Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ που βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού δισεκατομμυρίων ατόμων συνεχίζεται, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ ,το οποίο βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η χώρα των 9 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της, ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα κράτη που άρχισαν να εμβολιάζουν σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, όπως πχ η Βρετανία.

Το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα "βγει" από την πανδημία εάν συνεργαστούν.

Έχοντας πλέον μετατρέψει την διαδικασία σε 24/7, δηλαδή σε όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, οι πάροχοι υγείας χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ρυθμό 150.000 άτομα την ημέρα - σχεδόν το 2% του πληθυσμού.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι φροντιστές και τα άτομα υψηλού κινδύνου, έχουν προτεραιότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συμφωνίες με την Pfizer και τη Moderna για την προμήθεια αρκετών εκατομμυρίων δόσεων για τις αρχές του 2021, κάτι που θα είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Πώς πραγματοποίησε το Ισραήλ την ταχύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο;

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ισραήλ έχει κάποια φυσικά πλεονεκτήματα, είναι μια σχετικά μικρή χώρα, τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και πληθυσμού.

Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αρχική επιτυχία του Ισραήλ αποδίδεται επίσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο προηγείται της δημιουργίας του κράτους και τώρα είναι ψηφιακό. Όλοι οι άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ασφαλιστικά γραφεία που συνδέονται με την κυβέρνηση ενώ έχουν κληθεί να βοηθήσουν και στρατιωτικοί γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σθεναρή εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε με επιτυχία αναφορά στο Facebook για την κατάργηση τεσσάρων ομάδων που δημοσίευσαν "περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανεί σε σχέση με τα εμβόλια κορονοϊού".

Οι πολίτες ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν το εμβόλιο από αξιωματούχους που έχουν ρίξει την προοπτική ενός "πράσινου διαβατηρίου", ενός εγγράφου που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους ανθρώπους να τρώνε σε εστιατόρια, να ταξιδεύουν ελεύθερα και να απαλλάσσονται από την καραντίνα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση, η ιδέα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Υπάρχει πολιτική διάσταση στον σχεδιασμό;

Ναι, και είναι τεράστια, γράφει ο Guardian. Ο Νετανιάχου πρόκειται να κατέβει σε εθνικές εκλογές στις 23 Μαρτίου, κάτι που δίνει στον πρωθυπουργό ένα τεράστιο κίνητρο για να επαναφέρει το Ισραήλ σε κάποια μορφή ομαλότητας τους επόμενους τρεις μήνες - και στη συνέχεια να διεκδικήσει τα εύσημα για αυτό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Pfizer κυκλοφόρησε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Νετανιάχου είπε ότι εργαζόταν "όλο το εικοσιτετράωρο" για να επιτύχει μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και τηλεφωνικών επικοινωνίων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Αλβέρτο Μπουρλά, στις 2 τα ξημερώματα.

Πάντως, πολλοί Ισραηλινοί έχουν απογοητευτεί με την αντίδραση της κυβέρνησής στην κρίση μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τρίτο εθνικό lockdown, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι οι αρχές έχουν σπαταλήσει ευκαιρίες να διατηρήσουν τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά.

1

Τι γίνεται με τους Παλαιστινίους;

Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό τον ισραηλινό έλεγχο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολίων, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι η χώρα παρακάμπτει ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές υποχρεώσεις. Ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι που ζουν βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη ήδη εμβολιάζονται, οι Παλαιστίνιοι γύρω τους ίσως χρειαστεί να περιμένουν μήνες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ελπίζουν να πάρουν κάποιες δόσεις μέσω μιας εταιρικής σχέσης υπό τον ΠΟΥ που ονομάζεται COVAX. Ωστόσο, ο Gerald Rockenschaub, επικεφαλής του γραφείου της ΠΟΥ Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι "έως τα μέσα του 2021" προτού τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για διανομή στα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι ενδέχεται να παρέχουν πλεόνασμα εμβολίων στους Παλαιστινίους και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια.

Η Gisha, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των παλαιστινιακών αρχών και της διεθνούς κοινότητας "δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την τελική του ευθύνη έναντι των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κατοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανισότητα δεν αντιπροσωπεύει μόνο έναν έντονο μικρόκοσμο του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο - με τις πλουσιότερες, πιο ισχυρές χώρες να εμβολιαστούν πρώτα - αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του Ισραήλ να εξέλθει από την πανδημία. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης εργάζονται στο Ισραήλ και τους Εβραικούς οικισμούς, και υατό θα μπορύσε να επιβραδύνει ενδεχομένως την πορεία της χώρας προς τον στόχο της ανοσίας της αγέλης.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που σημειώνουν γρήγορη πρόοδο;

Το Μπαχρέιν με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το 3% του πληθυσμού του να έχει τρυπήσει. Άλλα μικρά, πλούσια κράτη στην περιοχή, όπως το Κουβέιτ, θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν το Ισραήλ.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ LOCKDOWN Η ΧΩΡΑ 21 Ιαν 2021 | 22:40

Κορονοϊός: "Σπάει τα κοντέρ" το Ισραήλ - Ένας στους τέσσερις έχει ήδη εμβολιαστεί

Για πρώτη φορά ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού έπεσε κάτω από το 1.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 Ιαν 2021 | 22:38

ΗΠΑ: Σε καραντίνα όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα - Απαισιόδοξες δηλώσεις από τον Μπάιντεν

"Η διανομή των εμβολίων είναι μια οικτρή αποτυχία μέχρι στιγμής" είπε ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Ιαν 2021 | 21:52

Διαβεβαιώσεις Pfizer σε ΕΕ για παραδόσεις εμβολίων έως 15 Φεβρουαρίου - Τι είπε η Φον ντερ Λάιεν για AstraZeneca και Johnson & Johnson

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους ηγέτες στην αποψινή τηλεδιάσκεψη κορυφής σχετικά με τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Ιαν 2021 | 21:25
1.290 ΝΕΚΡΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ 21 Ιαν 2021 | 19:57

Λονδίνο: Λεωφορεία μετατρέπονται σε ασθενοφόρα για ασθενείς με κορονοϊό

Λεωφορεία της γραμμής επιστρατεύονται για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο βάρος που υφίσταται το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ 21 Ιαν 2021 | 19:56

Σοκ: Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε χώρες της EE

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιαν 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: "Δεν περιορίζει, αλλά διευρύνει την ελευθερία των μετακινήσεων"

Την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 21 Ιαν 2021 | 18:47

Κορονοϊός: Στις 27 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο - Το πλάνο για τη νησιωτική Ελλάδα

Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα γίνει στο Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου

ΣΤΙΣ 6:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 21 Ιαν 2021 | 18:42

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν αύριο τα ραντεβού για την ηλιακή ομάδα 80 - 84 ετών - Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Tο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK 21 Ιαν 2021 | 18:22
ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 18:03

Κορονοϊός - Κικίλιας: 5.881 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.304 στην Αττική

Από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες από 80 έως 84 ετών - Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού στα νησιά

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 21 Ιαν 2021 | 17:42

Κορονοϊός: 509 νέα κρούσματα σήμερα - 25 θάνατοι και 293 διασωληνωμένοι

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, 5.570 συμπολίτες μας συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Χανιά: Ηλικιωμένος 106 ετών, ο πρώτος που εμβολιάσθηκε στο δημοτικό γηροκομείο [Βίντεο]

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο Γηροκομείο Χανίων με ένα ηλικιωμένο 106 ετών