Ενας χρόνος Μακρόν χωρίς αυταπάτες

Η προεδρία του έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο συγκεντρωτικές και τεχνοκρατικές στη γαλλική μεταπολεμική ιστορία.

enas-xronos-makron-xwris-autapates
|
SHARE THIS
0
SHARES

7 Μαΐου 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία και ολόκληρη η Ευρώπη πανηγυρίζουν. Ενα αουτσάιντερ φέρνει έναν νέο αέρα στο Ελιζέ εξαλείφοντας την απειλή Λεπέν. Ένα χρόνο μετά όμως οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν βρίσκουν απέναντί τους μεγάλη αντίσταση. Οι απεργίες έχουν παραλύσει τη χώρα, χιλιάδες Γάλλοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και το 60% ρίχνει «μαύρο» στο όραμα του Μακρόν για το μέλλον τους. 

Η προεδρία του έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο συγκεντρωτικές και τεχνοκρατικές στη γαλλική μεταπολεμική ιστορία. Από το γωνιακό του γραφείο με θέα στους κήπους του Ελιζέ ο νεότερος Γάλλος ηγέτης μετά τον Ναπολέοντα λειτουργεί όχι μόνο ως τεχνοκράτης αλλά ως επιχειρηματίας που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο διευθύνοντας την κυβέρνηση σαν εταιρεία. Γι αυτό έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων όχι μόνο από πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και από μια μεγάλη μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου στη Γαλλία. Οπως λένε σπάνια στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια τόσο λίγων - ή τόσο νέων. 

Για τον Μακρόν, ο μήνας του μέλιτος μετά την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του τέλειωσε γρήγορα. Η στάση αναμονής των συνδικάτων που περίμεναν να δουν αν τελικά θα ρίξει νερό στο κρασί του στα εργασιακά, έληξε. Ο Γάλλος πρόεδρος όμως δεν πτοείται. Οι μεταρρυθμίσεις από την κατάργηση του 35ωρου έως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα προσωπικό στοίχημα. Σε μια πρόσφατη ομιλία, ο Μακρόν δήλωσε: "Κάποιος πρέπει να είναι πολύ ελεύθερος για να τολμήσει να κάνει αυτό που ακούγεται ως παράδοξο» έλεγε πριν από την εκλογή του. 

Ενώ στο εσωτερικό βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αμφισβήτησης με πολλούς ανάμεσά τους, ο Ζαν Λικ Μελανσόν να βλέπουν στο πρόσωπό του Μακρόν έναν νέο Ρέντσι, στο εξωτερικό η επιχείρηση Μακρόν να ξαναδώσει στη Γαλλία τον πρωταγωνιστικό ρόλο του βασικού ευρωπαίου συνομιλητή, φαίνεται να λειτουργεί. Οι παθιασμένες ομιλίες ενός 40άρη για το μέλλον της Ευρώπης, η φθορά της Μέρκελ αλλά και η προσωπική γοητεία του τον καθιστούν ως τον βασικό συνομιλητή με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ και όχι μόνο. Η Γαλλία του Μακρόν έχει λόγο και ρόλο στην επόμενη μέρα σε μια σειρά γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Τα δύσκολα όμως για τον Μακρόν ξεκινούν από εδώ και πέρα και οι επιλογές του φαντάζουν ως μονόδρομος. Ο Μακρόν καλείται να πείσει αφενός τους Γάλλους ότι οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν καρπούς και αφετέρου να ενταφιάσει οριστικά το τέρας του λαϊκισμού της ακροδεξιάς. Καλείται επίσης να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την αναγέννηση της Ευρώπης. Και τα τρία φαντάζουν ως εγχείρημα με αβέβαιο αποτέλεσμα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook