Follow us

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ που βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού δισεκατομμυρίων ατόμων συνεχίζεται, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ ,το οποίο βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η χώρα των 9 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της, ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα κράτη που άρχισαν να εμβολιάζουν σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, όπως πχ η Βρετανία.

Το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα "βγει" από την πανδημία εάν συνεργαστούν.

Έχοντας πλέον μετατρέψει την διαδικασία σε 24/7, δηλαδή σε όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, οι πάροχοι υγείας χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ρυθμό 150.000 άτομα την ημέρα - σχεδόν το 2% του πληθυσμού.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι φροντιστές και τα άτομα υψηλού κινδύνου, έχουν προτεραιότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συμφωνίες με την Pfizer και τη Moderna για την προμήθεια αρκετών εκατομμυρίων δόσεων για τις αρχές του 2021, κάτι που θα είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Πώς πραγματοποίησε το Ισραήλ την ταχύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο;

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ισραήλ έχει κάποια φυσικά πλεονεκτήματα, είναι μια σχετικά μικρή χώρα, τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και πληθυσμού.

Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αρχική επιτυχία του Ισραήλ αποδίδεται επίσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο προηγείται της δημιουργίας του κράτους και τώρα είναι ψηφιακό. Όλοι οι άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ασφαλιστικά γραφεία που συνδέονται με την κυβέρνηση ενώ έχουν κληθεί να βοηθήσουν και στρατιωτικοί γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σθεναρή εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε με επιτυχία αναφορά στο Facebook για την κατάργηση τεσσάρων ομάδων που δημοσίευσαν "περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανεί σε σχέση με τα εμβόλια κορονοϊού".

Οι πολίτες ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν το εμβόλιο από αξιωματούχους που έχουν ρίξει την προοπτική ενός "πράσινου διαβατηρίου", ενός εγγράφου που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους ανθρώπους να τρώνε σε εστιατόρια, να ταξιδεύουν ελεύθερα και να απαλλάσσονται από την καραντίνα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση, η ιδέα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Υπάρχει πολιτική διάσταση στον σχεδιασμό;

Ναι, και είναι τεράστια, γράφει ο Guardian. Ο Νετανιάχου πρόκειται να κατέβει σε εθνικές εκλογές στις 23 Μαρτίου, κάτι που δίνει στον πρωθυπουργό ένα τεράστιο κίνητρο για να επαναφέρει το Ισραήλ σε κάποια μορφή ομαλότητας τους επόμενους τρεις μήνες - και στη συνέχεια να διεκδικήσει τα εύσημα για αυτό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Pfizer κυκλοφόρησε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Νετανιάχου είπε ότι εργαζόταν "όλο το εικοσιτετράωρο" για να επιτύχει μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και τηλεφωνικών επικοινωνίων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Αλβέρτο Μπουρλά, στις 2 τα ξημερώματα.

Πάντως, πολλοί Ισραηλινοί έχουν απογοητευτεί με την αντίδραση της κυβέρνησής στην κρίση μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τρίτο εθνικό lockdown, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι οι αρχές έχουν σπαταλήσει ευκαιρίες να διατηρήσουν τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά.

1

Τι γίνεται με τους Παλαιστινίους;

Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό τον ισραηλινό έλεγχο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολίων, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι η χώρα παρακάμπτει ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές υποχρεώσεις. Ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι που ζουν βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη ήδη εμβολιάζονται, οι Παλαιστίνιοι γύρω τους ίσως χρειαστεί να περιμένουν μήνες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ελπίζουν να πάρουν κάποιες δόσεις μέσω μιας εταιρικής σχέσης υπό τον ΠΟΥ που ονομάζεται COVAX. Ωστόσο, ο Gerald Rockenschaub, επικεφαλής του γραφείου της ΠΟΥ Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι "έως τα μέσα του 2021" προτού τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για διανομή στα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι ενδέχεται να παρέχουν πλεόνασμα εμβολίων στους Παλαιστινίους και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια.

Η Gisha, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των παλαιστινιακών αρχών και της διεθνούς κοινότητας "δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την τελική του ευθύνη έναντι των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κατοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανισότητα δεν αντιπροσωπεύει μόνο έναν έντονο μικρόκοσμο του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο - με τις πλουσιότερες, πιο ισχυρές χώρες να εμβολιαστούν πρώτα - αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του Ισραήλ να εξέλθει από την πανδημία. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης εργάζονται στο Ισραήλ και τους Εβραικούς οικισμούς, και υατό θα μπορύσε να επιβραδύνει ενδεχομένως την πορεία της χώρας προς τον στόχο της ανοσίας της αγέλης.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που σημειώνουν γρήγορη πρόοδο;

Το Μπαχρέιν με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το 3% του πληθυσμού του να έχει τρυπήσει. Άλλα μικρά, πλούσια κράτη στην περιοχή, όπως το Κουβέιτ, θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν το Ισραήλ.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 Δεκ 2022 | 20:14

Δανία: Τέλος η καραντίνα για τα κρούσματα κορονοϊού - Δεν υπάρχει καν ως σύσταση για όσους βγαίνουν θετικοί

Δεν συνιστάται πλέον η απομόνωση ύστερα από θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 08 Δεκ 2022 | 19:50

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ξαναβάζει τη μάσκα του - "Επιστροφή στη συνήθεια αυτή"

"Ακολουθώ τις συστάσεις του υπουργού μου", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχοντας δίπλα του, τον υπουργό Υγείας Φρανσουά Μπρον.

ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ 08 Δεκ 2022 | 19:04

Με κορονοϊό Γιώργος Παπαδάκης: "Είμαι χάλια, μην το κάνετε αυτό" [Βίντεο]

Η Δέσποινα Καμπούρη πήρε τηλέφωνο τον Γιώργο Παπαδάκη, με τον ίδιο όμως να τονίζει πως είναι χάλια και πως δεν θέλει να βγει στον αέρα.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 08 Δεκ 2022 | 14:40

Αποκάλυψη-βόμβα των New York Times: Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια για εξαγωγή του Predator

Στην αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια στην εταιρεία Intellexa για την πώληση του Predator προχώρησαν οι New York Times.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 08 Δεκ 2022 | 08:19

Ο κορονοϊός χτύπησε το "Καλημέρα Ελλάδα": Μετά την Αναστασοπούλου και ο Παπαδάκης θετικός

Την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" χτύπησε ο κορονοϊός, καθώς μετά την Μαρία Αναστασοπούλου και ο Γιώργος Παπαδάκης βγήκε θετικός.

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 07 Δεκ 2022 | 17:46

Πλεύρης: Θα ακούσουμε τους Ειδικούς και μετά η απόφαση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως αναζητείται το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και των ιδίων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID 07 Δεκ 2022 | 17:25

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα για μηδενικά κρούσματα στην Κίνα - Πανηγυρίζουν οι πολίτες

Χαλαρώνει τους κανόνες για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων για τον κορονοϊό η Κίνα

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ 07 Δεκ 2022 | 17:02

Ελένη Μενεγάκη: Αποκάλυψε ότι νόσησε από κορονοϊό και ήταν καλοκαίρι

Η παρουσιάστρια εξομολογήθηκε ότι ήταν καλοκαίρι όταν νόσησε από τον κορονοϊό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 07 Δεκ 2022 | 11:41

Πλεύρης: Αυτοί είναι οι όροι στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών για την αναδρομική επιστροφή των προστίμων

Διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει αναδρομικά η επιστροφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε όσους άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορoνοϊό έδωσε ο Θάνος Πλεύρης.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ 07 Δεκ 2022 | 10:09

Θετική δεύτερη φορά η Μαρία Αναστασοπούλου στον κορονοϊό - Η αντίδρασή του Παπαδάκη μόλις το έμαθε

Η Μαρία Αναστασοπούλου βγήκε θετική στον κορονοϊό λίγα λεπτά μετά την εκπομπή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 07 Δεκ 2022 | 07:40

Πού οφείλεται η έξαρση του στρεπτόκοκκου - Τι να προσέχουν οι γονείς με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η πρωτοφανής και ανησυχητική έξαρση των λοιμώξεων αποδίδεται σύμφωνα με τους παιδιάτρους στην πανδημία.

TΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 06 Δεκ 2022 | 17:58

Κορονοϊός: 18.780 κρούσματα στην Αττική, 4.307 στη Θεσσαλονίκη – Η γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικά τα στοιχεία για την γεωγραφική κατανομή από νέες μολύνσεις κορονοϊού

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 06 Δεκ 2022 | 16:14

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν στους 154 οι θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα- 43.748 νέα κρούσματα και 91 διασωληνωμένοι

Ακόμη 43.748 κρούσματα κορονοϊού αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 154 θανάτους και 91 διασωληνωμένοι μαθητές