Ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την Αφρική κατά της τρομοκρατίας

Για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την Αφρική κατά της τρομοκρατίας

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις: αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση της συνόδου της για «τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» που διεξήγαγε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Communauté économique des Etats de l'Afrique de l'Ouest, Cédéao) χθες Σάββατο στην Ουαγκαντούγκου.

«Οι συζητήσεις που έγιναν επέτρεψαν να υιοθετηθούν πολύ ισχυρές αποφάσεις (...). Η σύνοδος (σ.σ. ήταν διευρυμένη, με τη συμμετοχή του Τσαντ και της Μαυριτανίας) υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης και κινητοποίησης πόρων ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, κατά το κλείσιμο της συνάντησης.

Το σχέδιο και ο προϋπολογισμός του, για τον οποίο θα διατεθούν πόροι κυρίως από τα κράτη που συμφώνησαν σε αυτό, θα παρουσιαστούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Cédéao στην Αμπούτζα. Τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε κοινό ταμείο και θα αξιοποιηθούν κυρίως για «την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων» τόσο των εθνικών στρατών, όσο και των πολυεθνικών δυνάμεων, όπως η G5 Σαχέλ και η Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), η οποία δρα στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ.

«Η G5 απέχει παρασάγγας από το να είναι νεκρή. Η τελική ανακοίνωση (της συνόδου) καταγράφει την υποστήριξη της Cédéao στην G5 Σαχέλ και στη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη», τόνισε ο πρόεδρος του Νίγηρα, που ασκεί την προεδρία της δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας, μολονότι αρκετοί αναλυτές προεξοφλούσαν την τέλεση της «κηδείας» της G5 στη σύνοδο της Ουαγκαντούγκου.

Ο Ισούφου απεναντίας επισήμανε πως «για την ώρα», αυτές οι δύο δυνάμεις θα συνεχίσουν να «βρίσκονται στο πεδίο», μολονότι η ανακοίνωση της συνόδου αναφέρεται στην «ηγεσία της Cédéao» στις επιχειρήσεις. Αυτό «θα πάρει καιρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, ενώ «είμαστε αντιμέτωποι με μια πιεστική απειλή που πρέπει να περιοριστεί».

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Cédéao, ο Ζαν-Κλοντ Μπρου, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα το φόντο: Μίλησε για «2.200 επιθέσεις μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια», για «11.500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες», για «εκατομμύρια εκτοπισμένους», για βαρύ «πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα», για επιδείνωση των «διαφυλετικών συγκρούσεων» στο Σαχέλ καιγια μια απειλή που επεκτείνεται προς νότον.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υπογράμμισε ότι η απειλή «διαπερνά τα σύνορα» ότι «καμιά χώρα δεν είναι προστατευμένη», ότι «η κλιμάκωση της βίας έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο στο Σαχέλ», και ότι «σχολεία και υποδομές υγείας έχουν κλείσει» στη χώρα του.

Τουλάχιστον τριάντα πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώθηκαν σε επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές αυτή την εβδομάδα.

Η δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής δύναμης (στην οποία σχεδιάζεται να συνεισφέρουν συνολικά 5.000 άνδρες η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ) βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου. Η ιδέα για τη συγκρότηση αυτής της δύναμης, την οποία προώθησε η Γαλλία, θα επιτρέψει να αντικατασταθούν οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού, που διεξάγουν στο Σαχέλ την επιχείρηση Μπαρχάν (4.500 στελέχη) από το 2014. Ένας από τους λόγους είναι πως τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι τώρα η δράση της G5 είναι πενιχρά, σύμφωνα με αναλυτές.

Η MINUSMA (σ.σ. η αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση του Μαλί, διαθέτει 13.000 άνδρες) και η G5 Σαχέλ δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε μέσα συντονισμού μεγαλύτερα και αποτελεσματικότερα», έκρινε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Αλασάν Ουαταρά.

Στα συμπεράσματα της συνόδου, η Cédéao παροτρύνει εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη να τροποποιήσουν την εντολή της MINUSMA επί το «επιθετικότερο», να της «επιτρέψουν να αγωνιστεί εναντίον της τρομοκρατίας», όπως το έθεσε ο Ισούφου.

Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, έχει «καθήκον» να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Σαχέλ, καθώς αυτή ευθύνη «για την κρίση στη Λιβύη» και «δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Η Cédéao θα ζητήσει εξάλλου από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών να «θεωρηθούν ως επενδύσεις», καθώς και από χρηματοδότες στον δυτικό και στον αραβικό κόσμο να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η στρατιωτική πτυχή του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών είναι σημαντική αλλά όχι η μόνη, θεωρεί η Cédéao, αλλά θα είναι «μάταιη χωρίς διαρκή, δίκαιη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», κατά τον πρόεδρο Καμπορέ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 26 Νοε 2021 | 16:20
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ LSE 26 Νοε 2021 | 08:06

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Γιατί ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές

"Αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα", τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

ΔΕΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ 25 Νοε 2021 | 13:33

ΕΚΠΑ: Το νέο αφρικανικό στέλεχος της Μποτσουάνα ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις

Το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ 15 Νοε 2021 | 15:30

Ηρωας οδηγός ταξί στο Λίβερπουλ: Κλείδωσε τον βομβιστή αυτοκτονίας μέσα στο αυτοκίνητο και απέτρεψε ένα μακελειό

Ο οδηγός του ταξί στο Λίβερπουλ κλείδωσε τον βομβιστή αυτοκτονίας μέσα στο αυτοκίνητο και απέτρεψε μια τραγωδία

ΥΠΟ-ΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 05 Νοε 2021 | 12:47

Επίσκεψη Δένδια στη Ρουάντα: Για πρώτη φορά Έλληνας ΥΠΕΞ στην περιοχή

Για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ρουάντα.

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΦΩΝΩΝ 03 Δεκ 2021 | 09:55

Η μετάλλαξη Όμικρον δυσκολεύει τους αγγλόφωνους λαούς - Αστείο βίντεο με την προφορά της παραλλαγής

Η ονοματοδοσία της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού ως Omicron από τον Π.Ο.Υ. έχει προκαλέσει σύγχυση διεθνώς, ως προς την σωστή προφορά του 15ου γράμματος της ελληνικής αλφαβήτου.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 03 Δεκ 2021 | 09:20

Νότια Αφρική: Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στις επτά από τις εννέα επαρχίες

Η χώρα εισέρχεται στο τέταρτο κύμα της επιδημίας λόγω του στελέχους Όμικρον, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.

ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 03 Δεκ 2021 | 09:13

Κορονοϊός: Έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων - Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού

Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 μέσα σε ένα χρόνο.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 03 Δεκ 2021 | 09:08

Απόφαση "χαστούκι" της Ευρώπης στην Τουρκία για τον Οσμάν Καβάλα: Ένα βήμα πιο κοντά στις κυρώσεις

Η έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι λογική συνέπεια της άρνησης της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 03 Δεκ 2021 | 08:47

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον: Μολύνει τρεις φορές περισσότερο και όσους έχουν νοσήσει - Τα πρώτα στοιχεία

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις Covid-19, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΙΕΛΑ 03 Δεκ 2021 | 06:31

Ιταλία: Aρνητής το "τερμάτισε" - Πήγε να κάνει το εμβόλιο φορώντας ψεύτικο χέρι σιλικόνης

50χρονος παρουσιάστηκε για να κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού με... ψεύτικο χέρι σιλικόνης, όμως νοσηλεύτρια ματαίωσε το σχέδιο

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ 02 Δεκ 2021 | 23:43

ΗΠΑ: Ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δωρέαν τεστ για το σπίτι ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επιπλέον μέτρα και τρόπους για να δώσει ώθηση στα τεστ και τους εμβολιασμούς, τα οποία θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον

ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 02 Δεκ 2021 | 22:50

Ελβετία: Περίπου 2.000 άνθρωποι σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε σχολείο

Η καραντίνα θα διαρκέσει 10 ημέρες και οι μαθητές όπως και οι εκπαιδευτικοί των εγκαταστάσεων του Σατενιερέ, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη, θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ PCR