Εμπλοκή στην Κομισιόν – Απορρίφθηκε ο Ούγγρος υποψήφιος επίτροπος παιδείας

Σε ανασχηματισμό οδηγείται η Κομισιόν. Η επιτροπή της ευρωβουλής απέρριψε τον Ούγγρο υποψήφιο για τη θέση του επιτρόπου Παιδείας και Πολιτισμού Τίμπορ Ναβράτσιτς.

emploki-stin-komision--aporrifthike-o-ouggros-upopsifios-epitropos-paideias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα εμπλοκή στη διαδικασία έγκρισης του κολεγίου των επιτρόπων, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέκυψε, με την επιτροπή πολιτισμού και παιδείας της Ευρωβουλής να απορρίπτει τον Ουγγρο υποψήφιο για την θέση του επιτρόπου Τίμπορ Νάβρατσιτς με ψήφους 14 εναντίον της υποψηφιότητάς του και 12 υπέρ.

«Πρώτη ήττα για τον Γιούνκερ» ήταν το σχόλιο που ανέβασε στο twitter ο ισπανός ευρωβουλευτής των πρασίνων Ερνεστ Μαραγκάλ που συμμετέχει στην επιτροπή.

Προς ανασχηματισμό;

Ωστόσο, οι βουλευτές που την απαρτίζουν δίνουν το δικαίωμα στον εντολοδόχο πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τοποθετήσει τον Νάβρατσιτς σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει τα σχέδια του κ. Γιούνκερ και θα καθυστερήσει την σύγκλιση σε σώμα της νέας επιτροπής, καθώς όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να γίνει εξ αρχής μοίρασμα των αρμοδιοτήτων. Οι ευρωβουλευτές ανέκριναν επί ώρες τον ούγγρο πολιτικό, τονίζοντας κυρίως τους νόμους περί μειονοτικών δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ουγγαρία. Ο Νάβρατσιτς προσπάθησε να αποφύγει την απόρριψή του ακόμη και με γραπτές εξηγήσεις προς τα μέλη της επιτροπής, παίρνοντας αποστάσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης στην οποία έως πρόσφατα συμμετείχε.

Οι δρακόντειοι νόμοι του Νάβρατσιτς

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς από τη θέση του υπουργού εσωτερικών και δικαιοσύνης ήταν ο αρχιτέκτονας μερικών από τους «δρακόντειους» νόμους σχετικά με την ελευθερία του τύπου και των μέσων ενημέρωσης, που μάλιστα παραβιάζουν τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά και για τα δικαιώματα των πολιτών. Στην υπουργική θητεία του συγκρούσθηκε πολλές φορές με ουγγρικές και διεθνείς μη-κυβερνητικές οργανώσεις για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των Ρομά, των ομοφυλόφιλων και των κακοποιημένων γυναικών. Οι ευρωβουλευτές, μέλη της επιτροπής που τον εξέτασε, του εκαναν καταιγιστικές ερωτήσεις για τη θητεία του ως υπουργού και σε κάθε ζήτημα που αναφέρονταν, ο Νάβρατσιτς απαντούσε λακωνικά και μονότονα: «Αυτό το έχουμε επιλύσει»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook