Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο

Ενα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά ελάχιστοι σύμμαχοί του μοιράζονται την πεποίθησή του

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο

Το Σάββατο 15 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόπειρα πραξικοπήματος που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της Τουρκίας (προς το χειρότερο) εκτρέποντας την χώρα στον απόλυτο αυταρχισμό και απομακρύνοντας όποια υπόνοια δημοκρατίας είχε απομείνει στο πολίτευμα της.

Ο πρόεδρος Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού βγήκε αλώβητος από το πραξικόπημα, πλέον -και μετά την συνταγματική μεταρρύθμιση του Απριλίου- έχει μεταλλαχθεί σε απόλυτο άρχοντα έχοντας μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή με εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, συλλήψεις και απολύσεις.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο

“Πριν από ένα χρόνο έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε πέρα από τον ωκεανό, κατηγορώντας τον άνθρωπο που θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος, που παραλίγο να αρπάξει την Τουρκία μέσα από τα χέρια του. Εξαγριωμένοι στρατιώτες εξακολουθούσαν να κατέχουν τμήματα της πόλης, στρατηγοί διώκονταν και η κυβέρνηση ήταν σε αταξία, με βασικούς υπουργοί να λείπουν ή να κρύβονται. Αλλά ο Ερντογάν γνώριζε ποιος φταίει: ο πάλαι ποτέ σύμμαχός του, που έγινε ορκισμένος εχθρός του και ονομάζεται Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας Ισλαμιστής κληρικός που ζει σε ένα αγρόκτημα στην Πενσιλβάνια”, αναφέρουν σε εκτενές τους άρθρο οι Financial Times.

“Ο ισχυρισμός του Ερντογάν πυροδότησε μια εκκαθάριση που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του συμμάχου του ΝΑΤΟ με τη Δύση και αμαύρωσε την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας. Παράλληλα, ενίσχυσε τον Ερντογάν, επιτρέποντάς του να κυβερνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που δικαιολογεί από τη φύση της απειλής που είχε περιγράψει. "Δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με όλα αυτά τα γεγονότα", δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη. "Ρωτούν πότε θα τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα τελειώσει όταν η επιχείρηση αυτή εξαλειφθεί εντελώς". Με πολλούς τρόπους, ο Γκιουλέν ήταν ένας πειστικός ύποπτος: οι οπαδοί του δικαστικού σώματος έχουν συνδεθεί με παρελθούσες προσπάθειες υπονόμευσης του Ερντογάν, ενώ το σκιώδες του κίνημα, το οποίο διείσδυσε σε μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας της Τουρκίας, έχει διώξει και άλλους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και στρατιωτικών αξιωματούχων. Όμως, ένα χρόνο αφού ο Ερντογάν κήρυξε ένοχο για πρώτη φορά τον Γκιουλέν, ελάχιστοι, αν υπάρχουν κάποιοι, μοιράζονται την πεποίθησή του ότι η ομάδα του ιμάμη σχεδίασε και πραγματοποίησε το πραξικόπημα μόνη της. Τους τελευταίους μήνες βρετανοί βουλευτές παραπονέθηκαν για έλλειψη αποδείξεων για την τουρκική εκδοχή των γεγονότων, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος και η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν κατ' ιδίαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι περιορισμένα”, σημειώνει ο ανταποκριτής των FT στην Άγκυρα, Μεχλούλ Σριβαστάβα.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 2

Ο Γκιουλέν φυσικά αρνείται έντονα την κατηγορία εναντίον του.

"Η απόδοση της ευθύνης αποκλειστικά στους Γκιουλενιστές είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή δικαιολογεί και συντηρεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει ριζικά τους θεωρούμενους Γκιουλενιστές από θέσεις δημόσιας επιρροής στην Τουρκία", ανέφερε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας τον Μάρτιο.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοί του στη χώρα παραπλανήθηκαν από τους Γκιουλενιστές στο εξωτερικό, ενώ έκανε λόγο για "βρώμικες ενέργειες εναντίον της Τουρκίας ως μέρος μιας εκστρατείας σπίλωσης". Και πρόσθεσε: "Είμαστε όλοι ανοιχτοί στη διερεύνηση διεθνών θεσμών και οργανισμών", τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 3

Ένα κράτος και ένας λαός διαιρεμένος στα δυο

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου πέρυσι, διαίρεσαν ένα ήδη πολωμένο έθνος.

“Για τον Ερντογάν και τους συμμάχους του, αυτή η βίαιη νύχτα ήταν αποτέλεσμα ενός μυστικοπαθούς, φιλοδυτικού σχεδίου για την αποδυνάμωση, ακόμη και την καταστροφή, του ισχυρού μουσουλμάνου ηγέτη της Τουρκίας. Για το άλλο μισό έθνος, χωρισμένο μεταξύ κοσμικών, εθνικιστών και μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι της Τουρκίας, το αποτυχημένο πραξικόπημα παραμένει ανεξήγητο”, επισημαίνουν με νόημα οι FT.

"Ο Ερντογάν λατρεύεται από το μισό έθνος και απειλεί το άλλο μισό της χώρας. Όποια και αν είναι η αφήγηση που διαμορφώνει, θα την υιοθετήσουν μόνο οι μισοί και θα απορριφθεί εντελώς από τους άλλους μισούς", δήλωσε ο Σονέρ Καγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο αμερικανικό think-tank Washington Institute.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 4

"Το παρουσιάζει σαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον Τούρκων και Μουσουλμάνων, από τις σταυροφορίες μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η μία πλευρά πιστεύει ότι είναι το πιο σημαντικό γεγονός από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και η άλλη το θεωρεί ως κάτι που χρησιμοποιεί για την καταστολή τους. Η Τουρκία τραυματίστηκε και δεν μπορούμε ποτέ να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα", συνεχίζει ο Καγκαπτάι.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα έγινε γρήγορα ένας πολιτικός μύθος, αν και δεν έχει καταδικαστεί ούτε ένας από τους επικεφαλής που το σχεδίασαν. Η "15η Ιουλίου" έχει γίνει μέρος μιας μακράς λίστας εξίσου ανεξήγητων γεγονότων που έχουν διαμορφώσει την τουρκική ιστορία.

"Η Τουρκία είναι μια χώρα με ταμπού - σπάνια έχουμε αναλυτικές και εις βάθος αναλύσεις βασικών γεγονότων στην ιστορία μας", δήλωσε ο Αϊκάν Ερντεμίρ, ο οποίος υπηρέτησε ως βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος μεταξύ του 2011 και του 2015.

"Από τα πογκρόμ [οικογενειών Ελλήνων] του 1955 μέχρι τη μαζική δολοφονία των Αλεβιτών [μη Σουνιτών Μουσουλμάνων] στη δεκαετία του '70, σπάνια καταλήγουμε να ξεσκεπάζουμε πλήρως τους ανθρώπους και τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνα για αυτά τα γεγονότα.

"Ωστόσο, ο Ερντογάν που έχει στα χέρια του τα μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση, αναφέρει ότι ο ρόλος του Γκιουλέν στο πραξικόπημα είναι πανταχού παρόν: τα παιδιά το διαβάζουν στα σχολικά βιβλία, οι ενήλικες το ακούν στην τηλεόραση και οι ξένοι συχνά παρακολουθούν επιδέξια σκηνοθετημένα βίντεο που μοιάζουν με "πορνό του πραξικοπήματος" όπως τα χαρακτήρισε ένας διπλωμάτης.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 5

“Ο Ερντογάν σκηνοθέτησε το πραξικόπημα”

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία του περασμένου έτους ενορχηστρώθηκε από τον αυταρχικό Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του προκειμένου να βρουν το πρόσχημα για να προχωρήσουν σε μαζικές διώξεις των αντιπάλων τους αλλά και να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση διαρκούς έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με αναλυτική έρευνα του Stockholm Center for Freedom (SCF).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα κατηγορητήρια, τις μαρτυρίες, τις ιδιωτικές συνεντεύξεις, τις μελέτες στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές, η SCF είναι αρκετά σίγουρη ότι αυτή η απόπειρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καν ως πραξικόπημα με οποιαδήποτε έννοια. Ήταν ασυνήθιστα περιορισμένη σε αριθμό, σε λίγες πόλεις, είχε κακή διαχείριση, αγνόησε τις καθιερωμένες πρακτικές, την παράδοση, τους κανόνες εμπλοκής και τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας στον τουρκικό στρατό.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 6

Το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης (SCF) είναι μια οργάνωση υπεράσπισης που προάγει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία, μια χώρα με ογδόντα εκατομμύρια πολίτες που αντιμετωπίζει μια δραματική παρακμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κάτω από μια αυταρχική ηγεσία

Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση», αναφέρει ο πρόεδρος της SCF. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο Ερντογάν κέρδισε με το πραξικόπημα τον «θρόνο» του, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και ακόμα-ακόμα προετοιμάζει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 7

Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού». Στα βασικά σημεία της η έκθεση για το τι συνέβη πραγματικά στις 15 Ιουλίου 2016 αναφέρει:

Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.

* Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι χιλιάδες συλλήψεις και οι διώξεις.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 8

* Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, αλλά δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο αλλά παραμένει ακόμα στη θέση του.

* Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

* Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία επί μέρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα.

* Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 9

* Είναι πολύ ασυνήθιστο το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μετείχε ακόμα και σε γαμήλιες τελετές την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα.

* Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο πραξικόπημα συμμετείχαν 8.651 στρατιωτικοί, δηλαδή ποσοστό 1,5% των τουρκικών δυνάμεων. Από αυτούς δε οι 1.761 ήταν κληρωτοί στρατιώτες, οι 1.214 ήταν μαθητές στρατιωτικών σχολών και οι 5.761 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Παρόλα αυτά διώχθηκαν 168 ανώτατοι αξιωματικοί που όλοι μαζί είχαν υπό τον έλεγχό τους 200.000 άνδρες.

* Το γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, ότι σκοτώθηκαν πολίτες, ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με μια χούφτα μόνο στρατιωτών δεν μπορούν να εξηγηθούν. Οι δε ομάδες που υποτίθεται καταδίωκαν τον Ερντογάν πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πολλές ώρες μετά τη διαφυγή του από εκεί. Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 10

* Ακόμα και μετά από έναν χρόνο από το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματος Γκιουλέν στο πραξικόπημα. Κατασκευασμένα μόνο στοιχεία και μαρτυρίες που ελήφθησαν μετά από βασανιστήρια παρουσιάστηκαν.

* Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί είχαν διαφορετική ιδεολογικοπολιτική προέλευση.

* Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν.

* Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 11

* Στην Τουρκία πλέον δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφραση, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά.

* Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη που θεωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 12

365 ημέρες μετά, η χώρα είναι μια απέραντη φυλακή

«Οι επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι σημαντικές», σημειώνει ο Ζαν Μαρκού ερευνητής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, υπογραμμίζοντας ότι μετά την έντονη απάντηση του Ερντογάν ακολούθησε «μια πραγματική αλλαγή του κράτους» με «συστηματικές και ριζοσπαστικές διώξεις».

Σύμφωνα με την οργάνωση «Turkey Purge», την οποία ίδρυσαν νέοι δημοσιογράφοι που έχουν υποφέρει προσωπικά από το καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν, από τις 15 Ιουλίου 2016 ως τις 4 Ιουλίου 2017 απολύθηκαν 138.148 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, 8.271 καθηγητές Πανεπιστημίου και 4.424 δικαστές, συνελήφθησαν 115.827 άτομα, φυλακίστηκαν 55.425 άτομα, έκλεισαν 2.099 σχολεία, πανεπιστήμια και κοιτώνες, έκλεισαν 149 μέσα ενημέρωσης και συνελήφθησαν 234 δημοσιογράφοι.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 13

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει «τοποτηρητή» σε 965 επιχειρήσεις (ανάμεσά τους μία τράπεζα, ΜΜΕ και βιομηχανίες), με συνολικό ετήσιο τζίρο 6 δις. δολάρια, τις οποίες ελέγχει πλέον απόλυτα, επειδή έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν που έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα σύγκρουσης με την Ευρώπη ζητεί από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν , χωρίς έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα να παράσχει απόδειξη για την ανάμειξή του ιμάμη στην απόπειρα αυτή

Στους παραπάνω αριθμούς της Turkey Purge δεν συγκαταλέγονται οι 10 συλλήψεις ακτιβιστών της Διεθνούς Αμνηστίας πριν μια εβδομάδα. Ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Τουρκία Τανέρ Κιλίτς είχε ήδη συλληφθεί από τις αρχές Ιουνίου μαζί με άλλους 22 δικηγόρους, κατηγορούμενοι όλοι για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση. Το οποίο, για το κράτος του Ερντογάν, μπορεί να σημαίνει απλώς ότι είπαν τη λέξη «Κουρδιστάν» σε δημόσια ομιλία τους ή κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τις εκκαθαρίσεις.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την Προώθηση και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντέιβιντ Κέι, που επισκέφθηκε τον Ιούνιο την Τουρκία, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται «πολύ πίσω από το Σύνταγμα του 1982». Εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται συστηματικά και σοβαρά μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος».

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βυθίζεται στην άβυσσο - εικόνα 14

Ο Ταγίπ Ερντογάν που σήμερα στις 21:00 το βράδυ θα εγκαινιάσει το νέο μνημείο προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους πέρσι στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου η οποία μετονομάστηκε σε γέφυρα των πεσόντων της 15ης Ιουλίου και θα απευθυνθεί στον λαό. Ήδη όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς τη γέφυρα έχουν κλείσει για την προετοιμασία της μεγάλης πορείας του λαού που θα καταλήξει εκεί στις εννέα το βράδυ για τα αποκαλυπτήρια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Άγκυρα για την ομιλία που θα κάνει στις 2:32 τα ξημερώματα μπροστά στη Βουλή όπου θα έχει ήδη καταλήξει η μεγάλη πορεία του λαού που πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Στη συνέχεια τα ξημερώματα η πορεία στην Άγκυρα θα καταλήξει μπροστά στο τέμενος του Λαού που βρίσκεται στο συγκρότημα του νέου προεδρικού μεγάρου και από εκεί μπροστά στο νέο μνημείο για την 15η Ιουλίου μπροστά στην είσοδο του μεγάρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο που έγραψε ο ίδιος και δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη Σαμπάχ χαρακτηρίζει την 15η Ιουλίου μέρα «Αναγέννησης» της Τουρκίας και αντιδρά στις χώρες και τους οργανισμούς που θεωρεί ότι υποστηρίζουν τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος και προθέτει: «Το πραξικόπημα μάς έδειξε τους πραγματικούς μας φίλους.»

«Η αντίσταση του τουρκικού λαού στο πραξικόπημα θα αποτελέσει ελπίδα και παράδειγμα για τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία τους σε όλο τον κόσμο. Αλλά δυστυχώς σύμμαχοι της Τουρκίας και ειδικότερα οι φίλοι μας στη Δύση, απέτυχαν να κατανοήσουν ουσιαστικά τα όσα ζήσαμε. Κάποιες δυτικές κυβερνήσεις και φορείς, αντί να συμπαρασταθούν στον λαό μας που αντιστεκόταν στο πραξικόπημα, ακολούθησαν στρατηγική “αναμονής”» γράφει σε άλλο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική Γκάρντιαν ο πρόεδρος της Τουρκίας και συνεχίζει : «Η διπροσωπία τους και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζουν έχουν ενοχλήσει βαθιά τον τουρκικό λαό...» Στο ίδιο άρθρο ο Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στη Δύση λέγοντας ότι «οι σκληρές επικρίσεις για τις προσπάθειες εντοπισμού και απομάκρυνσης από τον κρατικό μηχανισμό των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, προκαλούν ερωτηματικά για τη στήριξη της Δύσης στη Δημοκρατία και ασφάλεια της Τουρκίας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2022 | 22:41

Τουρκία: Προβληματισμός για τα Rafale - "Πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας" [Βίντεο]

Οι δυνατότητες των Rafale, τις οποίες δεν διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά, βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων από τους Τούρκους αναλυτές

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 16 Ιαν 2022 | 14:52
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Ιαν 2022 | 13:18

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για την Ίμβρο: Να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει

Κάθε διάκριση σε βάρος των Ελλήνων της Ίμβρου αντιβαίνει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το μήνυμα Μητσοτάκη.

ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ ΝΕΜΠΑΤΙ 15 Ιαν 2022 | 18:57

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς

ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ 15 Ιαν 2022 | 16:49

Τουρκία: Ταραχές και συλλήψεις σε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ μετά την αυτοκτονία φοιτητή

Οργισμένες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και Τούρκων φοιτητών για την τραγική αυτοκτονία του 20χρουν φοιτητή ιατρικής Ενές Καρά.

ΠΕΤΑΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΔΕΛΙΟΥΣΣΑ 14 Ιαν 2022 | 19:43

Μπαράζ παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο - Τουρκικό drone κοντά στη Νίσυρο

Το τουρικό drone δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης - Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα έγιναν 6 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Ιαν 2022 | 14:07

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για την επίθεση στη Σακελλαροπούλου: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και δηλητηριάζετε το κλίμα

"Η Τουρκία αποκρύπτει τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο", αναφέρει το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 13 Ιαν 2022 | 09:04

Προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Για τις δηλώσεις της σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων

"Αβάσιμα" χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τα όσα είπε η κ. Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 12 Ιαν 2022 | 15:07

Αυτή είναι η πρώτη τουρκική κατασκοπευτική κορβέτα που βγαίνει στη θάλασσα [εικόνες]

To Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας παραλαμβάνει στις 14 Ιανουαρίου την κορβέτα A-591 Ufuk (Ορίζοντας), το πρώτο κατασκοπευτικό πλοίο της χώρας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Ιαν 2022 | 13:16

Στην Αγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου - Θα βραβευτεί μαζί με τον Ζουλφού Λιβανελί με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Cankaya

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα βραβευθεί μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, από τον Δήμαρχο της πόλης, Alper Dasdelen, με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Cankaya.