Ένοχος ο Κάρατζιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ένοχο τον πρώην σέρβο ηγέτη Ράντοβαν Καρατζιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις πόλεις της Βοσνίας.

enoxos-o-karatzits-gia-egklimata-kata-tis-anthrwpotitas
SHARE THIS
0
SHARES

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ένοχο τον πρώην σέρβο ηγέτη Ράντοβαν Καρατζιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ αυτών δολοφονίες και διωγμούς στις πόλεις της Βοσνίας και γενοκτονία στην Σεμπρένιτσα και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση. 

Ειδικότερα, κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ενώ απαλλάχθηκε από μια πρώτη κατηγορία για γενοκτονία στις πόλεις της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι, για την οποία έχει απαγγελθεί σε βάρος του Κάρατζιτς μια δεύτερη κατηγορία για γενοκτονία.

Φέρει επίσης ατομική ποινική ευθύνη για τριετή πολιορκία του Σαράγεβο, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκο Κουόν είπε πως η εκστρατεία κατά την οποία η πόλη όπου κατοικούσαν Σέρβοι, Μουσουλμάνοι και Κροάτες πολιορκήθηκε από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη του Καρατζιτς.

Ο δικηγόρος του καταδικασθέντα ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook