Ενας «ιδανικός γαμπρός» για τη σουηδική άκρα δεξιά

Ο πρόεδρος της σουηδικής άκρας δεξιάς Τζιμί Οκεσόν αλλάζει το πρόσωπο του κόμματός του. "Σβήνει" τις ναζιστικές του ρίζες και αλλιεύει νέους ψηφοφόρους.

enas-idanikos-gampros-gia-ti-souidiki-akra-deksia
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρόεδρος της σουηδικής άκρας δεξιάς Τζιμί Οκεσόν αλλάζει το πρόσωπο του κόμματός του. "Σβήνει" τις ναζιστικές του ρίζες και αλλιεύει νέους ψηφοφόρους. 

Σε ηλικία μόλις 39 ετών ο Οκεσόν συμμετέχει για τέταρτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ως επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών (SD). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του συγκεντρώνει το 20% των ψήφων, ένα ιστορικό ποσοστό σε εθνικό επίπεδο.

Πρόκειται για μια πραγματική, προσωπική επιτυχία για τον ίδιο, ο οποίος έχει επιβληθεί ως ο βασικός αντίπαλος της κεντροαριστεράς κυβέρνησης μετά την άφιξη στη Σουηδία 160.000 αιτούντων άσυλο το 2015.

Μεσαίου αναστήματος, καστανός με την εμφάνιση «του ιδανικού γαμπρού», πατέρας του μικρού Νιλς που γεννήθηκε στο τέλος του 2013, ο Οκεσόν εμφανίζεται πάντα με πολύ προσεγμένος, με χτενισμένα και περιποιημένα μαλλιά, γένια τριών ημερών και στρογγυλά γυαλιά.

Όταν επιλέχθηκε να ηγηθεί των Σουηδών Δημοκρατών το 2005, έπειτα από συμβιβασμό μεταξύ αντίπαλων ομάδων του κόμματος, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα καταφέρει να βάλει το κόμμα στο κοινοβούλιο. Όμως ήδη από το 2010 το SD εισήλθε στη βουλή κερδίζοντας το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

«Ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν. Όταν ορίστηκε (πρόεδρος του κόμματος), οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι είναι οι Σουηδοί Δημοκράτες», σχολιάζει ο Κρίστερ Μπόστρεμ, ένας πρώην ψηφοφόρος της αριστεράς που στηρίζει πλέον τον Οκεσόν.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι Σουηδοί Δημοκράτες κατάφεραν να γίνουν τρίτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων. Εξουθενωμένος ο Οκεσόν πήρε άδεια από την πολιτική για έξι μήνες.

Γεννημένος το 1979 στο Σέλβεσμποργκ στη νότια Σουηδία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος σε ηλικία 19 ετών, ο γιος αυτός ενός επιχειρηματία και μιας νοσοκόμας εισήλθε ως έφηβος στην πολιτική.

Εντάχθηκε στο κόμμα των Μετριοπαθών, όμως γρήγορα απογοητεύθηκε από τον οικονομικό φιλελευθερισμό τους και στη στήριξή τους στην ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ το 1995.

Εντάχθηκε στους Σουηδούς Δημοκράτες εκείνη τη χρονιά ή ήδη από το 1994, δηλαδή πριν την αποχώρηση πολλών ναζιστών στελεχών του κόμματος και την αντικατάσταση του τότε προέδρου του κόμματος Άντερς Κλάρστρεμ που προερχόταν από τη νεοναζιστική ομάδα Nordiska Rikspartiet.

Σύμφωνα με έγγραφα που εντόπισε ο σουηδικός Τύπος ο Οκεσόν εντάχθηκε στο SD ήδη από το 1994.

«Ήμουν πάντα εθνικιστής (…) Μικρός αρνούμουν να παίξω επιτραπέζιο χόκεϊ αν δεν είχα το δικαίωμα να ελέγχω τους “μπλε και κίτρινους” παίκτες», στα χρώματα της σουηδικής σημαία, έχει δηλώσει σε περιοδικό της νεολαίας των Σουηδών Δημοκρατών το 1999.

«Αρχικά ήταν ένα ρατσιστικό κόμμα», παραδέχεται ο Μπόστρεμ. «Όμως έχει καταφέρει να το αλλάξει αυτό», προσθέτει.

Το κόμμα δημιουργήθηκε το 1988 από τις στάχτες του κινήματος Φύλακες της σουηδικής Σουηδίας, το SD πήρε αποστάσεις από τις ιδιαίτερα ενεργές στη δεκαετία του 1990 ρατσιστικές και βίαιες ομάδες.

Για τον Οκεσόν, «όσοι δεν είναι δημοκράτες και μπορούν να ανήκουν στους Σουηδούς Δημοκράτες». Ο ναζισμός είναι «μια αντιδημοκρατική ιδεολογία, σοσιαλιστική, ρατσιστική, ιμπεριαλιστική, διεθνιστική και βίαιη», εκτιμά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook