Επανεκκίνηση συνομιλιών για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Β.Ιρλανδία για την επαναλειτουργία της αποκεντρωμένης κυβέρνησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επανεκκίνηση συνομιλιών για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Την συμφωνία για την εκκίνηση νέου γύρου συνομιλιών, στις οποίες θα μετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, επιβεβαίωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και της Ιρλανδίας, Λέο Βάραντκαρ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναφέρουν γρήγορα σε πλήρη λειτουργία τους δημοκρατικούς θεσμούς της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς λειτουργική κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για επιμερισμό εξουσίας στο βορειο-ιρλανδικό κοινοβούλιο, ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σιν Φέιν και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Η διάσπαση της κυβερνητικής συνεργασίας τους προκλήθηκε μετά από διαφωνίες γύρω από μία πρωτοβουλία για θέρμανση με ανανεώσιμη τεχνολογία και για τους χειρισμούς του DUP, που οδήγησε στην αποχώρηση του Σιν Φέιν και οδήγησε σε έρευνες γύρω από την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο κομμάτων, που αφορούν το νόμο για την ιρλανδική γλώσσα και για την συνεχιζόμενη απαγόρευση τέλεσης γάμων του ίδιου φύλου. Εξάλλου, οι υπάρχουσες πολιτικές τους διαφορές - όπως η αντιμετώπιση των κληροδοτημάτων της εποχής των «Ταραχών» και της στασιμότητας του μηχανισμού ελέγχου τους - έχουν ενταθεί και λόγω του Brexit, καθώς το DUP τάσσεται ένθερμα υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, αντίθετα από το φιλοευρωπαϊκό Σιν Φέιν.

Η τελευταία διαδικασία συνομιλιών για την αποκατάσταση της αποκεντρωμένης κυβέρνησης έπεσε στο κενό τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ φέτος τον Φεβρουάριο, νέες προσπάθειες έπεσαν και πάλι στο κενό. Αυτή τη φορά ο νέος γύρος συνομιλιών προέκυψε αφότου αρκετά πολιτικά κόμματα έστειλαν επιστολή στην Βρετανίδα υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία, Κάρεν Μπράντλεϊ, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της βορειο-ιρλανδής δημοσιογράφου, Λίρα ΜακΚί. Οι συνομιλίες με όλα τα κόμματα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις δημοτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Στην επιστολή τους οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρουν ότι μετά την συνάντηση όλων των πολιτικών ηγετών στον καθεδρικό ναό της Αγίας 'Αννας, στην κηδεία της Λίρα ΜακΚί, υπήρξε σαφής επιθυμία και αποφασιστικότητα όλων των ανθρώπων να απορρίψουν τη βία να στηρίξουν την ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον για όλους στη Βόρεια Ιρλανδία. «Ακούσαμε το αλάνθαστο μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες ότι οι άνθρωποι σε όλη την Βόρειο Ιρλανδία θέλουν να δουν μία νέα δυναμική για πολιτική πρόοδο. Συμφωνούμε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πράξεις και όχι μόνο λόγια από όλους μας όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους και συνεχίζουν: «Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μία νέα διαδικασία πολιτικών συνομιλιών, που θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Στόχος είναι να επανέλθουν γρήγορα σε πλήρη λειτουργία οι δημοκρατικοί θεσμοί της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η εκτελεστική εξουσίας της Β. Ιρλανδίας και το υπουργικό Συμβούλιο Βορρά - Νότου, ώστε να υπηρετούν όλους τους πολίτες στο μέλλον».

Γίνεται ακόμη γνωστό, ότι η υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στο Μπέλφαστ για να παρουσιάσουν την προτεινόμενη προσέγγιση, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μετά τις τοπικές εκλογές στη Β. Ιρλανδία. Το ίδιο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ιρλανδίας στις οποίες θα εξεταστούν οι σχέσεις ασφάλειας, συνεργασίας και πολιτικής σταθερότητας στην Β. Ιρλανδία. Οι δύο πρωθυπουργοί θα επανεξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών στο τέλος του Μαϊου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ BCG ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ 11 Οκτ 2020 | 11:56

Το εμβόλιο για τη φυματίωση επιστρατεύει η Βρετανία στη "μάχη" κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο BCG που χρησιμοποιείται για την προστασία από τη φυματίωση, έχει φανεί πως ενισχύει την ανοσία με γενικό τρόπο, κάτι που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την Covid-19.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08 Οκτ 2020 | 20:35

Βρετανία - κορονοϊός: Το Λονδίνο επαναφέρει πέντε ελληνικά νησιά στον κατάλογο ασφαλών ταξιδιών

Δεν θα χρειάζεται πλέον να τεθούν μόνοι τους σε καραντίνα λογω κορονοϊού μετά την άφιξή τους στη Βρετανία.

ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 55.093 ΙΤΑΛΟΙ 05 Οκτ 2020 | 20:53

Κορονοϊός: 12.594 μολύνσεις στη Βρετανία σε ένα 24ωρο - Αρνητικό ρεκόρ με συνολικά 800.000 κρούσματα στην Ισπανία

Η Βρετανία καταγράφει χιλιάδες νέες μολύνσεις, Η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ GUARDIAN 05 Οκτ 2020 | 10:43

Κορονοϊός: Σχέδιο για νέο lockdown στη Βρετανία σε τρία επίπεδα - Αποκαλυπτικά έγγραφα

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν σκληρότερα μέτρα, τα οποία, είναι ενδεχόμενο να εφαρμοστούν σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο στη Βρετανία.

ΕΣΤΙΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Οκτ 2020 | 20:59

Κορονοϊός: Σαρώνει τα πανεπιστήμια της Βρετανίας - Θετικοί 770 φοιτητές στο Northumbria - Κρούσματα σε άλλα 50 Ιδρύματα

Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα πανεπιστήμια. Σε καραντίνα στις εστίες τους χιλιάδες φοιτητές.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ 30 Σεπ 2020 | 12:35

Βρετανία: Σκέψεις να στείλει τους αιτούντες άσυλο στο νησί εξορίας του Ναπολέοντα

Συνολικά, υπήρξαν περισσότερες από 32.000 αιτήσεις για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ 29 Σεπ 2020 | 23:06

Ο κορονοϊός "σκεπάζει" την Ευρώπη: Ρεκόρ κρουσμάτων σε Βρετανία και Ολλανδία

Μεγάλη ανησυχία και νέα μέτρα φέρνουν σε Βρετανία και Ολλανδία τα "μαύρα" ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού.

27 Σεπ 2020 | 14:45

Βρετανία: Για πρώτη φορά οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών σε δημοσκόπηση

Το κόμμα της αντιπολίτευσης του Κιρ Στάρμερ προηγείται των Τόρις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 42% έναντι 39%.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 26 Σεπ 2020 | 19:28

Βρετανία: Πεδίο μάχης η πλατεία Τραφάλγκαρ - Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές [βίντεο]

Xιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Τραφάλγκαρ, για να διαδηλώσουν κατά των νέων περιορισμών.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ 25 Σεπ 2020 | 21:26

Σαρώνει ο κορονοϊός στη Βρετανία: Πάνω από 6.800 κρούσματα και 34 νεκροί σε ένα 24ωρο

6.874 νέα κρούσματα στη Βρετανία, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ μετά τα 6.634 χθεσινά κρούσματα.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 24 Οκτ 2020 | 22:00

Εστιατόριο στην Ιταλία χρεώνει φαγητό με την... ώρα λόγω κορονοϊού

"Έπρεπε να βρούμε μια νέα "φόρμουλα", διαφορετικά δεν θα καταφέρναμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα" σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου.

24 Οκτ 2020 | 20:44

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 19.644 νέα κρούσματα και 151 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.