Ενώ το Brexit κατεβαίνει, η Ε.Ε. ετοιμάζει «Σχέδιο Β»

Τάσεις υποχώρησης εμφανίζει το Brexit καθώς διαφαίνεται ότι η δολοφονία της πολιτικού των Εργατικών Τζο Κοξ, επηρεαζει τους ψηφοφόρους. Σε συναγερμό οι Βρυξέλλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ενώ το Brexit κατεβαίνει, η Ε.Ε. ετοιμάζει «Σχέδιο Β»

Νέα δεδομένα για την τελική έκβαση του Βρετανικού δημοψηφίσματος φαίνεται πως δημιουργεί η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, καθώς σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων παρατηρείται αύξηση στις πιθανότητες οι Βρετανοί τελικά να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair, έφτασε στο 67% η πιθανότητα οι ψηφοφόροι να πουν «ναι» στην Ευρώπη. Την Πέμπτη το ποσοστό βρισκόταν στο 60%.

Η στροφή προς την «παραμονή στην Ε.Ε.»

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι νέες δημοσκοπήσεις αν και πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία και το δίκτυο ITV, μαζί με εταιρίες δημοσκοπήσεων, έχουν αποφασίσει αν καθυστερήσουν κατά το δυνατόν, τη δημοσίευση νέων ερευνών, όταν μάλιστα όλα τα κόμματα στη Βρετανία, έχουν αποφασίσει να διακόψουν τις εκστρατείες τους για το δημοψήφισμα.

Στην Αυστραλία, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας θεωρεί ότι οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. θα ωφεληθούν καθοριστικά από την δολοφονία της Κοξ. Το ίδιο εκτιμούν και αναλυτές του αμερικανικού δικτύου CNBC, καθώς θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την ασφάλεια της Ενωσης.

Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες

Η Ευρώπη πάντως ανησυχεί και δεν το κρύβει. Το κλίμα αβεβαιότητας είναι διάχυτο στις Βρυξέλλες καιι επιβεβαιώνεται από την απόφαση να υπάρξει έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής όλων των Ευρωπαϊκών θεσμών, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, στη συνάντηση θα συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου θα κρατά αυτή τη στιγμή την προεδρία της Ε.Ε. Ωστόσο από ευρωπαίους αξιωματούχους δεν γίνεται λόγος ξεκάθαρα για κάποιο «Plan B» εκ μέρους των Βρυξελλών.

Διεθνής ανησυχία

Πάντως την ημέρα που οι βρετανοί θα προσέρχονται στις κάλπες, στη Βασιλεία της Ελβετίας θα συναντώνται οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλες τις χώρες του κόσμου, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Η πραγματοποίηση της συνόδου αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα είχε αποφασιστεί πολύ καιρό πριν οι βρετανοί επιλέξουν την 23η Ιουνίου για το δημοψήφισμά τους. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην συνάντηση των τραπεζιτών θα κυριαρχήσει το δημοψήφισμα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικό της παγκόσμιας ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Τζανετ Γέλεν, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι ο φόβος του Brexit επηρεάζει την στρατηγική για τα επιτόκια, αναβάλλοντας για αργότερα τις αποφάσεις για μια αύξηση.

Σε ετοιμότητα η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ

Από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ευρώπη προσπάθησε να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από το δημοψήφισμα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στην "ανησυχία" των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζεται με το Brexit.

Η δήλωση αυτή του γερμανού αξιωματούχου έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με την τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη αν θέσει σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο παρέμβασής της στις χρηματαγορές από το πρωί κιόλας της 24ης Ιουνίου, λίγες ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία. Σκοπός της ΕΚΤ είναι να δράσει πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι το Brexit θα επικρατήσει, οι δύο κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε παροχή ρευστότητας προς τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να κατασιγάσει ο πανικός των επενδυτών, αποφεύγοντας έτσι μια γενικευμένη αστάθεια στην Ευρώπη.

Η Λάγκαρντ σπάει την «ουδετερότητα» και προειδοποιεί

Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον θεσμικό της ρόλο που απαιτεί απόλυτη ουδετερότητα και στην ανάγκη αν μιλήσει για τις επιπτώσεις μια αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση, βρέθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στη Βιέννη, η κα. Λαγκάρντ κάλεσε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να έχουν το «κουράγιο» να ψηφίσουν σωστά στο δημοψήφισμα, θυμίζοντας το «κουράγιο» του Ολι Ρεν προς τους Ελληνες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο είναι «ουδέτερο» στην ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτική διαμάχη της Βρετανίας αλλά ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

«Πραγματικά ελπίζω ότι από την ουδέτερη θέση μας μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε λίγο φως στην οικονομική αξία της μιας ή της άλλης επιλογής», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν επωφεληθεί από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.

«Αν και η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, η Βρετανία θα έχει περισσότερες επιτυχίες, εάν παραμείνει σ’ αυτήν» συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κατέληξε: «Είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι μόνο μέσω μία ενωμένης Ευρώπης, μπορούμε να προοδεύσουμε»

Χαρακτηριστικό των αποστάσεων που τηρεί το Ταμείο έναντι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βρετανία είναι το γεγονός ότι καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τη πορεία και τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, για 24 ώρες, λόγω της δολοφονίας της βουλευτή Τζο Κοξ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΕΛΓΙΚΑ ΜΜΕ 01 Δεκ 2020 | 14:29

Βρυξέλλες: Σάλος με σεξουαλικό πάρτι εν μέσω πανδημίας - Διπλωμάτες και ευρωβουλευτής ανάμεσα στους συλληφθέντες

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε η βελγική αστυνομία έπειτα απο έφοδο σε σεξουαλικό πάρτι που πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας στο κέντρο των Βρυξελλών

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Νοε 2020 | 08:50

Βρετανία: Πτώση 30% στα κρούσματα στην Αγγλία μετά από τρεις εβδομάδες lockdown

Οι επιστήμονες στη Βρετανία θεωρούν πιθανή μια νέα έξαρση λόγω Χριστουγέννων.

28 Νοε 2020 | 20:30

Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ιταλία - 26.323 νέα περιστατικά και 686 θάνατοι

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 54.363 άνθρωποι.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech την επόμενη εβδομάδα

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 27 Νοε 2020 | 10:31

Κορονοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αποκαλύψεις

"Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

TΖΟΝ ΣΤΙΒΕΝΣΟΝ 26 Νοε 2020 | 16:21

Θρίλερ με τον θάνατο βετεράνου δημοσιογράφου του BBC - Βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρα μαζί με τον σύντροφό του

Τα αποτέλεσματα της προκαταρκτικής ιατροδικαστικης εξέτασης δεν κατάφεραν να καθορίσουν τα ακριβή αίτια θανάτου του 68χρονου δημοσιογράφου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 08:45

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την άρση του lockdown

Σήμερα οι περιορισμοί, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά την άρση του εθνικού lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 20:46

Βρετανία: Χριστούγεννα με έως τρεις οικογένειες ανά σπίτι - Χαλαρώνουν τα μέτρα με την άρση του lockdown

Από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου το όριο των οικογενειών που θα βρεθούν για τις γιορτινές μέρες στη Βρετανία θα είναι μέχρι τρεις

ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΒΙΑΖΕ 23 Νοε 2020 | 20:30

Σοκ στη Βρετανία: Αυτός είναι ο 36χρονος με 96 σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανήλικων αγοριών - Η στιγμή της σύλληψής του

Ο 36χρονος εργάτης που ζει στη Βρετανία εκβίαζε ανήλικα προκειμένου να κακοποιήσουν ακόμη και τα μικρότερα αδέρφια τους και να του στείλουν τα βίντεο.

ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2020 | 19:56

Κορονοϊός: Άρση lockdown στη Βρετανία από 2 Δεκεμβρίου με σκληρά τοπικά μέτρα - Το σύστημα των "τριών βαθμίδων"

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εθνικό lockdown λόγω κορονοϊού στη Βρετανία θα αρθεί με αυστηρούς όρους.

ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 23 Νοε 2020 | 15:46

Brexit: Βρυξέλλες & Λονδίνο συνεχίζουν για να αποφύγουν το "no-deal"

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά αλλά Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για να το αποφύγουν.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ 23 Νοε 2020 | 08:07

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στη Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα, ότι οι περιορισμοί της καραντίνας θα λήξουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ 20 Νοε 2020 | 16:23

Κορονοϊος - Μελέτη: Δύσκολο να μολυνθούν ξανά για τουλάχιστον έξι μήνες όσοι είχαν Covid-19

Η επαναμόλυνση με Covid-19 δεν είναι πιθανή για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με μελέτη για τον κορονοϊό