Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ που βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού δισεκατομμυρίων ατόμων συνεχίζεται, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ ,το οποίο βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η χώρα των 9 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της, ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα κράτη που άρχισαν να εμβολιάζουν σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, όπως πχ η Βρετανία.

Το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα "βγει" από την πανδημία εάν συνεργαστούν.

Έχοντας πλέον μετατρέψει την διαδικασία σε 24/7, δηλαδή σε όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, οι πάροχοι υγείας χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ρυθμό 150.000 άτομα την ημέρα - σχεδόν το 2% του πληθυσμού.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι φροντιστές και τα άτομα υψηλού κινδύνου, έχουν προτεραιότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συμφωνίες με την Pfizer και τη Moderna για την προμήθεια αρκετών εκατομμυρίων δόσεων για τις αρχές του 2021, κάτι που θα είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Πώς πραγματοποίησε το Ισραήλ την ταχύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο;

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ισραήλ έχει κάποια φυσικά πλεονεκτήματα, είναι μια σχετικά μικρή χώρα, τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και πληθυσμού.

Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αρχική επιτυχία του Ισραήλ αποδίδεται επίσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο προηγείται της δημιουργίας του κράτους και τώρα είναι ψηφιακό. Όλοι οι άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ασφαλιστικά γραφεία που συνδέονται με την κυβέρνηση ενώ έχουν κληθεί να βοηθήσουν και στρατιωτικοί γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σθεναρή εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε με επιτυχία αναφορά στο Facebook για την κατάργηση τεσσάρων ομάδων που δημοσίευσαν "περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανεί σε σχέση με τα εμβόλια κορονοϊού".

Οι πολίτες ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν το εμβόλιο από αξιωματούχους που έχουν ρίξει την προοπτική ενός "πράσινου διαβατηρίου", ενός εγγράφου που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους ανθρώπους να τρώνε σε εστιατόρια, να ταξιδεύουν ελεύθερα και να απαλλάσσονται από την καραντίνα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση, η ιδέα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Υπάρχει πολιτική διάσταση στον σχεδιασμό;

Ναι, και είναι τεράστια, γράφει ο Guardian. Ο Νετανιάχου πρόκειται να κατέβει σε εθνικές εκλογές στις 23 Μαρτίου, κάτι που δίνει στον πρωθυπουργό ένα τεράστιο κίνητρο για να επαναφέρει το Ισραήλ σε κάποια μορφή ομαλότητας τους επόμενους τρεις μήνες - και στη συνέχεια να διεκδικήσει τα εύσημα για αυτό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Pfizer κυκλοφόρησε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Νετανιάχου είπε ότι εργαζόταν "όλο το εικοσιτετράωρο" για να επιτύχει μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και τηλεφωνικών επικοινωνίων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Αλβέρτο Μπουρλά, στις 2 τα ξημερώματα.

Πάντως, πολλοί Ισραηλινοί έχουν απογοητευτεί με την αντίδραση της κυβέρνησής στην κρίση μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τρίτο εθνικό lockdown, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι οι αρχές έχουν σπαταλήσει ευκαιρίες να διατηρήσουν τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά.

1

Τι γίνεται με τους Παλαιστινίους;

Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό τον ισραηλινό έλεγχο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολίων, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι η χώρα παρακάμπτει ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές υποχρεώσεις. Ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι που ζουν βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη ήδη εμβολιάζονται, οι Παλαιστίνιοι γύρω τους ίσως χρειαστεί να περιμένουν μήνες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ελπίζουν να πάρουν κάποιες δόσεις μέσω μιας εταιρικής σχέσης υπό τον ΠΟΥ που ονομάζεται COVAX. Ωστόσο, ο Gerald Rockenschaub, επικεφαλής του γραφείου της ΠΟΥ Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι "έως τα μέσα του 2021" προτού τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για διανομή στα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι ενδέχεται να παρέχουν πλεόνασμα εμβολίων στους Παλαιστινίους και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια.

Η Gisha, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των παλαιστινιακών αρχών και της διεθνούς κοινότητας "δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την τελική του ευθύνη έναντι των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κατοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανισότητα δεν αντιπροσωπεύει μόνο έναν έντονο μικρόκοσμο του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο - με τις πλουσιότερες, πιο ισχυρές χώρες να εμβολιαστούν πρώτα - αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του Ισραήλ να εξέλθει από την πανδημία. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης εργάζονται στο Ισραήλ και τους Εβραικούς οικισμούς, και υατό θα μπορύσε να επιβραδύνει ενδεχομένως την πορεία της χώρας προς τον στόχο της ανοσίας της αγέλης.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που σημειώνουν γρήγορη πρόοδο;

Το Μπαχρέιν με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το 3% του πληθυσμού του να έχει τρυπήσει. Άλλα μικρά, πλούσια κράτη στην περιοχή, όπως το Κουβέιτ, θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν το Ισραήλ.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΥΜΙΖΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΡΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 12:01

Οπου φύγει φύγει οι αδειούχοι: Τεράστιες ουρές στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Ατελείωτες ουρές σχηματίσθηκαν σήμερα Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά καθώς αναχωρούν μαζικά οι αδειούχοι.

ΜΑΣΚΑ ΠΑΝΤΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 10:02

Καμπανάκι CDC για μετάλλαξη Δέλτα: Είναι μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

"Ο πόλεμος έχει αλλάξει" λέει ο CDC για τη μετάλλαξη Δέλτα. Μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά και με την ίδια ευκολία από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουλ 2021 | 07:52

Κορονοϊός: Από αυτές τις χώρες είναι τα περισσότερα "εισαγόμενα" κρούσματα τουριστών

Από τις 15 Μαΐου έως και τις 24 Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 1.237 κρούσματα στις πύλες εισόδου, αεροδρόμια, λιμάνια και τελωνεία της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 30 Ιουλ 2021 | 07:26

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα: Επικρατεί στο 70% των κρουσμάτων - Κυριαρχεί στους 25άρηδες

Όλο και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στη χώρα. Mε τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,26%.

ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ Η ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΤΟΥΣ 30 Ιουλ 2021 | 07:07

Εμβολιασμός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα παιδιά από 12 ετών και πάνω

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 30 Ιουλ 2021 | 06:32

Τελεσίγραφο για οκτώ "κόκκινα" νησιά: Μέτρα προ των πυλών

Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις νησιωτικές περιοχές που καταγράφουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 29 Ιουλ 2021 | 23:15

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά να δοθούν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που θα εμβολιαστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό - Όσοι αποφασίσουν να μη λάβουν το εμβόλιο δεν διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 29 Ιουλ 2021 | 22:55

Φαίδων Βόβολης: Στο Πειθαρχικό τον πάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος, από τη συμπεριφορά και τις ενέργειες του Φαίδωνα Βόβολη, "ενδεχόμενα υφίσταται κίνδυνος και ανάγκη προστασίας για τη δημόσια υγεία"

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3 29 Ιουλ 2021 | 21:37

Κορονοϊός: Ευχάριστα νέα για το ισραηλινό φάρμακο - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

"Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το Coven D24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, είπε καθηγητής παθολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο "Σωτηρία" Κωνσταντίνος Συρίγος

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ 29 Ιουλ 2021 | 20:15

Αγωνία για τον Γιάννη Μαντζουράνη: Στην εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση, με κορονοϊό ο "Εθνικάρας"

Ο Γιάννης Μαντζουράνης προσβλήθηκε με κορονοϊό, όπως και η κόρη του, και η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, αφού νοσηλεύεται στην εντατική.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 29 Ιουλ 2021 | 19:14

Κορονοϊός: Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα με 1.339 νέα κρούσματα στη χώρα - Πού εντοπίζονται

Όλο και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στη χώρα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 29 Ιουλ 2021 | 18:17

Κορονοϊός: 905 νέα κρούσματα στην Αττική - 304 στη Θεσσαλονίκη, 298 στην Κρήτη

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Κρήτη - Στο "κόκκινο" Αττική και Θεσσαλονίκη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 18:11

Κορονοϊός: 2.696 νέα κρούσματα σήμερα και 9 θάνατοι - Αυξήθηκαν στους 157 οι διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.935 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Πάνω από 102.000 τεστ το τελευταίο 24ωρο. Στο 2,64% ο δείκτης θετικότητας.