
Ενταση επικρατεί στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά του νόμου Μακρόν για τα εργασιακά.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους έριχναν πέτρες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παρατεταγμένες στους δρόμους, αποκλείοντας τον δρόμο σε όσους διαμαρτύρονται για τον νόμο.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη διαδηλώσεις και άλλες πόλεις, όπως η Λιόν, η Ναντ, η Νίκαια και η Μασσαλία.
Lots of flares at #LoiTravail protest but as yet we've not seen flare-ups. We've seen gas-masked demonstrators hiding their faces. #Paris pic.twitter.com/Gajr750lIu
— Jack Parrock (@jackeparrock) 12 Σεπτεμβρίου 2017
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται διότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξήγγειλε κι άλλες σκληρές μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ΦΠΑ, για την μείωση των επιδομάτων ενοικίου αλλά και για μεταρρύθμιση ολόκληρου του δημοσίου τομέα (μειώσεις μισθών και επιδομάτων), την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργίες και την μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
Les militants radicaux montent à l'assaut de la police #Greve12Septembre pic.twitter.com/RrSYsOvXYo
— Jonathan Moadab (@Jonathan_RTfr) September 12, 2017
Τεστ "αντοχής" για τον Μακρόν
Εργαζόμενοι που ανήκουν στο αριστερό συνδικάτο CGT διαδηλώνουν από το πρωί σε όλη τη χώρα εναντίον της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που προβλέπει το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μακρόν.
Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα».
Ο Γάλλος Πρόεδρος ενδεχομένως να μην ανησυχεί και πολύ, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας εμφανίζονται διαιρεμένες όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί. Παρότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Γαλλίας, η CFDT, υποδέχθηκε τα μέτρα του Μακρόν με «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ότι δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση του CGT.
Το ίδιο αποφάσισε και το συνδικάτο Force Ouvrière (FO), το οποίο συμπαρατάσσεται συχνά με το CGT, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του με μερίδα στελεχών του να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβει στις διαδηλώσεις. «Πήραμε μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου Ελ Χομρί. Αυτά τα μέτρα είναι ο νόμος Ελ Χομρί συν συν», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του FO. «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε κάτι στο οποίο εναντιωνόμασταν πριν από έναν χρόνο», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, την κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και τον καθορισμό των όρων απασχόλησης. Σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά στις 22 Σεπτεμβρίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr