Ενώ το Brexit κατεβαίνει, η Ε.Ε. ετοιμάζει «Σχέδιο Β»

Τάσεις υποχώρησης εμφανίζει το Brexit καθώς διαφαίνεται ότι η δολοφονία της πολιτικού των Εργατικών Τζο Κοξ, επηρεαζει τους ψηφοφόρους. Σε συναγερμό οι Βρυξέλλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ενώ το Brexit κατεβαίνει, η Ε.Ε. ετοιμάζει «Σχέδιο Β»

Νέα δεδομένα για την τελική έκβαση του Βρετανικού δημοψηφίσματος φαίνεται πως δημιουργεί η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, καθώς σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων παρατηρείται αύξηση στις πιθανότητες οι Βρετανοί τελικά να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair, έφτασε στο 67% η πιθανότητα οι ψηφοφόροι να πουν «ναι» στην Ευρώπη. Την Πέμπτη το ποσοστό βρισκόταν στο 60%.

Η στροφή προς την «παραμονή στην Ε.Ε.»

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι νέες δημοσκοπήσεις αν και πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία και το δίκτυο ITV, μαζί με εταιρίες δημοσκοπήσεων, έχουν αποφασίσει αν καθυστερήσουν κατά το δυνατόν, τη δημοσίευση νέων ερευνών, όταν μάλιστα όλα τα κόμματα στη Βρετανία, έχουν αποφασίσει να διακόψουν τις εκστρατείες τους για το δημοψήφισμα.

Στην Αυστραλία, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας θεωρεί ότι οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. θα ωφεληθούν καθοριστικά από την δολοφονία της Κοξ. Το ίδιο εκτιμούν και αναλυτές του αμερικανικού δικτύου CNBC, καθώς θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την ασφάλεια της Ενωσης.

Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες

Η Ευρώπη πάντως ανησυχεί και δεν το κρύβει. Το κλίμα αβεβαιότητας είναι διάχυτο στις Βρυξέλλες καιι επιβεβαιώνεται από την απόφαση να υπάρξει έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής όλων των Ευρωπαϊκών θεσμών, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, στη συνάντηση θα συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου θα κρατά αυτή τη στιγμή την προεδρία της Ε.Ε. Ωστόσο από ευρωπαίους αξιωματούχους δεν γίνεται λόγος ξεκάθαρα για κάποιο «Plan B» εκ μέρους των Βρυξελλών.

Διεθνής ανησυχία

Πάντως την ημέρα που οι βρετανοί θα προσέρχονται στις κάλπες, στη Βασιλεία της Ελβετίας θα συναντώνται οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλες τις χώρες του κόσμου, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Η πραγματοποίηση της συνόδου αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα είχε αποφασιστεί πολύ καιρό πριν οι βρετανοί επιλέξουν την 23η Ιουνίου για το δημοψήφισμά τους. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην συνάντηση των τραπεζιτών θα κυριαρχήσει το δημοψήφισμα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικό της παγκόσμιας ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Τζανετ Γέλεν, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι ο φόβος του Brexit επηρεάζει την στρατηγική για τα επιτόκια, αναβάλλοντας για αργότερα τις αποφάσεις για μια αύξηση.

Σε ετοιμότητα η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ

Από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ευρώπη προσπάθησε να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από το δημοψήφισμα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στην "ανησυχία" των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζεται με το Brexit.

Η δήλωση αυτή του γερμανού αξιωματούχου έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με την τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη αν θέσει σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο παρέμβασής της στις χρηματαγορές από το πρωί κιόλας της 24ης Ιουνίου, λίγες ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία. Σκοπός της ΕΚΤ είναι να δράσει πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι το Brexit θα επικρατήσει, οι δύο κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε παροχή ρευστότητας προς τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να κατασιγάσει ο πανικός των επενδυτών, αποφεύγοντας έτσι μια γενικευμένη αστάθεια στην Ευρώπη.

Η Λάγκαρντ σπάει την «ουδετερότητα» και προειδοποιεί

Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον θεσμικό της ρόλο που απαιτεί απόλυτη ουδετερότητα και στην ανάγκη αν μιλήσει για τις επιπτώσεις μια αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση, βρέθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στη Βιέννη, η κα. Λαγκάρντ κάλεσε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να έχουν το «κουράγιο» να ψηφίσουν σωστά στο δημοψήφισμα, θυμίζοντας το «κουράγιο» του Ολι Ρεν προς τους Ελληνες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο είναι «ουδέτερο» στην ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτική διαμάχη της Βρετανίας αλλά ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

«Πραγματικά ελπίζω ότι από την ουδέτερη θέση μας μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε λίγο φως στην οικονομική αξία της μιας ή της άλλης επιλογής», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν επωφεληθεί από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.

«Αν και η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, η Βρετανία θα έχει περισσότερες επιτυχίες, εάν παραμείνει σ’ αυτήν» συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κατέληξε: «Είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι μόνο μέσω μία ενωμένης Ευρώπης, μπορούμε να προοδεύσουμε»

Χαρακτηριστικό των αποστάσεων που τηρεί το Ταμείο έναντι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βρετανία είναι το γεγονός ότι καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τη πορεία και τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, για 24 ώρες, λόγω της δολοφονίας της βουλευτή Τζο Κοξ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΕΓΕΡΜΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 27 Νοε 2021 | 17:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και στη Βρετανία

Οι δύο ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας.

ΖΟΥΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 24 Νοε 2021 | 13:28

Σοκ στη Βρετανία: Βασάνισαν το παιδί τους μέχρι θανάτου– Στο τελευταίο του βίντεο ο 6χρονος λέει "Δεν μ’ αγαπάει κανείς"

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κακοποίηση μέχρι θανάτου ενός ανήλικου από τον πατέρα και τη μητριά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2021 | 12:55

Μητσοτάκης για Μάρμαρα Παρθενώνα: Ηρθε η ώρα να τα ενώσουμε ξανά - Το 59% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 21 Νοε 2021 | 18:55

Χάος στις Βρυξέλλες σε διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορονοϊό - Κροτίδες και δακρυγόνα [εικόνες]

Περίπου 35.000 άτομα ξεκίνησαν την πορεία από το σιδηροδρομικό σταθμό "Gare du Nord" για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιοριστικών μέτρων.

«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» 18 Νοε 2021 | 15:12

Ο Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής κατσάδιασε τον Τζόνσον: "Πρωθυπουργέ καθίστε κάτω, εδώ κουμάντο κάνω εγώ" [Βίντεο]

Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας με τον Πρόεδρο να επιπλήττει σε έντονο ύφος τον Μπόρις Τζόνσον

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 17 Νοε 2021 | 07:22

Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη σε Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Αρνητική η Βρετανία

Η ιδιαίτερη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μελίνα Μερκούρη και η δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει πράξη το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Νοε 2021 | 11:19

Μητσοτάκης για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικό δίκτυο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Νοε 2021 | 08:01

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο για Γλυπτά του Παρθενώνα, επενδύσεις, τουρισμό και Brexit

Το κατώφλι της Downing Street 10 αναμένεται να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα πολλαπλού ενδιαφέροντος, όπως προοιωνίζεται, τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ 15 Νοε 2021 | 08:38

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις Βρυξέλλες, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 14 Νοε 2021 | 21:57

Βρετανία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από έκρηξη αυτοκινήτου στο Λίβερπουλ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από έκρηξη αυτοκινήτου έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ στη βόρεια Αγγλία.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΥΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 14 Νοε 2021 | 12:47

Ανησυχία ξανά για την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ – Ακυρώνει κι άλλη δημόσια εμφάνιση

Οι γιατροί της Βασίλης Ελισάβετ της έχουν συστήσει να απέχει από τα καθήκοντά της για τουλάχιστον 15 ημέρες. Τι λέει το Παλάτι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ 09 Νοε 2021 | 17:01

"Εμβολιαστείτε ή απολύεστε": H Βρετανία ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στο NHS

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας - Τι μεταδίδει η DW

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΟΚΤΩ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 08 Νοε 2021 | 16:11

Το γυμνό ημερολόγιο των φοιτητών του Cambridge - Εβγαλαν τα ρούχα τους για καλό σκοπό [ Εικόνες]

Φοιτητές και φοιτήτριες του Cambridge ποζάρουν γυμνοί για το νέο ημερολόγιό τους