Με τον Παγκόσμο Οργανισμό Υγείας να διατυπώνει ξεκάθαρα την θέση ότι ακόμη μία αναμνηστική δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, το "μπαλάκι" πλέον βρίσκεται στο γήπεδο των κυβερνήσεων που χαράσσουν τις δικές τους στρατηγικές για την ανοσοποίηση των πολιτών.
Πίσω από το σκεπτικό και τα επιστημονικά δεδομένα βρίσκεται η θέση του οργανισμού πως αντί να γίνονται εκστρατείες εμβολιασμού με τρίτη ή και τέταρτη δόση πολιτών του αναπτυγμένου κόσμου, πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού των φτωχών χωρών που λειτουργούν και ως "εκκολαπτήρια" μεταλλάξεων.
"Κανείς είναι ασφαλές μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς"
Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική - όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι υποπολλαπλάσια σε σχέση με πολλές χώρες της ΕΕ - επιβεβαιώνει το επαναλαμβανόμενο μότο του Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του ΠΟΥ: "Κανείς είναι ασφαλές μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς".
Τι αποφασίζουν οι κυβερνήσεις
Ήδη από την αρχή του χρόνου, το Ισραήλ, που και στην πρώτη φάση του εμβολιασμού είχε κάνει "πρωταθλητισμό", ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών με την 4η δόση. Το ίδιο θα πράξει και η Χιλή ξεκινώντας από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Πολύ κοντά στην ίδια απόφαση βρίσκονται και στη Γερμανία, ενώ στη Βρετανία ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά με την πλάστιγγα να γέρνει προς την χορήγηση και 4ης δόσης. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε η απόφαση για χορήγηση 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
"Η αναμνηστική μετάδοση σε μικρό αριθμό χωρών δεν θα τερματίσει την πανδημία ενώ δισεκατομμύρια πολιτών παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Εμπειρογνώμονες τόσο από πλούσια όσο και από φτωχότερα κράτη υποστηρίζουν ότι οι τακτικές, επαναλαμβανόμενες ενισχύσεις κάθε λίγους μήνες δεν ισοδυναμούν με μια στρατηγική που θα λειτουργήσει για τον κόσμο, ακόμα κι αν ορισμένες χώρες προχωρούν με αυτή τη στρατηγική.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με πρώτη και δεύτερη δόση σε ορισμένες χώρες και η περιορισμένη προσφορά καθιστούν τη στρατηγική αδύναμη υπό το πρίσμα ενός πιο θεμελιώδους ζητήματος: εάν θα επικεντρωθεί λιγότερο στην πρόληψη της μόλυνσης και περισσότερο στον περιορισμό της σοβαρής ασθένειας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr