Ενα εκατ. δολάρια για το πρώτο βήμα στο φεγγάρι

Δημοπρασία αντικειμένων από την ιστορική αποστολή Apollo 11 που προσσεληνώθηκε το 1969 - Μεταξύ αυτών η αμερικανική σημαία που είχε μαζί του το πλήρωμα και η λίστα με τα καθήκοντα τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ενα έμβλημα που είχαν μαζί τους τα μέλη της αποστολής του Apollo 11 στο φεγγάρι το 1969,  μια λίστα με τους προς διενέργεια ελέγχους και τα καθήκοντα της ιστορικής αυτής αποστολής και η αμερικανική σημαία που είχε μαζί του το πλήρωμα, ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Bonhams στη Νέα Υόρκη.

Σχεδόν 300 ενθουσιώδεις θαυμαστές της αεροδιαστημικής καθώς και φανατικοί συλλέκτες από 17 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπέβαλαν τις προσφορές τους

Σχεδόν 300 ενθουσιώδεις θαυμαστές της αεροδιαστημικής καθώς και φανατικοί συλλέκτες από 17 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπέβαλαν τις προσφορές τους μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου ή αυτοπροσώπως κατά τη δημοπρασία, στην οποία συγκεντρώθηκε ένα ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων (726 εκατ. ευρώ). Συνολικά πωλήθηκε το 80% των 300 αναμνηστικών αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν.

«Τα αναμνηστικά του διαστήματος έχουν ακαταμάχητη έλξη και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να ενθουσιάζεται με την ιδέα της εξερεύνησης του διαστήματος» σημείωσε η Κασσάνδρα Χάτον, ειδική σε αντικείμενα αεροδιαστημικής του οίκου Bonhams. «Είναι κάτι που οι άνθρωποι ονειρεύονται όταν είναι παιδιά. Πολλά παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των αντικειμένων που πωλήθηκαν είναι η λίστα με τους προς διενέργεια ελέγχους και τα καθήκοντα της αποστολής του Apollo 11, υπεύθυνος για την καταγραφή των οποίων ήταν ο Μπαζ Όλντριν, ένα έμβλημα πανομοιότυπο με αυτό που φορούσαν στις στολές τους ο Όλντριν, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μάικλ Κόλινς —απεικονίζει έναν αετό με ένα κλαδί ελιάς πάνω από την επιφάνεια του φεγγαριού—, καθώς επίσης η αμερικανική σημαία που είχε μαζί του το πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά.

Πολλοί άνθρωποι θυμούνται την ιστορική στιγμή όταν το Apollo 11 προσσεληνώθηκε κι αυτό εξηγεί εν μέρει την έλξη που προκάλεσε αυτή η δημοπρασία. «Ηταν η πρώτη φορά που πάτησε άνθρωπός το πόδι του στο φεγγάρι», υπενθύμισε η Χάτον.