγωγής. Υπήρξαν επίσης ελλείψεις στον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή, η οποία έχει συντονίσει τις παραγγελίες για όλες τις χώρες μέλη, δήλωσε την Τρίτη ότι θα προτείνει να υποχρεωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταχωρίζουν τις εξαγωγές εμβολίων τους, επιμένοντας ότι αυτό γίνεται απλώς για μεγαλύτερη διαφάνεια. Την Πέμπτη, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΕ είπε ότι αυτό που προτείνει η Κομισιόν, στοχεύει σε περισσότερη διαφάνεια και έγκριση. "Η απόφαση θα ληφθεί αύριο για να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Τον Μάρτιο, στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος COVID-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε από τους εξαγωγείς προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, να εξασφαλίσουν άδεια από τη χώρα της ΕΕ στην οποία βρίσκονταν. Τα μέτρα διήρκεσαν δύο μήνες έως τα μέσα Μαΐου, αν και το φάσμα των προϊόντων μειώθηκε τον Απρίλιο. Στην περίπτωση της μάσκας, απορρίφθηκαν αιτήσεις για περίπου στο ένα τέταρτο όλων των εξαγωγών.

1

Το μεγάλο ερώτημα για την Ευρώπη του ελεύθερου εμπορίου

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μακριά θα προχωρήσει ο μηχανισμός. Αυτό το δίλημμα προκαλεί τώρα φιλελεύθερους "Ευρω-κράτες" στις Βρυξέλλες εναντίον εθνικών πολιτικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δημόσια οργή για την αποτυχημένη διάθεση εμβολίων στην ΕΕ σε σύγκριση με τις ταχύτερες παραδόσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Ενώ οι πολιτικοί "βαρέων βαρών" όπως ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn θέλουν οι χώρες της ΕΕ να είναι σε θέση να περιορίσουν τις εξαγωγές εντελώς, αυτό είναι το ανάθεμα για τους υπερασπιστές του ελεύθερου εμπορίου που διαχειρίζονται τη γενική εμπορική πολιτική της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πράγματι, η έκκληση για περιορισμούς στις εξαγωγές ωθεί το εμπορικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια βασανιστική θέση, διότι είναι συνήθως μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις που κηρύττουν ενάντια στους εμπορικούς περιορισμούς και τον προστατευτισμό ως τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών σοκ. Γνωρίζει επίσης καλά ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με τους συμμάχους και τους γείτονες της ΕΕ που βασίζονται σε εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένδειξη της εσωτερικής αγωνίας της Επιτροπής σχετικά με τους περιορισμούς που θα προταθούν, ο επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ, Βάλντι Ντομμπρόβσκι, δήλωσε την Τρίτη ότι το μέτρο δεν θα έχει"πρωτίστως" σκοπό να εμποδίσει τις αποστολές σε λιμάνια. Αντίθετα, έχει σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερη λογοδοσία μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, ρίχνοντας φως στο πότε και πού στέλνουν τα φάρμακά τους - ένα θέμα στο οποίο η ΕΕ αγωνίζεται να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις από στελέχη της Big Pharma.

"Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε απαγόρευση εξαγωγής ή περιορισμούς στις εξαγωγές", είπε όταν ρωτήθηκε από το POLITICO σχετικά με το νέο νόμο. "Πρόκειται πρωτίστως για έναν μηχανισμό διαφάνειας στις εξαγωγές για να αποσαφηνιστεί η παραγωγική ικανότητα των κατασκευαστών, ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων, σε ποια κέντρα παραγωγής, πόσες δόσεις πωλήθηκαν σε ποιες χώρες, πόσες δόσεις εξήχθησαν. Επομένως πρωτίστως είναι θέμα διαφάνειας στις παραδόσεις. "

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι, ενώ η διαφάνεια είναι ευπρόσδεκτη, δεν υπάρχει κανένα μπλοκ. Είμαι ευτυχής να πω ότι είμαι σίγουρος, αφού μίλησα με τα διευθυντικά στελέχη τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca, είμαι βέβαιος για την παροχή εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί ".

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κάλεσε επίσης την ΕΕ να μην δημιουργήσει πραγματικά εμπόδια.

ΤΖΟΝΣΟΝ

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Εμπειρογνώμονες και νομοθέτες της ΕΕ προειδοποίησαν γρήγορα ότι τυχόν περιορισμοί στις εξαγωγές θα μπορούσαν να κλιμακωθού άμεσα σε έναν εξαντλητικό εμπορικό πόλεμο για την προμήθεια εμβολίων. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους είναι ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού για την παρασκευή των εμβολίων είναι συχνά αλληλένδετες σε πολλές χώρες, επομένως το αποτέλεσμα των αμοιβαία κλιμακωτών περιορισμών στα εμβόλια θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην παραγωγή.

"Πριν από λίγο καιρό, το εμβόλιο COVID-19 ήταν ακόμα ένα" δημόσιο αγαθό "", δήλωσε ο Bernd Lange, πρόεδρος της εμπορικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Τώρα ο αγώνας για αυτό έχει ξεκινήσει για τα καλά."

Το μήνυμα ότι ακόμη και οι υποτιθέμενες ανοιχτές αγορές της ΕΕ είναι πρόθυμες να παίξουν την κάρτα του περιορισμού των εξαγωγών, θα διακινδυνεύσει επίσης ένα παγκόσμιο φαινόμενο ντόμινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Νομίζω ότι οι αντίπαλοι και οι κυνικοί της παγκοσμιοποίησης θα το ευχαριστηθούν", δήλωσε ο Simon Evenett, καθηγητής διεθνούς εμπορίου στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen στην Ελβετία. "Ακόμη και μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, τώρα μάχονται για το ποιος το έχει: Έχουμε την ΕΕ να επιβάλει ένα σύστημα άδειας εξαγωγής, το οποίο είναι ένας φανταχτερός τρόπος περιορισμού των εξαγωγών, επιτρέποντας στα κράτη μέλη τους να περιορίσουν τις εξαγωγές."

Ο Lange του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι τυχόν νέα μέτρα θα έβλαπταν την αξιοπιστία της ΕΕ διεθνώς, καθώς έχει εδώ και καιρό έχει κάνει "μαθήματα" άλλες χώρες ενάντια σε τέτοιες πολιτικές.

"Πιστεύω ότι αυτό είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά", είπε ο Lange. "Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η ΕΕ υποστηρίζει την ελεύθερη ροή φαρμάκων κατά του COVID. Θα ήταν περίεργο εάν επιβάλουμε τώρα μέτρα που περιορίζουν τις εξαγωγές. "

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 06 Μαρ 2021 | 11:38

Θεμιστοκλέους: Στόχος ως αρχές Μαΐου να έχουν κάνει έστω μία δόση όλοι οι άνω των 60 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τονίζοντας ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί για 1,2 εκατομμύρια εμβόλια στο δεύτερο τρίμηνο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Μαρ 2021 | 09:28

Στο "βαθύ κόκκινο" από σήμερα η Φωκίδα και τα Ανώγεια - Ποιες περιοχές παραμένουν

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή δεν θα μπει από σήμερα στο "βαθύ κόκκινο" εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β’ ΜΕΘ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 06 Μαρ 2021 | 09:20

Καπραβέλος: Ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου - Φόβος και τρόμος οι μεταλλάξεις

"Ένας από τους λόγους που ο κορονοϊός είναι ψηλά είναι οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις", δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 09:11

ΑΕΠ: Πώς αποφύγαμε την πολύ βαθιά ύφεση παρά την επιστροφή στα επίπεδα του 2002 - Η εξήγηση και η ελπίδα

Το ΑΕΠ της χώρας έχασε 17,5 δις. ευρώ μέσα σε ένα έτος και προσγειώθηκε στα 165,83 δις. ευρώ. Αυτή είναι και η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 2002 και μετά.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 86% 06 Μαρ 2021 | 08:48

"Σφαγή" για ένα κρεβάτι ΜΕΘ: Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Προς επίταξη και ο ιδιωτικός τομέας

Ολονύχτια μάχη στα νοσοκομεία της Αθήνας για να μείνουν κενές ΜΕΘ. Οι πληρότητες στις ΜΕΘ Covid άγγιζαν χθες το βράδυ το 86%, σε σύνολο 332 κλινών.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 06 Μαρ 2021 | 08:27

Πρώτο Σαββατοκύριακο με νέα μέτρα: Τέλος οι μακρινές βόλτες για τους Αθηναίους - Τι ισχύει για ψώνια, άσκηση και SMS

Κομβικής σημασίας η συμπεριφορά των Αθηναίων κατά τη διάρκεια του διημέρου - Ο καλός καιρός και οι βόλτες σε πάρκα και παραλίες που... απαγορεύονται

ΟΥΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 05 Μαρ 2021 | 23:51

Νέα Υόρκη: Άνοιξαν ξανά μετά από έναν χρόνο τα σινεμά - "Καλό το Netflix, αλλά..."

Στη Νέα Υόρκη οι κινηματογράφοι έλαβαν άδεια να ανοίξουν ξανά μετά από ένα χρόνο παύσης λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

AΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ 05 Μαρ 2021 | 22:11

Tο σχέδιο για τις μετακινήσεις μετά το lockdown - Αλλαγές και στα SMS

Aλλάζουν όλα στις μετακινήσεις - Με κωδικό στο 13032 και διάρκεια 3 ωρών στα καταστήματα της περιοχής μας

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 05 Μαρ 2021 | 21:50

Κορονοϊός: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.200 νοσηλευόμενους - 330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Στα 16.500 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια - Συναγερμός στις ΜΕΘ με 196 διασωληνώσεις την τελευταία εβδομάδα - Στο 87% η πληρότητα στην Αττική

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 21:47

Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα - Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Μαρτίου

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν ήδη επικρατήσει στα κρούσματα.

ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 05 Μαρ 2021 | 21:30

Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν - Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού αποδίδουν - Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακη Σκέρτσου

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 05 Μαρ 2021 | 20:44

Τσικνοπέμπτη: Έξι συλλήψεις και πρόστιμα 650.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων

1.530 παραβάσεις για μετακινήσεις αλλά και 328 παραβάσεις για μάσκες βεβαίωσε η ΕΛΑΣ την Τσικνοπέμπτη

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Μαρ 2021 | 20:44

Άντονι Φάουτσι στον Αλέξη Παπαχελά: Τι είπε για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα - Από τι εξαρτάται

Ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια των εμβολίων και στις παρενέργειες.