Επανασυσπειρώνει η αιφνιδιαστική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ

Μία άμεση συνέπεια της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ότι η κρίση ταυτότητας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έληξε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επανασυσπειρώνει η αιφνιδιαστική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ

Μία άμεση συνέπεια της αιφνιδιαστικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ότι η κρίση ταυτότητας που συντάραξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας έχει λήξει.

Είτε για καλό είτε για κακό, τώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποτελεί το κόμμα του Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπηρετήσει ποτέ πριν σε δημόσιο αξίωμα, ο επιχειρηματίας και πρώην σταρ της ριάλιτι TV κατατρόπωσε 16 άλλους υποψήφιους ρεπουμπλικανούς για να κερδίσει το χρίσμα και να προχωρήσει στη νίκη επί της δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον, αλλά οι παλιοί ρεπουμπλικανοί αμφισβήτησαν τη δέσμευσή του στο κόμμα και συσπειρώθηκαν εναντίον του.

Η πολιτική αναρρίχηση του Τραμπ συνάντησε σθεναρή αντίσταση από μερικούς στο κατεστημένο τμήμα του κόμματος που περιλαμβάνουν τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους και τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ, καθώς και άλλους στο τμήμα το σοσιαλσυντηρητικό, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας. Όλοι τους άσκησαν κριτική στον Τραμπ κατά καιρούς για την παρέκκλισή του από τις ορθόδοξες ρεπουμπλικανικές θέσεις σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, τον χαρακτήρα του ή την έλλειψη της πολιτικής του εμπειρίας.

Όμως χθες όλα αυτά φάνηκαν να ξεχάστηκαν και να συγχωρέθηκαν, τουλάχιστον προς στιγμήν, καθώς ο Τραμπ, ο αναπάντεχος νικητής σε μια καμπάνια που κράτησε 17 μήνες, προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία με την υποστήριξη των ρεπουμπλικανικών πλειοψηφιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και την υπόσχεση ενός επιθετικού συντηρητικού προγράμματος.

"Οι Αμερικανοί πολίτες μίλησαν και ήρθε η ώρα να ενωθούμε", είπε ο Κέισικ σε μήνυμα στο Twitter χθες, αφού απέρριψε σχέδια του να μιλήσει στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για τη νέα πιθανή κατεύθυνση του κόμματος μετά από μια αναμενόμενη ήττα του Τραμπ.

Ο Μπους είπε ότι "θα προσευχηθεί" για τον Τραμπ. Ο Κρουζ χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ "μια απίστευτη νίκη για τον Αμερικανό εργαζόμενο".

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής ο οποίος είχε εξοργίσει τους υποστηρικτές του Τραμπ διότι αρνήθηκε να αναλάβει να τον προωθήσει προεκλογικά, επαίνεσε τον Τραμπ χθες και είπε ότι οι ψηφοφόροι είχαν παραδώσει στον Τραμπ μια "εντολή" να ακολουθήσει το πρόγραμμά του, έχοντας κερδίσει τις ψήφους των εκλεκτόρων οι οποίες μετράνε, ενώ η Κλίντον κέρδισε σε αριθμό ψήφων των πολιτών.

Εάν είχε χάσει ο Τραμπ, και ο Ράιαν και ο Ρέινς Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναμένονταν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για τις θέσεις των. Τώρα, έχοντας προστατέψει την πλειοψηφία της Βουλής, ο Ράιαν θα αποτελέσει τον κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα θέσπισης νόμων.

Αν, όπως αναμένουν πολλοί, ο Πρίμπους κληθεί από τον Τραμπ να μπεί στην κυβέρνησή του, ο Τραμπ θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει με δικής του επιλογής διάδοχο, εδραιώνοντας έτσι τον έλεγχό του στον μηχανισμό του κόμματος.

Οι ρεπουμπλικανοί χορηγοί που δεν υποστήριξαν τον Τραμπ επίσης άλλαξαν πλεύση.

"Τίποτα δεν ενώνει όπως αυτές οι αποφασιστικές νίκες, και τίποτα δεν ενώνει όπως η δύναμη του να ελέγχεις τη Βουλή, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο", είπε σύμβουλος ενός κορυφαίου χρηματοδότη.

"ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ"

Ο βουλευτής Κρις Κόλινς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ, είπε ότι χωρίς την αντίσταση από τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, πολλές διαμάχες μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα εκλείψουν.

"Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε πλήρη ρεπουμπλικανικό έλεγχο", είπε στο πρακτορείο Reuters ο Κόλινς. "Είμαστε όλοι σύμφωνοι, με συν ή πλην 10 τοις εκατό, το οποίο είναι στη χροιά παρά σε τίποτα άλλο", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υιοθέτησε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής "Better Way" (Καλύτερος Τρόπος) για το εσωτερικό της χώρας την οποία σχεδίαζε λεπτομερώς ο Ράιαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως τροποποιώντας το φορολογικό του πλάνο για να το εναρμονίσει με την πρόταση των ρεπουμπλικανών βουλευτών αφού είχε αρχικά προτείνει (ο Ράιαν) ένα σχέδιο με βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Φέτος ο Τραμπ είχε προτείνει τη μείωση των ανώτερων κλιμάκων φόρου στο 33% από το ισχύον 39,6%. Είχε πει αρχικά ότι θα μειώσει την κλίμακα στο 25% αλλά άλλαξε την πρότασή του όταν του είπαν οι ειδικοί επί των φόρων ότι αυτό θα διόγκωνε τα ελλείμματα της κυβέρνησης.

Ενώ ο Τραμπ έχει προτείνει ένα πολύ βασικό περίγραμμα σχεδίου για να αντικαταστήσει τον εθνικό νόμο υγείας του Ομπάμα γνωστό ως "Obamacare", οι σύμβουλοί του είπαν στο Reuters ότι θα βασιστεί κυρίως στην εκδοχή της Βουλής.

Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ υποσχέθηκε ότι το Κογκρέσο υπό τον Τραμπ θα κινηθεί γρήγορα για να αποσύρει το σχέδιο Obamacare.

ΕΜΠΟΡΙΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Απομένει να φανεί εάν οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές θεωρούν ότι η εντολή του Τραμπ εκτείνεται σε άλλες, πρωτεύουσες προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Τραμπ στήριξε ένα μεγάλο κομμάτι της υποψηφιότητάς του στην απόρριψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, ενώ οι ρεπουμπλικανοί γενικά υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα να μην πειράξει τις κρατικές παροχές ασφαλισμένων στο αντίστοιχο αμερικανικό ΙΚΑ, υποστηρίζοντας ότι η Κλίντον σκόπευε να τις μειώσει, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προτείνει κάτι τέτοιο η ίδια. Οι περισσότεροι ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση των προγραμμάτων του αμερικανικού κρατικού ασφαλιστικού συστήματος είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

Ο Ρίτσαρντ Χαντ, επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζιτών Καταναλωτών, το οποίο ασκεί νομοθετική πίεση στο Κογκρέσο για μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, είπε ότι οι ρεπουμπλικανοί πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να δείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν όντως ως παράγοντες αλλαγής.

"Πρέπει να δείξουν στους Αμερικανούς πολίτες ότι οι ρεπουμπλικανοί έχουν τη δυνατότητα και είναι ικανοί να κυβερνήσουν. Προφανώς υπήρξε μια καθαρή εντολή χθες (Τρίτη) βράδι η οποία λέει ότι η Ουάσιγκτον δεν λειτουργεί, και ότι ο κόσμος θέλει την Ουάσιγκτον να λειτουργήσει", είπε. "Ένα κομμάτι μου λέει πως πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν, εντάξει, αυτή ήταν η προεκλογική καμπάνια, τώρα αυτό εδώ είναι το να κυβερνάς στην πράξη", πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 16:31

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Οκτ 2021 | 07:40

Υπογράφεται το απόγευμα η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ από Δένδια - Σε παροξυσμό ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία θα σφραγίζεται η πενταετής αμυντική συνεργασία με την χώρα μας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 13 Οκτ 2021 | 15:07

"Γιατί προσγειώθηκαν δεκαπέντε F-15 στην Ελλάδα;": "Νεύρα" στα τουρκικά ΜΜΕ ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με ΗΠΑ

Ακόμη και η παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα ενόψει της άσκησης Castle Forge φαίνεται να ενοχλεί τουρκικά μέσα ενημέρωσης

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Οκτ 2021 | 13:50

Κρις Αλαχούζος - Ο Έλληνας δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς: Πώς είναι να ζεις στην πιο ελληνική γωνιά των ΗΠΑ;

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Τι λέει ο δήμαρχός της Κρις Αλαχούζος.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 07:36

Αμερικανική ομπρέλα ασφάλειας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Μήνυμα στήριξης Μπλίνκεν αναμένει η Αθήνα

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.