Ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την Αφρική κατά της τρομοκρατίας

Για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την Αφρική κατά της τρομοκρατίας

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις: αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση της συνόδου της για «τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» που διεξήγαγε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Communauté économique des Etats de l'Afrique de l'Ouest, Cédéao) χθες Σάββατο στην Ουαγκαντούγκου.

«Οι συζητήσεις που έγιναν επέτρεψαν να υιοθετηθούν πολύ ισχυρές αποφάσεις (...). Η σύνοδος (σ.σ. ήταν διευρυμένη, με τη συμμετοχή του Τσαντ και της Μαυριτανίας) υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης και κινητοποίησης πόρων ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, κατά το κλείσιμο της συνάντησης.

Το σχέδιο και ο προϋπολογισμός του, για τον οποίο θα διατεθούν πόροι κυρίως από τα κράτη που συμφώνησαν σε αυτό, θα παρουσιαστούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Cédéao στην Αμπούτζα. Τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε κοινό ταμείο και θα αξιοποιηθούν κυρίως για «την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων» τόσο των εθνικών στρατών, όσο και των πολυεθνικών δυνάμεων, όπως η G5 Σαχέλ και η Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), η οποία δρα στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ.

«Η G5 απέχει παρασάγγας από το να είναι νεκρή. Η τελική ανακοίνωση (της συνόδου) καταγράφει την υποστήριξη της Cédéao στην G5 Σαχέλ και στη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη», τόνισε ο πρόεδρος του Νίγηρα, που ασκεί την προεδρία της δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας, μολονότι αρκετοί αναλυτές προεξοφλούσαν την τέλεση της «κηδείας» της G5 στη σύνοδο της Ουαγκαντούγκου.

Ο Ισούφου απεναντίας επισήμανε πως «για την ώρα», αυτές οι δύο δυνάμεις θα συνεχίσουν να «βρίσκονται στο πεδίο», μολονότι η ανακοίνωση της συνόδου αναφέρεται στην «ηγεσία της Cédéao» στις επιχειρήσεις. Αυτό «θα πάρει καιρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, ενώ «είμαστε αντιμέτωποι με μια πιεστική απειλή που πρέπει να περιοριστεί».

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Cédéao, ο Ζαν-Κλοντ Μπρου, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα το φόντο: Μίλησε για «2.200 επιθέσεις μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια», για «11.500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες», για «εκατομμύρια εκτοπισμένους», για βαρύ «πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα», για επιδείνωση των «διαφυλετικών συγκρούσεων» στο Σαχέλ καιγια μια απειλή που επεκτείνεται προς νότον.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υπογράμμισε ότι η απειλή «διαπερνά τα σύνορα» ότι «καμιά χώρα δεν είναι προστατευμένη», ότι «η κλιμάκωση της βίας έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο στο Σαχέλ», και ότι «σχολεία και υποδομές υγείας έχουν κλείσει» στη χώρα του.

Τουλάχιστον τριάντα πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώθηκαν σε επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές αυτή την εβδομάδα.

Η δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής δύναμης (στην οποία σχεδιάζεται να συνεισφέρουν συνολικά 5.000 άνδρες η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ) βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου. Η ιδέα για τη συγκρότηση αυτής της δύναμης, την οποία προώθησε η Γαλλία, θα επιτρέψει να αντικατασταθούν οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού, που διεξάγουν στο Σαχέλ την επιχείρηση Μπαρχάν (4.500 στελέχη) από το 2014. Ένας από τους λόγους είναι πως τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι τώρα η δράση της G5 είναι πενιχρά, σύμφωνα με αναλυτές.

Η MINUSMA (σ.σ. η αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση του Μαλί, διαθέτει 13.000 άνδρες) και η G5 Σαχέλ δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε μέσα συντονισμού μεγαλύτερα και αποτελεσματικότερα», έκρινε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Αλασάν Ουαταρά.

Στα συμπεράσματα της συνόδου, η Cédéao παροτρύνει εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη να τροποποιήσουν την εντολή της MINUSMA επί το «επιθετικότερο», να της «επιτρέψουν να αγωνιστεί εναντίον της τρομοκρατίας», όπως το έθεσε ο Ισούφου.

Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, έχει «καθήκον» να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Σαχέλ, καθώς αυτή ευθύνη «για την κρίση στη Λιβύη» και «δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Η Cédéao θα ζητήσει εξάλλου από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών να «θεωρηθούν ως επενδύσεις», καθώς και από χρηματοδότες στον δυτικό και στον αραβικό κόσμο να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η στρατιωτική πτυχή του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών είναι σημαντική αλλά όχι η μόνη, θεωρεί η Cédéao, αλλά θα είναι «μάταιη χωρίς διαρκή, δίκαιη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», κατά τον πρόεδρο Καμπορέ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 18 Οκτ 2020 | 08:57

Αποκεφαλισμός καθηγητή στη Γαλλία: Ο 18χρονος δράστης είχε δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος

Ο 18χρονος Ανζόροβ που αποκεφάλισε τον καθηγητή στη Γαλλία φέρεται να είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 17 Οκτ 2020 | 10:30

Γαλλία: Ο τζιχαντιστής αποκεφάλισε τον καθηγητή για τα σκίτσα του Μωάμεθ - Η στιγμή της εξουδετέρωσής του [βίντεο]

Η στιγμή που ο 18χρονος ισλαμιστής που αποκεφάλισε καθηγητή για σκίτσα του Μωάμεθ πέφτει νεκρός από τους αστυνομικούς.

10 Οκτ 2020 | 20:20

Πάνω από 1.000 μετανάστες από την Αφρική έφτασαν στα Κανάρια Νησιά

Ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία.

ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 30 Οκτ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Η Regeneron σταμάτησε τις δοκιμές του κοκτέιλ συνθετικών αντισωμάτων - Είχε χορηγηθεί στον Τραμπ

Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων είχε χογηγηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ - Δεν έδωσε διευκρινίσεις η Regeneron

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 18:29

Το "Μαντάμ Τισό" του Βερολίνου πέταξε στα σκουπίδια το κέρινο ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ

Για ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα μίλησε ο διευθυντής του μουσείου της Μαντάμ Τισό.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Οκτ 2020 | 17:59

Γαλλία: Αστυνομικοί εξουδετέρωσαν άνδρα που τους απειλούσε με μαχαίρια στο Παρίσι

Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί στο περιστατικό στο Παρίσι - Τον ακινητοποίησαν με τέιζερ

Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Οκτ 2020 | 16:40

Σεισμός: Επιχείρηση απεγκλωβισμού για να βρεθεί μητέρα με τα 2 παιδιά της - Δραματικές διασώσεις στη Σμύρνη [Δείτε Live]

Συγκλονιστικές εικόνες απο απεγκλωβισμούς ανθρώπων στη Σμύρνη. Δώδεκα νεκροί και 419 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 30 Οκτ 2020 | 16:38

Μόσχα - Διαδηλώσεις μουσουλμάνων κατά Μακρόν έξω από τη γαλλική πρεσβεία

Στη Ρωσία η αστυνομία απομάκρυνε μουσουλμάνους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Μόσχα ενώ προέβη και σε συλλήψεις.

ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 30 Οκτ 2020 | 16:16

Σεισμός - Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και 120 τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο - 120 οι τραυματίες.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 30 Οκτ 2020 | 16:12

Σεισμός - Σμύρνη: 6 νεκροί, πάνω από 200 οι τραυματίες - Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα [εικόνες - βίντεο]

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο και έγινε αισθητός τόσο στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Σάμο, όσο και στη Σμύρνη.

30 Οκτ 2020 | 16:03

Γαλλία: Θρήνος για τα τρία θύματα στη Νίκαια - Λουλούδια και κεριά έξω από την εκκλησία [εικόνες]

Πολίτες συρρέουν έξω από την εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, για να αφήσουν ένα κερί ή ένα λουλούδι στη μνήμη των τριών θυμάτων κατά τη χθεσινή επίθεση.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΔΟΝΗΣΗΣ 30 Οκτ 2020 | 15:27

Σεισμός: Η συγκλονιστική στιγμή της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Σμύρνη [Βίντεο]

Κτίριο καταρρέει στη Σμύρνη από τον σεισμό στη Σάμο που ταρακούνησε και τα παράλια της Τουρκίας

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Οκτ 2020 | 15:22

Σεισμός: Υποχώρηση της θάλασσας πριν το τσουνάμι στη Σμύρνη της Τουρκίας - Τρομερές εικόνες [Βίντεο]

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Σάμο και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα τουρκικά παράλια και κυρίως στη Σμύρνη.