Ενα «Μανιφέστο» για την Ευρώπη

Δεκαπέντε Γάλλοι διανοούμενοι καταθέτουν τρεις ριζοσπαστικές προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Ενωσης: κοινό φόρο επιχειρήσεων, Κοινοβούλιο χωρών της Ευρωζώνης και κοινό «ταμείο» χρέους.

ena-manifesto-gia-tin-eurwpi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δεκαπέντε Γάλλοι διανοούμενοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες καθώς και βετεράνοι δημοσιογράφοι, συνυπογράφουν ένα «Μανιφέστο για την Ευρώπη» σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τον διάλογο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, στα όργανα και στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Επικεφαλής των «15» είναι ο Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί ο οποίος, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης για την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και το μέλλον της με αφορμή την μετάφραση και έκδοση του τελευταίου βιβλίου του στην αγγλική γλώσσα.

«Η Ευρωπαϊκη Ενωση αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση όπως θα μας υπενθυμίσουν με σκληρότητα οι Ευρωεκλογές»

Το εν λόγω βιβλίο, με τίτλο «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» (Capital in the Twenty First Century) είναι μια ανατομία της εξέλιξης του καπιταλισμού τα τελευταία 300 χρόνια. Μέχρι τώρα έχει πουλήσει πάνω από 200 χιλιάδες αντίτυπα ενώ έχει δεχθεί διθυραμβικές βιβλιοκριτικές όπως αυτή του Πωλ Κρούγκμαν στο New York Review of Books.

Τρεις ριζοσπαστικές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης

«Η Ευρωπαϊκη Ενωση αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση όπως θα μας υπενθυμίσουν με σκληρότητα οι Ευρωεκλογές». Ετσι ξεκινά το «Μανιφέστο», που δημοσιεύει ο Guardian, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η κρίση αφορά κυρίως τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται στη μέση ενός κλίματος αμφισβήτησης, ελλείμματος εμπιστοσύνης και μιας κρίσης χρέους η οποία δεν θα τελειώσει σύντομα. Η ανεργία συνεχίζεται και ο αποπληθωρισμός είναι μια συνεχής απειλή. «Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια από την φαντασίωση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας» αναφέρουν οι «15».

Ζητούν τόσο από την Γαλλία όσο και από τη Γερμανία να αναλάβουν δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση και να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτουν στο διάλογο τρεις ριζοσπαστικές προτάσεις:

  1. Οι χώρες της ευρωζώνης, αρχίζοντας από την Γαλλία και την Γερμανία, πρέπει να υιοθετήσουν ένα κοινό φόρο επί των (πολυεθνικών) επιχειρήσεων (Corporate Income Tax-CIT). Μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αρχή θα πρέπει να έχει την εξουσία να δημιουργήσει μια ευρεία φορολογική βάση η οποία θα είναι και αυστηρά ελεγχόμενη. Η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή θα παρακολουθεί στενά την δίκαιη εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Οπως τονίζεται στο Μανιφέστο, «η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει να φέρει φορολογική δικαιοσύνη και πολιτική θέληση στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης».
  2. Οι συγγραφείς θεωρούν την δεύτερη πρόταση που καταθέτουν ως την πιο σημαντική. Κι αυτό διότι αγγίζει την καρδιά του θεσμικού χαρακτήρα της Ενωσης. Οπως αναφέρεται στο Μανιφέστο, «για να εγκριθεί η φορολογική βάση του CIT, και γενικότερα για να συζητηθούν και να υιοθετηθούν οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το τι θα είναι κοινό στο μέλλον μέσα από μια δημοκρατική και ανεξάρτητη διαδικασία, πρέπει να δημιουργηθεί ένα [δεύτερο] κοινοβουλευτικό σώμα για την ευρωζώνη». Με άλλα λόγια, οι «15» προτείνουν την σύσταση ενός δεύτερου Κοινοβουλίου στο οποίο να συμμετέχουν, κατ' αναλογία πληθυσμού, βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων. «Σε αυτό το σχήμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει δύο κοινοβουλευτικά σώματα: την υφιστάμενη Ευρωβουλή, τα μέλη της οποίας θα εκλέγονται απευθείας από τους λαούς των 28 κρατών-μελών, και ένα δεύτερο κοινοβούλιο (European Chamber) το οποίο θα αντιπροσωπεύει τις χώρες μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια. Το σώμα αυτό αρχικά θα αποτελείται από τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θέλουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση. Με αυτή τη ριζοσπαστική θεσμική αλλαγή οι «15» θεωρούν ότι θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ενωσης.
  3. Η τρίτη πρόταση αφορά την κρίση χρέους. Οι «15» είναι πεπεισμένοι ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα είναι να συγκεντρωθούν όλα μαζί τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης σε ένα κοινό «ταμείο». Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθώς και από την υπό συζήτηση Τραπεζική Ενωση. «Τώρα χρειάζεται να πάμε παρακάτω» δηλώνουν.

«Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια από την φαντασίωση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας» αναφέρουν οι «14»

Είναι αναμενόμενο ότι το «Μανιφέστο» θα προκαλέσει αντιδράσεις από Δεξιά και από Αριστερά. Θα τεθούν ερωτηματικά ως προς την εφαρμοστικότητα των προτάσεων αυτών καθώς για την αποτελεσματικότητά τους. Ανεξάρτητα με το τί πιστεύει κάποιος, το εν λόγω «Μανιφέστο» ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η Ενωση να μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική και πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται. Αυτός, καταλήγουν οι «15», είναι ο μόνος τρόπος «για να φτάσουμε σε μια πραγματικά κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook