Επανασυσπειρώνει η αιφνιδιαστική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ

Μία άμεση συνέπεια της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ότι η κρίση ταυτότητας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έληξε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επανασυσπειρώνει η αιφνιδιαστική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ

Μία άμεση συνέπεια της αιφνιδιαστικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ότι η κρίση ταυτότητας που συντάραξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας έχει λήξει.

Είτε για καλό είτε για κακό, τώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποτελεί το κόμμα του Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπηρετήσει ποτέ πριν σε δημόσιο αξίωμα, ο επιχειρηματίας και πρώην σταρ της ριάλιτι TV κατατρόπωσε 16 άλλους υποψήφιους ρεπουμπλικανούς για να κερδίσει το χρίσμα και να προχωρήσει στη νίκη επί της δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον, αλλά οι παλιοί ρεπουμπλικανοί αμφισβήτησαν τη δέσμευσή του στο κόμμα και συσπειρώθηκαν εναντίον του.

Η πολιτική αναρρίχηση του Τραμπ συνάντησε σθεναρή αντίσταση από μερικούς στο κατεστημένο τμήμα του κόμματος που περιλαμβάνουν τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους και τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ, καθώς και άλλους στο τμήμα το σοσιαλσυντηρητικό, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας. Όλοι τους άσκησαν κριτική στον Τραμπ κατά καιρούς για την παρέκκλισή του από τις ορθόδοξες ρεπουμπλικανικές θέσεις σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, τον χαρακτήρα του ή την έλλειψη της πολιτικής του εμπειρίας.

Όμως χθες όλα αυτά φάνηκαν να ξεχάστηκαν και να συγχωρέθηκαν, τουλάχιστον προς στιγμήν, καθώς ο Τραμπ, ο αναπάντεχος νικητής σε μια καμπάνια που κράτησε 17 μήνες, προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία με την υποστήριξη των ρεπουμπλικανικών πλειοψηφιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και την υπόσχεση ενός επιθετικού συντηρητικού προγράμματος.

"Οι Αμερικανοί πολίτες μίλησαν και ήρθε η ώρα να ενωθούμε", είπε ο Κέισικ σε μήνυμα στο Twitter χθες, αφού απέρριψε σχέδια του να μιλήσει στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για τη νέα πιθανή κατεύθυνση του κόμματος μετά από μια αναμενόμενη ήττα του Τραμπ.

Ο Μπους είπε ότι "θα προσευχηθεί" για τον Τραμπ. Ο Κρουζ χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ "μια απίστευτη νίκη για τον Αμερικανό εργαζόμενο".

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής ο οποίος είχε εξοργίσει τους υποστηρικτές του Τραμπ διότι αρνήθηκε να αναλάβει να τον προωθήσει προεκλογικά, επαίνεσε τον Τραμπ χθες και είπε ότι οι ψηφοφόροι είχαν παραδώσει στον Τραμπ μια "εντολή" να ακολουθήσει το πρόγραμμά του, έχοντας κερδίσει τις ψήφους των εκλεκτόρων οι οποίες μετράνε, ενώ η Κλίντον κέρδισε σε αριθμό ψήφων των πολιτών.

Εάν είχε χάσει ο Τραμπ, και ο Ράιαν και ο Ρέινς Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναμένονταν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για τις θέσεις των. Τώρα, έχοντας προστατέψει την πλειοψηφία της Βουλής, ο Ράιαν θα αποτελέσει τον κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα θέσπισης νόμων.

Αν, όπως αναμένουν πολλοί, ο Πρίμπους κληθεί από τον Τραμπ να μπεί στην κυβέρνησή του, ο Τραμπ θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει με δικής του επιλογής διάδοχο, εδραιώνοντας έτσι τον έλεγχό του στον μηχανισμό του κόμματος.

Οι ρεπουμπλικανοί χορηγοί που δεν υποστήριξαν τον Τραμπ επίσης άλλαξαν πλεύση.

"Τίποτα δεν ενώνει όπως αυτές οι αποφασιστικές νίκες, και τίποτα δεν ενώνει όπως η δύναμη του να ελέγχεις τη Βουλή, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο", είπε σύμβουλος ενός κορυφαίου χρηματοδότη.

"ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ"

Ο βουλευτής Κρις Κόλινς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ, είπε ότι χωρίς την αντίσταση από τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, πολλές διαμάχες μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα εκλείψουν.

"Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε πλήρη ρεπουμπλικανικό έλεγχο", είπε στο πρακτορείο Reuters ο Κόλινς. "Είμαστε όλοι σύμφωνοι, με συν ή πλην 10 τοις εκατό, το οποίο είναι στη χροιά παρά σε τίποτα άλλο", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υιοθέτησε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής "Better Way" (Καλύτερος Τρόπος) για το εσωτερικό της χώρας την οποία σχεδίαζε λεπτομερώς ο Ράιαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως τροποποιώντας το φορολογικό του πλάνο για να το εναρμονίσει με την πρόταση των ρεπουμπλικανών βουλευτών αφού είχε αρχικά προτείνει (ο Ράιαν) ένα σχέδιο με βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Φέτος ο Τραμπ είχε προτείνει τη μείωση των ανώτερων κλιμάκων φόρου στο 33% από το ισχύον 39,6%. Είχε πει αρχικά ότι θα μειώσει την κλίμακα στο 25% αλλά άλλαξε την πρότασή του όταν του είπαν οι ειδικοί επί των φόρων ότι αυτό θα διόγκωνε τα ελλείμματα της κυβέρνησης.

Ενώ ο Τραμπ έχει προτείνει ένα πολύ βασικό περίγραμμα σχεδίου για να αντικαταστήσει τον εθνικό νόμο υγείας του Ομπάμα γνωστό ως "Obamacare", οι σύμβουλοί του είπαν στο Reuters ότι θα βασιστεί κυρίως στην εκδοχή της Βουλής.

Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ υποσχέθηκε ότι το Κογκρέσο υπό τον Τραμπ θα κινηθεί γρήγορα για να αποσύρει το σχέδιο Obamacare.

ΕΜΠΟΡΙΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Απομένει να φανεί εάν οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές θεωρούν ότι η εντολή του Τραμπ εκτείνεται σε άλλες, πρωτεύουσες προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Τραμπ στήριξε ένα μεγάλο κομμάτι της υποψηφιότητάς του στην απόρριψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, ενώ οι ρεπουμπλικανοί γενικά υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα να μην πειράξει τις κρατικές παροχές ασφαλισμένων στο αντίστοιχο αμερικανικό ΙΚΑ, υποστηρίζοντας ότι η Κλίντον σκόπευε να τις μειώσει, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προτείνει κάτι τέτοιο η ίδια. Οι περισσότεροι ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση των προγραμμάτων του αμερικανικού κρατικού ασφαλιστικού συστήματος είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

Ο Ρίτσαρντ Χαντ, επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζιτών Καταναλωτών, το οποίο ασκεί νομοθετική πίεση στο Κογκρέσο για μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, είπε ότι οι ρεπουμπλικανοί πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να δείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν όντως ως παράγοντες αλλαγής.

"Πρέπει να δείξουν στους Αμερικανούς πολίτες ότι οι ρεπουμπλικανοί έχουν τη δυνατότητα και είναι ικανοί να κυβερνήσουν. Προφανώς υπήρξε μια καθαρή εντολή χθες (Τρίτη) βράδι η οποία λέει ότι η Ουάσιγκτον δεν λειτουργεί, και ότι ο κόσμος θέλει την Ουάσιγκτον να λειτουργήσει", είπε. "Ένα κομμάτι μου λέει πως πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν, εντάξει, αυτή ήταν η προεκλογική καμπάνια, τώρα αυτό εδώ είναι το να κυβερνάς στην πράξη", πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

234 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 06 Ιουλ 2020 | 06:37

Κορονοϊός ΗΠΑ: 39.379 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης ανήλθε σε 57.683 το Σάββατο, επίπεδο που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 05 Ιουλ 2020 | 08:23

Ο ράπερ Κάνιε Γουέστ ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ

Το 2018, ο Γουέστ, ένας από τους λίγους διάσημους καλλιτέχνες που στήριξε ανοικτά τον Ντόναλντ Τραμπ,

ΕΝΑΙ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ 04 Ιουλ 2020 | 10:25

Θετική στον κορονοϊό η σύντροφος του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ-Αρνητικός ο γιος του Αμερικανού προέδρου

Η σύντροφος του γιου του Αμερικανού προέδρου, βρέθηκε θετική πριν παραστεί στην εκδήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 10:04

Μυρίζει μπαρούτι: Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα εν μέσω κινεζικών ασκήσεων

Κίνα και ΗΠΑ κατηγορούν η μία την άλλη ότι κλιμακώνουν την ένταση σε μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ 03 Ιουλ 2020 | 21:01

Κορονοϊός: Τέλος τα νυχτοπερπατήματα στο Μαϊάμι - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξάνονται στις 37 από τις 50 Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης και της Φλόριντας.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΑΓΚΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ 03 Ιουλ 2020 | 16:59

Απίστευτο: Το κύμα παρέσυρε ζευγάρι που έβγαζε γαμήλιες φωτογραφίες στις ΗΠΑ [Βίντεο]

Η στιγμή που το κύμα τους τραβά στη θάλασσα είναι πραγματικά ανατριχιαστική

Ο ΙΟΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΛΑΣΣΕΤΑΙ 03 Ιουλ 2020 | 11:15

Ανησυχία από νέα έρευνα: Πιθανώς πιο μολυσματική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την αρχική

Μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 03 Ιουλ 2020 | 09:51
ΝΕΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ 03 Ιουλ 2020 | 07:22
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:04

Απίστευτο: Ζευγάρι Αμερικανών και η ...ερωμένη τους περιμένουν παιδί

Εκφράζεται η ευχή να είναι σε θέση και η αναπληρωματική σύζυγος να θηλάσει το βρέφος της οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 07:53

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με πάνω από 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 700 νεκρούς σε 24 ώρες

Ο αριθμός των νέων θανάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ανήλθε σε 706.

ΠΙΣΩ...ΟΛΟΤΑΧΩΣ 02 Ιουλ 2020 | 06:38

Η Καλιφόρνια κλείνει μπαρ, εστιατόρια για 3 εβδομάδες, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο 110 άνθρωποι πέθαναν στην Καλιφόρνια, δήλωσε ο κυβερνήτης.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 00:13

Κορονοϊός: "Σύντομα το εμβόλιο" είπε ο Τραμπ - Επιτυχείς δοκιμές ανακοίνωσαν Pfizer και BioNtech

Τις ενθαρρυντικές αναφορές για προχωρημένες έρευνες για το εμβόλιο επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος