
Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είπε σήμερα, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι "είναι καιρός να τελειώνει η Γαλλία με την εξάρτηση στις δημόσιες δαπάνες και να «βασιλεύει» πάνω σε χρέη τα οποία, κατά την άποψή του, είναι εξαιρετικά διογκωμένα".
«Οι Γάλλοι είναι εξαρτημένοι από τη δημόσια δαπάνη. Όπως όλες οι εξαρτήσεις, δεν λύνει κανένα πρόβλημα και όπως όλες οι εξαρτήσεις απαιτεί δύναμη και κουράγιο για να απεξαρτηθείς», δήλωσε καταχειροκροτούμενος ο Φιλίπ στην Εθνοσυνέλευση.

Ο γάλλος πρωθυπουργός είπε επίσης πως η Γερμανία για κάθε 100 ευρώ εσόδων που έχει δαπανά τα 98, ενώ η Γαλλία δαπανά 125 για κάθε 117 ευρώ φόρου. «Ποιος στα αλήθεια πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη;», αναρωτήθηκε.
Ο νέος γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι υπέρμαχος του περιορισμού της δημόσιας δαπάνης και της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, δύο σημεία που θεωρεί ότι είναι βασικά για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της Γερμανίας, την οποία ο Μακρόν θέλει στο πλευρό του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα, ανεξάρτητος οίκος που διενήργησε αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας, εντόπισε ταμειακό κενό ύψους 8 δις. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, προβλέποντας έλλειμμα πάνω από το 3% που ισχύει για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού
Τη δέσμευση η κυβέρνηση να φέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017, από 3,4% το 2016, έδωσε την Τρίτη ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eντουάρ Φιλίπ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει τη φορολογική πίστωση «CICE» της προηγούμενης διακυβέρνησης για τις επιχειρήσεις σε μια μόνιμη μείωση των χρεώσεων μισθοδοσίας, θα τεθεί σε ισχύ το 2019.
Ο Γάλλος Πρόεδρος αρχικά σχεδίαζε να κάνει τη μετακίνηση – η οποία θα κοστίσει στα δημόσια οικονομικά περίπου 20 δισ. ευρώ – το 2018, αλλά η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε με εντολή της κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι η Γαλλία κινδυνεύει να υπερβεί τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος και το 2018.
Ο Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα απαλλάξει κάθε πλούτο που δεν σχετίζεται με ακίνητα από τον φόρο περιουσίας της χώρας, ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2019.
Επίσης, θα μειώσει σταδιακά το επίπεδο του εταιρικού φόρου στο 25% μέχρι το 2022, από 33,33% σήμερα.
Η Γαλλία θα εισαγάγει, παράλληλα, έναν ενιαίο φόρο της τάξεως περίπου του 30% επί του εισοδήματος που προέρχεται από αποταμιεύσεις, από το σημερινό επίπεδο έως και στο 50%, δήλωσε ο Φιλίπ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr