Εμβόλιο κορονοϊού: Η παγκόσμια "αποστολή του αιώνα" με 8.000 Boeing - Οι οδηγίες της IATA, τα "προβλήματα"

Η ασφαλής παροχή εμβολίων κορονοϊού θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων.

Η αποστολή ενός εμβολίου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο θα είναι η "μεγαλύτερη πρόκληση μεταφοράς που έχει υπάρξει ποτέ", σύμφωνα με την αεροπορική βιομηχανία. Το ισοδύναμο των 8.000 Boeing 747 θα χρειαστεί για αυτή την επιχείρηση, έχει αναφέρει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την επιχείρηση να βρίσκεται λίγες εβδομάδες μακριά, η IATA εδώ και αρκετούς μήνες συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμιες αρχές υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες πάνω σε ένα παγκόσμιο σχέδιο αεροπορικής μεταφοράς.

"Η ασφαλής παροχή εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό" έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac. Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες μετατοπίζουν την εστίασή τους στην παράδοση φορτίου κατά τη διάρκεια της σοβαρής ύφεσης των επιβατικών πτήσεων, τα εμβόλια αποστολής είναι πολύ πιο περίπλοκα.

1

Οι οδηγίες της IATA

Η IATA κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες οδηγίες για να διασφαλίσει ότι η αεροπορική βιομηχανία φορτίων είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη μεγάλης κλίμακας διαχείριση, μεταφορά και διανομή ενός εμβολίου COVID-19. Η καθοδήγηση της ΙΑΤΑ για την εφοδιαστική και τη διανομή εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων παρέχει συστάσεις για τις κυβερνήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα για την προετοιμασία που θα είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη παγκόσμια επιχείρηση εφοδιαστικής που έχει αναληφθεί ποτέ.

Η καθοδήγηση περιλαμβάνει ένα αποθετήριο διεθνών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη μεταφορά εμβολίων και θα ενημερώνεται τακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η παράδοση δισεκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου που πρέπει να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί σε βαθιά παγωμένη κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεσματικά θα συνεπάγεται εξαιρετικά περίπλοκες διοικητικές προκλήσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Ενώ η άμεση πρόκληση είναι η εφαρμογή μέτρων δοκιμής COVID-19 για το άνοιγμα των συνόρων χωρίς καραντίνα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το πότε είναι έτοιμο ένα εμβόλιο. Αυτό το υλικό καθοδήγησης αποτελεί σημαντικό μέρος αυτών των προετοιμασιών ", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac.

Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην καθοδήγηση της ΙΑΤΑ για την εφοδιαστική και τη διανομή εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων περιλαμβάνουν:

  • Η διαθεσιμότητα ελεγχόμενης θερμοκρασίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης και πρόβλεψη όταν τέτοιες εγκαταστάσεις δεν είναι διαθέσιμες
  • Καθορισμός ρόλων και ευθυνών των μερών που εμπλέκονται στη διανομή εμβολίων, ιδίως κυβερνητικών αρχών και ΜΚΟ, για την παροχή ασφαλούς, γρήγορης και δίκαιης διανομής όσο το δυνατόν ευρύτερα.

Βιομηχανική ετοιμότητα για διανομή εμβολίων που περιλαμβάνει:

  • Χωρητικότητα & Συνδεσιμότητα: Το παγκόσμιο δίκτυο διαδρομών έχει μειωθεί δραματικά από τα 22.000 ζεύγη πριν από το COVID. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα αέρα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για τη διανομή εμβολίων.
  • Εγκαταστάσεις και υποδομή: Ο πρώτος κατασκευαστής εμβολίων που υποβάλλει αίτηση για έγκριση από το ρυθμιστικό απαιτεί το εμβόλιο να αποσταλεί και να αποθηκευτεί σε κατάσταση κατεψυγμένης κατάστασης, καθιστώντας απαραίτητες τις εγκαταστάσεις εξαιρετικά κρύας αλυσίδας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Ορισμένοι τύποι ψυκτικών ταξινομούνται ως επικίνδυνα εμπορεύματα και οι όγκοι υπόκεινται σε ρύθμιση που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας. Σκέψεις περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα ελεγχόμενων θερμοκρασιών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και προσωπικό εκπαιδευμένο να χειρίζεται εμβόλια ευαίσθητα στο χρόνο και τη θερμοκρασία.
  • Διαχείριση συνόρων: Θα είναι απαραίτητη η έγκαιρη κανονιστική έγκριση και αποθήκευση και εκκαθάριση από τις τελωνειακές και υγειονομικές αρχές. Οι προτεραιότητες για τις διαδικασίες στα σύνορα περιλαμβάνουν την καθιέρωση ταχέων διαδικασιών για άδειες πτήσης και προσγείωσης για επιχειρήσεις που μεταφέρουν το εμβόλιο COVID-19 και πιθανή δασμολογική ανακούφιση για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του εμβολίου.
  • Ασφάλεια: Τα εμβόλια είναι πολύτιμα προϊόντα. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι αποστολές παραμένουν ασφαλείς από παραβίαση και κλοπή. Οι διαδικασίες είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά ο τεράστιος όγκος αποστολών εμβολίων θα απαιτήσει έγκαιρο σχεδιασμό για να διασφαλιστεί ότι είναι επεκτάσιμες.
1

Τα "προβλήματα"

Δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για τη μεταφορά εμβολίων αφού χρειάζεται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασιών για τη μεταφορά φαρμάκων καθώς εμβόλια, όπως αυτό της Pfizer, απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες κατάψυξης. Για να το ξεπεράσει αυτό, η Pfizer έχει αναπτύξει ειδικά σχεδιασμένες "βαλίτσες" κατάψυξης που μπορούν να σφραγιστούν και να αποσταλούν ακόμη και με μη ψυγεία φορτηγά.

Ανάμεσα στις πολλές υλικοτεχνικές και ιατρικές προκλήσεις που λένε οι ειδικοί ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν όταν τα εμβόλια είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν είναι:

- Τα κουτιά αποστολής της Pfizer, συσκευασμένα με ειδικά διαμορφωμένο ξηρό πάγο και περιέχουν μεταξύ 1.000 και 5.000 δόσεις εμβολίου η καθεμία, μπορούν να ανοιχτούν μόνο δύο φορές την ημέρα για λιγότερο από τρία λεπτά κάθε φορά, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα θερμοκρασίας. Ακόμα κι έτσι, οι βαλίτσες κατάψυξης διατηρούν τη δροσιά τους μόνο για 10 ημέρες. Και το ρολόι αρχίζει να χτυπάει όταν είναι σφραγισμένα, το οποίο για αποστολές στις ΗΠΑ θα πραγματοποιείται σε μία από τις δύο εγκαταστάσεις της Pfizer, είτε στο Kalamazoo, στο Michigan είτε στο Pleasant Prairie, Wisconsin.

- Ο ξηρός πάγος θεωρείται επικίνδυνο υλικό και περιορίζεται σε αεροπλάνα. Η Pfizer είπε ότι τα πακέτα της περιέχουν πολύ κάτω από το αποδεκτό όριο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις ημέρες για να φτάσουν τα εμβόλια στον προορισμό τους. Αυτό δίνει σε πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία μόλις έξι ημέρες για να χορηγήσουν έως και 5.000 δόσεις την ημέρα. Οι εμβολιασμοί μπορούν να μεταφερθούν σε ένα τυπικό ψυγείο, αλλά μόνο για πέντε ημέρες.

- Τα νοσοκομεία μπορούν να αγοράσουν καταψύκτες με πολύ κρύο, οι οποίοι θα διατηρήσουν τους εμβολιασμούς έως και έξι μήνες. Ωστόσο, λίγα νοσοκομεία ή φαρμακεία διαθέτουν τους ειδικούς καταψύκτες, οι οποίοι μπορούν να κοστίσουν έως και 20.000 $ το καθένα και είναι σε έλλειψη. Ο κατασκευαστής K2 είπε στο CBS MoneyWatch ότι η αναμονή για τους ψυχρούς καταψύκτες της είναι τώρα έξι εβδομάδες.

- Το εμβόλιο της Moderna πρέπει επίσης να αποσταλεί κατεψυγμένο, αν και σε σχετικά μικρότερη θερμοκρασία -4 βαθμούς Φαρενάιτ. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει από την εταιρεία να ασφαλίσει εκατοντάδες ψυγεία φορτηγών, ενώ το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί μόνο σε κανονικό ψυγείο για έως και επτά ημέρες.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:35

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

Προτεραιότητα στον έλεγχο της πανδημίας, κυρίως στην περιφέρεια, και όχι στην άμεση άρση του lockdown - Προς παράταση της απαγόρευσης μετά την 7η Δεκεμβρίου.

Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 27 Νοε 2020 | 13:24

Εκκληση του Μητροπολίτη Πατρών: Μείνετε σπίτι, φέτος θα γιορτάσουμε τον Αγιο Αντρέα "εντός"

Εκκληση του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου προς τους πιστούς, να αποφύγουν τις μετακινήσεις

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 27 Νοε 2020 | 13:08

Lockdown - Σαφάρι ελέγχων από την αστυνομία: 1.720 παραβάσεις το τελευταίο 24ωρο

Χθες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 48.402 έλεγχοι.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 27 Νοε 2020 | 13:05

Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανοίξει ταυτόχρονα όλη η χώρα - Η άρση του lockdown να γίνει σε ζώνες

"Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα", τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:52

Μπακογιάννης: Πώς θα γιαρτάσουμε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού - "Θα ανάψουμε το δέντρο χωρίς κόσμο"

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι διαφορετικές φέτος λόγω του κορονοϊού, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:35

"Προσγείωση" από Λαζανά: Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι όπως το Πάσχα - Δεν συζητάμε άρση lockdown

"Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα", είπε, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 27 Νοε 2020 | 12:24

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Μέχρι 12-13 Δεκεμβρίου τα κρούσματα στην Ελλάδα θα είναι λίγο πάνω από 1.000

Ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε ότι ένα απότομο άνοιγμα της καραντίνας την περίοδο των εορτών θα είναι πισωγύρισμα με επιδείνωση της κατάστασης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 27 Νοε 2020 | 12:24

Πέτσας: Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown δύο ταχυτήτων

"Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών για το lockdown" είπε ο Στέλιος Πέτσας. Ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 Νοε 2020 | 12:08

Νέο "χτύπημα" κορονοϊού σε γηροκομείο: 30 κρούσματα σε μονάδα της Θέρμης

Όλα τα κρούσματα στο γηροκομείο της Θέρμης είναι ασυμπτωματικά και είναι καλά στην υγεία τους.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 27 Νοε 2020 | 12:07

Κορονοϊός - ΕΟΔΥ: 61 θετικά κρούσματα σε 1.409 rapid tests - Σε ποιες περιοχές γίνονται έλεγχοι

Σε 1.409 rapid tests βρέθηκαν 61 θετικά κρούσματα κορονοιού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 27 Νοε 2020 | 11:38

Συγκλονίζει υπάλληλος της ΔΕΗ: Μου έλεγαν "Μη κόψετε το ρεύμα για μια ώρα, κάνει μάθημα το παιδί μου"

"Σε παρακαλώ, κάνε υπομονή μια ώρα και μετά έλα κόψ’ το. Αυτή την ώρα κάνει το παιδί μου μάθημα μαθηματικών, σε παρακαλώ έλα λίγο αργότερα…", έγραψε ο υπάλληλος.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 11:38

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Πάτρα για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα: "Τηρήστε τα μέτρα" - Επικοινωνία με δήμαρχο και περιφερειάρχη

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Νοε 2020 | 11:21

Πιερρακάκης: Κανένα ενδεχόμενο για "κόφτη" στα SMS - Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός με ραντεβού

Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι, "δεν υπάρχει ενδεχόμενο κόφτη στα sms", τα οποία είναι άλλωστε, ισοδύναμα με το χαρτί".